Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Avukatlardan yardım

Evrenoz
23-12-2010, 10:02
Bir konu hakkında avukat arkadaşların yardımına ihtiyacım var.

Ali bey x kişisine borçlu. Osman bey de bu borcun kefili. Ali bey borcunu ödemediğinden alacaklı kişi Osman bey'in evine hacze gidiyor.

Haciz anında Osman bey'in evinde misafirler var, misafirlerin de herbirinin kendi adlarına faturalı laptopları.

Hacze gelen memur bunları alabilir mi? Alabilirse misafirler fatura ibrazıyla daha sonra yeddi eminden geri alabilir mi?

2. olarak

Osman bey'in evinde o evde ikamet etmeyen bir arkadaşı olan Ahmet Yıldız adına faturalı çeşitli eşyalar var. Örnek vermek gerekirse, Ahmet Yıldız adına faturalı laptop, Ahmet Yıldız adına faturalı bulaşık makinası gibi...

Hacze gelen memur bunları alabilir mi? Alabilirse ahmet yıldız daha sonr yeddiemine faturasıyla gittiğinde kendi adına faturalı malını geri alabilir mi?

Avukat arkadaşlar fikirlerini beyan edip ilgili kanunmaddelerini de yazarlarsa sevinirim.

despe
23-12-2010, 10:58
mantıken alamaz. 2. şahıs kişilere ait eşyaları alamaz, yani kefil ve asıl borç sahibinin dışındakiler.

bunlara örnek olarak, karı koca anlaşmalı boşanıp, erkek malları eşinin üzerine yapıyor ve erkeğin borçlarını kadından tahsil edemiyor. bu tür vakalar çok türkiyede.

benim borcumu, senden tahsil etmek gibi birşey bu :)

Evrenoz
23-12-2010, 11:01
Bence de mantıken alamaz kesinlikle katılıyorum ama hukuki dayanak bazen farklı olabiliyor, o yüzden mesleği avukatlık olan arkadaşlardan da yardım rica ediyorum.

Low-Rider
23-12-2010, 11:02
Evet bu benimde merak ettiğim bir konu.

Bir arkadaşımın başına geldi.

Borcuna istinaden evde ki elektronik eşyalar alındı , daha sonra eş dost tarafından kullanması için eşya alındı.

Şimdi başkası adına faturalı ama evde kullanılan eşyayı alırlar mı?

Bir diğer merak ettiğimde , bütün bankalar zaten takipte evde ne var ne yok biliyorlar gelip yazmışlar zamanında.Hacize gelindi eşyalar alındı , daha alınıcak birşey kalmadı , diğer bankalardan da hacize gelinir mi tekrar

SekoLive
23-12-2010, 11:04
allah hacize gelen memurunda insaflısını adaletlisini nasip etsin...

yaşar
23-12-2010, 12:11
mantıken alamaz. 2. şahıs kişilere ait eşyaları alamaz, yani kefil ve asıl borç sahibinin dışındakiler.

bunlara örnek olarak, karı koca anlaşmalı boşanıp, erkek malları eşinin üzerine yapıyor ve erkeğin borçlarını kadından tahsil edemiyor. bu tür vakalar çok türkiyede.

benim borcumu, senden tahsil etmek gibi birşey bu :)

Bu durumda dava edilen tarihi ile hanımın üstüne alındıgı zamana bakıyorlar,öyle benim hacizim var hanımın üstüne yapayım yemiyor, araştırıp buldukları taktirde bir cezada ordan geliyor .
__________________________________________________ _________________
Ben çalıştıgım firmayı dava ettim İDAŞ yatak firmasını 19 ay oldu halen devam ediyor ve ne kadar devam edecegi belli değil İDAŞ anlaşalım diyor tamam diyorum ( avukatım ) ben anlaşmam bana 7,500 tl mi getirin sizi azat edeyim diyor ,zaten alacagım para 11 000 tl :) ALLAH kimseyi bu kapılara düşürmesin .

messi
23-12-2010, 13:17
1- mantıkende, kanunende kesinlikle alamazlar. (fatura ibraz edildiği takdirde)
2- alırlarsa mağdur olan kişi, haciz memurları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. bunun sonucunda o haciz memurları görevi kötüye kullanmaktan yargılanabilirler.

ali tümbaş (g.antepten bir icra avukatı)

SOMEONESPECIAL
23-12-2010, 13:21
Bence alır...
Bizim sitede evde olmayan sakinin dairesi cilingir yardımı ile açılıp,
polis gözetiminde evde ne var ne yok hamallarla boşaltıyorlar.

