Orijinalini görmek için tıklayınız : Su tribünü hakkında
Abilerim,kardeşlerim.
Bir ödev için maket halindeki su tribününden elektrik üretmem lazım.
Bunun için kullanmam gereken malzemeler neler olmalıdır?
Bu malzemeleri nerden temin edebilirim?
Aslında elinde hazır maket olan varsa ondan satında alabilirim..
Aramızda epey mühendis vardır sanıyorum yada teknik bilgi sahibi kişiler bana yardımcı olursanız sevinirim..
üretmen gerekiyor da nasıl olacak profesyonel bir şeymi olacak amatör bir şeymi nasıl yapacaksın her şeyi kendin sıfırdan da yapabilirsin veya bazı şeyleri hazır kullanabilirsin
nalburiyeyle biraz haşir neşir olursun eğer kendin yapmak istiyorsan bazı şeyleri hatta torna vs gerekebilir güzel proje için
sahibindene gir. Rüzgar enerjisi, yada enerji üretmek yaz. Bunlarla alakalı ara ekipmanlar çıkacak hemde çok cüzzi
By_HaNNibaLL
25-03-2011, 21:18
oyuncaklar var onlardan alip kendin modifiye edebilirsin
Semih abi basic olmalı öyle çok ayrıntı detay önemli değil.Basit olsun çalışsın yeter.
Tarkan abi sağolasın bakıyorum hemen
Günay abi hangi oyuncaklarda var nereden alırız bu oyuncağı?
Bir arkadaş önerisi şu şekilde oldu;
Önce gidip bisilet dinamosu almalı ve onun lastiğe gelen yerine güzel bir çarklı sistem yapmamı(sanırım kaynak veya lehimle alüminyum dan olucak.Bir kova gibi sabit su geçirmez düzeneğe takmamı ve elektrik üretmemi söyledi ancak o sistemi su ile döndürüp döndürememe endişem var.Çünkü bisiklet ile giderken bile düşük hızlarda yanmıyor gibi hızlanınca yanıyor.Hani gelicek suyun gücü onu döndürmeye yeter mi?
Tarkan abi baktım 250 liralık motor gibi birşey çıktı :D
berkay_aydin
25-03-2011, 23:14
bisiklet dinomaları serttir ya su onu döndürebilir mi acaba ?
bisiklet dinomaları serttir ya su onu döndürebilir mi acaba ?
Evet işte elle zor dönüyor suyun gücü onu döndürmeye yetermi bende orasda takıldım
onursumer
25-03-2011, 23:35
bisiklet dinomosu zor onu sokup modifiye edebilirsen belki doner suyla
veya daha basit birşey bulman lazım
işte sorun orda neyi nasıl yapmam gerekiyor
daha ufak tefek dinamolar yokmudur acaba onları araştırmak lazım
onursumer
25-03-2011, 23:48
şoyle bişey gordum ama sokulse işe yararmı bilemiyorum :D
Su Enerjili Saat,Usb Hub ve Led Lamba Trkiye'nin En lgin Sitesi (http://www.ticaretgroup.com/asp/product/788/Su-Enerjili-Saat-Usb-Hub-ve-Led-Lamba)
Eski bi oyuncagin icinden cikan 3 voltluk falan motorlar var onu dinamo olarak kullan motorun kutuplarinada bi led bagla,en az gucle bile yakarsin o ledi
Ahmet Saraçoğlu
25-03-2011, 23:59
Suyun bisiklet dinamosunu daha rahat çevirebilmesi için dinamoya biraz büyük çaplı bi türbin takabilirsin , + suyu biyerden akıtma değilde , belki yakındaki bi musluğa bağladığın bi hortumdan akıtabilirsin.(Rlektrik üretilecek hiçbi ünite durgun yada sakin sakin akan bi suyun kenatına falan yapılmayacağı için musluğun tazyiğini kullanmanda sorun çıkarmayacaklarını düğşünüyorum)
Ahmet Saraçoğlu
26-03-2011, 00:00
Eski bi oyuncagin icinden cikan 3 voltluk falan motorlar var onu dinamo olarak kullan motorun kutuplarinada bi led bagla,en az gucle bile yakarsin o ledi
aaa evet vardı öyle bişey , denemiştim çok küçükken.Normal dandik oyuncak elektrikli motorunun kutuplarına led bağlayıp çevrildiğinde ışık yanıyodu.
By_HaNNibaLL
26-03-2011, 00:02
Ufak arabalardan cıkan elektrik motorlari ile döndürmeyi başlatip suyun hızlı akmasini sağlasan sonra o dönüş dinomayi cevirsee dinamo elektirik üretse :D
By_HaNNibaLL
26-03-2011, 00:05
Su ile alan Dijital Masa Saati Trkiye'nin En lgin Sitesi (http://www.ticaretgroup.com/asp/product/787/Su-ile-Calisan-Dijital-Masa-Saati)
Böyle bişeyde var içindeki devreyi alip su döner ama içinde su oldugu için elektrik üretir belirli bi süre yani olur mu olur :D
Şu oyuncak işi kafam yattı..Pek anlamam bu işten birisi bana ne tür bişey kullanmam gerktiğini söylesin uzaktan kumandalı mı ? pilli mi? Kurmalı mı?
