PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ayrton Senna'yı efsane yapan değerler

Eriador
06-06-2011, 17:31
Ayrton Senna'yı efsane yapan değerler

http://fc05.deviantart.net/fs41/f/2009/010/c/c/Ayrton_Senna_wallpaper_by_JohnnySlowhand.jpg

Vefatı üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen Ayrton Senna efsanesi hala eski gücüyle yaşıyor. Yeni çıkan filme gösterilen yoğun ilgi bunun bir kanıtı. Fakat 3 kez Dünya Şampiyonu pilotun sadece F1 kitlesi tarafından değil, tüm Dünya tarafından sevilmesinin nedeni nedir? Autosport'dan Simon Strang bu konuyu kaleme aldı.

Şu anda yarışan bir Formula 1 pilotu ile ilgili bir film yapılsa izlemek için sinemaya gider miydiniz? Peki belki bazıları giderdi, fakat 'Prost' ya da 'Lauda'. Hatta 'Fangio' o da olmadı 'Schumacher' isimli bir filme gider miydiniz?

F1'i takip eden biriyseniz cevabınız büyük ihtimalle 'evet' olacaktır. Peki şimdi hiç F1'i takip etmeyen birine bu soruyu sorun. Acaba o gider miydi? Acaba bu isimleri tanır mı? Biraz zor değil mi?

Ama bahse varım Ayrton Senna ismini duymuşlardır.

Senna filmi bu hafta İngiltere'de vizyona girdi. Ve eminim bundan haberiniz vardır. İşte bu yüzden bu aralar efsaneyi yad etmek için çok doğru bir zaman.

Film F1 takipçileri tarafından mutlaka izlenmeli. Ama bu filme bir belgesel yerine Senna'nın hayatını kutlayan bir film gözü ile bakılmalı. Filmde sporun en karmaşık şampiyonunun psikolojik tarafına odaklanılıyor. Bu iş de oldukça başarılı yapılıyor çünkü film Dünya çapında ödüllere layık görüldü.

Film efsane adamın hayatı hakkında geniş çaplı bir bilgi hazinesi sunuyor. Onun bize bıraktığı mirası anlamak ve öğrenmek adına önemli bir kaynak. Sadece genç motorsporları hayranları değil, herkes bu filmden kendine bir pay çıkartabilir.

Şu anda yarışan genç pilotlara bakarsanız, çoğunun Ayrton Senna'yı örnek aldığını görebilirsiniz. Özellikle Lewis Hamilton. Fakat 2008 F1 Dünya Şampiyonu pilot Senna vefat ettiğinde sadece 9 yaşındaydı. Senna 88'de ilk kez şampiyon olduğunda Hamilton daha okula bile gitmiyordu. Bu nedenle Lewis için Senna'yı tam olarak örnek alması pek kolay değil. Ama yine de Brezilyalının sahip olduğu ün pilotlar tarafından hayran kalınmasına yeterli oluyor.

Peki Senna'nın bu gizemli çekiciliği nereden geliyor? Herkes onun inanılmaz hızlı ve pist ile bütünleşen bir pilot olduğunu biliyor, fakat bu yeteneklere sahip olan tek pilot değil. İstatistiklere baktığınızda bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Mesela Michael Schumacher, Senna'nın çoğu rekorunu kırmayı başardı.

Martin Brundle, Senna'nın nasıl bu kadar ünlü olduğuna şu sözlerle cevap veriyor: 'Bence o bunun için çaba sarfetmemiş olsa da küresel ölçüde F1'in bir ikonu haline geldi. Bunu başarmasını sağlayan şey ise sürekli kalbini dinleyerek hareket etmesiydi. Her zaman dürüst ve alçak gönüllüydü. Aracını sürerken o kadar duygusal bir hal alıyordu ki, insanlar onun erdiğini düşünüyorlardı.'

'Geçen gece Senna filmini izlerken aklıma şöyle bir soru geldi. 'Cadwell Park padoğunda bizimle geyik yapan bu adam nasıl uluslararası bir efsaneye dönüştü?'.'

İlk akla gelen cevap ölümünün milyonlarca kişinin gözleri önünde bir canlı yayında gerçekleşmiş olması olabilir. Ama tek sebebi bu demek büyük bir hata olur.

Senna o dönemin en başarılı F1 pilotuydu. O sıralarda kaybettiği liderliği geri almaya çalışıyordu, ve maalesef makineler pilotları gölgede bırakmaya başlamıştı. Ayrıca sporun en büyük elçisiydi. Bisikletteki Lance Armstrong veya tennisteki Roger Federer gibiydi. Öte yandan 34 yaşındaydı ve eski rakipleri Nigel Mansell ile Alain Prost ortalıkta yoklardı. Onların yerine çok daha ateşli gençlere karşı mücadele ediyordu. Yani vefat ettiği anlarda bir dizinin en dramatik bölümlerini oynuyor gibiydi.

Elbette bir ünlünün ölmesi efsanesini güçlendirir. Üstüne üstlük Senna şöhretinin tamda doruk noktasında, yani eğer bir trajedi yazarı olsanız tam olarak belirleyeceğiniz bir noktada aramızdan ayrıldı. Arkasında büyük bir dram bıraktı.

Brundle konu ile ilgili, 'Bu Elvis Presley'in ölümü gibiydi. Yani o tür bir etkiye neden oldu. Sadece motorsporu takipçileri değil, tüm insanlık bu ölümden etkilendi.' diyor.

Senna ile 1994'de beraber çalışmış olan Williams'ın ortak kurucusu Patrick Head, ölümünün Senna efsanesine bir katkısı olduğunu kabul ediyor, ama asıl nedenin bu olmadığını düşünüyor.

'Fernando Alonso ile ilgili bir film yapılabilir mi emin değilim. Ama Senna hem pist üstünde, hem de pist dışında çok renkli bir karakterdi. Sadece başarıları değil, bunları elde ediş yolu ve verdiği tepkiler de sıradışıydı. Maalesef ölümü de efsaneleşmesinde etkili oldu denebilir. Ama bir efsane olmak için ölmek zorunda değildi.'