Hacize gelen avukat ya da haciz memuru bu mal başkasınınmış dinlemiyor.

Ama konu farklı.

messi
23-12-2010, 13:36
sencesi bencesi yok, kanunu var bu işin. alamazlar.
konu farklı dediğiniz gibi.

katilin bulunduğu evi basan savcı ve polisler, katille beraber yanındaki misafirleride almıyorlarsa, burdada muhatap dışındakilere ait eşyalara el süremezler.

Evrenoz
23-12-2010, 13:46
Teşekkürler, bu durumda haciz tarihinden sonra başkası adına alınmış mal, borçlunun evinde iken kesinlikle alınamaz.

Yanlış anlamadım umarım.

SOMEONESPECIAL
23-12-2010, 13:52
sencesi bencesi yok, kanunu var bu işin. alamazlar.
konu farklı dediğiniz gibi.

katilin bulunduğu evi basan savcı ve polisler, katille beraber yanındaki misafirleride almıyorlarsa, burdada muhatap dışiındakilere ait eşyalara el süremezler.

Allah kimsenin başına vermesinde...
Öyle bir alıyorlar ki, gözünün yaşına bakmıyorlar.

Ben şahit oldum ya... Adamlar geliyorlar polis nezaretinde çilingirle
kapıyı açıp içeride ne var ne yok götürüyor.

Sencesi bencesi yok derken ben fikrimi söyledim... sen avukatmısın ki
bu şekilde sence bence yazıyorsun ? Askerliği beraber mi yaptık ?

MiaMi
23-12-2010, 13:56
3. Şahısların korunması diye bir gerçek var kanunda adli işlemlerde.
Yani Olaylardan bahersin 3. şahıslar hiçbir şekilde ettilenmez. Zaten hacze zart diye gelmezler önce mal beyanı çıkartmak için gelirler.

Diğer bir konuda fatura başkasının üstüne ise mal beyanında bunu ibraz ettiğin taktirde gelip o malı hacizde alamazlar.

Tayfun-E30
23-12-2010, 13:59
Hayir alabilir ihtiyati haciz karariyla geldigi evden herseyi alabilir yatagi falan alamiyo biseyleri daha alamiyor sadece . Bu durumda izlenicek yol hacize gelen avukati arayip mallarin faturasi oldugunu solemek mallari vermez ise dava acicam diyip gerektigi durumda karsi dava acmaktir...

MiaMi
23-12-2010, 14:01
Hayir alabilir ihtiyati haciz karariyla geldigi evden herseyi alabilir yatagi falan alamiyo biseyleri daha alamiyor sadece . Bu durumda izlenicek yol hacize gelen avukati arayip mallarin faturasi oldugunu solemek mallari vermez ise dava acicam diyip gerektigi durumda karsi dava acmaktir...

Haciz için memurların ilk yaptığı işlem mal beyanı tespitidir bunu tartışmayalım isterseniz. Gözünüzle görmediğiniz bi konu ise yorumlamayın.

chiefkadir
23-12-2010, 14:04
İhtiyati haciz ile geldiyse alır..
Ancak mal'ın gerçek sahipleri mal tespit davası açar ve malı geri alır..

EEE Nickli ender arkadaşımız Avukattır görürse konuyu cevaplar..

messi
23-12-2010, 14:04
Allah kimsenin başına vermesinde...
Öyle bir alıyorlar ki, gözünün yaşına bakmıyorlar.

Ben şahit oldum ya... Adamlar geliyorlar polis nezaretinde çilingirle
kapıyı açıp içeride ne var ne yok götürüyor.

Sencesi bencesi yok derken ben fikrimi söyledim... sen avukatmısın ki
bu şekilde sence bence yazıyorsun ? Askerliği beraber mi yaptık ?
kişinin evine hacze gelineceği yer ve tarih muhataba yapılan tebliğle bildirilir.
yani kişi mutlaka haberdar edilir bu durumdan.
eğer hacze gelindiğinde kişi evde yoksa çilingir yoluyla zorla açarlar, içeriyi silip süpürebilirler.
şayet... haciz esnasında kişi evde vede misafiri varsa ve o misafir kendine ait olan eşyaları faturalarıyla ibraz ediyorsa onlara el süremezler.

ben avukat değilim, sadece hukuk bilgim var bazı konularda.
kaldıki bu bilgileri avukattan aldım. (ismini verdim hatta yukarda.)

"sence bence" kelimelerini yazmak için avukat olmayada gerek yok.
küçük bir yanlış anlaşılma olayı diyelim.
askerlik yapamayız zaten beraber...

