PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : araç alım-satım hakkı

blacx
17-02-2011, 15:34
:confused: merhaba arkadaşlar

Daha önce bir kaç defa duyduğum fakat internetten araştırıp bulamadığım bir konu hakkında bilginizi paylaşırsanız sevinirim..

normal bi vatandaşın( vergi levhası bulunmayan) 5 yıl boyunca 5 araç değiştirme hakkı var diye bir duyum aldım bunun doğruluğu varmıdır yada tam içeriği nedir?
duyduğuma göre daha fazla değişim yapıldığı taktirde maliye denetimi sonucu ağır cezalarla karşı karşıya kalabileceğimi söylediler... Teşekkürler

Tunacan
17-02-2011, 15:36
Kim söyledi bnunu?
İlk defa duyuyorum. Yanlıştır...

VTİ1035
17-02-2011, 15:38
yok hocam ya öle bişey yoktur bende ilk kez duyuyorum

blacx
17-02-2011, 15:44
bunu duyduğum kişiler ek gelir olsun die arasıra araç alıp satan kişiler hatta bi tanesi akrabam olur kendi üstüne aracı almayıp bnm üstüme aldı ben ilk başta senede 3 hakkımız var die duymuştum sonra eniştem 5 senede 5 kere falan dedi kafam karıştı..bana çok saçma geliyor ama sizlerede sormanın daha aydınlatıcı olacağını düşündüm

Onuralp
17-02-2011, 15:47
Yok öyle bir şey.

Ahmet_28
17-02-2011, 15:53
öyle bişey yok.araç ticari araçsa o dediğiniz şey olur.vergi çıkıyor böyle durumlarda

alperkirman
17-02-2011, 15:54
ilk defa duydum ama olabilir vergisiz kazanç olduğu için böyle bir önlem almış olabilir maliye

birsen07
17-02-2011, 16:37
ilk defa duydum ama olabilir vergisiz kazanç olduğu için böyle bir önlem almış olabilir maliye mantıklı ;)

Shekil
17-02-2011, 16:43
yok öle bişey kim demişse yalandır..

umitgt
17-02-2011, 16:45
yok öle bişey kim demişse yalandır..

ilk defa duydum ama olabilir vergisiz kazanç olduğu için böyle bir önlem almış olabilir maliye

Böyle birşey mevcut zaten..
Bir yıl içerisinde 5 den fazla araç alım-satımı yapmış ise bir vatandaş ve kişi yada kişiler tarafından şikayet edilmişse hakkında maliye tarafından soruşturma açılır.Cezai işlem uygulanır.(Takribi 2-3bin tl arasında) Ama bu kişi galeri sahibi ise her araç alım-satımında komisyon faturası kestiği için sorun yaşamaz..

onursumer
17-02-2011, 16:58
boyle birşey duymuştum ama kar amaçlı yapıp fatura kesmeyen kişilerin onune geçmek için sanırım

şikayet edilmediği surece sıkıntı olucağını duşunmuyorum

umitgt
17-02-2011, 17:10
boyle birşey duymuştum ama kar amaçlı yapıp fatura kesmeyen kişilerin onune geçmek için sanırım

şikayet edilmediği surece sıkıntı olucağını duşunmuyorum

Zaten 5 olarak belirtilen rakam sembolik bir rakam.. Şikayet doğrultusunda işlem yapılıyor vergi dairesi başkanlığından..

Aslında 444 0 189 dan en net bilgiyi alabilirsiniz..

blacx
17-02-2011, 18:20
Zaten 5 olarak belirtilen rakam sembolik bir rakam.. Şikayet doğrultusunda işlem yapılıyor vergi dairesi başkanlığından..

Aslında 444 0 189 dan en net bilgiyi alabilirsiniz..

yarın arayım bakalım neymiş aslı astarı.. teşekkür ederim ;)

dirk
10-04-2013, 16:25
bir güncel olsun.