İşte olay bu değil mi? Senna'nın dramatik ölümü efsane olmasının tek nedeni değil. Elbette bir etkisi var, ama efsanenin asıl kaynağı daha derinlerde saklı.

Eğer yarışırken ölmek ile efsane olunsaydı, Gilles Villeneuve, Jim Clark ve hatta Mike Hawthorn da onun pozisyonunda olurlardı. Elbette değiller, çünkü Senna toplum nezdinde bir yarış pilotundan öte bir insandı. O bir simgeydi. Dine bağlılığı, ropörtajlardaki ateşli ve içten tavırları, Brezilya'daki sorunlara yaklaşımları ve elbette olağanüstü bir yeteneği olması onu efsane yapan değerlerdi.

Filmde de kısa bir bölümde ekrana çıkan Sir Jackie Stewart, Senna'nın nasıl efsane olduğu yönünde farklı bir görüşe sahip. O Senna'nın dönemindeki pilotların, pilotluktan öte insanlar olduğuna inanıyor.

'30 yıl Ford ile, 17 yıl Goodyear ve 17 yıl Elf ve ayrıca 40 yıl Rolex ile çalıştım. Yani yarışmayı bıraktıktan sonra da hep işin içinde kaldım.'

'David Beckham'ın nasıl ünlü olduğuna bakın. O spor dışında da bir simge oldu. Her zaman iyi giyinimli ve o aktiviteden bu aktiviteye koşturan birisi.'

'Peki neden günümüzdeki pilotlar sadece yarışıp, pist dışı aktivitelere katılmıyorlar? Çünkü artık pilotlar o kadar çok para kazanıyorlar ki, pist dışı aktivitelerle para peşinde koşmalarına gerek kalmıyor.'

'Bence bu onlar için uzun vadede iyi bir şey değil. Ben bugün bile yarışlara gittiğimde onlarca hayranım ile karşılaşıyor ve imza dağıtıyorum. Neden hala ilgi çekiyorum bilmem... Bu inanılmaz. İşte bunun nedeni benim sürekli sporun her türlü aktivitesi içinde bulunmamdır.'

'Şu anda gridde bulunan bir çok pilottan daha çok para kazanıyorum ve kazanacağımda, ekmek parası kazanmak kolay bir iş değil! İşte Senna da benim gibiydi.'

'Senna ile son yıllarda çok sık görüşüyorduk. Ve bana yarışmayı bıraktıktan sonraki planlarını anlatıyordu. İşin içinde kalıp güvenlik konusunda çalışmak istiyordu. Maalesef onunla yaptığım son ropörtajın ardından benimle hiç konuşmadı.'

Stewart'ın bahsettiği ropörtaj filmde mevcut ve filmin tadını kaçırmamak adına burada ropörtajdan bahsetmeyeceğim. Fakat o ropörtaj Senna'nın kişiliği hakkında güzel bir fikir veriyor. Aslında Stewart'ın Senna'yı kızdıran sorusu gerçek verilere dayanıyordu ve ciddi bir şekilde araştırılmıştı.

Stewart'ın da dediği gibi o zamanlarda pilotların medya aktiviteleri daha samimi ve dış etkilerden uzaktı. Ve o zamanlar pilotlara ulaşmak daha kolaydı. Padokta bir pilottan rahatça imza alabilirdiniz, çünkü etrafta son teknoloji güvenlik kapıları ve bariyerleri yoktu. Ayrıca o zamanlar pilotlar daha bir gizemli ve merak uyandıran hayatlara sahiptiler. Çünkü internet yoktu. Bu devirde bir pilot ne laf dese, aynı saat içinde yüzlerce internet sitesinde haber yapılıyor. Bir süre sonra pilotların bir çekiciliği kalmıyor.

Senna, Piquet, Mansell ve Prost gibi pilotlar herkes için gizemliydiler. Onlar korkunç makinelere karşı koyan güçlü savaşçılardı, onlar modadan ve modern kültürden sıyrılmayı başarmışlardı. Onların her biri kendi başlarına özel bir kişilikti. Ve ayrıca hiç biri Senna kadar etkili ve olağanüstü değildi.

Brundle konu ile ilgili, 'Bence İnternet ve saatler süren TV yayınları pilotların değerini düşürüyor. Bir yarışta Hamilton ile yapılan ropörtaj miktarı benim 10 sezonluk kariyerimde yaptığım ropörtaj sayısına eşittir herhalde. Yani pilotların herşeyleri ortada artık.' yorumunu yapıyor.

'Bir de Twitter denen olay çıktı. Her an ne yaptıklarını takip edebiliyorsunuz. Ayrıca yarışlarda on-board kameralar ve takım telsizleri de işin gizemini ortadan kaldırıyor.'

Head de bu görüşe katılıyor.

'O zamanlar güvenlik seviyesi bu çağdakine göre çok alçaktaydı ve insanların karmaşık Formula 1 araçları hakkındaki bilgileri oldukça sınırlıydı. Araç performansları da çok değişkendi ve hep tahmin edilemeyen şeyler olurdu. Aniden %30-40'lık ekstra bir güç elde ederdiniz ve uçardınız. Bu pilotlar için çok zorlayıcı bir etkendi.'

Senna bir sıralama turları üstadıydı. 65'inden 29 polünü zorlu turbo motorlar döneminde elde etmişti. Ve hala pol pozisyonu rekorunda tüm zamanların 2. ismi.

'Şimdiki F1 pilotları herşeyi daha genç yaşta kavrayabiliyorlar çünkü imkanlar çok daha iyi. O zamanlar bir pilotun olgunlaşması yıllar alıyordu.'

Belki de bu yüzden filmin yönetmeni Asif Kapadia'nın FOM'un kayıtlarından elde ettiği perde arkası çekimlere filmde geniş bir yer vermiş olmasına rağmen filmden sonra hala Senna'yı tam olarak tanımış olmuyor ve onu daha çok araştırmak istiyorsunuz.