SOMEONESPECIAL
23-12-2010, 14:05
Haciz için memurların ilk yaptığı işlem mal beyanı tespitidir bunu tartışmayalım isterseniz. Gözünüzle görmediğiniz bi konu ise yorumlamayın.

Alıyor moruk... Eğer sen gidip icra mahkemesine itiraz etmediysen 1 hafta
içerisinde haciz memuru, 2 polis, 2 transporter ile gelip, tespiti yapıyor...
Şu şu şu var, şunları aldık diye.

Olum gözümle gördüm karşı kapı komşumun neyi var neyi yok evde yokken götürdüler.
Bu binayı mantolama yapan lavukta beni vermiş icraya, dur bakalım ben ne yapacağım

MiaMi
23-12-2010, 14:06

Haciz abi ittiyati falan değil.

SOMEONESPECIAL
23-12-2010, 14:06
kişinin evine hacze gelineceği yer ve tarih muhataba yapılan tebliğle bildirilir.
eğer hacze gelindiğinde kişi evde yoksa çilingir yoluyla zorla açarlar, içeriyi silip süpürebilirler.
şayet... haciz esnasında kişi evde vede misafiri varsa ve o misafir kendine ait olan eşyaları faturalarıyla ibraz ediyorsa onlara el süremezler.

Peki öyle diyelim bakalım...

messi
23-12-2010, 14:08
öyle zaten. :)

kanunda yazan kati bir hüküme "bence" diyemeyiz, ondan bahsettim ben. ;)

MiaMi
23-12-2010, 14:08
Abicim şirkete en az 60 tane haciz memuru geldi uzmanı olduk orda hepsi tespite geldi bi tane bile polis hamal görmedim ben.

MiaMi
23-12-2010, 14:10
Bu arada bi gün sahilde bi cafede 20 arkadaş kendi notebooklarınızla kahvaltı ediyorsunuz mekana polis memur amir ihtiyati hayati necati haciz geldi alsınlar bakalım.- alabiliyorlarmı.

SOMEONESPECIAL
23-12-2010, 14:14

Neden beraber askerlik yapamayacağımızı da anladım :hahaha:

SOMEONESPECIAL
23-12-2010, 14:17
Abicim şirkete en az 60 tane haciz memuru geldi uzmanı olduk orda hepsi tespite geldi bi tane bile polis hamal görmedim ben.

Olum senin düzenbaz patronun kılıfına uydurmuştur.
Zaten fakire fukaraya diş geçirebiliyorlar... Gücü yetene.

Ya mutlaka kanuni püf noktaları vardır. Ama alengirli işler,
baş-mide ağrıtıcı. Bi de avukatlık oldun mu avukat parası da sana cuuuk

messi
23-12-2010, 14:19
Neden beraber askerlik yapamayacağımızı da anladım :hahaha:
anlamanız için değiştirdim avatarı desem... :)

ihtiyati haciz, günü geçen senet veya çekin, muhatabın adresine herhangi bir tebligat yapılmadan derhal tahsil edilebilmesi için uygulanan haciz yoludur. ani baskınla eve gelinebilir ancak dediğim gibi evde bulunan misafirlerin üzerlerine kayıtlı herhangi bi eşyalarına el konulamaz. düşünebiliyomusunuz, arkadaşınızın evinde yemektesiniz. haciz memurları geliyo. sizin cebinizdeki telefonuda alıyo.

allah göstermesinde, öldürseler haciz memurluğu yapamam ben ya. aç kalırım daha iyi...

MiaMi
23-12-2010, 14:21
Some ZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :)

Evrenoz
23-12-2010, 14:36
anlamanız için değiştirdim avatarı desem... :)

ihtiyati haciz, günü geçen senet veya çekin, muhatabın adresine herhangi bir tebligat yapılmadan derhal tahsil edilebilmesi için uygulanan haciz yoludur. ani baskınla eve gelinebilir ancak dediğim gibi evde bulunan misafirlerin üzerlerine kayıtlı herhangi bi eşyalarına el konulamaz. düşünebiliyomusunuz, arkadaşınızın evinde yemektesiniz. haciz memurları geliyo. sizin cebinizdeki telefonuda alıyo.

allah göstermesinde, öldürseler haciz memurluğu yapamam ben ya. aç kalırım daha iyi...

Emin olmak için soruyorum;

Evde bulunan misafirin adına faturalı laptop haczedilemez.

O an evde bulunmayan biri ( ikametgahı farklı, 1. dereceden aile yakını değil ) adına faturalı mal da ( elektronik, beyaz eşya vs ) haczedilemez değil mi?

