Orijinalini görmek için tıklayınız : Network Uznmanlarına bir soru...
deeperblack
28-02-2011, 23:51
Selamlar
Yapmaya çalıştığım şey şudur :
İşyerimde kullandığım interneti evime taşıyıp hem ikinci bir adsl parası ödememek hemde 8mbit in hızından evdede faydalanmak... Buarada ev ve işyeri arasında 50 metre gibi bir mesafe var ve wireless evden yeterli sinyali alabiliyorum...
Şema kısaca şu şekilde.
http://www.ressim.net/61/upload/98a94469.jpg (http://www.ressim.net)
Ben şuanda sistemde bulunan usr9108 modem yerine koymak adına Linksys wrt160n v2 satın aldım
Bu iki sistem arasında kablo bağlantısı yapamamak gibi bir sıkntım var.
O nedenle bu iki sistemi wireless üzerinden birbirine bağlamak gibi bir ihtimal varmıdır. Varsa bu ayaları nasıl yapmam gerekiyor...
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
wifi den yakaliyip evde kabloya ceviriceksin dimi cumhur ?
deeperblack
01-03-2011, 00:08
Aynen abi 2 ad. kablolu sistemi wifi üzerinden birbirine bağlamak istiyorum tabi arada wifiyide kullanabilirsem yeme de yanında yat...
yapilmiycak bisey degil .
Bende makinaya wi-fi karti takmayi sevenlerden degilim wifi modem var evde ve pcnin yaninda bir adet wireless router mevcut o yakaliyor kablosuzu ben makinami kablo ile routere bagliyorum :D
Ama gel gelelim simdi ben sana o wireless router uzerinde hangi ekranda naapman gerektigini nasil anlaticam onu dusunuyorum :D
Evde kullandığın modemi Acces point olarak ayarlayacaksın böylece master internet şirket acces point modenimde slave ev olacak böylece hem kablosuz hem şirket internetini rahat kullanacaksın.
Yeterki modemler birbiriniz rahat sinyallesin.
http://www.tomshardware.pl/network/20030502/images/wireless_repeater_dl.gif
Selam,
Yapmaya çalıştığın şey mümkün. Aynı marka olmak zorunda da değiller. Yani bir Linksys'i USRobotics'e de bağlayabilirsin.
Herşeyden önce 2 cihazın(AP" olarak yazacağım) da Kablosuz Ağ bacaklarında kullandıkları MAC ID/Address'lerini bir yere not almalısın. 12 haneli muhtemelen 01:23:45:67:89:ab şeklinde AP'lerin altında veya ayar menülerinde yazar.
Kablosuz Ağ'da kullanacağın 2 cihazın da WDS özelliğinin destekleniyor ve açık olması gerekiyor. WDS(Wireless Distribution System) herhangi birinde yoksa(bu arada başka bir isimde de geçebilir ama kabul edilen standart adı budur.) sistemi kuramazsın.
Bu işlem tamamlandıktan sonra tüm AP'ler aynı kanalda olmalı ve güvenlik ayarları da birebir aynı olmalıdır. Bu güvenlik konusunda ilk denemeleri bence WEP'le yapman iyi olur çünkü her AP WPA üzerinden WDS yapılmasını desteklemez.
Eğer Ofisteki AP senin kontrolünde değilse, evdeki AP'i mutlaka güvenlik ve kanal ayarları açısından aynı değerlere getirmen lazım.
Bu arada Kablosuz Ağ için kullanacağın isim(SSID) önemsizdir, aynı olmak zorunda değildir hatta ilk etapta aynı olmasa daha iyi olur.
Her iki AP'in de ayar sayfalarından bir diğerini AP olarak tanıtman gerekiyor. Bu işlem için kullanma kılavuzuna bakmalısın. Bu işlemi yaparken ilk başta kaydettiğin MAC adresleri işini oldukça kolaylaştıracaktır. Etraftaki AP'leri arattığında birbirlerini listeleyemeyebilirler ama mutlaka manuel MAC Adresi girilen bir alanı vardır, oraya yazıp kaydetmen en sağlamı olur. Bu işlemi her iki AP'te de yapmalısın. Ancak 3. bir AP dahil edeceksen iş komple değişir, networkü kilitleyebilirsin
Bu işlemi de yaptıktan sonra IP'lere.. Asıl karışık olabilecek mevzu bu. Ofis'teki AP muhtemelen tüm PC'lere de IP dağıtıyordur DHCP özelliği üzerinden. Bence bunu elleme ve evdeki AP'nin de Ofistekinden IP almasını sağla. Bunun için evdekinin DHCP'sini Relay moduna getirmen gerekecek ve DHCP Server olarak ofisteki AP'in yerel IP'sini tanıtman gerekecek.
Relay modu burada önemli çünkü evdeki PC'ler de bir yerlerden IP almak isteyecekler. Relay özelliği PC'lerin bu isteklerini Ofisteki modeme yönlendirmelerini sağlar ve evdeki PC'ler de ofisteki modemden IP alır.
Bu IP mevzu biraz daha karışık bir iştir eğer evdeki ve ofisteki mevcut IP düzenini belirtirsen daha sade ve net bir çözüm üretilebilir.
Tüm bunlar tamamlandıktan sonra istersen 2 kablosuz ağ ismini(SSID) de aynı yaparak ofiste ve evde kullanılması muhtemel laptop, smartphone gibi cihazlarda 2 kez ayar yapman gerekmez. Hangi AP'den daha iyi sinyal alırsa o AP'ye otomatik geçiş yapar. SSID'leri aynı yapmanın getirdiği tek avantaj budur. Öbür türlü 2 ayrı kablosuz ağ için ayrı ayrı bağlanman gerekir.
deeperblack
01-03-2011, 00:29
Olayı mükemmel açıklamışsın ve üşenmeyerek bu adar yazdığın için gerçekten çok teşekkür ediyorum... Hemen denemeye başlıyorum...