Sonuç olarak tüm bu saydığımız etkenler onun efsanesini yaşatsalar da, efsane olmasında en büyük etki Senna'nın inanılmaz bir pilot olduğu gerçeğidir. Belki de F1 tarihinin en ünlü pilotu o ve olmaya da devam edecek. Sadece Prost'u değil, Mansell'i, Piquet'yi ve Rosberg'i mağlup etmeyi başarmış bir pilot. Hem istatistiklere, hem de kişiliğine ve insanlarla olan iletişimine baktığınız da bu saydığımız diğer şampiyon pilotlara oranla çok daha üst bir seviyede olduğunu görebilirsiniz.

Brundle, Senna'yı özel yapan en önemli etkeni 'O pistte ikili mücadeleye girişmek isteyeceğiniz en son pilottur, ama aynı zamanda bir kaza olduğunda meslektaşının yardımına koşan tek pilot da odur.' sözleriyle özetliyor.

Peki yapılan film Senna'nın bu özelliklerini doğru bir şekilde yansıtıyor mu?

McLaren takım patronu Martin Whitmarsh konu ile ilgili, 'Onun hayatı bir roman gibiydi, ayrıca kişiliği de oldukça enteresandı. Film onu tanıyanlar için çok etkili, sadece tanıyanlar için değil, tanımayanlar için de çok etkili bir film. Ayrıca Prost ile olan düşmanlığı da çok harika yansıtılmış.' yorumunu yapıyor.

'Filmin Alain'e adil davrandığını söyleyemeceğim, fakat bu rekabet filme çok şey katıyor. Yakışıklı Latin adam, Fransıza karşı.'

'Ayrton'u gerçekten tanıyan kimse var mıdır bilmiyorum. O kesinlikle içine kapanık bir insandı. Onunla iyi arkadaş olduğunu söyleyenler olabilir, fakat onun çevresinde sürekli olan insanlar olduğunu hatırlamıyorum.'

'Çok özel biriydi. Onunla 4 sene beraber çalışmış olmama rağmen onu tam olarak tanıdığımı iddaa etmiyorum. Onu tanıdığını iddaa eden bir çok insan var, ama ben onlardan biri değilim.'

Anlaşılan o ki, bu efsanenin hep bir yanı gizemli kalacak. Ve üzerinde yapılan araştırmalar sonsuza kadar sürecek. Bence onu tanımak isteyenler için film iyi bir başlangıç noktası.

Kaynak - Autosport (Simon Strang)

http://perlbal.hi-pi.com/blog-images/202848/gd/1228429894/Michael-Schumacher-vs-Ayrton-Senna-La-verite-partie-1.jpg

Lan liseli ! şimdi .... senin der gibi bakıyor Schumacher ' e :)
http://www.spox.com/de/sport/formel1/1002/Bilder/michael-schumacher-ayrton-senna-streit-514.jpg

Prost ...
http://i.ytimg.com/vi/NOYV6sUGE-0/0.jpg

Kendisinden sonraki McLaren efsanesi ile ( Hakkinen )

http://www.40_felett.abbcenter.com/weboldal/formula-1/gallery/1993_senna_hakkinen_636mikahakkinen03.jpg

edit :
Senna & Eriador

Bu konuyu açıpta bunu nasıl koymam ...

Senna Reis le ben :)

http://sphotos.xx.fbcdn.net/hphotos-snc7/6289_230336995117_517840117_7674661_7624218_n.jpg

S.Özeren
06-06-2011, 17:33
filmini nerden izliyebiliriz acaba yazı için teşekkürler

Eriador
06-06-2011, 17:35
Senna filmini izle | Senna Türkçe Dublaj hd full online (http://www.filmizlemex.net/senna-film-izle/) . İnsan ın gözü yaşarıyor ...

S.Özeren
06-06-2011, 23:25
film tadında belgesel gerçekten çok güzel ve sonu bi o kadarda üzücü

elpadre
06-06-2011, 23:30
cok tesekkurler yarın sırkette acar acmaz ızlıcem :)

kickbuttowski
06-06-2011, 23:36
bu daha once verilen film degil umarim

edt: evet verilmisti 2. defa izleyecegim sanirim

oğuz
07-06-2011, 00:08
YouTube - ‪SENNA DEATH BY STERRING COLUMN‬‏ (http://www.youtube.com/watch?v=h6Wwx22mzMU&feature=related)

burda direksiyonu hiç kırmamış gibi gözüküyor. pek ilgili değildim. konudan sonra araştırmaya başladım.

messi
07-06-2011, 01:24
çok teşekkürler. ;)
zirvedeki sporcuların hemen hepsine karşı bi sempatim ve ilgim vardır.
senna zirvede olupda göremediğim ama müthiş hayranlık duyduğum birisi.
hakkında okuyup izlediklerimde onun gelmiş geçmiş en iyi pilot olduğuna inandırdı beni.

oğuz
07-06-2011, 01:33
demin komple izledim, müthiş ve üzücü

initial-D
07-06-2011, 10:28
puan,şampiyonluk,1.lik vs için değil ne olursa olsun olabildiğince önde olmak için yarışan bir pilot olduğu için efsane benim gözümde.

3.cüyse 2.lik için değil 1.lik için, 1. olduğunda daha fazla fark için yarışan biri.son yarışta şampiyonluk için 5. olması yetiyorsa 5.likle yetinen biri değil.

adam gibi adam derler ya, yarış pilotu gibi yarış pilotu.

