PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sıfır rakamı ve 'O' harfi karmaşası

Frid
18-07-2010, 10:33
http://image.samanyoluhaber.com/Images/News/2010717/143728_arac.jpg

Birçok araç sahibinin korkulu rüyası haline gelen araç muayenesinde şimdi de sıfır (0) rakamı ve O harfi karmaşası vatandaşın canını sıkıyor.
Araç muayene için önceden far ayarı, egzoz pulu, balata kontrolü gibi ekstra masraf yapan sürücülere bir de trafik sicil memurlarının sıfır ve O harflerini yanlış yazmaları 108 liralık ek maliyet çıkarıyor. Bu işi fırsata çevirmek isteyenler de araç muayene istasyonlarının karşısına kabinler kurarak 2 liraya çıkarılan Ek-1 belgesini 15 liraya düzenliyor.

Otomobil satışlarının rekor kırdığı, 2. el otomobillerin yok sattığı şu günlerde tüketicinin moralini sıfır (0) ve (O) harfi karmaşası bozuyor. Araç alımı, satışı, devir sözleşmesi ve noter işlemleri ile uğraşan araç sahipleri, araç muayenesinde trafik tescil memurlarının hatasından kaynaklanan bir sorun ile karşılaşıyor. TÜVTURK'ün araç muayene işlemlerini devralmasının ardından ortaya çıkan fark edilmemiş birçok kusur, tüketiciyi çileden çıkarıyor. Özellikle Opel, Ford ve Renault marka araç sahipleri, araçlarının mekanik kısmında kusur olmasına rağmen şase numarası ile ruhsattaki şase numarasının birbirini tutmadığını öğreniyor. Bu durumda eksikler giderildikten sonra baştan tekrarlaması gerekiyor. Şase numaralarının farklılığı ise araca kayıtlı şase numarasındaki sıfır (0) rakamını trafik tescil memurlarının 'O' harfi şeklinde algılayıp ruhsata bu şekilde işlemesinden kaynaklanıyor.

Biz de, tüketicinin araç muayene esnasında karşılaştığı sıkıntıları yerinde tespit etmek için TÜVTURK müşteri hizmetlerinden randevu aldık. Muayeneye egzoz emisyon ölçümü hazır şekilde gitmek zorunlu olduğu için Yenibosna'da bir firmaya egzoz muayenesine gittik. Ancak belge alamadık. Firma yetkilileri hava filtresi ve bujilerin değişmesi, carbon clean'in de temizlenmesi gerektiğini söylediler. Bunun için 170 ila 200 lira arasında ücret istendi. Başka bir firmaya gittiğimizde bu sefer sadece carbon clean yapılırsa emisyon muayenesinden geçebileceğimiz söylendi. Aracı servisten yeni çıkardığımız halde iki yerden de egzoz pulu alamadığımızı anlatınca birçok araç sahibi aynı durumun kendi başlarına da geldiğini dile getirdi. Bu sefer bir oto tamircisiyle birlikte Esenyurt'taki Evrenoto Sanayi'de bir istasyona gittik. Araca 5 dakika içinde egzoz emisyon pulu verildi. Daha önce iki yerden belge alamadığımızı anlattığımız tamirci, "Yanınızda ben olmasaydım yine alamazdınız. Şirketler 22 liralık egzoz pulu vermeden önce carbon clean, buji ve hava filtresi gibi değişik isimler altında vatandaştan haksız para kazanıyor. Araç sahibi 'muayeneden geçemem' korkusuyla bu şirketlere para kaptırıyor." diye konuştu.

İşlemlerimizi tamamladıktan sonra randevu saatinde Hadımköy'deki Araç Muayene İstasyonu'na gittik. Sıra fişi makinesinden numaramızı aldık. Araç muayeneye girdikten 20 dakika sonra istasyon yetkilisi aracın temiz olduğunu ancak araç şase numarası ile ruhsattaki şase numarasının birbirini tutmadığını, bu sebeple 'geçer' not veremeyeceklerini söyledi. Opel, Ford ve Renault markalı birçok araçta bu sorunla karşılaşıldığını belirten yetkililer, Ek-1 belgesi ile yeniden istasyona gelmemiz gerektiğini aktardı. Opel Astra'sı bulunan Selçuk Bilir adlı vatandaş da aynı durumdan muzdarip idi. İstasyon görevlileri Ek-1 belgesi için Trafik Tescil'e gitmemiz gerektiğini söylediler.