SekoLive
23-12-2010, 14:37
Some ZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :)

aynen sesli güldüm postları tek tek okuyunca :D :D

SOMEONESPECIAL
23-12-2010, 14:39
aynen sesli güldüm postları tek tek okuyunca :D :D

Tamam arkadaşlar konuyu kirletmeyin ya :D:D:D

TaGo
23-12-2010, 14:41
Arkadaşlar işkembeden kubra yapmayalım. Geçen çok iyi bir müşterimin başına geldi. Adam geçici süre yer değiştiridği için CNC tezgahlarını bir arkadaşının iş yerine bıraktırıyor. Faturası herbişeyi tabiki kendi şirketi üstüne.

Hacz işlemi başladığında, memura diorlarki bu makinaların hacz edilen yerle alakası yok. Haciz memuruda diorki, biz burada görünür şeyleri kaydetmekle yükümlüyüz. Ne varsa yazarız. Kişi kendi avukatını arıyor, avukatta bunu doğruluyor.

Evrenoz
23-12-2010, 14:44
Arkadaşlar işkembeden kubra yapmayalım. Geçen çok iyi bir müşterimin başına geldi. Adam geçici süre yer değiştiridği için CNC tezgahlarını bir arkadaşının iş yerine bıraktırıyor. Faturası herbişeyi tabiki kendi şirketi üstüne.

Hacz işlemi başladığında, memura diorlarki bu makinaların hacz edilen yerle alakası yok. Haciz memuruda diorki, biz burada görünür şeyleri kaydetmekle yükümlüyüz. Ne varsa yazarız. Kişi kendi avukatını arıyor, avukatta bunu doğruluyor.

Bildiğim kadarıyla yazabilir, sonrasında alabilir de...

Ama mal sahibi faturasıyla itiraz ettiğinde geri alabiliyor şahsi malını.

Bu kısım doğru mu değilmi onu merak ediyorum ben.

MiaMi
23-12-2010, 14:44

Tago beyanı olacak anlatamıyoruz arkadaşım size , Beyan edeceksin bunu yazamazsın al beyanı buda sahibi başkası emaneten duruyor dedimi yapamaz hiçbirşey.

TaGo
23-12-2010, 14:57
Bildiğim kadarıyla yazabilir, sonrasında alabilir de...

Ama mal sahibi faturasıyla itiraz ettiğinde geri alabiliyor şahsi malını.

Bu kısım doğru mu değilmi onu merak ediyorum ben.

Senin dediğin doğru olan dostum. Gelir yazar, birdahaki geldiğindede alabilir. Uzun süreç sonunda çeşitli beyanlarla diğer kişi malını geri alabilir tabikide.

Miami amca kızma :)bu dinine yandımın kanunları böyle. Başa geldi diye söylüyorum, yoksa çok mantıksız bende kabul ediyorum.

Bir dip not daha; zaten aslında asla haciz memurları geldiğinde haciz etmezler. İlk önce habersiz gelir ne var ne yok çeteresini tutarki, sen mal kaçırmayasın. Sonra gerekli aşamalar bittikten sonrada malı kaldırmaya gelirler. Sen o arada ister mal kaçır ister kaçırma. Nasılsa devlet o malı kayıt altına almış gözüküyor.

Tayfun-E30
23-12-2010, 14:57

Abi, adinizi bilmiyorum ama abi diye hitap ediyorum rahatsiz etmem umarim.

Tekstilci oldugumuz icin defalarca 2 sekildede bu olaylari yasadik avukat kadar biliyoruz malesef,gozumle gormedim sahsen yasadim...

Bi kere mantik hatasi surda basliyo bu insanlarin mali kaldirilmiski bu konu acilmis demekki mal alinabiliyor alan avukat yamyammis abi ayrica...

Mal tespiti diye bisey yok mal beyaninda bulunulur borclu kisi tarafindan yalan beyan suctur..

Baskasinin borcundan senin malina haciz korlarsa hacze itiraz edip faturasiyla birlikte dava acarsin...

Bu isler bu kadar basit sizin malinizda baskasinin hacizi vardir kaldirmaya gelen kaldiramiyor...

MiaMi
23-12-2010, 15:02
Valla o kadar kıçın kıçın giden artis haciz memuru gördünki firmaya gelipte haciz yapcaz diye artislenen.

He bide iflas ertelememiz vardı onunda etkisi var tabi.

Some Kerem dediği gibi benim öyle bir patronum vardiki şeytanı melek yapardı.

Avukatınada sormuştum ben öyle gelipte pat diye aynı gün haciz olayı yok sule uygunluğu var demişti.

Evrenoz
23-12-2010, 15:09
Abi, adinizi bilmiyorum ama abi diye hitap ediyorum rahatsiz etmem umarim.