şuan son durum nedir acaba ortalıkta bi 3hak dolanıp duruyor. bu 3dan bir araba alıncamı 1 tanesi gidiyor yoksa 1 araba alıp satıncamı 3 haktan biri gidiyor? yada yukarıda yazılanlar gibi şikayet üzerinemi oluyor ? bilgisi olanlardan yardım bekliyorum

free-hifi
10-04-2013, 16:48
çevremde bir yıl içinde 3. otomobili satan 3 tanıdık 5000-9000 arası ceza geldi

Akın Sarıkaya
10-04-2013, 18:19
çevremde bir yıl içinde 3. otomobili satan 3 tanıdık 5000-9000 arası ceza geldi

yok artık :confused: :confused:

oğuzk
10-04-2013, 18:27
2 senede 3 araç demişti muhasebecimiz

shumi
10-04-2013, 18:31
bu konuda detaylı bilgi sahibi olan varmı arkadaşlar ? herkes farklı birşey biliyor,söylüyor :)

olay mantıklı aslında yalnız ; aldım aracı beğenmedim sattım,arıza çıktı sattım vs vs

örneğin,15 bin liraya alınan arac satarken 15 bin veya biraz altı gösterildiği taktirde,

ibraz edilebilecek,elde olan bir satış sözleşmesi var sonuçta ?? ben bu aracı aldım sattım ama kar amacı gütmeden gerçekleşti bu alışveriş ?

mantıkla yürümüyor gerçi bu işler bildiğiniz çorba oldu bu iş cidden :)

edit: daha önce böyle bir konu varmıydı bilmiyorum gerçi,acaba benmi kaçırdım :)

bhb
10-04-2013, 18:46
3 araç 5 araç diye bir sayı yok arkadaşlar. 3 ten fazla araç alıp satanlara geçen yıl GIB mektup gönderdi kazancınızı beyan edin diye. Önemli olan bu satışların ticari kazanç olup olmadığı yani vergi idaresinin görüşü.

Er34
10-04-2013, 23:20
Farklı araçlara binmeyi seviyorum. E kendi çapımda değiştiriyorum. Amacım kar etmek değil zevk almak. Bunun ticari olarak yapanlardan ayırmaları lazım bir şekilde.

cem_subasi
11-04-2013, 08:21
Ben aracımı alırken noterde sormuştum; 1 sene içersinde 3 tane alım satım yapabilrsin onun dışına çıkarsan vergi ödemen gerekir dedi noterdeki kadın :) Bende böyle olduğunu biliyordum emin olmak için sormuştum :)

metin
11-04-2013, 08:53
senede 2 defa 3de ceza çıkabilir bana çıktı
2 den sonra babanızın annenızın arkadısınızn uzerıne alın
vekaletli satış bile yapmayın

fatihtemizer
11-04-2013, 09:59
peki bu limit yılbasından yılbaşına mı baslyor yoksa yıl içinde ilk arac alımında mı baslıyor

civic@ef
11-04-2013, 10:03
bende araba alıp satmadan önce vergi dairesindeki tanıdıkla görüştüm şirketimizinde işlerini yapıyor öyle bişey yok dedi bu yasa yıllar önce cıktı bugune kadar kimseye vergi borcu çıkartılmadı demişti.

free-hifi
11-04-2013, 11:49
bende araba alıp satmadan önce vergi dairesindeki tanıdıkla görüştüm şirketimizinde işlerini yapıyor öyle bişey yok dedi bu yasa yıllar önce cıktı bugune kadar kimseye vergi borcu çıkartılmadı demişti.

diyorumki 3 tane şahin alıp satan adam 5000 lira kar etmedi 5000 lira ceza yedi 3000 e düşürdüler 2 kişi daha tanıyorum öyle o memur neye göre konuşuyor onu çözemedim?

wekoo
11-04-2013, 12:01
herkez bişeyler diyor ama kimsede neyin ne oldugunu bilmiyor benimde duydugum araç alımlarında sıkıntı olmuyor...örn.yılda 5 araç alınıp 3 araç satılır diye duymuştum... ben ama dedigim gibi prosüdürü kimse tam anlamıyor....

