Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türklerin öncelikleri

Frid
16-01-2011, 17:14
http://www.aksam.com.tr/images/news/11631.jpg

Türklerin öncelikleri, ev-otomobil-altın

Türk halkının eline fazladan 40 bin TL geçse öncelikle ev/daire almak (yüzde 19) için harcamayı düşünüyor. Ev alma tercihinden sonra ise otomobil alma (yüzde 15) ve altına yatırım (yüzde 9) ikinci ve üçüncü tercihleri paylaşıyor.

İSTANBUL - İHA - MasterIndex araştırma şirketi, Türk Halkı'nın eline geçen fazla parayı nasıl değerlendireceğini araştırdı. MasterCard tarafından kredi/banka kartı kullanım, tasarruf ve harcama eğilimlerini ölçümlemek amacıyla, Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yaptırılan MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının eline fazladan 40 bin TL geçse öncelikle ev/daire almak (yüzde 19) için harcamayı düşünüyor. Ev alma tercihinden sonra ise otomobil alma (yüzde 15) ve altına yatırım (yüzde 9) ikinci ve üçüncü tercihleri paylaşıyor. Sonuçlar geçen senenin tercihleriyle karşılaştırıldığında "borçlarımı öderim" diyenler azalırken, otomobil almak isteyenlerin arttığı dikkat çekiyor. Daha sonra sı rasıyla borç ödemek ve eğitim için harcamak (yüzde 8'er) ve tasarruf yapmak (yüzde 6) geliyor. Fazladan 40 bin TL'yi diğer değerlendirme yöntemleri arasında ise yeni iş kurma, iş geliştirme, sağlık için harcama, gezi / eğlence / tatilde harcama, alışveriş yapma, hisse senedi / tahvil alma, beyaz eşya ve elektronik eşya satın alma yer alıyor.

KADIN/ERKEK AYIRIMINA GÖRE

Fazladan 40 bin TL'yi değerlendirme yöntemleri kadın / erkek ayırımına göre incelendiğinde her iki grupta da ev / daire almanın birinci, otomobil almanın da ikinci tercih olduğu gör ülüyor. Kadınların üçüncü ve dördüncü tercihlerinin fazladan paraları nı ağırlıklı olarak altına yatırmak ve eğitim için harcamak (yüzde 11 ve yüzde 10) olduğu görülürken, erkekler arasında altın alma, borç ödeme, tasarruf yapma ve yeni iş kurmak isteyenlerin yüzde 8'de kaldığı görülüyor.
Ayrıca erkeklerin yeni iş kurma/işini geliştirme konusundaki isteği kadınların bir hayli önünde (erkek yüzde 15, kadın yüzde 10). Kadınlar ise sağlık harcamaları na erkeklerden daha çok önem veriyor.

darkred
16-01-2011, 17:21
Yabancı memleketlerde emekli olanlar gazetelerden dünya turlarının reklamlarına bakarken bizim ülkemizdekiler direk seri ilanlar sayfasından iş ilanlarına bakıyor...

Çalışırken kazandığı parayla hiçbir devlet memuru veta işçi ev alamadığı için eline toplu para geçince ilk iş ev almayı düşünüyor ne yapsın...

ruudvan
16-01-2011, 17:23
2 gun once arkadasımla konusuyouz bırıkmıs 40 bıne yakın paras ı varmıs ev alcam dedı :D

bytolga
16-01-2011, 17:25
Geneli bilmemde benim önceliğim arabadır. Ev daha sonra :)

Oytun
16-01-2011, 17:26
bunun için araştırma yapmaya gerek yoktu:)

Ufuk
16-01-2011, 17:45
Önce ev alınır :) Araba kötü olsada nihayetinde kapıya koyuyorsun manyağın teki gelir çizer çarpar.arabayı sıfır alırken diyelimki 40 milyara alıyorsun 1-2 yıl sonra satarken 30'a düşüyor.Ev öyle değil evi 300'e alıyorsun satıyorsun 320'ye (kriz dönemleri hariç)
Birde arabada geçirdiğimiz süre ile evde geçirdiğimiz sürei kıyaslayalım :)

Günkut
16-01-2011, 18:41
Yabancı memleketlerde emekli olanlar gazetelerden dünya turlarının reklamlarına bakarken bizim ülkemizdekiler direk seri ilanlar sayfasından iş ilanlarına bakıyor...

Çalışırken kazandığı parayla hiçbir devlet memuru veta işçi ev alamadığı için eline toplu para geçince ilk iş ev almayı düşünüyor ne yapsın...

:icon_tup::icon_tup:

İşim geregi cok fazla turist görüyorum ve inanın o insanlar yasıyorlar gercekten yasıyorlar emekli olmuslar hayatta birşeyleri basarmıslar birşeyleri aşmışlar babam

Önce ev alınır :) Araba kötü olsada nihayetinde kapıya emekli olalı 1 sene oldu durmak yok yola devam ben calısıyorum babam calısıyor ve okuyan bir tek kardesım var hala yetmiyor ucu ucuna durmak yok yola devam ;)
koyuyorsun manyağın teki gelir çizer çarpar.arabayı sıfır alırken diyelimki 40 milyara alıyorsun 1-2 yıl sonra satarken 30'a düşüyor.Ev öyle değil evi 300'e alıyorsun satıyorsun 320'ye (kriz dönemleri hariç)
Birde arabada geçirdiğimiz süre ile evde geçirdiğimiz sürei kıyaslayalım :)

Evin yanmıgacını nerden biliyorsun :D

Ome_RS
16-01-2011, 18:44
benmde ilk tercihim ev olur sonrası araba sonrası yatırım yatırımı seviyoruz halk olarak bu yuzden kriz dönemlerinde ayakta kalıyoruz :)

Ufuk
16-01-2011, 18:51
:icon_tup::icon_tup:

İşim geregi cok fazla turist görüyorum ve inanın o insanlar yasıyorlar gercekten yasıyorlar emekli olmuslar hayatta birşeyleri basarmıslar birşeyleri aşmışlar babam

Evin yanmıgacını nerden biliyorsun :D

Yanan kül olan evlerle trafik kazalarının oranı aynı değil :)
Evi kiraya verirsin kira getirir..

Frid
16-01-2011, 18:55
evin gideri arabaya göre daha azdır ev ile araba alabilirsin ama araba ile ev alamazsın ticariler hariç :D

Sh4rk
16-01-2011, 19:27
evımı alırım içini döşerımm sonra arabayı yapar kafayı rahatlatırım sonra kendım daha ıyı rahatlar guzel bı hatun la hayata devam ederım :D

Frank
16-01-2011, 19:28

:icon_tup: malesef aynen oyle oluyo

DOHC
18-01-2011, 19:57
40.000 TL'ye ev varsa bende alayım valla. 40.000 peşinat verip kredi kullanılacaksa ooohohohohohoo. 12 yıl, 1500 TL taksit ödersin valla. Ev fiyatı da öyle aman aman düşünmedim. 200.000 dedim.
Türk erkekleri araba almak daha kolay ulaşılabilir olduğu için genelde araba alır. Ev ikinci plandadır benim gözlemlerime göre.

Semii
18-01-2011, 22:47
evımı alırım içini döşerımm sonra arabayı yapar kafayı rahatlatırım sonra kendım daha ıyı rahatlar guzel bı hatun la hayata devam ederım :D

kocaman bi nokta bence :D

Sercan AKCAN
19-01-2011, 02:45
40mlyarım olsaydı üstüne biraz daha koyar hemen s2000 alırdım :)

vtecburhan
19-01-2011, 08:52
genc yasta parayı kısıp ev alıp daha sonra KAZANILAN PARAYI mantıklı bı sekılde topraga arsaya yatırırıp 10 yıl diş sıkıp sonra catır catır keyip yapmak lazım :D

delta0o
19-01-2011, 09:12
Öncelikli ihitiyaçlarımız belli ilk önce ev olsun sonra araba sonra para varsa altın stogu yaparız sonra yemeden gıderız :) cunku cocuklar benden rahat yasasın ısterız..

YavuzNaz
19-01-2011, 09:24
bütün ay çalış elalemin eline say tabiki ev alırım kirada oturmayan bilemez zorlugunu avrupalı tabi dünya seyahatine çıkıcak onun yaşam standartlarıyla benimki birmi ben yazın haftasonu 3günlüğüne tatile cıkarım onlar 1 ay aradaki fark hokus pokusla olmuyor.

Sercan K.
19-01-2011, 10:04
Tabiki ev alırım..hiç kirada oturmadık insanın kendi evi olması bambaşka bişey..çok büyük bir avantajdır daire..sonra araba ..sonra altın...:D

merruse
19-01-2011, 10:07
O araştırmayı yapan adam maloğlu malmış.
Eğer Türklerin önceliklerini araştıracaksan, fiziksel özelliğine bakmalısın. Adamın ya da kadının hangi uzvu ilerdeyse önceliği odur. . Göbekse göbek.. :)

pepecura
19-01-2011, 12:58
belli bi yaşa kadar nasılsa babamın evi var diyip paraları arabalara gömersin sonra ev alacak peşinat ararsın :) ben yani :)

levent
19-01-2011, 14:20
krediyle bile olsa ev alınmalı kesinlikle, işe başlarken arabam olucak işe başlayınca kredi ve bi miktar peşinat ile arabamda duracak şekilde ev alırım öderim kira öder gibi, nasılsa kredi biter ve rahatlanır :)

ev şart..