Orijinalini görmek için tıklayınız : İnternetteki oto ilanlarına dikkat!
http://www.aksam.com.tr/images/news/19307.jpg
İnternet üzerinden dolandırıcılık taktiklerine bir yenisi daha eklendi.
Her şey, ucuz satılık araç ilanıyla başlıyor.İnternetteki ikinci el sitelerine verilen ilanda, aracın acil satılması gerektiği belirtilerek, normal fiyatından çok daha düşük bir ücret gösteriliyor.
Cazip rakamları gören vatandaşlar da aracı hemen almak için ilandaki telefonla irtibata geçiyor. Dolandırıcılar, talebin fazlalığına dikkat çekip kapora gönderilmesini istiyor. İşlem tamamlanır tamamlanmaz da kayıplara karışıyorlar. Vatandaş ise ne aradığı telefona bir daha ulaşabiliyor ne de verdiği kaporayı geri alabiliyor.
Muğla'da yaşayan Ali İhsan Çakır mağdur edilen vatandaşlardan sadece biri. Çakır, ikinci el araç ilanlarının yayınlandığı bir web sitesinde normal değerinden 3 bin lira daha düşük bir araç gördü. Otomobilin acil satılık olmasından dolayı düşük fiyata satıldığını düşünerek, ilandaki telefonu arayıp ilan sahibiyle irtibata geçti. Kartsız bankacılık işlemini kullanarak ilan sahibinin kimlik numarasıyla hesabına 200 lira kapora yatırdı. Daha sonra ilan sahibini tekrar aradı, ancak bir daha ulaşamadı. Bir süre sonra dolandırıldığının farkına varan Çakır, başkalarını bu tuzağa düşmemesi için uyarıyor. Emniyet yetkilileri ise bu çetenin başta İstanbul olmak üzere yurt genelinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.
Şebekenin birçok kişiyi dolandırdığını ifade eden emniyet yetkilileri, dolandırıcıların uyguladığı taktiği şöyle anlatıyor: "Çete üyeleri öncelikle internet sitesine değerinin altında bir fiyatla satacağı aracın reklamını veriyor. Satılan araca talip olan vatandaş, dolandırıcıyla irtibata geçtiğinde oyun başlıyor. Şebeke üyeleri alıcı ile tüm görüşmeleri herhangi bir GSM merkezinden alınan 'ucu açık' diye tabir edilen hattan gerçekleştiriyor. Alıcıya güvendiğini belirten çete üyesi bu şekilde, alıcının kafasındaki soru işaretlerini yok ediyor. 'İsterseniz aracı muayeneye de sokabiliriz' şeklinde itimat uyandırıcı cümleler kuran şahıslar, alıcıya 'Sizin gerçek bir alıcı olduğunuzdan emin olmam lazım. Bana 200-300 lira kapora yatırın.' diyor. Çete, paranın takibinin yapılamaması içinse alıcıya 'kartsız havale işlemi'ni kullanmasını söylüyor. Özellikle büyük şehirlerde binlerce ATM ve yüzlerce banka şubesi olduğundan, tercihen büyük kentlerde bu tür işler yapılıyor." Ali İhsan Çakır'ın mağduriyet yaşadığı sitenin yetkilileri ise, internet sitesinin herkesin kullanımına açık olduğunu hatırlatarak, kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Site üzerinde sadece araç değil birçok eşyanın satıldığını belirten yetkililer, kullanıcıları satın aldığı ürünü teslim almadan ödeme yapmamaları konusunda uyarıyor.
Hasan Kıralı-Metin Çolak / Zaman
Ozan Özer
29-01-2011, 23:04
Geçmiş ola
başımıza geldi aradık adamı anlaştık sonra aracı getir 500 tl fazla verelim dedik adam olmaz dedi para yatırın dedi bizde 1000 lira fazla verelim getir aracı dedık arıcam dedi aramadı aradık telefonlara bakmıyor bizde anladık sahtekar olduğunu :)
E biraz da kafayı kullanmak lazım.. Devir belli, insanların sahtekarlıkları belli. Saf olanı her zaman her şekilde kullanırlar...
bizimde başımıza geldi adamı 5 dakika arayla balıkesirde oldu istanbulda oldu plakada verdi sorduğumda ama sonunda dedim sen dolandırıcısın kapattı teli ama bilginiz olsun sahibinden'e telefon açtım hemen kaldırdılar ilanı denk gelirseniz bi mail yada telefonla açmanız yeterli :)
Trance-R
30-01-2011, 09:51
bana da söyleyebilirsiniz ! ... ben personelim sahibinden.com'da .
bir arabaya bakmadan niye kapora yatırılır?hadi yatırıldıysa adamın kimlik nosuna yatırılmıs,bu adamı nasıl bulamazlar? Uyku sersemi benmi anlayamadım?