free-hifi
11-04-2013, 12:12
Okuyun o zman

Sene İçerisinde Sık Sık Araç Alım-Satım İşlerinin Vergilendirilmesi

Tarih: 17.02.2012
Gelir Vergisi Kanunun 37. maddesi hükmü gereğince bir takvim yılı içerisinde birden çok motorlu araç alım satımının yapılması ticari faaliyet olarak değerlendirilmekte ve bu işi sürekli yapanların gelir vergisi kaydı vergi dairesi tarafından resen açılabilmektedir. Bu şekilde, gerçek usulde vergi kaydı açılan mükelleflerin gelir vergisi, KDV, gelir geçici vergi yönünden mükellefiyet kayıtları idare tarafından açılmaktadır. Bu şekilde kaydı açılan mükelleflerin her ay düzenli mükellefiyetlerini yerine getirmeleri zorunludur. Başka bir deyimle, vergi kaydı açılan mükellefler, elektronik beyan yoluyla aylık KDV beyannamelerini internet üzerinden vergi dairesine sunmak zorundadırlar.[1]

Bir takvim yılı içerisinde birden çok araç alım satımı yapılması halinde, bu durum ticari kazanç yönünden vergi kaydının açılmasını gerektirecektir.[2]

Gayrimenkullerin alım satım ve inşa işleri ile sürekli olarak uğraşılması ticari kazanç sayılmaktadır.[3] Öte yandan, kendi nam ve hesaplarına menkul kıymet alım – satımı ile devamlı olarak uğraşanların bu faaliyetlerden elde ettikleri gelirlerle ticari kazanç olarak kabul olunmaktadır.[4]

Sürekli olarak (yılda birden fazla taşıt alıp satmak ticari faaliyet olarak kabul edilmektedir) taşıt alım satımı yapmak ticari faaliyettir. Bu faaliyetin de vergi dairesine mükellef kaydı yapılarak beyan edilmesi gerekmektedir. Burada bir yıl içerisinde birden çok araç alım satımı yapılması faaliyetin sürekli olarak yapılmış olduğu varsayılmaktadır. Böyle bir durumda olan kimse için hem gelir vergisi, KDV, muhtasar ve geçici vergiler yönünden vergi kayıtlarının açılması zorunludur. Bunun yanı sıra böyle bir durumda mükellef olan kişinin defter tasdik ettirmesi kazancını işletme veya bilanço esasına göre tespit etmesi gerekir. Ayrıca, bu mükellef, noterden veya anlaşmalı matbaadan fatura bastırılması gerekmektedir.[5]

[1] Bir yıl içerisinde birden çok araç alım satımı işlemleri ticari niteliği kazanacağından dolayı bu işlemler mutad meslek olarak yapıldığı varsayılır ve gerçek usulde vergi kaydı açılmaktadır. Gerçek usulde mükellef olan bir kimse böyle bir araç satım işlemlerine aracılık etmesi durumunda “bir nev’i galericilik” gibi ticari faaliyet yapılmış olduğu kabul olunmaktadır.

[2] GVK md. 37
[3] GVK md.38
[4] GVK GT 103 ,104.
[5] VUK md. 230.

Son zamanlarda vergi daireleri kendilerine trafikten gelen bilgiler doğrultusunda bir yıl içerisinde sık sık araç alım satımı yapanlara gerçek usulde gelir vergisi kaydı açarak kendilerinden e-beyan yoluyla yıllık beyanname, KDV, geçici vergi ve muhtasar beyanname vermelerini istemektedir. Böyle bir durum karşısında mükellefin araç satışları ile ilgili banka hesap bilgilerinin irdelenmesi alış satış kazancının saptanması yönünden banka kayıtları da önem taşımaktadır. Buradan hareketle araçların alış bedellerinin bilinmesi ve yapılan giderlerin alış bedeline eklenmesi ve sonuçta satış bedeli ile bu tutarların mukayese edilmesi zorunludur. Örneğin, 10.000 TL’ye alınan bir araç daha sonra 17.000 TL’ye satılması halinde ve alışla da ilgili 2.500 TL gider katlanması halinde bu aracın net satış bedeli: 17.000-12.500 = 4.500 TL safi kazanç bulunmaktadır. [1]

