PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 81 KELİMELİK “KUZU SÖZLÜK”- Türk Malı dizisi..

B.Aktepe
11-08-2010, 09:47
81 KELİMELİK “KUZU SÖZLÜK”

“Türk Malı” adlı dizinin iki bölümünü inceleyen RTÜK uzmanları, yanlış kullanıldığını belirledikleri, kelime, deyim, özlü söz, özel isim, unvan, yer ismi, terim ve yabancı kelimeden oluşan 81 ifadeyi liste haline getirerek, mini bir “kuzu sözlük” oluşturdular.

RTÜK uzmanlarının listeledikleri bazı yanlış ifadeler şunlar:

“Aritmatik (aritmetik), aşortman (eşofman), bu kadan (bu kadar), cöle (jöle), derişiklik (değişiklik), ezelfektan (dezenfektan), guzu (kuzu), hakketten (hakikaten), ivet (evet), kopek (köpek), laylon (naylon), lehavilite (rehabilite), liften (lütfen), mikemmel (mükemmel), ne kadan (ne kadar), ötüd odası (etüd odası), ruhsal burhan (ruhsal buhran), tebrik koyuyorum (tebrik ediyorum), tezcüraat (tezahürat), tijene (hijyen), tikkat (dikkat), tonurcuk (tomurcuk), yiter (yeter), yürüşen merdiven (yürüyen merdiven), zaman hışımı (zaman aşımı), şah mart oldu (şah mat oldu), uzun lafın sopası (uzun lafın kısası), ağaç yaşken emilir (ağaç yaşken eğilir), ödüm cörtledi (ödüm koptu), ayağını organına göre uzatmak (ayağını yorganına göre uzatmak), komşu komşunun gülüne muhtaçtır (komşu komşunun külüne muhtaçtır), misafir girmeyen eve doktor girer (güneş girmeyen eve doktor girer), temizlik İran'dan gelir (temizlik imandan gelir), istemek başarmanın karısıdır (istemek başarmanın yarısıdır), kitap en iyi tosttur (kitap en iyi dosttur), laf olsun torba kopsun (laf olsun torba dolsun), yalancının mumu yansıyana kadar yanar (yalancının mumu yatsıya kadar yanar), her koyun kendi bacanağıylan basılır (her koyun kendi bacağından asılır), Saval (Seval), Gokan (Gökhan), Hollanda'nın başkenti Paris (Hollanda;nın başkenti Amsterdam), logoritma (logaritma), aynobik (aerobik), esperesko (espresso), Aykut testi (IQ testi), boy Frenk (boy friend).”

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/15530433.asp?gid=373

mur_84
11-08-2010, 09:56
az kalsın ben açıyordum konuyu.. :D:D:D

pnrkc
11-08-2010, 10:05
bu kadar kelimeyi değiştirmek , role can vermek cidden işleri zor .

Şafak Sezer i sevmiyorum da Binnur Kaya cidden çok iyi oynuyor.

bizim cahil milletimiz tv de ne görürsekaptığı için bence doğru bir karar olmuş

B.Aktepe
11-08-2010, 10:07
deyim ve özlü sözler fena komedi :)

pnrkc
11-08-2010, 10:10
deyim ve özlü sözler fena komedi :)

evet tam senlik =)

Onuralp
11-08-2010, 10:16
Çok kötü çok, sanki vatandaş düzgün konuşmayı biliyordu bir de bunlar çıktı. Hergün vatandaşın arasındayım bu kelimeleri kendi lugatına kaydetmiş olan insanlar var. Özellikle litfen, ne kadan vb. Çok yazık, ben RTÜK'ün başında olsam hayatta böyle bir diziye izin vermem. Çocuklar "a" dedin mi kapıyor artık gerisini siz düşünün. Ve yarın öbürgün bu çocuklar büyüyecek çocuk yetiştirecek.

FatihR.
11-08-2010, 10:59
3 kişinin bindiği tır değildir var bide :)

kado
11-08-2010, 11:07
3 kişinin bindiği tır değildir var bide :)

yok o 2 kişinin bindiği tır değildir olacak o :hahaha::hahaha:

onursumer
11-08-2010, 11:13
agac yasken emılır nasıl bırseydır ya :D

Tunç
11-08-2010, 11:27
ya bıde heraksam var bu neredeyse kac bolum oynadıkı zaten toplasan

maxpower
11-08-2010, 11:37
kaç defa denediysem olmadı :) bana hiç komik gelmiyor, çok zorlama espriler bence

EREN34
11-08-2010, 11:53
Ayağını organına göre uzatmak :D :D :D

CTG
11-08-2010, 11:58
Bunlarin ve cooook daha fazlasinin ciddi ciddi boyle oldugunu zannedip konusan/yazan var...

CTG
11-08-2010, 11:59
Ve bu insanlar ortalamanin ustunde mevkilerde guzel paralarla oynayan insanlar :)

Mutu
11-08-2010, 14:03
agac yasken emılır nasıl bırseydır ya :D

Aynen benim de en çok ilgimi o çekti :hahaha: Baya çarpıtmışlar , özellikle yiter ya yiteri kullanan çok arkadaşım vardır :icon13:

ocean0636
11-08-2010, 14:39
kaç defa denediysem olmadı :) bana hiç komik gelmiyor, çok zorlama espriler bence

+1
(10krktr)