1. 207 yi almadan 2 hafta önce düşeş araç peşine düştüm sinopta 2008 megane 1.5 dci 50bin km de 20750 yazmış hemde boyasız :D aradım sinoptayım dedi bende zabıta amiri var tanıdığım onu gönderiyorum 250 tl kaparo vericek dedim adam hayal oldu tellerimi bi açıyo bi açmıyo adamı gönderiyorum ayancıktayım diyo oraya yönlendiriyorum dedim, bu sefer 20 km mesafede çanakkale köyündeyim diyo :D sonra açmadı zaten.
2.side 2008 cosmo paket astra 1.3cdti buldum boyasız 33 binde 27 bin yazmış plaka her şey doğrulandı serviste ama isim tutmuyor ilan düşer düşmez teli aldım sonra pasif konumuna düştü aradığım kişi açmıyor anladım tabi feyk olduğunu 1. olayın deneyimi ile :D 5 dk sonra sahibinden.com fvrilerine ekleyenlere mesaj attı kullanıcının şikayet üzerine engellenmesi şeklinde
o.ç ları kimbilir kaç kişinin canını yaktı neyseki ucuz atlattık :D
başımıza geldi aradık adamı anlaştık sonra aracı getir 500 tl fazla verelim dedik adam olmaz dedi para yatırın dedi bizde 1000 lira fazla verelim getir aracı dedık arıcam dedi aramadı aradık telefonlara bakmıyor bizde anladık sahtekar olduğunu :)
bana 1obin lira fazla verseler yınede göturmem kımseye aracımı al diye
KSK-VTEC
30-01-2011, 13:36
fake ilan olduğunu anlamak için adamın cep numarasında google sorgulatın sahibinden ile alakalı 5-6 tane ilan çıkarsa ve ilan hep aynı tarzda ise bilinki fake ilan
Anecdote
30-01-2011, 13:45
Bilgilendirme için teşekkürler
Dikkatli olmak gerekiyor
Trance-R
30-01-2011, 13:53
adam daha önce ilan vermemişse ve yeni üyelik yapmışsa ne yapacaksınız acaba ???
dolandırıcı oldugunu telefondan anlayamazsınız zaten.
en sağlıklısı ; aracı gelsin görsün , beğenirse notere kardeşim. bende arabamı satıyorum , yol yordam bilmez isek , maalesef olacağı budur :(
KSK-VTEC
30-01-2011, 14:09
Arkadaşım yeni üyelik alsa ne fark eder yeni numara ile 5 -6 tane ilan vericek hepsinde aynı numara çıkacak ilanlarda herşey değişken olabilir ama gsm numarası sabittir denemesi bedeva banada galerici arkadaşım gösterdi
bende sahibinden com da iphone almadan once basima geldi adam gaziantep te dukkanimiz var diyo adresi aliyorum dukkanin; tanidigim biri vardi dukkana onu gonderdim adamin telefonunuda verdim aramis yok surda yok burda derken sahtekar oldugunu anladik allahtan ucuz yirttik parayi gondersek yanmistik ....
bende dolandırıldım ama kurtardım :) ps3 le telefon takas edicektik ucuz du baya fiyatı takasıda hemen kabul etti zaten ordan anlamak lazımdı ama insanın bazen salak yanı olabiliyor :) aynı anda kargolucaz die anlastık ben verdim kargoya o 1 gün sonra verdi ben kıllandım zaten neyse benim ürün ulastı herife bende kargoyu bekliyorum bi geldi adam car çöp koymus bide dalga gecer gibi kocaman vantilatör sapı yollamıs serefsiz :D olayın pesini bırakmadık tabi tehditler falan adamın tc kimlik nosuna adresine kadar ulastım meger adam kac kisi dolandırmıs googleye adını yazmam yetti burdan da yazıyımda dikkat edin hatta bu siteden birinide dolandırmıstı xbox takasında .. Hasan mert albayraksaran aman dikkat genelde sony ürünleri ilgi alanı :D
cuma gunu benı afyonda biris arası subaru ıcın... kredım cıkıcak sana kapora gondereyım hemen araban cok dırı cok begendım dedı.. :D bence sorun mal alanlarda var cok sabırsızlar
cuma gunu benı afyonda biris arası subaru ıcın... kredım cıkıcak sana kapora gondereyım hemen araban cok dırı cok begendım dedı.. :D bence sorun mal alanlarda var cok sabırsızlar
o heyecan cok farklı ya :) insan gercekten aptallasabiliyor
bende dolandırıldım ama kurtardım :) ps3 le telefon takas edicektik ucuz du baya fiyatı takasıda hemen kabul etti zaten ordan anlamak lazımdı ama insanın bazen salak yanı olabiliyor :) aynı anda kargolucaz die anlastık ben verdim kargoya o 1 gün sonra verdi ben kıllandım zaten neyse benim ürün ulastı herife bende kargoyu bekliyorum bi geldi adam car çöp koymus bide dalga gecer gibi kocaman vantilatör sapı yollamıs serefsiz :D olayın pesini bırakmadık tabi tehditler falan adamın tc kimlik nosuna adresine kadar ulastım meger adam kac kisi dolandırmıs googleye adını yazmam yetti burdan da yazıyımda dikkat edin hatta bu siteden birinide dolandırmıstı xbox takasında .. Hasan mert albayraksaran aman dikkat genelde sony ürünleri ilgi alanı :D
:D:D:Dçok gecmiş olsun,peki telefonunu geri alabildin mi?