şurda hamiltonun 6.lık manevrasında yaptığı hareketin kasaplığı konuşulurken, sennanın şampiyonluk yarışında japonyada bunu şampiyon adayı diğer pilota yapabilmesi yarışçılığı kendi kimliği haline getirdiğinin göstergesinden başka birşey değil.o gittikten sonra da bu göte sahip bir pilot olduğunuda sanmıyorum. ve bu da f1 için berbat birşey.son yılların çok heyecanlı olmasını, izleyici sayısının artmasını vs geçiniz.

iyi bir otomobilde yarışmaya başladığı günden beri ozamanki f1 efsanesi olan adama karşı yarışıp onu alt etmiş biri.

tüm bunları yaparkende fangio dönemindeki gibi düzensiz ve serbset bir ortamda yada schumacher dönemindeki gibi teknolojik, basit, yapay bir ortamda yapmamış olması onu özel kılıyor.f1 otomobillerinin o şasilerle o lastiklerle, elektronikler ve yardımlar olmaksızın 1300-1500 hp otomobillere meydan okuması onu özel kılıyor.

oguzhan999
07-06-2011, 10:32
izlemeye değer... :(

XoR
07-06-2011, 10:37
I'm not designed to be second or third, I'm designed to Win

Ayrton

ne güzel söylemiş :)

elpadre
07-06-2011, 10:39
sımdı actım bıraz dolsun ızlıcem :)

eraslanb
07-06-2011, 11:08
filmi dün gece izledim çok iyi bir yarışçıymış ama hırs değil kibirine yenilmiş bir sezon önce
williams aracı için gerçek bir şampiyonun sürmek istemeyeceği bir araç deyip bir sene sonra şampiyon olamadı diye kibir yapıp kontrat imzalamak yönetimin karşısında durması ve çok acı bir ölüm duygulandım...

emrah arıcan
07-06-2011, 11:43
çok iyi bir filim insan duygulanıyor.

BurakCengizhanoğlu
07-06-2011, 23:49
Direksiyon kutusu kitlendi galiba virajda?

Eriador
07-06-2011, 23:51
filmi dün gece izledim çok iyi bir yarışçıymış ama hırs değil kibirine yenilmiş bir sezon önce
williams aracı için gerçek bir şampiyonun sürmek istemeyeceği bir araç deyip bir sene sonra şampiyon olamadı diye kibir yapıp kontrat imzalamak yönetimin karşısında durması ve çok acı bir ölüm duygulandım...

Burası burası çok ince bir çizgi . Beğenmediği Williams için efsane olduğu Honda'yı bırakıp gitmesi .Senna her zaman en iyi araçlarda yarışmak istedi tabi bu onun mükemmeliği gölgelemez her pilot zaten kendini düşünür.

Ama Schumacher böyle değildi.Açık ara zirvedeki takımı bıraktı gitti Ferrari'ye ozamnlar Ferrari orta sıralara mahkum bir takımdı.Orta sıralarda bir takıma gitti şampiyon olmakla yetinmedi tüm rekorları kırdı.Bu yüzden çoğu kişiye göre Schumacher Senna'dan daha büyük bende buna katılıyorum

Eriador
07-06-2011, 23:56
...
tüm bunları yaparkende fangio dönemindeki gibi düzensiz ve serbset bir ortamda yada schumacher dönemindeki gibi teknolojik, basit, yapay bir ortamda yapmamış olması onu özel kılıyor.f1 otomobillerinin o şasilerle o lastiklerle, elektronikler ve yardımlar olmaksızın 1300-1500 hp otomobillere meydan okuması onu özel kılıyor.

Bro yardımcı sistemler 2002 den sonra geldi ama ? Yardımcı sistemler olmadan Schumacher 4 şampiyonluğu var ve RainMaster lakabını bu yardımcı sistemler yokken herkes aynı lastiklerle yarışırken eşit şartlarda iken aldı.Schumacher dönemine 1500 hp araç verildide onlar mı sürmedi ? Schumacher şartlarına göre max. ı çıkardı o şartlardada olsa gene max ı çıkarırdı

96 , 97 , 98 özellikle bu Yıllarda Ferrari nasıl bir durumdaydı ? Yağmurlu yarışlarda nasıldı ? 94-95 de durum farklımıydı ?

Şuanda da hala Max ı çıkarıyor.Şuan hangi pilot 3 sene ara verse geri gelse eskisi gibi olabilir ? buna 40+ yaşın verdiği kaybı sölemiyorum + komple değişen kuralları ek olarak orta sıralardan bi takımla . Keşke 2007 deki McLaren in teklifi kabul edip gelseydi tam paslanmadan ne güzel olurdu ...

Jackie
07-06-2011, 23:58
Uzun zaman sonra duygulandım filmi izlerken

levent
08-06-2011, 00:09

Aynen Senna'yı Schumi ve diğerlerinden ayırıp efsane yapan budur bence de. Rekorları kırılmış olabilir ama o zamanlarda bugünkü kadar basitleştirilmiş değildi, en azından çekiş kontrol sistemi yoktu ve vites direksiyonun üzerinde değildi tek elle viraj dönüp vitesi kontrol edip aynı zamanda yarışıyorlardı, bugünkü araçların 1,5 + katı daha güçlü araçlarla ayrıca..

Eriador
08-06-2011, 00:16
Levo F1 tarihindeki ilk araçları kullananlar en büyük efsane ozamn doğru düzgün yarış tulumları yok , kaskları bile yok sadece gözlük takarak ölüme meydan okuyorlardı bisiklet tekerleği gibi lastiklerle :) 1 önceki posstuma yazdım zamanında max ı çıkarmakla ilgili bi bak ona katılırmısın bilmem :)

http://imcdb.org/images/046/213.jpg

2 pilot ta yapılcak MAX ı gerçekleştirdi ama önceki yazdığım msg larda bana göre Schumacher daha büyük . Fenerbahçe - Galatasaray gibi herkes kendi tuttuğunu övüyor biz Avrupa kupasını aldık diyor öbürü 6 tane attık diyor öle öle gidior :)

aviator35
08-06-2011, 00:36
Senna idoldür

JDMazda_GTR
08-06-2011, 01:03
Allah bazı ınsanları ozel olarak yaratmıs.Belırlı ozellıkler vermıs ve bu da onları dıgerlerınden ayırıyor.Senna da bunlardan bırısı.Yarıstıgı arac o zamankı teknolojı buralara gelırken yasadıkları geldıgındekı o.cocugu prostun oyunları sennayı saf dısı yapmak ıcın kampanyalar vs ama Allah a olan ınancı hırsı karakterı Senna yı basarıdan basarıya goturmus.Senna enleri gormus bır ınsan ve Allah da ona bunları yasattıktan sonra yanına almıs.Mekanı cennet olsun.Ama su bır gercek oyle ya da boyle oldu hersey soylenebılır ama olumunde wıllıams ın payı cok buyuk sıkıntıların oldugu bellıymıs bır turlu rayına oturtamamıslar.Fılmın sadece bır bolumundekı sozler Sennanın sozlerı cok duygulandırdı sankı olacakları bılıyor gıbı.''Hayallerımı gerceklestırmek ıcın cok vaktım yok ama ınsallah bundan sonra uzun bır hayatım olur.''Mekanı cennet olsun