Tekstilci oldugumuz icin defalarca 2 sekildede bu olaylari yasadik avukat kadar biliyoruz malesef,gozumle gormedim sahsen yasadim...

Bi kere mantik hatasi surda basliyo bu insanlarin mali kaldirilmiski bu konu acilmis demekki mal alinabiliyor alan avukat yamyammis abi ayrica...
Mal tespiti diye bisey yok mal beyaninda bulunulur borclu kisi tarafindan yalan beyan suctur..

Baskasinin borcundan senin malina haciz korlarsa hacze itiraz edip faturasiyla birlikte dava acarsin...

Bu isler bu kadar basit sizin malinizda baskasinin hacizi vardir kaldirmaya gelen kaldiramiyor...

Böyle bir durum söz konusu değil. Sadece çeşitli sebeplerden ötürü öğrenmek, ileride buna göre hareket etmek isteyecek ve benim de destek olacağım bir akrabam mevcut.

Tayfun-E30
23-12-2010, 15:32
Evren abi,
Anlattigim gibi cok net bir sekilde alabilir,

Ama leptoplarin sahibi ve faturalari yanindaysa ben avukat olsam almam,alma hakki var ama...

Msnden aksam falan daha detayli anlatirsan nasil engeleyebilirsiniz formullerinide anlatirim...

Evrenoz
23-12-2010, 15:34
Peki, konuşalım akşam.

Göki,ZD
23-12-2010, 15:39
Olum senin düzenbaz patronun kılıfına uydurmuştur.Zaten fakire fukaraya diş geçirebiliyorlar... Gücü yetene.

o bütün mal varlıgını başkasına kaydırdı ... evladı :ofk: m3 parası var o köpekte halen

Eriador
23-12-2010, 16:02
Mantık olarak alamaz ... ama öyle bir yasalarımız varki bağzen mantık şaşıyor !

Diyadin
23-12-2010, 16:55
Faturaları varsa geri alabilirler.

Yaşadığım bir olayı anlatıyorum.

A firması battı demirbaşlara haciz gelmemesi için B firmasına C firması adına demirbaşların satış faturalarını kestirdi. C firması A firmasına demirbaşları kiralamış gibi gösterdi.

Demirbaşlar kullanılırken aynı zamanda hacizi engellenmiş oldu.

messi
23-12-2010, 20:32
diyorki, evdeki misafirin laptopunu alabilirmi?
evdeki misafirin...
misafir haciz anında ev sahibinin ikramı olan kahvesini yudumluyor.
işte tam o sırada hacizciler içeri giriyo.
olay burda kopuyo zaten.
ister hacze, ister mal tespitine gelsin görevliler.
mal tespitine gelse, misafir anında faturasını gösterip mal tespit tutanağına yazdırmaz laptopunu.
hacze gelse, zaten mal tespit zamanında misafir göstermişti laptopun faturasını misafir.
alamazlar yani.

şunuda belirtmek isterim, bu konuda aksilik çıkaran haciz memurları, yani misafire ait olduğu faturayla belgelenmiş malları bile alabilecek memurlar, çok büyük ihtimal alacaklıdan bişeyler görmüştür.

Evrenoz
23-12-2010, 21:06
diyorki, evdeki misafirin laptopunu alabilirmi?
evdeki misafirin...
misafir haciz anında ev sahibinin ikramı olan kahvesini yudumluyor.
işte tam o sırada hacizciler içeri giriyo.
olay burda kopuyo zaten.
ister hacze, ister mal tespitine gelsin görevliler.
mal tespitine gelse, misafir anında faturasını gösterip mal tespit tutanağına yazdırmaz laptopunu.
hacze gelse, zaten mal tespit zamanında misafir göstermişti laptopun faturasını misafir.
alamazlar yani.

şunuda belirtmek isterim, bu konuda aksilik çıkaran haciz memurları, yani misafire ait olduğu faturayla belgelenmiş malları bile alabilecek memurlar, çok büyük ihtimal alacaklıdan bişeyler görmüştür.

Misafir kısmını anladım.

Diğer opsiyon için durum nedir? O evde yaşamayan, ikametgahı farklı, aile bireyi olmayan birinin faturalı malı kesinlikle alınamaz mı? Alınıp sonra yeddi eminden geri alınabilir mi? Yoksa haczedilir ve dönüşü olamaz mı?

