Orijinalini görmek için tıklayınız : Kule Gergisi Montajı
Serkan06
09-11-2010, 21:25
Baktım baktım bulamadım, ahaliye sorayım dedim, benim düldüle kule gergisi almak üzereyim, bunun montajı nasıl yapılmalı, ince bir noktası varmıdır? yoksa benim takabileceğim bişeymidir? nelere dikkat edilmeli nasıl montaj yapılmalıdır. şimdiden teşekkürler..
Serkan06
09-11-2010, 21:38
yokmu yardımcı olabilecek?
Araç Düzgün Bi Zeminde Dursun yokuş vs olmayan ve Lastikler Düz Dursun Başka Dikkat Etmen Gereken Birşey Yok
Serkan06
09-11-2010, 21:45
gerdirme falan yapılmıyomu, boşluğunu alıp bırakcasmı?
Mechanix
09-11-2010, 21:49
Bol olmasın yeterli.
Serkan06
09-11-2010, 21:56
allah allah, adında gergi olunca bende gerdiriliyo falan sanıyodum :s
Serkan06
09-11-2010, 22:21
başka fikri olan tecrübesi olan yokmu?
Mechanix
09-11-2010, 22:24
Gerginin amacı virajlarda esneyen kulelerin esnemesini engelleyerek tek parça halinde çalışmalarını sağlamaktır.Arabanın durduğu yerde kulelerin gerilmiş olmasına gerek yok.
Serkan06
09-11-2010, 22:25
Gerginin amacı virajlarda esneyen kulelerin esnemesini engelleyerek tek parça halinde çalışmalarını sağlamaktır.Arabanın durduğu yerde kulelerin gerilmiş olmasına gerek yok.
hmm peki ozaman takıp boşluğunu alıp bırakıcaz.
fsunnetci
09-11-2010, 22:26
Evet doğru biliyosun Kule gergisinde gergi ayarı olur ancak artık piyasadaki birçok kule gergisi fonksiyonellikten çok görüntüye hitab ediyor yani ne gergi ayarı var nede hammadde kalitesi adamlar demiri kalaylayıp millete satıyorlar maksat görüntü olsun işte kule gergin varmı var hesabı :)
Her gergide ayar olmaz, sizinkinde var ise yukarıda denildiği gibi düz bir zeminde montajını yapıp boşluğunu alın. Zaten asıl önemli olan fsunnetci'nin dediği gibi malzemenin direncidir.
Serkan06
09-11-2010, 22:29
ben kule gergisni görmedim, arkadaştan alıcam, eğer böle bir ayar var ise, ozaman boşluğunu alıp bırakıcaz demekki...
Mechanix
09-11-2010, 22:29
hmm peki ozaman takıp boşluğunu alıp bırakıcaz.
Evet aynen.
Serkan06
09-11-2010, 22:44
cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.
fsunnetci
09-11-2010, 23:01
gergi takıldıktan sonra bazı dezavantajların olacak bunuda biliyorsun dimi? eğer ki görüntü olsun diye takıyorsan sana tavsiyem takma derim çünkü her güzelin bir kusuru var malesef:(
Serkan06
09-11-2010, 23:09
dezavantaj derken? :(
Yanlışım varsa düzeltin...
Benim bildiğim kadarıyla arabanın ön kısım yani her iki lastik havada olacak şekilde kaldırılır.Araç bu şekilde kalkıkken gergi takılır(varsa ayarıda yapılır) sonra araç kendi lastikleri üzerine bırakılır
dezavantaj derken? :(
Allah gecinden versin sağ kulenin ordan dananın biri gelip sana vurursa sağ kule yanında sol kuleyide götürür gezdirmeye(gergi sağolsun) gibi..
Serkan06
09-11-2010, 23:15
Allah gecinden versin sağ kulenin ordan dananın biri gelip sana vurursa sağ kule yanında sol kuleyide götürür gezdirmeye(gergi sağolsun) gibi..
hobaaaaaaaaa :eek:
Serkan06
09-11-2010, 23:17
Yanlışım varsa düzeltin...