GokhanE.
08-06-2011, 02:06
92 de belçikada önünde kaza yapan pilota aracından inip yardım için koşması da beni etkilemiştir,insan olarak da kendini sevdirmiş bir sporcudur.

kurpat
08-06-2011, 08:39
ooo dönemler arası pilot kıyaslaması :)

günümüz pilotları eskilerde kelle koltukta yarışsaydı başarılı olamazlardı belki, ancak fangio, stewart vs vs vs bugun yarışsa başarılı olabilir miydi?

bence her pilotu dönemine göre değerlendirmek lazım, eskiden mekanik araçlar vardı o pilotlar daha iyiydi daha delikanlıydı :) demek bence yanlış..

schumacher, senna'nın kullandığı araçlar günümüze göre daha mekanikti yağmur çamur muhteşem pilotajlar çıkıyordu ... şimdi ise elektronik araçlar ve yardımcı sistemler hakim vettel, hamilton kötü pilot mudur? kesinlikle değildir :)

sainz, mcrea, gronholm'un kullandığı araçlar günümüze göre daha mekanikti yağmur çamur muhteşem pilotajlar çıkıyordu ... şimdi ise elektronik araçlar ve yardımcı sistemler hakim loeb kötü pilot mudur? kesinlikle değildir :) bana göre gelmiş geçmiş en iyi ralli pilotudur ....

schumacher ve senna; fangio döneminde yarışsalardı gene iddialı olurlardı.... fangio; schumacher döneminde yarışsaydı patates olurdu

initial-D
08-06-2011, 10:37
ben dönemler arası pilot kıyaslamıyorum.sennanın yarıştığı dönem hem rekabet hemde otomobiller hemde spor açısından doruk noktasıydı bence.o yüzden dedim.

bilalMW
08-06-2011, 11:18
Ölüm sebebinin açıklaması nedir abi? Tamam çarptı bariyerlerede sebep olan şey nedir?

kurpat
08-06-2011, 11:21
@initial-D yazdıklarım senin yazdıklarına yönelik değil ;)

kurpat
08-06-2011, 11:23
Ölüm sebebinin açıklaması nedir abi? Tamam çarptı bariyerlerede sebep olan şey nedir?

kopan lastik ve ön takım parçaların senna'ya çarpması, ki zaten daha sonra bu parçaların şaseye bağlanma zorunluluğu getirildi

initial-D
08-06-2011, 11:31
Bro yardımcı sistemler 2002 den sonra geldi ama ? Yardımcı sistemler olmadan Schumacher 4 şampiyonluğu var ve RainMaster lakabını bu yardımcı sistemler yokken herkes aynı lastiklerle yarışırken eşit şartlarda iken aldı.Schumacher dönemine 1500 hp araç verildide onlar mı sürmedi ? Schumacher şartlarına göre max. ı çıkardı o şartlardada olsa gene max ı çıkarırdı

96 , 97 , 98 özellikle bu Yıllarda Ferrari nasıl bir durumdaydı ? Yağmurlu yarışlarda nasıldı ? 94-95 de durum farklımıydı ?

Şuanda da hala Max ı çıkarıyor.Şuan hangi pilot 3 sene ara verse geri gelse eskisi gibi olabilir ? buna 40+ yaşın verdiği kaybı sölemiyorum + komple değişen kuralları ek olarak orta sıralardan bi takımla . Keşke 2007 deki McLaren in teklifi kabul edip gelseydi tam paslanmadan ne güzel olurdu ...

şumayerin şampiyonluklarında araçlar kolaydıda kazandı demek istemedim ben.90lı yılların ortasından sonraki araçlar öyleydi ama rakipler gene vardı, aynı teknolojiyi kullanan takımlar gene vardı tabiiki,sadece şuminin aracında vardı da kazandı gibi algılanmasın

yoksa "şumi turbo araç kullanamazdı" yada "senna 2002 ferrariyi sürse şuminin üstünden atlardı" demiyorum tabiiki:)

doush
08-06-2011, 11:57

Direksiyon mili doğrudan kafasına girdi.. ( Ama bazı yerlerde süspansiyon parçasından ötürü olduğu söyleniyor)..Kaskın bir kaç yerde fotoğrafı var ama daha sonra imha edildi..

http://www.ayrton-senna.com/s-files/picslib/picf3_2.jpg

initial-D
08-06-2011, 12:59
Direksiyon mili doğrudan kafasına girdi.. ( Ama bazı yerlerde süspansiyon parçasından ötürü olduğu söyleniyor)..Kaskın bir kaç yerde fotoğrafı var ama daha sonra imha edildi..

http://www.ayrton-senna.com/s-files/picslib/picf3_2.jpg

süspansiyon parçası kafasına girdi,direksiyon milinden olduğu söyleniyor olması lazım

Murat Özcan
08-06-2011, 13:55
izledim ve çok üzüldüm gerçekten bir efsane

timucintt
08-06-2011, 15:27
valla son sezonu çok garip yaşamış bunalımda sürekli habire ölümden bahsedip duruyor.. anlamıyorum sanki intihar etmek için bilerekmi daldı nedir anlamadımki... tamam hissetmem gerekiyor kazanmam gerekiyor diyorda kendini stop etmesinide bilen biriydi... nasıl oldu etti bilemiyorum ama gerçekten bir efsane benim için... mclaren hondada ve hondanın kendisine çok büyük emekleri vardı... 88-92 kesinlikle bambaşka yıllardı... mekanı cennet olsun...

