PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : herkese otomobil kiralanmaz

Frid
30-06-2011, 20:31
Her oto kiralanmaz, herkese oto kiralanmaz

http://www.merhabahaber.com/img/OTO_901.jpg

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte tatile gidecek olanlar, öğrenciler ve özellikle izinli olarak memleketlerine gelen gurbetçiler oto kiralama şirketlerine başvurarak araç kiralıyor. Özellikle Haziran ve eylül ayları arasında işlerinin yoğunlaştığını ve bazen talebi yetiştiremediklerini bildiren oto kiralama şirketi işletmecileri, oto kiralamanın riskli bir iş olduğunu olası bir kaza ve benzeri durumda hem kendilerinin hem de müşterilerin mağdur olduğunu bildirdi.

Bir oto kiralama şirketinin işletmecisi olan Abdullah Ödevci, oto kiralama işinin hem müşteri, hem de oto kiralamacılar açısından riskli yönlerini anlattı. Kiralanabilecek bir otomobilin değerinin en az 20 bin TL olduğunu dile getiren Abdullah Ödevci, “Bir arabanın maliyeti kaskosu ve vergileri ile birlikte yıllık 30 bin TL’yi bulabiliyor. Arabayı günlük ortalama 70 ile 120 TL arasında bir değere kiralıyoruz. Bu kiralamada da ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bizden aracı kiralayan kişi, bir başkasına emanet veriyor. Ehliyetsiz olan bu kişi kaza yaptığında tüm masraflar bize kalıyor, ayrıca kasko ödeme yapmıyor. Hatta öyle ki, sahte kimlikle, sahte ehliyetle aracı kiralayıp, satanlar olduğunu dahi duyduk. Bazen kiraladıkları arabayla kaçakçılık yapanlar dahi oluyor. Bu tür durumlarda kendimizi aklayıncaya kadar biz sıkıntı çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

5 YAŞIN ALTINDAKİ ARAÇLAR KİRALANMIYOR

Bu tür durumlara önlem olarak tüm araçlara GPS sistemi taktıklarını ve araçları sürekli olarak takip ettiklerini söyleyen Abdullah Ödevci, kiralanan araçların günlük bedelinin ise markasına ve modeline göre değişmekle birlikte 70 ile 120 TL arasında değiştiğini bildirdi. Araba kiralayanların da artık bilinç kazandığını ve ucuz olan yerine sağlam olanı tercih ettiğini bildiren Ödevci, “Artık 5 yaşın altındaki araçlara talep gösterilmiyor. Müşteri geldiğinde ilk olarak aracın modelini soruyor. Çünkü kiralık araçlar 5 yıldan sonra çok yıpranmış oluyor. Bu nedenle araçlarımızın modelini sürekli olarak yenilememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yaz döneminde işlerinin hızlandığını bildiren Abdullah Ödevci, “Üniversiteden mezun olan gençler, memleketlerine gitmeden önce bir tatil yapmak istiyor. Tatile giderken de rahat edebilmek için araba kiralıyor. Bunun yanında yaz döneminde gurbetçiler izinli olarak memleketlerine geliyor. Onlar da rahat bir tatil geçirebilmek için uzun süreli olarak araba kiralıyor. Bunun yanında kısa süreli işleri olanlar da bu işlerini halledebilmek için araç kiralıyor” dedi.

ARAÇ KİRALARKEN NEYE DİKKAT ETMELİ?

Araç kiralamanın oto kiralama şirketlerine olduğu kadar vatandaşa yönelik de riskli yönlerinin olduğunu bildiren Abdullah Ödevci, art niyetli işletmelerin akla hayale gelmeyen yöntemlerle müşterileri mağdur duruma düşürebileceğini dile getirdi. Ödevci, araba kiralanırken uyulması gereken kuralları da şu şekilde sıraladı: “Mümkün mertebe referanslı ve güvenilir kişileri tercih edin. Aracın rent a car kaskolu olmasına özellikle dikkat edin. Bu işi yapanlar dışında kimseden araç kiralamayın. Kiralanacak aracı teslim almadan önce iyice kontrol edin, bırakırken de yine kontrol ederek teslim edin. Her marka ve modeldeki araç oto kiralamaya uygun değildir. Elektronik sistemi fazla olan araçları kiralamamaya özen gösterin. Çünkü bu tür araçlar hor kullanıldığında daha çabuk arıza verebilir.”