'İSTASYONLARDA MESCİDİN OLMAMASI BÜYÜK SIKINTI'

İstasyondan çıkarken, aracımızın Opel markalı olduğunu fark eden bir şahsın 'Abi Ek-1 belgesi lazımsa 5 dakikada halledelim' demesi, sorunun ne denli büyük olduğunu özetliyordu. İstasyonun karşısında bir kabinde 5 dakika içerisinde 15 lira karşılığında (normalde 2 lira) Ek-1 belgesi aldık. 'Tekrar sırası' alıp 1 saat içerisinde işlemlerimizi bitirdik. Problemi ilettiğimiz Opel yetkilileri bu tür tüketici şikayetlerinin zaman zaman kendilerine de geldiğini ancak sorunun daha çok Trafik Tescil ile ilgili olması sebebiyle vatandaşların şikayetlerini bu merciye bildirdiğini aktardılar. Araç muayenesini tamamladığımız halde sıfır ve O harfi karmaşasından tamamen kurtulmak için Trafik Tescil'e gittik. 108 lira karşılığında yeni ruhsatımızı aldık.

Birçok oto tamircisi ön muayene işinin yanı sıra takipçiliği de meslek edinmiş. Ali Doğanay ve Nuri Şenkaraköse de her hafta ortalama 5 aracı muayene ettirmek için istasyonlara götürüyor. Muayeneyi kendilerine iş edindikleri için günlerinin çoğunu istasyonlarda geçirdiklerini anlatan Şenkaraköse, "Randevulu sistemden dolayı geleceğiniz saati siz seçemiyorsunuz. İstasyonlarda mescit yok. Birçok araç sahibi sırf bu yüzden namazlarını eda etmekte sıkıntı çekiyor." diye şikayet ediyor. Aracıların bu işten haftada 400-500 lira kazandıkları belirtiliyor.

Muayene öncesi masraflar

İlkyardım ve trafik seti çantası 40-60 lira.

Fren balataları işlemez halde ise 100 lira.

Diskler de incelenecekse 200 lira.

Mekanik, öntakım ve fren hortumu bakımı 300 lira.

Egzoz pulu 22-28 lira.

Lastikler eski ise 250-500 lira.

Far ayarı kontrolü 10-30 lira.

Muayene harcı 126 lira.

17.07.2010 zaman

okadar resmimi çektiler koymamışlar :D

gkhunk
18-07-2010, 11:00
ben çanakkalede bir hafta önce muayeneye girdim, benim de motor seri no bir karakter yanlış, hatta 4 yerine 5 yazmışlar. ancak sadece muayene yetkilileri motor no yu okuyamamışlar ve okunmuyor diyerek geçirliler aracı hafif kusur ile. Yani şase no yu görmediler bile, direk ruhsattan yazdılar.

geçenlerde de istanbulda e36 bmw olan bir arkadaşım yanlış şase no yüzünden (0/O ikilemi) ruhsat değiştirdi, çalışandan çalışana da değişiyor, biraz da şans.

Frid
18-07-2010, 11:43
şase no çok önemli kusurları agır ama motor no kusurları hafif yanlış olsa bile muayene onaylanıyor motor no ile ama şasede düzeltilmesi gerekiyor çalışandan fark etmiyor yani şase farknı fark etmemek dikkat eksikliginden olur genelde herkesin yaşayabilecegi bir durum oda insanız sonuçta :D

mitsubishi_boy
18-07-2010, 12:14
Bizimkini de göremedi. Ruhsattan yazdı:)

Frid
18-07-2010, 13:00
Bizimkini de göremedi. Ruhsattan yazdı:)