Geçmiş yıllarda yıl içerisinde birden fazla araç alım satımı yapanların durumlarını gözden geçirmeleri ve sattıkları araç bedellerinin satış bedeli ile alış bedeli arasındaki farkı bulmaları ve buna göre beyanlarını yapmaları zorunludur. Bazı durumlarda satış bedelinin bilinmemesi veya bulunmaması halinde aracın emsal satış bedeli veya kasko değeri ölçü olarak dikkate alınabilir. Bu gibi durumlarda taşıtın alış bedeli ile bu bedel üzerine yapılan masrafların da dikkate alınması zorunludur. Geçmişe yönelik vergi daireleri tarafından yapılan inceleme ve araştırmalarda satışa konu araçlarla ilgili bedellerin takibi önem taşımaktadır. Trafik idareleri tarafından vergi dairelerine yollanan listelere göre TC kimlik numaraları dikkate alınarak satıcıların vergiye ilişikleri denetlenmektedir. Vergi dairesinde hiç kaydı olmadığı halde sürekli olarak araç satanların son günlerde vergi dairesine beyana davet edildiği rastlanılmaktadır. Aynı durum
gayrimenkul alım ve satımlarında da benzeri işlem yapıldığı görülmektedir. [2]

Sürekli olarak araç satımı ölçüsü hakkında bir kişinin bir takvim yılı içerisinde birden fazla araç alıp satması halinde bu durum mutat meslek olarak ifa edildiği kabul olunmaktadır. Bir kişinin bir kez araç alıp satması halinde bu işlem süreklilik arz etmediğinden dolayı mutat meslek olarak yapıldığı iddia edilemez.[3]

[1] Aracın satılması esnasında yapılan bütün giderler ve ödemeler noter, komisyon, vergi, resim, harç vs. ayni vergiler aracın satın alma bedeline eklenerek maliyet belirlenir.

[2] Ayrıntılı açıklamalar için bkz. SELİMOĞLU Recep, İnşaat Muhasebesi ve Vergi, Hipotez Yayınları, s.6-8.

[3] GVK md.82.

Kaynak: Muhasebe, Mevzuat, Trkiyenin Muhasebe Sitesi Muhasebe TR (http://www.MuhasebeTR.com)

free-hifi
11-04-2013, 12:13
Buda ali tezel zor bişey değil google yazınca çıkıyor

Ali Tezel - Yılda 2-3 araç satan gelir vergisi ödeyecek - HABERTÜRK (http://www.haberturk.com/yazarlar/ali-tezel-1016/781275-yilda-2-3-arac-satan-gelir-vergisi-odeyecek)

metin
11-04-2013, 12:22
peki bu limit yılbasından yılbaşına mı baslyor yoksa yıl içinde ilk arac alımında mı baslıyor

yakın tarihlerde olursa yılbaşından sonraki de aynı yılmış gibi kabul edılıyor
süreklilik arz ediyor diye kabul edılıyor

sword
11-04-2013, 12:27
sorgulaması yokmu bunun ınternetten felan kayıt acılmısmı adınıza dıye

metin
11-04-2013, 12:38
https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp
BORÇ BİLGİLENDİRME SERVİSİ
BURDAN ADINIZA NE VAR NE YOK HEPSİ ÇIKIYO

sword
11-04-2013, 12:39
borc bilgilendirme servisi yazan yeremı tıklıyoruz

sword
11-04-2013, 12:41
https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp
BORÇ BİLGİLENDİRME SERVİSİ
BURDAN ADINIZA NE VAR NE YOK HEPSİ ÇIKIYO

peki iş işten gectıkten sonramı cıkıyor faızler felan ısletılmış haberımız yok yoksa yolun basında hemen cıkıyormu yanı adımıza vergı levhası cıkarıldığında

metin
11-04-2013, 12:46
zaten geriye dönük açılıyor ilk üzerine ne zaman araba almışssan o tarihten itibaren açıılış yapıyo normal bı esnaf ne vergi veriyorsa hepsını faiz li çıkartıyo karşına

sword
11-04-2013, 12:52
zaten geriye dönük açılıyor ilk üzerine ne zaman araba almışssan o tarihten itibaren açıılış yapıyo normal bı esnaf ne vergi veriyorsa hepsını faiz li çıkartıyo karşına

yapma yav tam tuzak gıbı olmuş senin basına geldimi ne oldu durum bı ara konun vardı yanlışmı hatırlıyorum:(

shumi
11-04-2013, 12:58
corsa-clio,1 ay içinde 2. aracım oldu :s tmm artık bunu satmıyorum :D:D

korktum valla,adamlar ciddi beyler :D

fatihtemizer
11-04-2013, 13:42
sagol Metin bilgilendirdiğin için..