dogru soluyosun aslinda sabirsizlaniyoruz o an icin hemen olsun istiyoruz:) ne kadar uyanik olsanda saglamci olsanda oyle bir an geliyoki insanin basireti baglaniyo nasil yaptim ben bole bir hata diyosun...:)
:D:D:Dçok gecmiş olsun,peki telefonunu geri alabildin mi?
aldım evinin adresine kadar msj olarak atınca tırstı y..sak :) sitede fbc nickli arkadasımla baya korkuttuk herifi adam artık nolur arama beni falan diyordu bide istanbulda polis akrabalar olunca iice tırstı baya kisiyi doılandırmıs daha sonra herseyi yolladı msn ne ekledi beni falan borc istiyor sonra bide benden :D entersan bi dolandırıcı ya :)
aldım evinin adresine kadar msj olarak atınca tırstı y..sak :) sitede fbc nickli arkadasımla baya korkuttuk herifi adam artık nolur arama beni falan diyordu bide istanbulda polis akrabalar olunca iice tırstı baya kisiyi doılandırmıs daha sonra herseyi yolladı msn ne ekledi beni falan borc istiyor sonra bide benden :D entersan bi dolandırıcı ya :)
vay yuzsuslege bak bide borc istiyo:D fazla yazismasaydiniz araba ister sonra ise bak yaaa....
vay yuzsuslege bak bide borc istiyo:D fazla yazismasaydiniz araba ister sonra ise bak yaaa....
ya bende diğer dolandırılan arkadaslarında esyalarını kurtarmak icin irtibata gectim pismanım falan v.s ağlıyordu bana bi kaç yerde afişe ettik yok annem duydu hastanelik oldu bi ton sey sıkıyor bana hala daha üç kağıt köpek bk yemekten vazgecmez hesabı :D ama bende cok iyi tecrübe oldu yani herkezi kendimiz gibi sanıoz bide bana kulagım yüzde bilmem kaç duyuyor msj at diyordu hep ordan bile anlıyamadık olayı en basta.. elimdeki tek bilgi herifin adı ve soyadıydı kargodan ürünü alabilmek icin onu dogru vermiş ordan yola cıktık işte :)
o heyecan cok farklı ya :) insan gercekten aptallasabiliyor
dogru soluyosun aslinda sabirsizlaniyoruz o an icin hemen olsun istiyoruz:) ne kadar uyanik olsanda saglamci olsanda oyle bir an geliyoki insanin basireti baglaniyo nasil yaptim ben bole bir hata diyosun...:)
kısmet bu işler bunu anlamak lazım. ne kadar ıstersen ıste ne kadar acele edersen et eger kısmetın değilse zaten senın olmaz. ya kazıklanırsın yada araba pert cıkar kaporan havaya gider :D:D:D
yere saglam basmak lazım sonucta dunya para verip araba alıyorsun.. ayık olun ule :D
Yazın bir adam geldi servise. Soruyor caddy 2008 model hatasız. Ankaradamıydı neyd Yok
20.000 bin TL ye veriyormuş. Diyoruz adama olamaz. Sağlam arabayı vermez. Yok diyor adam sağlam falanfilan :D İkinci eldeki arkadaş dediki adamın aciliyeti olsa en kötü galieriye bile gitse 23.000 bin tl yi adam gözü kapalı verir. Yani acil arabayı satmak isteyen hiç uğraşmaz 3 bin eksiğe galeriye bırakır aracını. Adam halen yok sorun olmaz alacam falan filan deyip gitti. Sonuçta bu tarz insanlarımız oldukça bir çok kişiye kazanç olarak geri dönüyor
Onurkk06
03-01-2013, 14:12
Geçmiş olsun hocam yeni gördüm beni dolandırmıştı sahtekar :) banada ps3 diye ilkokul kitabi yollamış şerefsiz:)