RASİM ATALAY

EvoX
30-06-2011, 23:06
Bilgi için teşekkürler.

maxpower
30-06-2011, 23:10
küçük firmalar bu işten para kazanıyormu çok merak ediyorum?
bu işte gider çokmuş gibime geliyorda

The_Doctor
30-06-2011, 23:13
küçük firmalar bu işten para kazanıyormu çok merak ediyorum?
bu işte gider çokmuş gibime geliyorda

Küçük Firmalar Genelde El üstünden kiralıyor eşinin dostunun araçlarını kiralıyor özetle araç sahibi ve müşteriyle aracı oluyor. yani düzce de böyle. her kiralamacının 2 den fazla aracı yok hep başkalarının araçlarını kiralıyorlar böylece araçların masraflarıda araç sahiplerine kalıyor. ondan ciddi paralar kazanıyorlar. şahit oldum.

Onuralp
30-06-2011, 23:54
Intercity'nin sahibide eşinin dostunun aracını kiralayarak başladı, oradan hesap edin. :D

S.Saka
30-06-2011, 23:58
çok güzel para var bu işte. kuzenim bu işle meşgul tek bir erayla girdi işe şimdi 6 tane era ve bi cruze var yinede araç almaya devam ediyor.

Jem89
01-07-2011, 00:30
Central firmasından şaşmam.. Sadece vw'leri var.. fiyatları da gayet güzel.. sıfır araba veriyorlar.. Hem güvenilir de..

messi
01-07-2011, 14:43
3 ev sahibi olup kirasını yiyeceğine adam akıllı 1 araç al kiraya ver daha iyi yani. :)

XoR
01-07-2011, 14:47
Intercity'nin sahibide eşinin dostunun aracını kiralayarak başladı, oradan hesap edin. :D

Türkiyede doğru düzgün Cayenne yokken

sene 2002-2003 falandı sanırım adam Gemballa BiTurbo ile dolanıyodu 23" Jantlı :D

elpadre
01-07-2011, 14:48
benım gözumde kıralık arac basa beladır sana carpsalar son teslım etme gunu sen aracı yaptırıyorsun bır ıkı gun gec cıkıyor arac hem sen madur oluyorsun + cebındende para cıkıyor + gecıkme surecını sana odetıyorlar

messi
01-07-2011, 14:52
benım gözumde kıralık arac basa beladır sana carpsalar son teslım etme gunu sen aracı yaptırıyorsun bır ıkı gun gec cıkıyor arac hem sen madur oluyorsun + cebındende para cıkıyor + gecıkme surecını sana odetıyorlar
valla sizdeki araçlar bende olsa hiç uğraşmam araç kiralamayla. :D
yoksa intercityden birimisiniz? :D

oğuz
01-07-2011, 14:53

bazen öğrenci spec kiralıyoruz. her frene bastıgımızda arkadan biri vururmu fln diye şüpheye düşüyorum. zor iş

Day Walker
01-07-2011, 14:54
Türkiyede doğru düzgün Cayenne yokken

sene 2002-2003 falandı sanırım adam Gemballa BiTurbo ile dolanıyodu 23" Jantlı :D

Derinderenin sahipleride bu tarihlerde camry binip bizi 10 sene götürür diyolardı şimdi neye bindikleri belli değil :D

trgy
01-07-2011, 15:03
3 ev sahibi olup kirasını yiyeceğine adam akıllı 1 araç al kiraya ver daha iyi yani. :)

bunu hangi kafayla söyledin cok merak ettim:confused:

arabanın masrafı oluyor ama evin bi masrafı olmaz.

o yüzden ev daha mantıklı geliyor bana.

buraek4
01-07-2011, 15:04
bunu hangi kafayla söyledin cok merak ettim:confused:

arabanın masrafı oluyor ama evin bi masrafı olmaz.

o yüzden ev daha mantıklı geliyor bana.

hocam ama 150 milyara aldığın bir evdende 30-40 binlik bir aracdan aldığın getiriyi sağlayamazsın aylıkta..