nikox
08-06-2011, 15:59
Bende izledim ve etkilendim filimden müzik filan tam damar olmuş .Ben Senna fanatikliğini pek anlayamazdım ama bu filimden sonra Senna yı gayet iyi anladım .Herif zten süper yetenekli birde inanç filan işin içine girince gerçekten adam ermiş... o ne gidiştir yahu 1000 hp lik araç böyle kullanılırmı teknikerler bile anlatmış adam arabaları limitlerinin üzerinde kullanıyor diye .Çok yazık olmuş gerçekten Scumaher le aynı zaman 3-4 sezon daha yarışabilirmiş bence ve çok güzel Gp ler çıkabilirmiş yazık ne diyelim Allah bazen sevdiklerini yanına alırmış oda öyle oldu heralde.

elpadre
08-06-2011, 16:16
flımı ızlerken cok duygulandım senna resmen meydan okuyor aracın sınırlarını olcuyor keske yasasaydı istanbul parkta yarısmasını cok ısterdım

eriador ıstanbula geldıgın zaman sana bıra ısmarlıcam :)

Eriador
08-06-2011, 16:26
Eyw abi :) Midye dolma larda bendn olsun ozamn celaliye'de kumda ateş te yakar alem yaparız :)

DaRkNeSs-
15-06-2011, 02:36
schumi de tartışmasız efsane bi pilot ama ne bileyim senna daha bi iyi geliyor bana.
1300küsür bg lik mclaren hondayı tek elle kontrol et,sağ elle vites deiştir
en yakın rakibin dünya şampiyonu prost a 55 saniye fark at... hırs yapmayıp azcık yavaşlasa heralde fark tarihe geçermiş.
prost a acaip bilendim yanlız dövesim geldi ipneyi... çocuk gibi ağlamış 89daki şampiyonluğunu çalmış sennanın..
ayrıca yağmurda schumi iyi pilottur ama sennanın esas uzmanlık alanı yağmur bana göre.. diğer pilotlarla arasındaki fark bariz açılıyor yağmurda.

-ER-
15-06-2011, 02:52
Kaleme alan insan bildiği için böyle düşünyor tanınma olayını diye düşünüyorum çünkü bizim ülkemizde Ayrton Senna kim diye sorsan ve Schumacher diye sorulsa tabiki ezici üstünlükle
Schumacher ismi tanılır biraz yanlış bi kanı ve Sennanın filmine bilmeyen bir insanın gideceğinide sanmıyorum :D

Mutu
15-06-2011, 02:59
Kaleme alan insan bildiği için böyle düşünyor tanınma olayını diye düşünüyorum çünkü bizim ülkemizde Ayrton Senna kim diye sorsan ve Schumacher diye sorulsa tabiki ezici üstünlükle
Schumacher ismi tanılır biraz yanlış bi kanı ve Sennanın filmine bilmeyen bir insanın gideceğinide sanmıyorum :D

F1in ülkemizde çok ilgilenilen bir spor dalı olmadığından kaynaklanır bence bu abi. :icon_tup:

DaRkNeSs-
15-06-2011, 04:04
filmi şimdi izlemeyi bitirdim... rüyama girerse senna şaşmam...büyük insan,büyük pilot...
hayranıydım,posteri vardı odamda.öldükten sonra da çıkarmadım posteri ama bi boyama sırasında kayboldu ne yazık ki...

filmin sonu kötü oldu hakkaten.duygusal oldum iyice. .öffffffff....

initial-D
15-06-2011, 08:48
1994 dünya kupası, şampiyonluğunu sennaya adayan brezilya takımı

http://26.media.tumblr.com/tumblr_le9ogtBiUB1qcaoy3o1_500.jpg

doush
15-06-2011, 15:48
Kazadan önceki videosunu izlerseniz omzunun oradan çekilen kameradan, direksiyonun aşırı sallandığını görürsünüz. Daha önceki videolarda aynı açıdan çekim var ama öyle sallanmıyor. Bir de kaza yaptığı sırada hiç bir yarışçının durmaması ama başka biri kaza yaptığında Senna'nın durup yardım etmesi bence her şeyden öte. Ağladım filmin son bölümlerinde baya uzun süre.

crxvtec
15-06-2011, 20:42
hd sının dvd sı var :) onlıne ızlemek skıntı ya takılıo ıkıdebır :D

DaRkNeSs-
17-06-2011, 10:24
o dvd yi kopyalayıp yollasana bana görkem?

initial-D
17-06-2011, 10:48
o dvd yi kopyalayıp yollasana bana görkem?

bir pm attım sana ama biraz sabır istiyor:). 720p kalitede

JDMazda_GTR
17-06-2011, 10:56
bir pm attım sana ama biraz sabır istiyor:). 720p kalitede

o pm ı bır de bana atsana yaw:D sabır cok ben de:D hem de 720p kalıtesınde:D cok makbule gecer valla hd varsa:icon_tup:

initial-D
17-06-2011, 11:09
pm attım:)

AlpSavaş
17-06-2011, 12:21
O yarışı canlı seyrediyordum, o sene ingiltere'de üniversitedeydim. Öldüğünü öğrendik ve o gece dışarı çıktık arkadaşlarla, inanın yollarda insanlar ağlıyorlardı. Ben daha yeni yeni takip etmeye başladığım F1'i o günden sonra ne zaman seyretsem hep o kaza gelir gözümün önüne :( Burada bu başlığı görünce içim buruldu yine.

AlpSavaş
17-06-2011, 12:21

Ben de rica etsem mümkünse birader

cliver
17-06-2011, 12:41
tüylerim dıken dıken oldu aglamaklı bır sekılde izledim kelimeler kifayetsiz...

JDMazda_GTR
17-06-2011, 13:50

tesekkur ederım kardesım:icon_tup: anlasılan sana baya pm at dıyen olcak koyalım en ıyısı buraya ısteyen alsın:icon_tup:

edit:kaldırdım lınklerı ısteyne bende gonderıbılırım lınklerı ınıtıal kardese fazla yuklenmeyelım:D

initial-D
17-06-2011, 13:58
tesekkur ederım kardesım:icon_tup: anlasılan sana baya pm at dıyen olcak koyalım en ıyısı buraya ısteyen alsın:icon_tup:

HD

bence açık açık koymalalım çünkü illegal paylaşımlar forumda yasak:)
sende editle istersen

Jackie
17-06-2011, 13:59
404 page not found

initial-D
17-06-2011, 14:02
ozaman yapacak birşey yok:)

cery
17-06-2011, 22:40
filmi geçen haftalarda aradım da bulamamıştım o zaman. bugün izledim. cidden insanı hayran bırakan bi hayat öyküsü. alain prost ile olan çekişmesi olsun diğerleri olsun.

japonyada çarpıp prost ile yarış dışı kalıp şampiyon olması kısmında neredeyse "nasıldı lan i..ne prost" diye bağıracaktım :D

filmin son 15 20 dakkası çok duygusal. özellikle kaza anı çok etkileyici.
mekanı cennet olsun. gerçek bi yarışçıymış...