Ahmet Saraçoğlu
26-03-2011, 00:12
elektrik motorlu herhangi bi araba , oyuncak robot vss işini görür.
http://www.turksan.com/images/motor/motor2.jpg
Emir_b16a
26-03-2011, 02:17
palleri yeterince düzgün açıda kesip yaparsan ki zor değil biraz işçilik istiyo suyuda yeterince tazlikli verirsen yakarsın 1 dinamoyla istersen bna pm le ulaş pal parçalarının şemasında yardımcı olayim sana :)
ferdi_S2000
26-03-2011, 02:47
Suyun vuracağı yüzeyi düzgün ayarlarsan bisiklet dinamosunda zorluk çekeceğini sanmıyorum.Suyuda 19 litre damacanalardan su çekmek için 2 pille çalışan motoru ve kiti komple adapte edebilirsin.Yanlız suyu çekeceğin kiti pille değilde direk akımla çalıştırırsan daha çok verim alırsın.Eminonunde 5 lira o motorlar
Dinamo | buzlu.org (http://www.buzlu.org/benzer/dinamo/)
Şimdi bu şemada friction driver diye gözüken yere o tırnaklarla aynı düzlemde alüminyum 8x8 gibi kare palleri lehimleyeceğimde korkum hala o sisteme yeterli gücü verememek.
Plastik filit pompası ile belki birazdaha basınçlı bir güç elde edebilirim? Tamam diyelim sistemi kurduk.Suyun gücünü arttırma yolları hakkında fikri olan varmıdır?
bİRAZ önce baktım 50-100 tl arasında var motorlar. Hemde önlerinde dişli kutusu ile birlikte. Bu motorlra bu sistemde geri besleme olarak kullanılacak unutma. Yani arkasından elektrik verip dönme kuvveti elde edeceğine, ters bağlanıp dönme kuvveti ile elektrik ürettireceksin. Dişli kutusunun olması bunun için şart
bitane ince boru, içine girecek kadar mıknatıs, piston hareketi yapabilecek bir düzenek, bobin teli gerisi zaten gelir :) çok fazla elektrik üretmen gerekmiyorsa boruya bobin telini sar, içinden mıknatısın ucunda olduğu piston hareketi yapan düzeneği kur (misal dikiş makinasının mekanizmasının ufağı) ucundaki çemberede palet bağla suyu akıt minik elektrikçikler üret tabi üreteceğin elektrik ac ceyran olacaktır, dc lazımsa onun için oyuncak araba motoru :)
Kim verdi oğlum bu ödevi :D
initial-D
26-03-2011, 21:11
pilli kumandalı basit oyuncak arabaların üzerinden çıkan bir motoru al
bu motorun çıkış milini yapacağın çarkın göbeğine monte et
motorun +/- ucunada 2 bakır telle ampulü bağla(bu teller ve ampülde o sökeceğin oyuncakta olur mutlaka:D)
bunları oturtup yerleştireceğin platformu yaparsan basitçe sistem bu,gerçi çok basit olur ama işine yararmı bilmem
Peki beyler teşekkürler..Bu hafta içi teslim edeceğim inşallah az önce malzemeleri çıkardım sabaha başlıyorum..
1 tane Bisiklet dinamosu
Lehim aleti
var elimde şimdi bunu uygun bir düzeneğe monte edeceğim ve alüminyum dan pal yapıcam bu pali neyden yapabilirm öneris olan var mı?
Bu arada gif olarak bulabileceğim yer var mı?
erdem325
03-04-2011, 12:37
bisiklet dinamosunun yerine oyuncak motoru bana daha mantikli geldi..
alti ustu bir led yakmak icin biziklet dinamosunu harekete gecirmeye calismak sanki isi dahada zorlastirir gibi..
gerci oyuncak motoruda yeterli devire ulasabilirmi o da ayri konu :)
ama oyuncak motoruna bir disli konvertor yada kayis kasnak konvertor ile devir artirabilirsin..
senin cark 1 tur donerken motor 3tur donecek gibi orenegin..
ilk once bi dene istersen, elinle dinamoyu yada motoru cevir yaklasik ne kadar devirde led i yaktigini bi gozlemle bence oncelikle..
bu arada led diyodun + ve - si vardir, unutma :)
kolay gelsin..
Birisi bana nasıl bir oyuncak kullanmam gerektiğini söylesin ya?Ne tip bir araba uzaktan kumandalı faln mı yani dorğu tip motora sahip olsduğunu nerden anlıycam..
Valla bugün deneme yaptım ama dinamo elle bile zor dönüyor.Onu ancak barajın altına koyarsak döner
erdem325
03-04-2011, 22:13
Birisi bana nasıl bir oyuncak kullanmam gerektiğini söylesin ya?Ne tip bir araba uzaktan kumandalı faln mı yani dorğu tip motora sahip olsduğunu nerden anlıycam..
Valla bugün deneme yaptım ama dinamo elle bile zor dönüyor.Onu ancak barajın altına koyarsak döner
oyuncaklarin hemen hepsindeki motor dc yani dogru akim motorudur..
dogru akim motorlarinin hepsi ayni zamanda birer jeneratordur..
elektrik verirseniz hareket airsiniz, hareket verirseniz elektrik alirsiniz..
herhangi bir oyuncak motoru olabilir..
tercihen kucuk motorlar oneririm ben, dondurmesi kolay olur buyuklere gore..
gizli nos yap!
sadece pervaneyi döndür ama pil ile lambayı yak :D
gizli nos yap!
sadece pervaneyi döndür ama pil ile lambayı yak :D
Alttan sarfiyatsız ampul bağlıycam üstten elimle pervaneyi çeviricem arkadaş kenarden prize takıp çıkarcak nasıl fikir?