şase numarasını mı motoru mu

Günkut
18-07-2010, 16:26
ben çanakkalede bir hafta önce muayeneye girdim, benim de motor seri no bir karakter yanlış, hatta 4 yerine 5 yazmışlar. ancak sadece muayene yetkilileri motor no yu okuyamamışlar ve okunmuyor diyerek geçirliler aracı hafif kusur ile. Yani şase no yu görmediler bile, direk ruhsattan yazdılar.

geçenlerde de istanbulda e36 bmw olan bir arkadaşım yanlış şase no yüzünden (0/O ikilemi) ruhsat değiştirdi, çalışandan çalışana da değişiyor, biraz da şans.

bidahaki muaynende gecemiceksin ama :) aynı kusurdan 2 defa oldumu gecmiyor arac

gkhunk
18-07-2010, 20:24
hımm, düşünmedim ben öyle :D

Serhat Y.
18-07-2010, 20:34
eksiği olmayan araç geçiyor bence, benim 90 model opel corsa arcım tek seferde geçtiyse hatayı birazda kendimizde aramalıyız, kaldıki verdiğiniz fiyatlar servis fiyatları muayene istasyonun kasasına harcdan baska giren herhangi bişey yok(dolaylı yoldan olabilir orasını bilemem)

hkn017
18-07-2010, 22:34
bu sıfır olayı çok sıkıcı ve tek açıklaması ek-1 belgesinin daktiloyla doldurulması ve daktiolada 0 rakamının bulunmaması onun yerine O harfi var ve yazarken 0 lar O olarak basılıyor sağolsun bizim memurlarda direkt o belgeden geçirdikleri için herşeyi vatandaş mağdur oluyor bence hatayı kim yaptıysa onun düzeltmesi lazım

onursumer
18-07-2010, 22:35
benimde şase numarasına hiç bakmamışlardı

motor numarası için ise ben servisten ıslak imza mühürlü bu aracın motor numarası şudur diye bir kağıt almıştım okuyamadıklarından hafif kusur yazmasınlar diye ;)

Frid
19-07-2010, 21:47
aklınızda bulunsun işte dışarıda söförler odasında 40 45 kuşur en fazla 1-2 lira ek1 yapragı muamelecilerde 15 den 40 a kadar daha da çıkıyor :D

Onrcn
19-07-2010, 22:49
ya arkadas trafik tescil in kendi yaptigi hatadan dolayi para veriyoruz, kimse de yok arkadas biz yanlis yazmisiz, duzeltelim demiyor nasil adalet bu cozemedim ben. Aracima 5 kisilik yazmislar... benim arabamin ne 5 kisilik versyonu var ne de oyle bir hale cevirmek mumkun. Gidip yine ugrasiyoruz, eskiden kimsenin umurunda olmadigi icin yaptiklari sallamasyon isler bizi ugrastiriyor.

Frid
20-07-2010, 11:20
ya arkadas trafik tescil in kendi yaptigi hatadan dolayi para veriyoruz, kimse de yok arkadas biz yanlis yazmisiz, duzeltelim demiyor nasil adalet bu cozemedim ben. Aracima 5 kisilik yazmislar... benim arabamin ne 5 kisilik versyonu var ne de oyle bir hale cevirmek mumkun. Gidip yine ugrasiyoruz, eskiden kimsenin umurunda olmadigi icin yaptiklari sallamasyon isler bizi ugrastiriyor.

bakanlıgın bir yazısı var istasyonlardan isteyebilirsiiz o yazı ile ücretsiz degiştiriyorlar kendi hataları ise

srk34
20-07-2010, 11:33
aynı sorun bende de var bakalım ne olcak sansımızı denedikten sonra işlemlere başlayalım diyrum

trafik tescilde de sanırım araçtaki cam flimleri kesinlikle sökülmesi gerekiyormuş

erayakar
20-07-2010, 13:59
Bende aracın rusatını değiştim 108 tl vardim ve bana emniyet müdürlüğünden kabahatli benim gorevli memurun suçu yoktur gibilerden bi kağıt imzalattılar.. Benim anlamadığı..kabahatin bende olduğu nasıl veya neye istınaden ..rusatı benmi doldurdum..ne saçmalık ..akp parası bitti sanırım..haram olsun