Benim bildiğim kadarıyla arabanın ön kısım yani her iki lastik havada olacak şekilde kaldırılır.Araç bu şekilde kalkıkken gergi takılır(varsa ayarıda yapılır) sonra araç kendi lastikleri üzerine bırakılır
varmı yanlışı :D
Serkan06
09-11-2010, 23:26
karambolde bıraktınız beni gece vakti.
ben bikaç saat önce taktım garajda araba yerdeyken söktüm 2 şer vidayı oturttum gergiyi sıktım geri :)
Bende tam tersine kule gergili bir aracın, kulesine aldığı bir darbede gereğinden çok daha az hasar aldığını gördüm. Gergi olmasa o şase yerine biraz zor geri gelirdi mesela.
Liftte gergi takmak çok doğru değil, çünkü liftte araçın dengesini tutturmak çok zor ancak su terazisi ile denge ayarlanıp takılırsa problem olmaz. Tabi bunlar çok ince iş, sanayide liftte takarlar gönderirler ondada sorun olmaz o ayrı konu.
hasan çağri
12-11-2010, 11:55
Herşeyin bir artısı eksisi var valla :) Biri gelip kulenin ordan çarpıcak diye düşünürsek bir sürü bir sürü şey daha :D
Neyse konuya döneyim... Şimdi bende halettim sayılır ama bu takma kısmındaki farklı yorumlar kafamı karıştırdı :S
Lifttemi takmalıyız yoksa yerde mi takmalıyız ?
alfonso4474
12-11-2010, 17:27
biz düz zeminde 106gti ya taktık boşluğu aldırdık ve aylardrı kulnyoruz :))
valla bende takıcam ama bunu kımler takabılır kaportacılar mı yoksa baskasımı ?
fsunnetci
12-11-2010, 19:55
Arkadaşlar Kule gergisinin diğer özelliklerine değinirsek öncelikle kule gergisi takılacak aracın amortisörleri spor tip amortisör olursa yani coilover tarzı ekipmanlar ile daha faydalı olur ve ayrıca gerçek anlamda fayda görmesini istiyorsanız sway bar ile kullanılması önerilir vede ön ve arka kule gergisi olmak üzere ikisinide araca uygulamanız gerekir.Araçta salınımı azaltacağı için virajlarda artık esneme olmadığından viraja daha keskin ve emin adımlarla güvenli şekilde girersiniz ama aracın bir tekeri havada kalırsa diğer tekerde gerginin onu kulesinden tutacağı için o da havada kalıyor:D yani bunu en iyi kaldırımdan inerken çok net görebilirsiniz:p
Birde Kule gergisi takılan arac ön sol şaseden alcağı darbeyi gergiden dolayı sağ şaseyede dağıttığından her iki tarafda hasar alabiliyor bizzat yaşadım kule gergisi olan AE101 Corolla aracım ön soldan aldığım darbe sonucunda sağ kule podyadan ayrılmıştı vede darbe almadığı halde sebebide kule gergisi idi:(
fsunnetci
12-11-2010, 19:57
Kule gergileri ön veya arka olsun farketmez, sonradan daha büyük jant/lastik kombinasyonlarına geçildiğinde muhakkak uygulanmalıdır. Daha sert ve kısa olan spor yaylar, daha sert ve kısa spor amortisörler veya büyük çaplı janta (dolayısıyla daha ince profilli lastiklere) geçilmesi gibi süspansiyon sistemini etkileyecek modifikasyonlar sonuçta amortisör kuleleri ve hatta tüm şasi üzerindeki yükü arttırırlar. Tüm bu uygulamaların sonunda şaside esneme eskiye oranla çok daha fazla olacaktır. İşte bu modifikasyonların ardından uygulanacak kule gergileri sadece şasiyi desteklemek ve esnemeyi azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda direksiyonunuz daha hassas olacak ve verdiğiniz komutlara daha çabuk cevap verecektir.