205-01
23-12-2010, 22:45
Merablar arkdaslarr konu hakkında bir kaç özet geçmek istiyorumm..
İlk olarakk avukat icra ya başlamadan önce tebligat yoluylaa borçluya tebligat yapar.. 1 haftalık süresi var bunun eger borçlu buna itiraz etmezse veyaa hiç bir şekilde avukatı arayıp borç benım yada şöyle dir durum var demezse avukat ihtarını yapar ... hacze gider... haciz bir anda olmuyor yolluk yatırıyosunuzz daha sonra gün alıp hacze haciz memuruyla çıkılıyor eger şayet sakıncalı gördüğü bir yere gidicekse polis isteniyo ve polis eşliğinde her hangi bir olaya karşı hacizde yanında bulunuyolar...
Borçlunun evine gelince kapısı çalınırr açar haciz memuru işleme başlar haciz yapmaya bilir evdekilere yediemin olarak bırakabilir eğer evde başka kimse varsa öR:yazıldıgı gibi o kişilerin laptopını alamaz onlarında bunu kanıtlaması lazım ...
diğer bir konu eğer birisi kefil olmuşsa borçlu olan kişiyee avukat bakar borçlu borcunu ödememek durumunda ise kefilden borcunu tahsil eder... ayrıyeten adi borç ve ticari borç olmak üzere iki tür borç vardır. adi borçta ilk önce sıl borçluya gidilir ondan temin edilemeyen alacak için daha sonra ise kefil olan kişiye gidilir. ticari borçta ise müteselsil (birlikte) sorumluluk vardır yani alacaklı asıl borçlu ve kefilin her ikisine gidebileceği gibi her hangi birinden tahsil etme yoluna da gidilebilir.
Kefil olan kişideee rücu(dönme) hakkını kullanarak borçluya karşı takip başlatıcakkk .... Durum bundan ibarettirr
Ben bir AVUKAT olarak bunları genel hatlarıyla anlatmak istedim sizee umarım biraz olsun aklınızda fikir oluşmuşturrr...

Tugral
23-12-2010, 23:08
Evet haczedebilir. Alacaklı vekili haciz mahilinde her türlü menkul veya üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları haciz talebinde bulunabilir. İstikak iddiasında olanb varsa yani malın maliki olduğu iddiasında bulunanlar var ise bu beyanları ve sunacakları fatura ve benzeri blgeler tutanağa yazılır ve dosya içerisine alınır. Alıcaklı vekili talep ederse bu malların depoya kaldırılmasını talep edebileceği gibi herhangi bir üçüncü şahsa yada borcluya yeddi emin olarakta bırakabilir. İcra dosyası icra müdürlüğüne gittiğinde posta masrafı verilmek suretiyle istikak iddiasının neticelenmesi için icra tetkik merciine (icra hukuk mahkemesi) gönderir. İcra tetkik mercii mahcuzun kime ait olduğuna dair karar verir yargıtay kararları, yerleşmiş yargıtay içtiatlarına göre tek başına fatura ibrazı, mülkiyeti ispatlayacak nitelikte değildir. Bu sebeple yalnızca fatura sunulmuş olması 3. kişinin istikak iddiasını ispatlayıcı nitelikte değildir. İcra tetkik merciinin doğrultusunda ya işlemlere olduğu yerden devam edilir (satış vs..) yada 3. kişiye ait olduğuna dair karar verilirse mallar istikak iddiasında bulunan kişiye iade edilir. (Eşim avukat kendi ağzından ben yazdım)

TAVSİYE : Haciz mahalindeyseniz kimlik ibraz etmeden laptopunuzu alıp ortalıktan tüyün :D

messi
24-12-2010, 13:12
O evde yaşamayan, ikametgahı farklı, aile bireyi olmayan birinin faturalı malı kesinlikle alınamaz mı? Alınıp sonra yeddi eminden geri alınabilir mi? Yoksa haczedilir ve dönüşü olamaz mı?
sırf bunun için tekrar görüştüm.
o evde yaşamayanın malı haciz esnasında fatura beyan edilmezse alınırmış.
daha sonra fatura ibrazı halinde yeddi eminden tekrar geri alınabilirmiş ama bu işlemler çok uzun sürebilirmiş.
yani fatura varsa, mal haczedilse dahi geri dönüşü var, tekrar alınabiliyor.
kaldığım yerdeki en uzman icra avukatlarından birisi söyledi bunu, emin olabilirsiniz.

Tugral
24-12-2010, 20:21
sırf bunun için tekrar görüştüm.
o evde yaşamayanın malı haciz esnasında fatura beyan edilmezse alınırmış.
daha sonra fatura ibrazı halinde yeddi eminden tekrar geri alınabilirmiş ama bu işlemler çok uzun sürebilirmiş.
yani fatura varsa, mal haczedilse dahi geri dönüşü var, tekrar alınabiliyor.
kaldığım yerdeki en uzman icra avukatlarından birisi söyledi bunu, emin olabilirsiniz.