Onrcn
20-07-2010, 14:11
Bende aracın rusatını değiştim 108 tl vardim ve bana emniyet müdürlüğünden kabahatli benim gorevli memurun suçu yoktur gibilerden bi kağıt imzalattılar.. Benim anlamadığı..kabahatin bende olduğu nasıl veya neye istınaden ..rusatı benmi doldurdum..ne saçmalık ..akp parası bitti sanırım..haram olsun

demek istedigim buydu.. benim aracima 5 kisilik yazan insan evladi yuzunden ben gidip para oduyorum.

GKS
20-07-2010, 14:48
tek harf yanlışlığı bendede var ruhsat yenileyemiyorum trafik şubede bilgisayara plakamı girince cam filmi sonradan yapıştırılmış yazısı çıkıyor muamelecide 300 liraya hallederim dedi can sıkıcı bi durum

clioGT
20-07-2010, 14:51

bakanlıgın bir yazısı var istasyonlardan isteyebilirsiiz o yazı ile ücretsiz degiştiriyorlar kendi hataları ise

aynı problem bende de mevcut

nasıl bir yazı istemek lazım?
muayeneye gittim ben orda demediler bana öyle birşey?
ek1 doldurup trafiğe gitmemi söylediler...

Frid
20-07-2010, 14:57

muayene gittiginizde müşteri kabul görevlisinden bu yazıyı talep ederseniz size hem bilgi hemde işlem sonucunda yazıyı çıktı alıp veriyor ek1 belgesini zaten dolrumak zorundasınız ruhsatta degişiklik olacagı için ama yazı ile ücretsiz degişim olacak yazıyı hiç okumadım ama okuyup kesin bilgi veririm hangi konuları kapsadıgı ile ilgili

Frid
20-07-2010, 15:04
tek harf yanlışlığı bendede var ruhsat yenileyemiyorum trafik şubede bilgisayara plakamı girince cam filmi sonradan yapıştırılmış yazısı çıkıyor muamelecide 300 liraya hallederim dedi can sıkıcı bi durum

aracı muayene sokup ek1 belgesi ile düzeltemk 150 bulmaz 126 muayene ücreti yada gidip ruhsatları kaybettimdiye tespit yaptırın

Onrcn
20-07-2010, 15:21

EK1 doldurup ruhsatla trafige, ruhsat degistirmeye : ) cok zevkli bak vallahi : )

GKS
20-07-2010, 15:26
aracı muayene sokup ek1 belgesi ile düzeltemk 150 bulmaz 126 muayene ücreti yada gidip ruhsatları kaybettimdiye tespit yaptırın

ek1 ile 2.ci kez muayeneye girdim ztn doğru şase nosunu ek1e yazıp işlediler sıkıntım cam filminden trafik şubeye gittim benim aracın plakasını girince ekranda cam filmi sonradan yapıştırılmış yazısı çıkıyor o şekilde ruhsat yenilemek için muameleci 300 lira istedi normalde iki yaprak ruhsat 110 TL ancak kendin gidince cam filmi yazısı çıkınca ruhsatını yenilemiyolar arada aracı yada tanıdık yoksa.

polo34
20-07-2010, 15:41

tarife eskiden de bu kadarmıydı? ben eskiden kemerburgaza aracımı götürürdüm, adamlar hayranlıkla temizliğine bakarlardı, geç derlerdi :) buna karşın göztepeye gidenlere de bazen oradakiler sorun çıkarırlarmış ...

