Orijinalini görmek için tıklayınız : Kilitli Diferansiyel'de ESP Sistemi
motordoktoru
20-12-2010, 15:43
Değerleri Abilerim Aklıma takılan Bir soruyu sizlerle paylaşmak istedim.Esp Sistemi kullanan bir araçta virajlarda iç tekerlekler frenlenmekte ve aracın savrulması azamiye indirilmektedir.Peki Kilitli diferansiyel kullanan bir 4x4 araçta ESP sistemi kullanılabilirmi Çünkü Kilitli diferansiyel aynı aks üzerindeki tekerleklerin bağımsız hareketini kısıtlıyor.Ve esp iç taraftaki tekerleri frenlediğinde Bu araçtaki aks Kırılmazmı Yada nasıl olur Bakın limited slip diferansiyel (yarı kilitli)diferansiyelden bahsetmiyorum.Tamamen kilitli diferansiyel...
Cevaplarınız için Şimdiden teşekkürler.Ayrıca bu konu önceden açıldıysa incelemedim eğer bu konu varsa forumda bana linkini atıp bu konuyu kaldırabilirsiniz...
vkarayel
24-12-2010, 14:01
ESP fren sistemini ilgilendiren bir durum yani ister kilit diff olsun ister 4*4 sağ veya sol teker fren yaparken diğeri yapmıyor. Motor zaten frene basarken güç üretmediği için sorunda olmuyor. Fakat motorun gücünü dağıtan farklı bir sistem var sanırım ondan bahsediyosun.
Bu arada bilgi olsun ilk olarak bosch'un geliştirdiği bir sistem ABS de bosh tarafından geliştirilmiştir.....
aslında soru çok iyi
fakat bu konuda yeterli kaynak yok
nasıl oluyorda 4x4 sistemi veya kilitli (permanent-yani sürekli) diff bir yapı esp veya abs ile uyumlu olabiliyor ?
oluyor işte ama tam olarak nasıl beceriyorlar bilmiyorum .
en basitinden benim araba .
mekanik sürekli 4 çeker ve abs var
ama servis manuelinde bu konu hakkında bir miktar yazı var,
abs uyumlu torsen 5.1 diff diye geçen bir yapısı varmış .
o bölümü buraya koyayım
esp, abs den çok daha gelişmiş bir sistem diyebiliriz,
sonuçta fiziksel olarak uygulanan etki her ikisinde de temelde aynı " gereken tekerleklere fren yaptırılıyor "
Motor zaten frene basarken güç üretmediği için sorunda olmuyor.
neden öyle diyorsun,
ben sol ayak freni yaparken aynı anda gazada yüklenebiliyorum ?
yani böyle bir seçenekte var
http://www.driftingstreet.com/braking-technique-left-foot.html