Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : ARAÇ RENK DEĞİŞİMİ RUHSAT İŞLEMLERİ REHBERİ, (İpuçları)

Quantum
07-07-2010, 15:14
Hangi Durumlarda Ruhsat Değişmeli?

- Aracınız beyaz, ve siz aracınızı mat beyaz boyattınız yada kaplattınız.
* Ruhsatta renk değişimine gerek yoktur!.
* Sıkça karşılaşan durumlardan biri olan siyah aracı mat siyah kaplatma durumlarında kesinlikle ruhsattaki renk değişimine ihtiyacınız yoktur.
* Hatta füme araçlarıda mat siyah yaparsanız dahi bu renk değişimine ihtiyaç yoktur. (Zaten füme gibi duruyor.)

Bunu söylememin nedeni kaplatılan firmalar ek para kazanmak için sizi muameleci sayesinde bu ruhsat değişikliklerine yönlendiriyorlar. Merak etmeyiniz ben ruhsat işini hallederim diyip geçiniz.

- Aracınızın tavanını başka bir renge boyattığınız yada kaplattığınızda bunu ruhsata işletmenize gerek yoktur!
Evet cam tavanlı yada cam tavan görünümlü tavan kaplamalarından sonra firmaların sizi muamelecilere yönlendirmesine izin vermeyin!
Araç tavan kaplamaları ruhsata işlenmek zorunda değildir!

- Aracınızın komple başka renge boyattığınızda yada kaplattığınızda (benim gibi mavi olan aracınızı kırmızı yaptığınızda) kesinlikle ruhsatınızın değiştirilmesi gerekmektedir.

Şimdi İhtiyacımız olan belgeler ve Türk Lirası miktarı:

- Aracınız renk değiştirdi ve ruhsatınıza bunu yazdırmanız gerekiyor. Öncelikle evden çıkmadan önce araç sahibinin Kimlik Fotokopisini ve aracın Sigorta Poliçesinin Fotokopisini mutlaka çekin çünkü bunlar toplanıyor. Hatta ruhsat fotokopilerinide çekin yanınızda bulunsun! Yoksa sıra işlemler sırasında sıra size gelince bu belgeleri çıkartmak için sıranızı kaybedebilirsiniz! Dikkat!

- Araç muayenenizin süresinin olduğundan emin olun! Ben bir yıl önce yaptırmıştım o yüzden anlatacaklarım muayene süresi olan araçlar için geçerlidir!

- Aracınızı kaplattığınız yada boyattığınız yerden mutlaka Fatura almanız gerekmekte! Fiyat miktarı önemli değil ancak kaplanan yada boyanan aracın plakası ve yeni rengi tam olarak bu faturada bulunmalı! Faturaya yazılan renk aynen ruhsata işleniyor. Örneğin benim faturamda Mat Kırmızı yazıyor ruhsatada aynen böyle yazıldı. Faturanızdaki bilgilerin ve renklerin doğru yazıldığına emin olun ve faturanın aslını yanınıza alın!

- Aracınızın borcu olmadığını kontrol edin! www.gib.gov.tr den sorgulama yapın! Trafik cezası olan araçlar muayeneye alınmıyor. Vergi dairesinden temiz kağıdı alınmasına artık gerek yoktur! Boşuna o kadar yol yapmayın. Borcu olmadığından emin olun internet sorgusunda borcu yoktur cıkması muayene istasyonu için yeterlidir.

- Araç ruhsatınız, gerekli fotokopiler ve boya faturanız yanınızda. Şimdi bir trafik şubesinden, muameleciden yada muayne istasyonu yakınlarında bir yerden Ek-1 formu doldurtmanız gerekiyor. Formu doldurturken sadece yeni rengi farklı yazdırıyorsunuz diğer herşeyi aynı yazdırıyorsunuz. Faturada yazan rengi yazdırdığınıza emin olun. Ruhsattaki herşeyin eksiksiz ve hatasız yazıldığını kontrol edin! Örneğin benim aracımın "Spider" olan modelini "Spinder" yazdılar ben müdahale ettim. Bu yüzden dikkatli olun! Ek-1 Form doldurtmak 10 TL.