Frid
20-07-2010, 16:22
ek1 ile 2.ci kez muayeneye girdim ztn doğru şase nosunu ek1e yazıp işlediler sıkıntım cam filminden trafik şubeye gittim benim aracın plakasını girince ekranda cam filmi sonradan yapıştırılmış yazısı çıkıyor o şekilde ruhsat yenilemek için muameleci 300 lira istedi normalde iki yaprak ruhsat 110 TL ancak kendin gidince cam filmi yazısı çıkınca ruhsatını yenilemiyolar arada aracı yada tanıdık yoksa.

benimdedigimde işte tam o oluyor muamelecinin 2 ihtimali var ya tanıdıgı birisi var sistemde film gözükmesine ragmen ruhsat verecek yada aracı sana çaktırmadan muyeneye sokacak hangisini yaparsa yapsın 300 çok para senden kendin aracı muayeneye sok 126 para öde camlardaki filmleri sökmüşsen kusur olarak yazılmaz tabi bu arada araçta başka bir kusur oluşmadıysa sıkıntısız tek seferde geçersin ve sistemdede cam film i yazmaz ve geri kalan en az 150 tl sana kalır

mitsubishi_boy
21-07-2010, 10:11
şase numarasını mı motoru mu

Motor. altından okunuyor falan sandı. Dokunmadım bende. Oynaşmadan ruhsattan baktı.

clioGT
21-07-2010, 10:15
EK1 doldurup ruhsatla trafige, ruhsat degistirmeye : ) cok zevkli bak vallahi : )

onur doldurttup ek1 i zaten orada
muayeneyi de ruhsata işlediler, çünkü ayrı o verdikleri raporda yazıyordu cam filmi hafif kusurlu diye...

bakalım gidecem trafiğe:D

Day Walker
21-07-2010, 10:20
şerefsizler geçen c.tesimi komple yediler bizim kalosu muayeneye götürdüm adi herifler kendi arabalarını öyle kullnamazlar elalemin arabasını nasıl kullanıyolar gitcekleri yerde 20 mt değil :mad: bende bize sıra gelince dedim bizim arabaya öyle gaz verme yavaş kullan diye bozulmuş şerefsiz hafif kusurlu geçirdi :mad:

GKS
21-07-2010, 11:29
onur doldurttup ek1 i zaten orada
muayeneyi de ruhsata işlediler, çünkü ayrı o verdikleri raporda yazıyordu cam filmi hafif kusurlu diye...

bakalım gidecem trafiğe:D

trafiğe gittiğin zaman bilgisayara plakanı girince ekranda yazı çıkıyor cam filmi sonradan yapıştırılmış diye o yüzden adamlar geri çeviriyo o şekilde ruhsat yenilemiyor trafik takipçide o şekilde ruhsat yenilemek için 300 lira istiyor 350 isteyende var bilgin olsun.

clioGT
21-07-2010, 11:57
trafiğe gittiğin zaman bilgisayara plakanı girince ekranda yazı çıkıyor cam filmi sonradan yapıştırılmış diye o yüzden adamlar geri çeviriyo o şekilde ruhsat yenilemiyor trafik takipçide o şekilde ruhsat yenilemek için 300 lira istiyor 350 isteyende var bilgin olsun.

muayenede nerden hafif kusur nerden ağır kusur yazıyor mu onların sistemde de?

GKS
21-07-2010, 12:42
muayenede nerden hafif kusur nerden ağır kusur yazıyor mu onların sistemde de?

valla ben trafik şubeye gittiğimde plakamı girdi ekranda yazıyı gördüm camlar sonradan film yapıştırılmış diye bu tüvtürkteki rapor direk trafik şubeye aktarmışlar o yüzden yenilemediler ruhsatı

Frid
21-07-2010, 22:20
şerefsizler geçen c.tesimi komple yediler bizim kalosu muayeneye götürdüm adi herifler kendi arabalarını öyle kullnamazlar elalemin arabasını nasıl kullanıyolar gitcekleri yerde 20 mt değil :mad: bende bize sıra gelince dedim bizim arabaya öyle gaz verme yavaş kullan diye bozulmuş şerefsiz hafif kusurlu geçirdi :mad:

uzmanın adı raporda yazıyor şikayet edin ki hepimizi zan altında bırakmayın,

sizin cumartesinizi yeme olayıda bizden kaynaklı degil garip bir uzmanız yogun bir muayene dönemi randevunuzu erken yada geç saate alın ki beklemeyin

aragazı verme olayı bende kılım zaten bütün gün egzoz dumanında bogluyoruz üstüne ara gazı hiç hoş olmuyor yani:icon_wack