Sadece fatura yeterli bir kanıt değil. Malın 2. el olmadığı ne *****?

messi
24-12-2010, 20:29
daha önceki sayfalarda dendiği gibi.
haciz memurunun inisiyatifine bağlı birazda.
eğer fatura ibrazından tatmin olmamışsa o an alabilir.

ya bu konudan sonra iktisadı bırakıyorum.
hukuka geçiş yapıyorum. :)

SErhat.
24-12-2010, 20:46

Ali bey x kişisine borçlu. Osman bey de bu borcun kefili. Ali bey borcunu ödemediğinden alacaklı kişi Osman bey'in evine hacze gidiyor.

Haciz anında Osman bey'in evinde misafirler var, misafirlerin de herbirinin kendi adlarına faturalı laptopları.

Hacze gelen memur bunları alabilir mi? Alabilirse misafirler fatura ibrazıyla daha sonra yeddi eminden geri alabilir mi?

2. olarak

Osman bey'in evinde o evde ikamet etmeyen bir arkadaşı olan Ahmet Yıldız adına faturalı çeşitli eşyalar var. Örnek vermek gerekirse, Ahmet Yıldız adına faturalı laptop, Ahmet Yıldız adına faturalı bulaşık makinası gibi...

Hacze gelen memur bunları alabilir mi? Alabilirse ahmet yıldız daha sonr yeddiemine faturasıyla gittiğinde kendi adına faturalı malını geri alabilir mi?

Avukat arkadaşlar fikirlerini beyan edip ilgili kanunmaddelerini de yazarlarsa sevinirim.

Avukat değilim ama Hukuk-4 öğrencisiyim.Elimden geldiğince;dilim döndüğünce;anladığım ve anlatabildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışacağım;

"İcra takibinin amacı,alacaklının alacağının borçlunun haczi kabil malvarlığının haczedilip paraya çevrilerek elde edilmesidir.Borçlunun borcu için,3.kişinin malvarlığına dahil unsurlar haczedilemez.Bu 3.kişi;borçlunun eşi,çocukları,anne ve babası da olabilir.Bununla birlikte 3.kişilere ait bazı malların borçlunun zannedilerek haczedilmesi de mümkündür.Borçlunun elinde bulunan malların 3.kişiye ait olsa dahi,borçlunun zannedilerek haczi sık rastlanan bir durumdur.Böyle bir durumda bazen borçlu,bazen de bizzat malın sahibi 3.kişi,mal üzerinde 3.kişinin hakkı olduğunu ileri sürebilir.Bu tür mallar haciz bakımından çekişmeli mallar;bu çekişmeli mallar da,üzerinde İstihkak İddiası olan mal olarak kabul edilir.

İstihkak davası ile borçlunun borcu için haczedilen malın,iddia edildiği gibi 3.kişiye ait olup olmadığı incelenerek mal üzerindeki haczin caiz olup olmadığına karar verilecektir.Amaç;gerçek malikin kim olduğunun tespiti değildir.İstihkak davasının amacı,haczedilen mal üzerindeki uyuşmazlığın sadece somut icra takibi bakımından çözümüdür.

İstihkak prosedürü sonunda,3.kişinin bu hakkı kabul edilir,lehine sonuçlanırsa,o mal üzerindeki haciz kalkar.Eğer bu prosedür sonunda malın borçluya ait olduğu anlaşılırsa,borçlunun diğer malları gibi o mal satılıp,satış bedelinden alacak karşılanır.

Burada mal 3.kişinin elinde bulunurken haciz edilmektedir.Bu durumda İcra İflas Kanunu'nun 99.maddesine gidilmesi gerekir:
"Malı haczeden icra müdürü,alacaklıya 3.kişiye karşı icra mahkemesinde istihkak davası açması için 7 günlük süre verir.Ancak alacaklı bu sürenin verilmesini beklemeden de dava açabilir.Alacaklı 7 gün içinde istihkak davasını açmazsa,3.kişinin istihkak iddiasını kabul etmiş sayılır ve mal üzerinden haciz kalkar(İİK m.99).

Yani toplayacak olursam;dediğiniz gibi haciz esnasında 3.kişilerin de laptopları haczedilmişse ve yine dediğiniz gibi hepsinin de faturaları mevcutsa ve borçluyla herhangi bir ilişkisi bulunmuyorsa İstihkak davası açılarak haczedilen mal geri talep edilebilir.Bu hacizden ötürü bir zarara uğranılmışsa;bu,genel hükümlere göre istenir.
İcra İflas Kanunu'nun 96-97-98 ve 99. maddeleri sizin konunuzla ilgilidir.

