Orijinalini görmek için tıklayınız : Çalışana tutanak tutmak hakkında
Arkadaşlar,işyerimizi emanet ettiğimiz 18 yıllık bir çalışanımızın suistimalleri ortaya çıktı ve işine son vermek istiyoruz.Fakat işine son verirsek tazminatını ödemek zorundayız.Zaten yürüttüğü paralar ve kaçırdığı işler varken açıkçası tazminat vermek istemiyorum.
Eğer yaptığı suistimallerle ilgili tutanak tutarsam,tazminatını ödemekten kurtulabilirmiyim?Tutanak nasıl tutulacak onuda bilmiyorum,bu konuda bilgisi olan arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.
haydogan
04-11-2010, 17:43
iş kanunlarında var hırsızlık yaptıysa kanıtlarsan ancak ozaman oda yaptıgı ısle alakalı paranın baya buyuk bır mıktarı olması lazım bence iş kanunlarını oku detayları orda var
ne adamlar var ya ulan 18 yıldır calıstgın yere neye ıhanet edersın anlamam sımdı ıyı mı olu dıye sormak ısterdım
maskaran
04-11-2010, 17:45
slm kardeş ya elinden anlayan bir kişinin doldurdugu kagıda imza attır yada polise paramı çaldı diye şikayet et ama ben kağıt imzalatmanı öneririm.
iş kanunu sözleşme fesihinde usul
MADDE 19. - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.
Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.
MADDE 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
derhal fesih hakkını kullanma süresi
MADDE 26. - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.
Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.
aşşağıdaki linktede biraz daha anlaşılır dille açıklaması var inceyebilirsiniz.
http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=1133531&AuthorID=138&b=Isciler,%20hangi%20durumda%20tazminatsiz%20isten %20atilir&a=Necati%20Cetiner
Yasin Y.
04-11-2010, 17:49
Net deliller varsa elinde tarih veya zimmetine geçirdiği miktar gibi şeyler tutanaktada bunu belirtirsen tazminat ödemessin diye biliyorum.
Zimmet yüz kızartıcı suça giriyo iş kanunlarındada yüz kızartıcı suç dahilinde olan durumlar söz konusu olduğunda işverenin tazminattan muaf olması gerekir.
En iyisi bi hukuk bürosuyla irtibata geçmen bütün sorunların çözülür.
by...mutlu
04-11-2010, 18:25
Şöyle yap derim;
Çalıştığınız yerin güvenlik görevlisi var ise
Sen güvenlik görevlisi ve yanında bu olayın olduğuna kanaat eden bir yada iki kişi ile imza altına al güvenlik kamerası yok sanırım
kaldıkı bu suçlamaya adam doğal olarak karşı çıkacaktır önemli olan işçi mahkemsinden olayı araçtırmaya gelenlere bunun gerçekten olduğunu kanıtlayabilmektir bunun da tek yolu tutanak şahitli yada imza atma yetkisi olan üst yetkili...
Aslında en kolay yolu vatandaşı istifa etmeye zorlamak sende karşılık olarak çaldığı mallar için dava açmayacağını sölersin :D Allah yardımcınız olsun
bilgiler için sağolun arkadaşlar.
Şöyle yap derim;
Çalıştığınız yerin güvenlik görevlisi var ise
Sen güvenlik görevlisi ve yanında bu olayın olduğuna kanaat eden bir yada iki kişi ile imza altına al güvenlik kamerası yok sanırım
kaldıkı bu suçlamaya adam doğal olarak karşı çıkacaktır önemli olan işçi mahkemsinden olayı araçtırmaya gelenlere bunun gerçekten olduğunu kanıtlayabilmektir bunun da tek yolu tutanak şahitli yada imza atma yetkisi olan üst yetkili...
Aslında en kolay yolu vatandaşı istifa etmeye zorlamak sende karşılık olarak çaldığı mallar için dava açmayacağını sölersin :D Allah yardımcınız olsun
güvenlik görevlisi malesef yok.zaten 2 kişi çalışıyor o şubemizde.Hırsızlığını yüzüne vurdum ama kabul etmedi,sürekli inkar ediyor.Diğer çalışan daha yeni başladı ve meslek yüksek okulu öğrencisi durumlardan bir haber.
Sizin önerinizi bende düşündüm ve dediğiniz gibi yapacağım,istifaya zorlayacağım.Gerekirse mahkeme yoluna gidicez.
tutanak tutup bir kaç kişi ile imza altına alabilirsin onun imzalamasına gerekte yok imza atmaz zaten muhtemelen sonrasında avukatla bir görüş derim
kanıt varmı?
eğer kanıt varsa 3 kişinin şahidliği imzasıyla kaleme alacağınız tutanak yeterli olacaktır
4857 sayılı iş kanununun 25.maddesi 2.fıkrası e bendine göre işlem yapacaksınız
ammaa kanıt yok ise o tutanakta bi işe yaramaz hatta adam size tazminat davası açıp süründürür bile :D
adamı yakalayacaksın başka yolu yok, gizli kamera yapacaksın 3 günde düşer zaten rezalet görüntüye.
en temizi.
O şubede iki kişi var biri zaten bunu yapan.Yani 3 kişi şahit biraz zor.
Kanıtlarım, dayanaklarım tabi ki var ama işi sağlama almak için gizli kamera yerleştirip ,yem olarak bir müşteri göndermeyi düşünüyorum.
bunca yaşanan olaydan sonra sence o yemi yutar mı :D
valla sıkıntılı durum adam gider iş mahkemesine şikayet eder kanıtlayamazsan alır parasını işi inada bindirirse işe tekrar geri bile aldırır kendini ;)
Gizli kamera konusunda da dikkatli olunması gerekiyor. Durduk yere suçlu duruma düşmeyin. Kamera sistemi konulabilir fakat çalışanların bu konuda bilgilendirilmesi şarttır. Gizli kamera yasal bir olay değil.
Bunu sağlam bir kanıt ile belgelemek ve bu belgelerle karşısına geçip onu mahkeyeme vereceğinizi ve bu konuda ceza alacağına ikna edip korkutmanız gerek. Çıkış belgesinde de mutlaka ve mutlaka isten çıkarılma nedenini sizden hak talep edemeceği bir madde ile yapın.
İşten kovulduktan sonra evrak imzalansa bile o evrağa itiraz edip iş mahkemesine başvurabilir ve size yazılan maddeden dolayı (ispat edemezseniz) ceza uygulanabilir.
Zor durum, allah kolaylık versin.
gecmıs olsun kanka kayıp cokmu barı ?
yukarda belirttiğim zamanlarada dikkat etmeyi unutmayın önemlidir okulda iş hukuku görmüştüm zaman aşımları önemlidir..
Gizli kamera yasal bir olay değil.
pardon ya adam dükkanı babasının malı gibi soydugu için yaptıgı bu şerefsizlik yasal soygun oluyor :)
gizli kamera ile yakalayıp savcılıga gidersen cumuk o yamugu korur ;)
ama görüntüler eşliğinde ver kırbacı ver kırbacı yaparsan imzayı mecvuren basıcaktır :)
overblack
04-11-2010, 21:20
adam sizi iş mahkemesine verir ve tazminatını alır.iş mahkemeleri işçi lehine karar verir.hele ki 18 yıllık bir çalışan ise %99 tazminat alır.bu tutanak mevzuları filan hikaye.bence adamla bir orta noktada anlaşıp tazminat miktarını belirleyin.işten çıkarın.
KSK-VTEC
04-11-2010, 21:27
Elinizde çaldığına dair kanıt varsa vur yüzüne varsa tabi sonrada ibranameyi imzalat tüm hakklarımı aldım diye yada avukat gelicek onunla görüşürsün de ama bunlar hep geçerli kanıtın var ise
by...mutlu
04-11-2010, 21:51
adam sizi iş mahkemesine verir ve tazminatını alır.iş mahkemeleri işçi lehine karar verir.hele ki 18 yıllık bir çalışan ise %99 tazminat alır.bu tutanak mevzuları filan hikaye.bence adamla bir orta noktada anlaşıp tazminat miktarını belirleyin.işten çıkarın.
Doğru işçiden yana olacaktır ama herzaman bir açık vardır eğer durum sıkışırsa şöyle ilerleyin derim şahıs işe devam etmiyor ise 3 gün üst üste işe mazeretsiz olarak gelmediğini hergün için bir tutanak tutun ve bu durumu avukatınız ile sigortayla paylaşın ve ihbar günü olan 8 haftalık bedeli kendisinden talep edeceğinizi söyleyin ama tabi işe gelmiyor yada gelmez ise... Envanterin ne olduğunu bilmiyorum ama çaldığı bir şeyi muhakkak nakte çevirecektir yada çevirmiştir olayın adli boyutnu anlatın yada hiç uğraşmadan polisle irtibata geçin derim öyle bir konuştururlarki:)
audilover
04-11-2010, 22:15
Bu konularin uzmani bir avukat arkadasim var ilgilenirsen ozelden mesaj atarsan telefonunu verebilirim.
audilover
05-11-2010, 11:06
Gereksiz mesaj duzeltmesi.
İşçiniz eğer iş yerine gelmiyorsa tutanak tutturup yine belirli bir zamanı var tabii bunun tazminatsız gönderebilirsinz diye biliyorum.
Ama bu işi bilen avukatlardan yardım almanızda fayda var.
Arkadaşlar fikirleriniz için teşekkürler,yoğunluktan bu konuya yazmayı unutmuşum.
Olayı psikolojik baskıyla çözdük,elimde suistimal ile ilgili kanıtlar vardı.Baskılara dayanamayıp ayrıldı.Elindeki işi yarım bırakıp ayrıldı ve haber vermeden ayrıldığı için tutanak tuttum.İhtarname gönderdim noterden,süresi doldu.Artık hiç bir hak iddaa edemez.
Allah böyle şerefsizlerden hepimizi korusun.
Geçmiş olsun, allah kimseye yaşatmasın böyle olaylar.
8.000rpm
03-12-2010, 09:33
sadece tutanak yetmez
tutanak tutup savunma alman lazım , savunmadan sonra da kendisine yazılı olarak ihtar vermen lazım
bu süreci 3 defa tekrarlarsa , yani 3 defa ihtar alırsa sanırım olaylar sizin lehinize olabilir
noterden sebepsiz yere işi terk ettiğine dair ihtarname çekmiş ve süresinde cevap almamış otomatikman işten tazminatsız çıkar.... (tabi ihtarname eline ulaştıysa)
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.