JDMazda_GTR
17-06-2011, 23:37
bence açık açık koymalalım çünkü illegal paylaşımlar forumda yasak:)
sende editle istersen

:icon_tup: tamamdır kardesım

JDMazda_GTR
17-06-2011, 23:39
ozaman yapacak birşey yok:)

yapcek bırsey kalmamıs gercekten:hahaha:

DaRkNeSs-
18-06-2011, 02:54
linkler geldi daha bakamadım :)
çalışıyormu :D

ALPER-VNS
18-06-2011, 06:01
önünde biri kaza yapıyodu da iniyodu arabadan yarışı bırakıp onu koymamışlar filme yada ben kaçırdırm, çok saçma olmuş o sahnenin olmaması..

senna
18-06-2011, 06:24
önünde biri kaza yapıyodu da iniyodu arabadan yarışı bırakıp onu koymamışlar filme yada ben kaçırdırm, çok saçma olmuş o sahnenin olmaması..

Olması lazım vardı filmde sanki

Japonya antreman olması lazim

Eriador
18-06-2011, 06:36
Yarış değil sıramalaydı .

EOGiguIUyZ4
YouTube - ‪F1 Senna helps driver Belgium '92‬‏ (http://www.youtube.com/watch?v=EOGiguIUyZ4)

Aslında çok cahilce bi haraket

1. si Senna bi doktor değil acil bi yaralanma bile olsa nasıl müdahale edilmesi , yaralanın kaldırılması gerekir bilmez .Kazalarda insanları tutup öle kaldıramazsınız bunu herkez bilir

2. si Ortalık toz duman görüş açısı düşük arkadan gelen araç ın önünde ne olduğunu göremeyip kaza yapma önündekine çarpma olasılığı yüksek ... Senna ya araç çarpma olasılığı çok yükseti orda

Mantık olarak çok gereksiz yanlış birşey ...

Ama tüm bu risklere rağmen korkusuzca görüş acısı olmıyan pistte ve yardım edebilmesi kısıtlı olan bi durumda arkadaşına doğru koşuşu onu sürücüden çok Kahraman yapan özelliklerinden biri

efsaneye olan saygıyı arttırıyor.

DaRkNeSs-
18-06-2011, 11:00

Olması lazım vardı filmde sanki

Japonya antreman olması lazim

film bittikten sonra yazılar kısmında vardı sanırım.

cliver
20-06-2011, 13:32
bence senna nın tek hatası mclaren ı bırakıp villiams-renault a geçmesi yoksa belkı hala aramızda yaşıyor olucaktı :( çünkü işin garibi adam williams a geciyor elektronik cihazlar yasaklanıyor bu sefer araba mclaren dakı gıbı iyi tutunamıyor vs.

Eriador
20-06-2011, 15:21
Aslında hala iyi tutunuyordu çünkü Williams-Renault Benetton-Ford ile liderliğe oynuyordu McLaren onların gerisinde kalmıştı.
94 yılıda o 2 takım dışında sadece Ferrari gabiliyet alabildi oda 1 defa.(onda da Benetton Ford lar yarış dışı kalmış Williams dan da 1 i yarış dışı bitireni 1 tur fark yemiş herhalde bi sıkıntısı oldu )

individual
20-06-2011, 15:28
http://www.techturkey.com/forum/sohbet/81520-ayrton-senna-8.html

individual
20-06-2011, 15:31
sennanın o gün arabasında avusturalya bayrağı varmış yarışı kazanırsa o bayrağı çıkarcakmış Roland Ratzenberger adıyacakmış

ChtArdARSL
20-06-2011, 15:58
Filmi mukemel her arabaya deger veren ınsanın ızlemesı gerektıgını dusunuyorum..Sıkılmadan 2,45 dk ızleyecegınıze emın olabılrıısnız..

Yapılan haksızlıklar,super bır mucadele,yasadıkları sorunlar suan yasaydı hersey cok farklı olurdu sanırım..

Gerci oznm arabalardakı guvenlık ekıpman hersey farklı.. O kaza bu senelerde olsa ıdı A.Senna halen yasıyor olucaktı mesela gecen seneki redbullun havalandıgı kaza gıbı..

Allah ınancı,Arabayla butunlesmesi, Cidden superr

Eriador
24-12-2011, 01:29
bu konuda bu resmi nasıl unturum ?

http://26.media.tumblr.com/tumblr_le9ogtBiUB1qcaoy3o1_500.jpg

94 Dünya kupasını kazanan Brezilya milli takımı kupayı Senna ya adıyor ...

leventrc
24-12-2011, 01:36
Ayrton Senna' nın hırsını konu alan bir yazı yazdım. Okul tarafından birinci seçildi şu anda dergide çıkacağı için incelemeye alınmış durumda. Yazım yayınlansın paylaşırım burada:)

5500
24-12-2011, 01:57
öldüğüne ağladığım sayılı insanlardan. keşke o dönemde izleme fırsatım olsaymış onu.
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/382588_295792847128116_100000922087018_880666_1174 648170_n.jpg

kurpat
24-12-2011, 17:36
dün gece canım sıkıldı aklıma geldi filmi tekrar izledim, şimdi baktım eski konu güncellenmiş :)

ulan noluyor ruhu geziyor galiba :)

not: filmin sonundaki görüntülerde yarış sırasında arabadan inip yardıma koştuğu sahne var

blow07
07-01-2012, 03:57
Kesinlikle en iyisiydi diyebilirim.