metin
11-04-2013, 13:52
yapma yav tam tuzak gıbı olmuş senin basına geldimi ne oldu durum bı ara konun vardı yanlışmı hatırlıyorum:(

Aynen duruyo ceza bişey yapamadık imkanımda yok zaten çözecek şu an

şöyle bir duyum var 2010 öncesi 5 araç altı kesilen cezalar siliniyo diye
sildirdim diyenler var ama vergi dairesinden öyle bişey yok cevabı alanlarda var
facebook grubu var konu ile ilgili

http://www.facebook.com/groups/resenmukellefler/

Kahn23
11-04-2013, 13:55
İkinci el otomobil alıp satan yandı - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber (http://finans.mynet.com/haber/detay/otomotiv/ikinci-el-otomobil-alip-satan-yandi/76842)

Burada konu ile Maliye Bakanlığının haberi var..

free-hifi
11-04-2013, 14:14
facede sayfa yapmış mağdurlar ilk defa gördüm

wekoo
11-04-2013, 14:51
Vergi Dairesi Kodu Vergi Dairesi Adı Borç Kaynağı Vergi Türü Plaka Vergi Aslı Borcu Gecikme Zammı TOPLAM
060260 TOKAT TRAFİK CEZ. 60HE106 154,00 107,80 261,80
020202 ÇINAR ASK.P.CEZA. 24,00 0,00 24,00
020202 ÇINAR YARGI HARÇ. 15,50 5,32 20,82
020202 ÇINAR TRAFİK CEZ. 20M0331 72,00 50,40 122,40

en üstteki cezayı arkadaşım yemişti benim ehliyetin üstüne kesmişlerli bu bende gözüküyor.... nasıl iş anlamadım...

digeride minübüsçü bir arkadaşımın ehliyet puanı dolmasın diye benim ehliyete yazmışlardı buda bende gözüküyor

digerlerini anlamış degilim nedir bu yaw...

onursumer
11-04-2013, 16:26
eğer arac alım satımlarında ticari gelir olmadığını yazıdaki gibi belgelerseniz dilekçe ile halledebiliyorsunuz

sonuçta birçok insan çok sayıda araç değişimi yapabiliyor

metin
11-04-2013, 17:39
eğer arac alım satımlarında ticari gelir olmadığını yazıdaki gibi belgelerseniz dilekçe ile halledebiliyorsunuz

sonuçta birçok insan çok sayıda araç değişimi yapabiliyor
fark etmiyor ticari gelir olup olmaması
benim her aracımın satış bedeli alımına göre düşük zaten 6000e almışım 5500 e satmışım noterdeki satış bedelleri o şekilde

onursumer
11-04-2013, 17:56
fark etmiyor ticari gelir olup olmaması
benim her aracımın satış bedeli alımına göre düşük zaten 6000e almışım 5500 e satmışım noterdeki satış bedelleri o şekilde

itiraz edilemiyormu

kar için vergi taleb edilebilirde ortada bir zarar varsa bu neyin vergisi ?

bence bunla ilgili bir itiraz edilebilir ki forumda itiraz edenler vardı diye hatırlıyorum

fatih(fb)
11-04-2013, 18:57
bu konuda hiç kimse birşey bilmiyor buna vergi dairesi müdürleri çalışanlarıda dahil. benim ve babamında başına geldi henüz ne ceza geldi ne bişe arada yoklamaya geliyorlar o kadar mükellefiyeti kapattırdık geriye dönük bekliyor öyle. vergi dairesinden bir tanıdık eskiler iptal olacak yazı geldi falan demişti ama hala bi haber yok