Serkan06
12-11-2010, 19:59
araçta spor helezon var o sebepten kule gergisi aldım, yarın takıp görücez bakalım neler yapabiliyo :D:D:D
araba uretıcılerı bazı guclu aracların dısında araclara kule gergısı montajı yapmazlarcunku hem gerek gormezler hemde hasarda sagdan solka soldan saga ıletıcegı ıcın ama sonradan guclendırılen araclar bu gıbı detaylara ıhtıyac duyar mısal bır arac 50 km ıle vıraja gırebılıosa bunun lımıtlerını arttırmak ıcın yay suspansıyon jant lastık ve gergı ler yardımıyla yukseltebılırız dolayısıyla kule gergısı takmak egerkı ıhtıyacınız varsa yararlıdır .ama herhangı bır araca bn gıdıyım kule gergısı takıyım dersen cokta faydası olmıcagını bılın.
mesela bır aracınız var motorunuz standart 100 hp ıken 200hp yaptınız bu sonuctan snr sıze tork damper gerekıcektır mısal .
kule gergısıde bunun gıbıdır .
bnde kule gergısı montajımı aracım duz dururken sıkıntısız sekılde taktım.aftermarket aracınıza gore ıse sıkıntısız takılır ama bazılarının ortalarında ayar vardır o ayarıda boslugunu alıp takabılırsınız..
Serkan06
12-11-2010, 22:05
en azından bi deniyces bakalım , olmadı söker satarız.
Serkan06
12-11-2010, 22:48
resimler ancak bayramdan sonra, yarın arkadaştan alıp taktırıp , ankaradan balıkesir-akçay'a yola çıkıcam...
anladım hayırlı yolculuklar o zaman
Serkan06
21-11-2010, 21:29
bu konuyu açarken kule gergisi alıyordum, konuyla beraber aldım, bayram tatiline gittim ve az önce eve döndüm, kule gergisi normal kullanımda pek varlığını hissettirmesede sert kafa çıkarmalarda ve sert viraj girişlerinde aracın döndüğü yöne doğru yani sağa dönüyosa arac aracın solunu yere basıyor ve ciddi şekilde keskin bir dönüş yapmasını sağlıyor, bu sebeptendir ki iyiki almışım :D tavsiye olunur...
kuleden darbe yersen zaten şaseciye gidicek araba, gitmişken ha bir kule ha iki kule birden çok da farketmez aynı parayı bayılırsın şaseciye :)
bu konuyu açarken kule gergisi alıyordum, konuyla beraber aldım, bayram tatiline gittim ve az önce eve döndüm, kule gergisi normal kullanımda pek varlığını hissettirmesede sert kafa çıkarmalarda ve sert viraj girişlerinde aracın döndüğü yöne doğru yani sağa dönüyosa arac aracın solunu yere basıyor ve ciddi şekilde keskin bir dönüş yapmasını sağlıyor, bu sebeptendir ki iyiki almışım :D tavsiye olunur...
Hayırlı olsun güle güle kullan :) peki montajını yaparken lifte kaldırıpmı yapıldı yoksa düz bir zemindemi montajı yapıldı bu bilgiyide paylaşırsan çok sevinirim :)
Serkan06
22-11-2010, 19:10
Hayırlı olsun güle güle kullan :) peki montajını yaparken lifte kaldırıpmı yapıldı yoksa düz bir zemindemi montajı yapıldı bu bilgiyide paylaşırsan çok sevinirim :)
olduğu yerde direksiyon düz haldeyken bağladık, sonra ortasındaki ayar kısmından anahtarla boşluğunu aldık o kadar.
Serkan VTEC
23-11-2010, 23:40
Güle güle kullanın bende kullanıyorum taktıktan sonra fark hissediliyor.Aracın sert kullanımda ve virajlarada tepkisi değişiyor.
maslakta kime taktirabilirz kule gergisini? yardimci olabilicek birisi
Murat Özcan
14-07-2011, 13:16
beyler montaj resımlerını koyarsanız bılmeyen arkadsalara yardımcı olabılır
Ben şu şekilde biliyorum aracın ön iki tekeri havada kalacak şekilde kaldırılır montaj yapılıp boşluğu vs. alınır sonra tekerler üzerine indirilir.
Arkadaşın bahsettiği gibi kule gergisinin avantajı olduğu kadar dezavantajıda var darbede diğer kuleyide kaydırabiliyor ki kuvvetli darbelerde bu kaçınılmaz zaten.
peki kule gergilerinde marka farkı varmı. misal ben FD6 civic'ime alıcam FK yada ultra racing marka fark varmıdır ?