Ae86
07-01-2012, 11:17
Film dvd si hediye geldi nefes almadan izledim ....

birsen07
07-01-2012, 11:23
özenilesi bi kişilik ve hayat...

Conqueror
08-01-2012, 10:32
Cok guzel bir belgesel ama cok kisa. Tabi adam o kadar kisa donemde o kadar cok sey basardiki belgeselide kendi gibi olur.

Acurol
08-01-2012, 15:29
Açıkçası F1 e karşı çok yüzeysel bir ilgim vardı sayılı pilot tanır bilirdim. Kısacası sokaktaki adamdan belki 1 level daha üstün bilgim vardı. Sennayıda bu şekilde biliyordum yarış esnasında kaza geçirip hayata veda eden son F1 pilotu olarak. Konuyu okuduktan sonra kısa bir araştırma yaptım öyle izledim belgeseli, böylesine etkilendiğim tek Belgesel-film dir sanırım. İnanılmaz duygulandım, hayat tarzı olsun, insancıl tavrı, sabrı, azmi, o naif öfkesi(biraz ironi oldu ama) sadece F1 camiasında değil karakteri doğrultusunda hayatın her safhasında ibret alınacak bir kişi. Allah'a olan inancı bağlılığı gönül verdiği motorsporu gerçekten takdire şayan. Cenazesindende ne denli klass ve saygı duyulan biri olduğu açıkça ortada. Gerçekten çok etkilendim. "Kahramanlarım" bölümüne ekleyebileceğim bir insan daha. Dini inancı ne olursa olsun, Ruhu şad olsun yerinde rahat etsin. F1 ede olan ilgim şu anda full. Böyle bir konuyu açıpta kendisini araştırmama ve belgeselini izlememe sebep olan Eriador arkadaşımızada sevgilerimi gönderiyorum teşekkür ediyorum. herkese iyi günler :)

Honda Type_R
08-01-2012, 20:46
cok guzel bir film yapmislar tekrar tekrar izledim

KaanBRS
09-01-2012, 17:00
Dün gece izledim,keşke daha önce izleseymişim filmdeki heyecanı an ve an yaşarken sonunu bildiğim için gelmesini istemedim bi türlü.

cdc70
09-01-2012, 21:25
Senna filmini izle | Senna Türkçe Dublaj hd full online (http://www.filmizlemex.net/senna-film-izle/) . İnsan ın gözü yaşarıyor ...

link için eyw sağolasın :heyoo:

individual
27-01-2012, 16:46
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/423729_10151201955930114_369341140113_22418050_941 316203_n.jpg

Ayrton Senna-Ron Dennis

individual
27-01-2012, 16:48
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/399563_10151179893685114_369341140113_22347758_157 4529953_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/397990_10151179902220114_369341140113_22347792_120 4271674_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/394846_10151179902700114_369341140113_22347795_554 303921_n.jpg

Kırmızı Marlboro arabalarını özledim :)

KoramiraL
29-01-2012, 11:41
bende alt yazı ile mevcut Hd olanı bu belgesel tadındaki filmi izledikten sonra Profosor'e sinir oldum diye bilirim...

sohc_vtec
29-01-2012, 13:44
ayton senna...... warmı götesii allah rahmet eylesinn hem zeki hem hızlı hemde iyi birisymişş

Yogi
02-02-2012, 19:13
bende bugün ilk defa izledim hakkında bilmediğim çok şey varmış
toprağı bol olsun.
belgeselin sonunda çalan şarkıyı bulamadım yardımcı olabilirmisiniz

5500
02-02-2012, 19:16
bende bugün ilk defa izledim hakkında bilmediğim çok şey varmış
toprağı bol olsun.
belgeselin sonunda çalan şarkıyı bulamadım yardımcı olabilirmisiniz

cs-e655bTjs

Yogi
02-02-2012, 19:21
bu değil malesef gitarlı bir şarkı belgeselin sonunda isimler yazarken çalıyor

Yogi
03-02-2012, 11:33
_dIeQHhx8n0

buldum bu şarkıydı

ek664
03-02-2012, 20:28
"Yarışlar, rakiplerle mücadele benim kanımdadır, benim bir parçam ve hayatımın bir bölümüdür. Eğer sonuçta hayatıma mal olacak bir kaza geçireceksem, tek dileğim herşeyin bir anda ve hemen olmasıdır. Tekerlekli sandalyeye mahkum kalmak istemem veya hastane köşelerinde yıllarca sürünmek te istemem. Yaşayacaksam, herşeyimle ve bir bütün olarak yaşamalıyım. Yarım olarak yaşamak beni mahveder."
Senna bu sözleri ölümünden iki ay önce söylemiş arkadaşlar. İçine doğdu belkide öleceği... Bence dünyadaki gelmiş geçmiş en iyi pilot. Mekanı cennet olsun...

Eriador
05-02-2012, 08:33
Senna'nın yiğeni Willams adına yarışacak.Açıkcası bu dünyayı takip edenler bilir kendisi kendi yeteneğinden çok soyadının verdiği güçle bugünlerde ( 12 milyon dolarlık kişisel Brezilyadan gelen sponsorlar ! )

Ayrton Senna nın yiğeni olmasa kimse Bruno'nun suratına bakmazdı ...

Yazının başlangıç metini " Vefatı üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen Ayrton Senna efsanesi hala eski gücüyle yaşıyor."

mavivtec
06-02-2012, 11:00
bir numara benim için kendileri..

Ers
21-03-2012, 15:57
bugün büyük ustanın doğum günü.

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/305369_262725283768206_100000922087018_781087_2233 40273_n.jpg

_FrKn_
21-03-2012, 16:01
Senna's 52th Birthday

http://i.imgur.com/F753x.jpg

Eriador
13-04-2012, 07:44
Bu konuyu açıpta bunu nasıl koymam ...

Senna Reis le ben :)

http://sphotos.xx.fbcdn.net/hphotos-snc7/6289_230336995117_517840117_7674661_7624218_n.jpg

SONE-R
13-04-2012, 07:50
senna'dan daha çok mişel platini'ye benziyor :D :D