Bu arada herkes icra müdürünün çilingirle habersiz bir şekilde eve girmesinden bahsetmiş.İcra müdürünün böyle bir yetkisi var arkadaşlar.Herhangi bir yerden emir çıkarmasına gerek yoktur..

messi
24-12-2010, 20:54
herkesten önce ben teşekkür ederim. :)

maskaran
24-12-2010, 21:01
avukat o laptopları hacz etmişse onu yedi eminden geri almak baya bi zaman ve laptopun değeri kadar paraya mal olur .

Evrenoz
24-12-2010, 21:21
Teşekkürler arkadaşlar.

highpower
01-02-2013, 11:00
Arkadaşlar kirlilik yaratmamak için bu konu altından yazıyorum

Ankara da görev yapan boşanmalar konusunda tecrübeli daha çok bu davalara bakan bir avukat arkadaşa ihtiyacımız oldu yeğenim için ..eşi psikolojik sorunlar yüzünden 3 yaşındaki kızını alıp evi terk etmiş babasının evine gitmiş (bayan bunu yapan) şu an boşanma durumuna geldiler yalnız yeğenim kızının içinde bulunduğu durumdan endişeli eşi sağlıklı düşünemiyor hatta aynı evde birde eşinin zihinsel engelli kardeşi var ev ortamı çok iyi değil maddi durumda kötü .bu olayı fırsat bildiler şimdide ailecek mal mülk koparma moduna geçtiler çocuk çaresiz kaldı kendi avukatı sürekli olumsuz konuşuyor ne isterlerse alırlar yapacak birşeyiniz yok v.s. çocuğu vermezler gibi bu konu ile bilgili arkadaşlarımızdan hem fikir hemda yeni bir avukat arıyoruz
ilginize şimdiden teşekkürler

63owen63
01-02-2013, 11:12
Gün içinde size ankaradan iyi bir avukat önerecegim. haber bekliyorum şuan.

highpower
01-02-2013, 11:15
Gün içinde size ankaradan iyi bir avukat önerecegim. haber bekliyorum şuan.

sevininirim

free-hifi
12-06-2014, 15:39
Arkadaşlar yeni konu açmak istemiyorum 2 tane kazandığım dava var gerekçeli kararları elime ulaştı avukatıma güvenmiyorum alacağım paraları (yasal faiz, banka faiz felan yazıyor) hesaplamak için biri yardımcı olabilir mi

TaGo
12-06-2014, 15:53

Aynende bu şekilde. Gelir alır. Sahibi başka kişi ise bunu kanıtlamak onun yükümlülüğü altındadır.

EmrGti
12-06-2014, 16:38

2. olarak

Bir kere şöyle bir durum var buna benzer bir durum yaşadım olay şu şekilde gerçekleşti.

Gelirler evdeki eşyaları yazar çizerler sonra sana imza attırıp yediemin olarak sana teslim ederler ancak sen daha sonra taşın eşyayı sat boz kır hiç farketmez o eşyanın başına bişey gelirse ya parasını sen ödersin yada hapis kararı çıkar çünkü orda çakallık yapıp tahahütname imzalatıyorlar bi nebze neyse ama diğer durum ise

Ev benim eşyalar var içinde borçlu benim ama eşyaların faturaları annemin üzerine yada arkadaşımın üzerine farketmez hiçbişey alamazlar hatta faturaları göstermeyip bırakıcaksın alsınlar sen git sonra mahkemeye ver faturaları gösterdim eşyaların benim olmadığını söyledim bakmadılar dinlemediler dee başları derde girer ve tazminat davası açma hakkına sahipsin.Ben bilerek adresimi verdim hacize gelsinler diye avukat telefonda çok artist bir şekilde konuşup argo konuşmalar sergiledi ve kendini beğenmişlik yaptı bilerek yaptım ve avukat tuttum kazandım.

Ne kadar borcun olursa olsun ne olursa olsun eşyaları başkasının üzerine yani faturalı ise kimse hiçbirşey alamaz yasal cezası çok büyük ben bu şekilde avukatlık bürosundan dava açtım dava hem eşyalar benim değil diye faturaları götürdüm hemde eşyalara zarar geldi ve rezil oldum diye verdim davaya 35 milyar tazminat istemi ile 13 milyar tazminat aldım:) Durum bundan ziyade ben size söliyim benim borcumda 6 milyardı aldığım tazminat parasından hem borcumu ödedim hemde üstüne para kaldı :heyoo: