Orijinalini görmek için tıklayınız : Araç muayenesinde kusurlara yeni düzenleme
Araç muayenesinde, Anti Blokaj Sistemli (ABS) üretilmiş araçların ABS'sinin iptal edilmesi veya fabrika çıkışı ABS'siz olarak üretilmiş araçlara sonradan teknik onay alınmadan ABS takılması “ağır kusur” sayılacak.
Ulaştırma Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle bir önceki muayenesine göre kilometresi düşük olan araçlar “hafif kusurlu”, arka amortisörleri olmayan, lastik sayısı eksik olan veya aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kullanılan, ön cam buğu giderme sistemi çalışmayan araçlar “ağır kusurlu” kabul edilecek.
Alınan bilgiye göre, yarından itibaren geçerli olacak “2011-2012 Yıllarında Uygulanacak Kusurlar Tablosuna” göre araçların muayenede “emniyetsiz”, “ağır kusurlu”, “hafif kusurlu” kabul edilmelerine gerekçe olan ölçütlerde değişikliğe gidildi.
Buna göre, araçların ABS'lerinin çalışmaması veya arızalı olması, fabrika çıkışı ABS'li üretilmiş araçların ABS'sinin iptal edilmesi veya fabrika çıkışı ABS'siz olarak üretilmiş araçlara sonradan teknik onay alınmadan ABS takılması, “ağır kusur” sayılacak.
Yeni kusur düzenlemesiyle ABS'li üretilen yolcu ve yük taşıyan M2, M3, N2,N3,O3 ve O4 sınıfı ticari araçların ABS'lerinin çalışır durumda olması ve iptal edilmemesi, ABS'li olmaları gerektiği halde teknik mevzuata aykırı şekilde ABS'siz üretilmiş/tadil edilmiş araçların ve özellikle M2 sınıfı minibüs, M3 sınıfı otobüs ve O4 sınıfı römorkların üzerine sonradan ve teknik onay olmadan takılmış ABS'lerin araç muayenesi sırasında tespit edilmesi ve bunların teknik onay almaları güvence altına alınmış olacak.
MEVZUATA UYGUN DİNGİL İLAVE EDİLMEMESİ “EMNİYETSİZ”
Düzenlemeyle bir önceki muayenesine göre kilometresi düşük olan araçların “hafif kusurlu” kabul edilmesi sağlandı. Yetkililer, bu durumdaki kilometre ibrelerinde geriye dönüş olmadığı için bu durumun “ağır kusur” yerine “hafif kusur” olarak kabul edildiğini belirtti.
ABD üretimi olan ve renkleri ruhsattakiyle uyuşmayan araçlar nedeniyle mağduriyetler yaşandığını ifade eden yetkililer, bu durumdaki araçların “ağır kusurlu” yerine “hafif kusurlu” kabul edileceğini bildirdi.
Araçlara mevzuata uygun şekilde dördüncü dingil ilave edilmemesi “emniyetsiz” olarak sayılırken, daha önceden “hafif kusur” kabul edilen arka amortisörlere ilişkin madde “olması gerektiği halde arka amortisör yoksa 'ağır kusur' sayılacak” şeklinde düzenlendi.
Araçların lastik sayıları eksikse, aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kullanılmışsa ve ön cam buğu giderme sistemi çalışmıyorsa “ağır kusurlu' olarak kabul edilecek.
Öte yandan araç muayene istasyonlarında fiziksel eksiklikler nedeniyle “damper muayeneleri yapılamayacak. Bu muayeneleri sürücülerin farklı yerlerde yaptırmaları gerekecek.
hürriyet.com.tr
Ön cama bile takmıs adamlar :)
Paylasım için teşekkürler..
muaynede en cok far ayarlarına dıkkat edılmesını sevıyorum yolda gozumu alan ayarsız farlı aracla gezenlere cok svuyorum :)
abs'olmayan araca abs takanıda daha önce ne gördüm ne duydum..... :D
zorlaştıkça zorlaşıo hakkımızdan hayırlısı paylaşım için teşekkürler.
Ben bu işten bişey anlamadım ferrari alçak diye ağır kusur diyolar hergün bisürü arabadan zehir gibi kapkara duman cıkıyor her akşam far ayarı olmayan arabalar insanın gözünü alıyor.Boş işlerle uğraşıyolar ya adam gibi trafikte hoşaf araba bırakma yada hiç yapma bu kadar ön cama takacak kadar.
yangın söndürme ve ilk yardım çantası hafif kusur olarakmı geçiyor peki ?
Gerekli şeyleri hafif, kimsenin aklına gelmeyen şeyleri de ağır kusur yapıyorlar. Far ayarı bence tekrar ağır kusur olmalıydı.
TolgaEsentepe
23-01-2011, 10:35
yangın söndürme ve ilk yardım çantası hafif kusur olarakmı geçiyor peki ?
hafif halocum far ayarı falanda hafif
timucintt
23-01-2011, 10:37
Fren ağır kusur olmalı tabi... Buğu çözücü ve silecek suyuda aynı şekilde aır gösterilmlibana göre... ama farlar hafif gösterilmeli.... ki zaten öyle... değişen birşey yok... sonradan takılan abs sistmeinide öyle kolay kolay anlamaz tüvdekiler.... ha ama rezil bir şekilde bağlanmışsa sistem zaten belli eder kendini....
Gerekli şeyleri hafif, kimsenin aklına gelmeyen şeyleri de ağır kusur yapıyorlar. Far ayarı bence tekrar ağır kusur olmalıydı.
bu yüzden ölenler oldu türkiyenin farklı yerinde :D:D
ne kadar ağır kusur koyarsa koysun bir yol vardır hep :)
bende gecen ay geçtim muayneden adam yazmış egzos paslı die:D
fatih_selvi
23-01-2011, 10:50
zorlaştıkça zorlaşıo hakkımızdan hayırlısı paylaşım için teşekkürler.
sizin vosvos'un ön camın ordaki fanlar calısıyo mu :) nasıl bi mantık bu ya :confused:
unutmayın ki bu hafif olarak verilen kusurlu araçlar ile aynı trafıkte geziyoruz ve birisinin bize ve ailemizden birilerine zarar vermesi kaçınılmaz yani
ek olarak sinyal renkleri hafif kusur 3. fren lambası hafif kusur oldu arkadaşlar, arka park lambalarının yanmaması agır kusur, çapraz yanan sinyaller yine agır kusur
bana göre 3. fren lambası agır kusur olmalı ama yetki bizde degil işte :D
emresener
23-01-2011, 11:53
bizim yuvada 2006model fiat ducato var. muayeneden ABS si yok diye Geçmedi. Sebeb Yolcu taşıyan (okultaşıtı) araclarda 2005'ın 6.ayından sonraki modellerde ABS olması gerekiyomuş şimdi taktırmayı düşünüyorlar ancak 4-6 bin tl arası değişiyo.. 2004model olsa arac sıkıntı olmayacak. .Satsan satılmıyo arac komple kaplamalı çiçekler böcekler falan :D bakalım büyük bi muamma içinde bekliyoruz...
FRİD daha detaylı bilgin varmıdır? bu konuda. kimisi şöförler odası derneğine başvurun falan diyo. 2005 öncesiş modellerde yolcu taşınmıyomu da istemiolar anlamadım gitti bu nasıl iştir.
unutmayın ki bu hafif olarak verilen kusurlu araçlar ile aynı trafıkte geziyoruz ve birisinin bize ve ailemizden birilerine zarar vermesi kaçınılmaz yani
ek olarak sinyal renkleri hafif kusur 3. fren lambası hafif kusur oldu arkadaşlar, arka park lambalarının yanmaması agır kusur, çapraz yanan sinyaller yine agır kusur
bana göre 3. fren lambası agır kusur olmalı ama yetki bizde degil işte :D
Panpaa üçüncü fren sağdan sola mı yoksa soldan sağa mı :D:D:D
fastchild
23-01-2011, 11:55
burası türkiye abicim zamanında 5 numaralı cam filmi ile e30 geçirdik yine bulunur bi yolu muayene istansoylarında bir gelenek saat akşam 9'dan sonra gir muayeneye fazla sorun etmiyorlar
emresener
23-01-2011, 11:56
cam filmi zaten hafif kusur olarak ilan edilmiş tuvturkte ;) :D
burası türkiye abicim zamanında 5 numaralı cam filmi ile e30 geçirdik yine bulunur bi yolu muayene istansoylarında bir gelenek saat akşam 9'dan sonra gir muayeneye fazla sorun etmiyorlar
Cam filminde numara vs bakmıyoruz...... Toptan cam filmi hafif kusur bizde ;)
yav öylede bul şimdi crxe 3. ü lambayı :D
Far ayarı yaptık vtsye tüve gidene kadar bozulmus napcaz farcıyı filan yanımızda gezdircez :D
yav öylede bul şimdi crxe 3. ü lambayı :D
Arkadaşlar sıkıntı yapmayın orjinal de olmayan araçlara bakmıyoruz ;)
ayrıca far ayarı da onun için hafif kusur oldu ;)
muaynede kagıthaneye gelicem he haberiniz olsun :D caylar yemekler benden :D
Aracın yere yakın olması hafif kusur. yalnız demir rampalara çıkarıyoruz aracı ve lastikler çamurluklara sürtüyorsa Ağır kusur.
Yani çamurluklara lastikler sürtmesin isterseniz yılan yapın arabayı ;)
muaynede kagıthaneye gelicem he haberiniz olsun :D caylar yemekler benden :D
Bekleriz kardeşim ;)
bizim yuvada 2006model fiat ducato var. muayeneden ABS si yok diye Geçmedi. Sebeb Yolcu taşıyan (okultaşıtı) araclarda 2005'ın 6.ayından sonraki modellerde ABS olması gerekiyomuş şimdi taktırmayı düşünüyorlar ancak 4-6 bin tl arası değişiyo.. 2004model olsa arac sıkıntı olmayacak. .Satsan satılmıyo arac komple kaplamalı çiçekler böcekler falan :D bakalım büyük bi muamma içinde bekliyoruz...
FRİD daha detaylı bilgin varmıdır? bu konuda. kimisi şöförler odası derneğine başvurun falan diyo. 2005 öncesiş modellerde yolcu taşınmıyomu da istemiolar anlamadım gitti bu nasıl iştir.
1 agustos 2004 ten sonra trafıge çıkmış olanlar yada tadilat görmüş araçlarda abs şart trfaık tescil şubeden aracın trafıge çıkışını yada tadilat tarıhını isbatlarsanız 1 agustos 2004 ten önce ise sıkıntı yok degilse abs takılacak :confused:
yada kaskosu varsa kundaklanıp parası alınacak :D
Panpaa üçüncü fren sağdan sola mı yoksa soldan sağa mı :D:D:D
nerden sayarsan sayda ortadakine ver kusuru :hahaha: ama hafif vermeyi unutma
al birde burdan yak cam filmi zaten hafif kusur ki mesai 18.30 son yogunluk hariç :D
Bana göre 3. fren lambası agır kusur olmalı ama yetki bizde degil işte :D
Hafif kusur mu oldu:eek:
3 .fren lambasının çok faydalı oldugu ,psikolojik etkileri bi psikolog tarafından keşfedildikten sonra araçlara takılmaya başlanmış ki benım için bi aracın olmazsa olmazıdır 3.fren lambası.
Gece uzun yolda 3.fren lambası olmayan öndeki bi aracın fren lambası uzaktan normal park lambası gibi gözükebilir.O nedenle arkadan geleni uyarmayabilir.
Ama ortada yanan 3.fren lambası daima arkadaki sürücü uyarır ki Mercedes Benz firması 3. fren lambasını biraz daha geliştirerek adaptif fren lambası denilen ani frende flash gibi yanıp sönen sistemi yapıyor şu an araçlarına.
Bana göre 3.fren lambasının bir araçta olmaması agır kusur olmalı
@aqustic
kesinlikle katılıyorum görünürde basit ama işlevi büyük bir lamba
çıkma vs vs bişeyler baktınızmı?
size gerekli olanlar yanılmıyorsam abs beyini abs merkezi kablo tesisatı ve hidrolik borularına yapılacak tadilat.... çıkma olarak bunları yarı fiyatından daha düşük bir rakama temin edeceğinizi umuyorum..... ha birde abs sensörleri var.....
bu işi yapcaklarsa ya tam yapsınlar yada hiç yapmasınlar. sokakta kapkara duman atan, far ayarı olmayan, götü başı ayrı giden arabaları gördükçe, alçak diye benim arabamı geçirmeyen memuru her defasında saygıyla anıyorum
bu işi yapcaklarsa ya tam yapsınlar yada hiç yapmasınlar. sokakta kapkara duman atan, far ayarı olmayan, götü başı ayrı giden arabaları gördükçe, alçak diye benim arabamı geçirmeyen memuru her defasında saygıyla anıyorum
egzoz muayenesi şuan hemen hemen her yetkili oto servisinde yapılıyor ve cihaza bile girmiyor o araçlar. egzoz muayenesini Tüv ün yaptığı araçlarda dediğin gibi durumlara rastlanmaz. Muayene esnasında egzoz muayenesi olan araçlara dur bide biz bakalım demiyoruz yani....
Sen o memurlara söveceğine faydalanmaya çalış yardımcı olsunlar istersen sana.;)
egzoz muayenesi şuan hemen hemen her yetkili oto servisinde yapılıyor ve cihaza bile girmiyor o araçlar. egzoz muayenesini Tüv ün yaptığı araçlarda dediğin gibi durumlara rastlanmaz. Muayene esnasında egzoz muayenesi olan araçlara dur bide biz bakalım demiyoruz yani....
Sen o memurlara söveceğine faydalanmaya çalış yardımcı olsunlar istersen sana.;)
valla şuandan sonra çokta umrumda değil açıkçası. 2 sene sonra bende birçokları gibi muameleciye 50 lira verip arabanın üzerinden hiçbirşey sökmeden tek seferde geçirtmeyi planlıyorum :icon_tup:
valla şuandan sonra çokta umrumda değil açıkçası. 2 sene sonra bende birçokları gibi muameleciye 50 lira verip arabanın üzerinden hiçbirşey sökmeden tek seferde geçirtmeyi planlıyorum :icon_tup:
bulursan benim arabanında muaynesi bitiyor varsa tanıdık geçirtelim :D
a evet haklısın onlar geçiriyor :D
fastchild
23-01-2011, 13:51
yanlız arabanın ön sol lastik borbet 16" ve 215 taban ön sağ yolda gelirken patladı orjinal 14"jant ve 185 taban lastik ben geçmez dedim abi geçer dedi ki tavandada pianoblack kaplama vardı hiçbişiy demediler tanıdığı varmış içeriden ama
acaba pianoblack tavan kaplama muayenede sorun çıkarırmı ruhsata işlenmeden
yanlız arabanın ön sol lastik borbet 16" ve 215 taban ön sağ yolda gelirken patladı orjinal 14"jant ve 185 taban lastik ben geçmez dedim abi geçer dedi ki tavandada pianoblack kaplama vardı hiçbişiy demediler tanıdığı varmış içeriden ama
acaba pianoblack tavan kaplama muayenede sorun çıkarırmı ruhsata işlenmeden
eskiden bunun tam net kusuru yoktu şimdiki güncellemede oldu artık aynı aks üzerinde uyumsuz lastık olamayacak net kusuru var
net kusur yoktu tavan kaplmasıda bırakıyoruz bırakmayan istasyonlar varmış diye duydum bende ama kusur güncellendi bırakmak daha rahat olacak sanırım :D
fastchild
23-01-2011, 14:00
valla e34 beyaz içim gidior 28 şubatta muayemeniz var dayanamayıp yaptırabilirim babama baskı uygullayıp ama sanırım yemez ama çok güzel duracak yaaa
Önler 13" arkalar 22" bile olsa sıkıntı olmaz. Ama aynı aks üzerindeki lastik ebatları farklı olamaz. Tavan vs gibi kaplama lar renk değişimi de sıkıntı oluyor artık, ana renk neyse onun üzerinden işlem yapılıyor.
Önler 13" arkalar 22" bile olsa sıkıntı olmaz. Ama aynı aks üzerindeki lastik ebatları farklı olamaz. Tavan vs gibi kaplama lar renk değişimi de sıkıntı olmuyor artık, ana renk neyse onun üzerinden işlem yapılıyor.
o reklam kaplamalarında kanka kafa mı güzel senin :D
net kusur yoktu tavan kaplmasıda bırakıyoruz bırakmayan istasyonlar varmış diye duydum bende ama kusur güncellendi bırakmak daha rahat olacak sanırım :D
Tavan vs gibi kaplama lar renk değişimi de sıkıntı olmuyor artık, ana renk neyse onun üzerinden işlem yapılıyor.
Aynı istasyonda 2uzman aynı konuda çelişiyorsunuz milletin kafası corba olur tabi :D
M yi fazla koymuşum panpaa :D:D
M yi fazla koymuşum panpaa :D:D
aman panpa dikkat et olay çıkar sonra :D
Öyle olsa cemo nun arkadaşının arabasına çakmazdım panpaa :D:D
individual
23-01-2011, 14:43
Valla görünce şaşırdım benim arabamda yok nerde takılıyor ? :D
Anecdote
23-01-2011, 17:29
Bi sorum olucak benimde aracta normalde ABS var fakat eski oluşundan dolayı işlevini kaybetmiş durumda serviste çok fiyat çekince bende vazgeçtim sistemi söktürdüm
İçerden ABS arıza lambasınıda kaldırdım sorun olur mu acaba muayenem yaklasıyorda :(
sıfır alıp muayene geldıgınde satalımmı şaşırdılar ya
abs ile ilgili her şey ne yazık ki ağır kusur oldu. 24.01.2011 itibariyle.
>Bilgiler için teşekkürler
onurdestan
23-01-2011, 20:02
km olayına kimse değinmemiş bence harika kapak olsun düşürenlere inşallah denildiği gibi geri dönüşü yoktur km olayınında tüv kağıdını eline alan görür orj km sini
Her türlü araç sistemden kontrol edilir ;)
Cglrgncl
23-01-2011, 20:23
Araç basıklık konusunda vizede ne oluyor bazıları diyor geçersin bazıları asla geçemessin diyorlar ona nasıl bakıyorlar:D yani vizede ne gibi sorunlar bekliyo beni
Bizim memleketi tuv kontrol birde bizden para alarak yapıyor. Onuda bizim insanımızı kullanarak yapıyor. Nekadar aciz kaldık arkadaş kendi muayenemizi bile yaptıramadık.
Tuv dedik en azından bilgi tecrübe vardır dedik adamlar arabalara Tuv sertifikalı takılan ürüne geçemez diyorlar sonrada stoplara bakıcağına parklara bakıp senin arabanın stopları yanmıyor falan diyorlar gerizekalılar topluluğu.
esp'de takılıyormu acaba :D
Valla önceden muayene istasyonlarının sadece para ve imza istasyonları olduğunu bildiğimiz için tüv turk'ün sonuna kadar destekçisiyim.Benim kat iptalime laf ediyorlarsa gider takarım sonra tekrar sökerim yeterki trafikte daha düzgün araçlar yürüsün canımız daha güvende olsun.
İstatistiklere göre geçen 5 seneye oranla bu 2010'da ölümlü trafik kazaları tam yarı yarıya inmiş.
Bunun 2 sebebi olduğuna inanıyorum..
1-Duble yollar.
2-Tüv Türk
Valla önceden muayene istasyonlarının sadece para ve imza istasyonları olduğunu bildiğimiz için tüv turk'ün sonuna kadar destekçisiyim.Benim kat iptalime laf ediyorlarsa gider takarım sonra tekrar sökerim yeterki trafikte daha düzgün araçlar yürüsün canımız daha güvende olsun.
İstatistiklere göre geçen 5 seneye oranla bu 2010'da ölümlü trafik kazaları tam yarı yarıya inmiş.
Bunun 2 sebebi olduğuna inanıyorum..
1-Duble yollar.
2-Tüv Türk
:icon_tup::icon_tup::icon_tup:
bu uygulama yenideğilki yazdan beri zaten uygulanıyordu sasırmadım sadece vatandaşlar bilmiyordu tüve girip kusur yedikten sonra öreniyolardı bu uygulamayı
bu uygulama yenideğilki yazdan beri zaten uygulanıyordu sasırmadım sadece vatandaşlar bilmiyordu tüve girip kusur yedikten sonra öreniyolardı bu uygulamayı
hangisi ? birçok konu paylaşıldı.
bu konu zaten uygulanıyordu
hangisi ? birçok konu paylaşıldı.
pm attım cevaplarsanız sevinirim ..;)