- Bu belgelerden sonra muayene istasyonuna gitmeye hazırız. Biz tespit işlemi yaptıracağımız için kesinlikle TüvTürk'ten muayene sırası almanıza gerek yoktur! Bizim işimiz sadece arka tarafta renk tespiti. O yüzden Esenyurt hariç! (Esenyurt istasyonu tespit işlemine kapalıdır!) Herhangi bir muayane istasyonuna belgelerimizle gidiyoruz. Renk tespit işlemi için muayeneye herhangi bir ücret ödemiyorsunuz! Muameleciler sizden bu işlem ücreti ödemeniz gerektiğini söyleyecekler ve kendilerinin kolay yapacağını soyleyıp sızden para koparmaya calısacaklardır. Muayenesi devam eden aracın herhangi bir tespit ve ruhsat değişikliği işleminde kesinlikle ücret talep edilmez, ödenmez!

- Muayene istasyonuna gidiyoruz (ben çatalca ya gittim). Aracımızı Arka tarafa parkediyoruz. Yani muayeneden çıkan araçların götürüldüğü yere. Aracımızdan kımlığımızı, yukarıda saydıgım belgelerımızı ve ruhsatımızı alıp kayıt alanına gidiyoruz. Sıra alma makinesinden Randevusuzu seçip otomobil tekrar muayene giriş i seçerek bir sıra numarası alıyoruz. Merak etmeyin bizim işlemimiz tekrar muayene olduğu için bize yarım saat içinde sıra geliyor.

- Belgelerimizi işlemi yapan arkadaşa veriyoruz, oda bize arkaya geçmemizi ve anonsu beklememizi söylüyor. Yarım saat sonra bu anons geliyor ve bir arkadaş elinde dosyayla aracımıza geliyor. Araç renk değişikliği diyorsunuz. Bakıyor tik atıyor. Muayeneden korkmayın! Aracımın ön plakası takılı olmadığı halde hiçbir sorun çıkmadı. İlkyardım setine falanda bakılmıyor. Tek bakılan şey rengi ve aracın şasi numarasıyla motor numarası. Kaput açılıyor ve numaralar eşleştiriliyor. Okadar.

- Bakan arkadaş aracınızı beğenirse nerede kaplattığınızı içine oturabilirmiyim neden renk değiştirdiniz gibi sorulardan sonra kağıtları imzalayıp onaylı ek1 formumuzu ve ruhsatımızı bize veriyor.

- Muayene istasyonundan çıkıyoruz. Şimdi önemli noktaya geldik! Yeni ruhsatımız için aracın bağlı olduğu yani ruhsatta yazılan ilçeye GİTMİYORUZ! Araç kimin üstüneyse onun kayıtlı olduğu emniyete gidiyoruz! Yani benim ruhsatımda Bahçelievler yazıyor. Ancak ruhsat benim adıma, bende Sarıyer'e kayıtlıyım. Ben sarıyer emniyetine giderek ruhsat işlemlerimi hallettim! Bu noktaya dikkat genelde bu konu ile ilgili internetteki bilgiler yanlış!

- Emniyette trafik tescil için makineden sıra alıyoruz ve sıra bize gelinceye kadar 108 TL ruhsat masrafını hazırlıyoruz. Sıra bize geliyor ve siz yanınızda olmadığı için bozuk para anca 110 TL veriyorsunuz ve emniyette bozuk para olmadığı için helal olsun diyorsunuz. Oradada size neden renk değiştirildiği ve başka bir işlem yapılıp yapılmayacağı soruluyor. Sizde hoşuma gitti diyorsunuz başka bir iş yapılmadı diyorsunuz. Evrakları ve evinizde çektiğiniz kimlik, sigorta fotokopilerini alıyorlar ve 2 gün sonra gelip ruhsatınızı alabileceğinizi söylüyorlar. Bu sürede bir çevirme durumunda ne yapmalıyım diyince size ek1 formunun bir nüshasını verip bunu gösterin diyorlar. Sizde teşekkür edip çıkıyorsunuz.

Evet işlemler bu kadar. Tek kalan şey ruhsatınızı beklemek. Tüm bu işlemlerin masrafı 120 TL Bu konuda en ucuz muameleci 200-240 tl arası alıyor ve aracınızı da alıyor dolayısıyla. Sizde benim gibi bir gününüzü ayırırsanız yarım günde işlerinizi bitiriyorsunuz.

Alıntıdır.. Çok kıymetli bilgiler, faydalı olacağını düşündüm..

Cimmeria
07-07-2010, 15:22
füme aracı mat siyaha kaplatıp yani yasal olarak renk değiştirdikten sonra ruhsata işletmenize gerek yok diyen kıymetli bilgiyi veren kim ?

renk değişimi yapıyorsanız yasal olarak ruhsatta yer alması gerekiyor

SOMEONESPECIAL
07-07-2010, 15:23
Güzel bilgiler...
Paylaşım için teşekkürler :icon_tup:

tunceR
07-07-2010, 15:24
yani demek istediği sanırım fümeyi siyah diye yutturabılırsınız :) akşam yutarlarda gündüz sıkıntı yaratır..

Quantum
07-07-2010, 15:24
füme aracı mat siyaha kaplatıp yani yasal olarak renk değiştirdikten sonra ruhsata işletmenize gerek yok diyen kıymetli bilgiyi veren kim ?

renk değişimi yapıyorsanız yasal olarak ruhsatta yer alması gerekiyor

yakın renkler idare eder anlamında söylemiş burada.. ama ben de değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

gökan
07-07-2010, 15:25
benım arac morumsu ama mavıye boyatsam olurmu cunku ruhstta mavı yazıyor

tunceR
07-07-2010, 15:38
olur olur..

ZaZy
07-07-2010, 15:44
arkadaşlar ARAÇ diyorsunuz bende offtopic birşey soracağım... :) motorsiklet renk değişimide bu kadar ucuza olur mu_?

SekoLive
07-07-2010, 15:45
Aracınızın tavanını başka bir renge boyattığınız yada kaplattığınızda bunu ruhsata işletmenize gerek yoktur!
Evet cam tavanlı yada cam tavan görünümlü tavan kaplamalarından sonra firmaların sizi muamelecilere yönlendirmesine izin vermeyin!

ya polis sıkıntı ediyor bu durumlarda ne demek lazım?

güzel bilgiler olmus eline sağlık yzanın

34 NZM 88
07-07-2010, 15:55
Aracınızın tavanını başka bir renge boyattığınız yada kaplattığınızda bunu ruhsata işletmenize gerek yoktur!

ya polis sıkıntı ediyor bu durumlarda ne demek lazım?

güzel bilgiler olmus eline sağlık yzanın

serkan kardeşim yanlış bilgi verme araç boyandımı farklı bı renge işçilik faturası ve arac muayene tespit yapıldıktan sonra ruhsatları degişir ister muameleciye verirsin ister kendin halledersin serkanım anladın.madem öyle aracın beyaz kaputuna ve tavanına siyah folyo kaplatıyosun hadi ruhsata işlettir göreyım öle bişey yok polis yazar ceza kimse maval okumasın :D kank

SekoLive
07-07-2010, 15:57
serkan kardeşim yanlış bilgi verme araç boyandımı farklı bı renge işçilik faturası ve arac muayene tespit yapıldıktan sonra ruhsatları degişir ister muameleciye verirsin ister kendin halledersin serkanım anladın.madem öyle aracın beyaz kaputuna ve tavanına siyah folyo kaplatıyosun hadi ruhsata işlettir göreyım öle bişey yok polis yazar ceza kimse maval okumasın :D kank

abi ben yazmadım onu :D arkadaş yazmıs ordan alıntı yaptım

arkadaşmda var polis çevirince biton adam sokmus araya bağlıyormuş tavan siyah ruhsata 2 renk işli değil diye bende bunun cevabını arıyorm eğer yukarıda yazanlar doğru ise polise ne diyelim diye
yanlıs anlasılma olmasn nazmi abi :D

34 NZM 88
07-07-2010, 16:00
abi ben yazmadım onu :D arkadaş yazmıs ordan alıntı yaptım

arkadaşmda var polis çevirince biton adam sokmus araya bağlıyormuş tavan siyah ruhsata 2 renk işli değil diye bende bunun cevabını arıyorm eğer yukarıda yazanlar doğru ise polise ne diyelim diye
yanlıs anlasılma olmasn nazmi abi :D

sıkıntı yok ama kım ne derse desin aracın rengi ile oynadıgın anda folyoda kaplatsan prosödür geregi ruhsata işleteceksiniz typar yasin vardı şimdi dogru yolu buldu e46 m3 aldı renk beyazdı mat folyo kaplattı aracı tespite sokup rengi mat beyaz olarak işlettık olması gerekn bu polisten kimse kurnaz olamaz anında yazar cezayı :) ne seversin.com :D

JapanVsGermany
07-07-2010, 16:00
kafama takılan bir mewzuydu,bilgilendirme için teşekkürler

SekoLive
07-07-2010, 16:02
sıkıntı yok ama kım ne derse desin aracın rengi ile oynandıgın anda folyoda kaplatsan prosödür geregi ruhsata işleteceksiniz typar yasin vardı şimdi dogru yolu buldu e46 m3 aldı renk beyazdı mat folyo kaplattı aracı tespite sokup rengi mat beyaz olarak işlettık olması gerekn bu polisten kimse kurnaz olamaz anında yazar cezayı :) ne seversin.com :D

abi :D :D hafifden bi gönderme seziyorum :D :D

bencede polis zaten bahanede geziyor renk konusunda eğer sıkıntı ediceği varsa eder.

34 NZM 88
07-07-2010, 16:04
abi :D :D hafifden bi gönderme seziyorum :D :D

bencede polis zaten bahanede geziyor renk konusunda eğer sıkıntı ediceği varsa eder.

yok kanka gönderme yapmıyorum karıştırma honda bmw yi şimdi sararlar bana :D honda bmw hepsi kardeş anladın sen ama 0,400 mantar

Quantum
07-07-2010, 16:06
renk beyazdı, mat beyaz yaptırdı, üstüne gidip bir de ruhsata mı işlettiniz :)

34 NZM 88
07-07-2010, 16:07
renk beyazdı, mat beyaz yaptırdı, üstüne gidip bir de ruhsata mı işlettiniz :)

aynen kardeş zaten herkes kurnaz biz salagız :D para çok oldumu şaşırıyolar işte yılın manyagı seçtik onu

SULTANOGLU
07-07-2010, 16:07
valla polisin beni çevirdiğinde ilk baktığı şey çift renkmi değilmi, arabam kırmızı üstündede beyaz şeritler var, ruhsata çift renk işli hiç sıkıntı çekmedim

34 NZM 88
07-07-2010, 16:09
valla polisin beni çevirdiğinde ilk baktığı şey çift renkmi değilmi, arabam kırmızı üstündede beyaz şeritler var, ruhsata çift renk işli hiç sıkıntı çekmedim

en dogrusu da senın yaptıgındır zaten sıkıntı yaşamamak için en dogrusunu işleterek yapmışsın kanka

SOMEONESPECIAL
07-07-2010, 16:11
Komple bir arabayı kaça kaplatırız ?

oğuzk
07-07-2010, 16:21
Teşekkürler.

mat beyaz ne oluyor sararanlar mı :D:D?

Birde kaç teleye geliyor kaplatma netten baktım bulamadım fazla?

Frid
07-07-2010, 21:18
Belgelerimizi işlemi yapan arkadaşa veriyoruz, oda bize arkaya geçmemizi ve anonsu beklememizi söylüyor. Yarım saat sonra bu anons geliyor ve bir arkadaş elinde dosyayla aracımıza geliyor. Araç renk değişikliği diyorsunuz. Bakıyor tik atıyor. Muayeneden korkmayın! Aracımın ön plakası takılı olmadığı halde hiçbir sorun çıkmadı. İlkyardım setine falanda bakılmıyor. Tek bakılan şey rengi ve aracın şasi numarasıyla motor numarası. Kaput açılıyor ve numaralar eşleştiriliyor. Okadar.

- Bakan arkadaş aracınızı beğenirse nerede kaplattığınızı içine oturabilirmiyim neden renk değiştirdiniz gibi sorulardan sonra kağıtları imzalayıp onaylı ek1 formumuzu ve ruhsatımızı bize veriyor ve hergün en az 1 araca pul vermiyorum plaka yüzünden :D

tesbitte müşteriden imza almıyoruzda atmıyoruzda ki sadece amir imzalıyor ve neden renk degiştirdiginide sormuyoruz :D banane adamın arabasının renginden içinden iş güç varken kimse laklak yapmıyor hiç görmedim duymadım ben :D

aynı renk tonlarında sıkıntı yok ama tavan kaplama ve fümeden mat siyah tarzında geçişler sıkıntı yaratır kim diyorsa bu işi bilmedigi kesin :D

clioGT
07-07-2010, 21:23
Hangi Durumlarda Ruhsat Değişmeli?

............

- Aracınızı kaplattığınız yada boyattığınız yerden mutlaka Fatura almanız gerekmekte! Fiyat miktarı önemli değil ancak kaplanan yada boyanan aracın plakası ve yeni rengi tam olarak bu faturada bulunmalı! Faturaya yazılan renk aynen ruhsata işleniyor. Örneğin benim faturamda Mat Kırmızı yazıyor ruhsatada aynen böyle yazıldı. Faturanızdaki bilgilerin ve renklerin doğru yazıldığına emin olun ve faturanın aslını yanınıza alın!
................

Alıntıdır.. Çok kıymetli bilgiler, faydalı olacağını düşündüm..

ruhsat yok aracın dolayısyla plaka da yok.. faturayı nasıl kestirecem ben acep... neye kestirecem..

deniz
07-07-2010, 21:28
sase numarasına fılan kesılebılır gıbı geldı bır an hemso

sinan-s
07-07-2010, 21:29
güzel bilgiler

Ertug_T.
07-07-2010, 21:39
merak ettiğim bir konuydu teşekkürler..

clioGT
08-07-2010, 08:11
sase numarasına fılan kesılebılır gıbı geldı bır an hemso

şase motor yazılıp herhalde kestirmek lazım dediğin gibi hemşo

ulasstoprak
08-07-2010, 08:22

Kerem abi arabanı izmire yollama durumun veya bu taraflara gelme durumun varsa araç giydirme folyo hizmetide vermeye başladık uygun fiiyatlı kaplarım arabanı.. :)

THUNDER
08-07-2010, 09:51
Şimdi benim anlamadığım (thunder gray metallic) füme renkli aracın tavanını karbon kaplarsak, sadece tavanını bu bana sıkıntı yaratırmı ? Mantığım şöyle diyor, cam tavanlı beyaz araçlar ruhsatta tek renk beyaz olarak geçiyorsa ki bundan emin değilim. O zaman sorun teşkil etmemeli. Ama bu ülkede mantıkla çok işimiz olmadığıda ayrı bir konu... Konuya tam vakıf biri beni aydınlatırsa sevinirim.

THUNDER
08-07-2010, 09:52
Sakın haa , tek renk adaşımsın :D

MRC
08-07-2010, 10:10
emniyetin para üstü vermeme muhabettine hastayım zaten gözümle bozukları görüyorum hala bozuk yok diyip geçiyor devlete gidecekse helal ama cebe inecekse...

tool
08-07-2010, 10:21
neden fatura istenir anlamam, adam belki kendi garajinda renk degistiricek?

ilkerrrrr
08-07-2010, 10:35
benden fatura istenmedi

|| CaNeR ||
08-07-2010, 13:50
sıkıntı yok ama kım ne derse desin aracın rengi ile oynadıgın anda folyoda kaplatsan prosödür geregi ruhsata işleteceksiniz typar yasin vardı şimdi dogru yolu buldu e46 m3 aldı renk beyazdı mat folyo kaplattı aracı tespite sokup rengi mat beyaz olarak işlettık olması gerekn bu polisten kimse kurnaz olamaz anında yazar cezayı :) ne seversin.com :D

Harika olmuş m3 .

http://www.ressim.net/e/upload/e71a007c.jpg (http://www.ressim.net)

1. kalite buna 10 yıl garanti veriyorlar 1100 -1500 (Karoser göre değişiyor )
2. kalite buna da 3 yıl garanti veriyorlar 800-1200

Maxcar,protac buralardan alıdığımız fiyatlar .

clioGT
08-07-2010, 14:13
evime de yakın... ben burayla konişym bi:)

tool
08-07-2010, 14:37
Harika olmuş m3 .

http://www.ressim.net/e/upload/e71a007c.jpg (http://www.ressim.net)

1. kalite buna 10 yıl garanti veriyorlar 1100 -1500 (Karoser göre değişiyor )
2. kalite buna da 3 yıl garanti veriyorlar 800-1200

Maxcar,protac buralardan alıdığımız fiyatlar .

bunlar sayi saymayida bilmiyor sanirim, gerci ucuz olursa daha cok eleman gerekir masraf artar vs

clioGT
08-07-2010, 14:45
bunlar sayi saymayida bilmiyor sanirim, gerci ucuz olursa daha cok eleman gerekir masraf artar vs

peki daha uyguna bildiğin veya önerebileceğin istanbul içi kaplama yapan yer var mı?

kaplamacı lazım bana ya:)
güzel temiz iş yapan garantili...

ilkerrrrr
08-07-2010, 14:46
peki daha uyguna bildiğin veya önerebileceğin istanbul içi kaplama yapan yer var mı?

kaplamacı lazım bana ya:)
güzel temiz iş yapan garantili...

kendin kapla :)

bora1311
08-07-2010, 18:34
bilgilendirme icin tesekkurler...