trgy
01-07-2011, 15:05
hocam ama 150 milyara aldığın bir evdende 30-40 binlik bir aracdan aldığın getiriyi sağlayamazsın aylıkta..

tek daire ile evet ama arkadas 3 daire dediği için oyle yazdım;)

buraek4
01-07-2011, 15:25
tek daire ile evet ama arkadas 3 daire dediği için oyle yazdım;)

3 daier demek 150 den 450 bin yapar..450 bin sermaye ile ayda rahat en az 25 bin tl getiricek rent işi yapılabilir...tabi bu alınan risklere bağlı kimisi bu riski almak istemez

elpadre
01-07-2011, 15:27
valla sizdeki araçlar bende olsa hiç uğraşmam araç kiralamayla. :D
yoksa intercityden birimisiniz? :D
hayır yasanmıs seylerı yazıyourm hayatta ısım olmaz arac kıralamayla :D

bazen öğrenci spec kiralıyoruz. her frene bastıgımızda arkadan biri vururmu fln diye şüpheye düşüyorum. zor iş

dıkkat edıceksınn emanetın canı kıymetlıdır :D

messi
01-07-2011, 15:31
ort. 3 ev=450.000
ort. 1 otomobil=150.000

3 evin 750 liradan 2.250 yapar aylık getirisi.
1 otomobilin 150 liradan 4.500 yapar aylık getirisi.

3 evle uğraşacağıma 1 otomobille uğraşırım. ;)

buraek4
01-07-2011, 15:32
ort. 3 ev=450.000
ort. 1 otomobil=150.000

hesapta yanlışlık var..günlük 150 tl olan aracı 30 gün boyunca 150 tl den kiraya veremezsiniz..yeri gelir yatar yeri gelir kiralayan bir hafta 2 hafta kiralar kira düşer..hee buna rağmen oto kiralama daha karlı iş tabiki

messi
01-07-2011, 15:36
hesapta yanlışlık var..günlük 150 tl olan aracı 30 gün boyunca 150 tl den kiraya veremezsiniz..yeri gelir yatar yeri gelir kiralayan bir hafta 2 hafta kiralar kira düşer..hee buna rağmen oto kiralama daha karlı iş tabiki
tabikide orası öyle ama getiri konusunda yine rent işi daha üstün.
şuda var 450.000 liraya bi 997 turbo alırım, isterse 25 gün yatsın.
5 günlüğü gene yeter bana. :D

Low-Rider
01-07-2011, 15:41
ort. 3 ev=450.000
ort. 1 otomobil=150.000

150bin lik otomobilin özellikle kiralık bir otomobilin masrafları nerde peki?yada biliyormusun?

messi
01-07-2011, 15:43
vergisi kaskosuda dahil aylık taş çatlasa 1.200 lira masrafı vardır bi c180 veya 320dnin.

Low-Rider
01-07-2011, 15:48
4500 lira kazandı bu araba hadi kazanmazda kazandı diyelim

4500-1200=3300

3evin getirisi ile arada 1050tl'lik fark var.vergi kasko dışında bu arabanın bakımı yok mu?yada ekstralar çıkamaz mı?

ekonomi okumuşsun ama herşeyi kağıt üzerinde sanıyorsun da malesef öyle olmuyor işte:)

maxpower
01-07-2011, 15:49
vergisi kaskosuda dahil aylık taş çatlasa 1.200 lira masrafı vardır bi c180 veya 320dnin.

peki satarken. evin değeri artarken arabanınki düşecektir

Low-Rider
01-07-2011, 15:56
peki satarken. evin değeri artarken arabanınki düşecektir

:):)

simge sen hangi ekonomiyi okudun üniversitede yahu :D

buraek4
01-07-2011, 16:03
150bin lik otomobilin özellikle kiralık bir otomobilin masrafları nerde peki?yada biliyormusun?

yanlız 150.000 lik aracın aylık kirasıda bu fiyatlarda olmaz..ben araç değerine dikkat etmemişim..bizdeki mesela günlük kirası 150 olan aracın değeri 45.000 50.000 civarlarında..

Low-Rider
01-07-2011, 16:08
peki pahalı olan ile ucuz olanın kiralanma oranı ne?

ikiside tam 1ay çalışıyor mu?

messi
01-07-2011, 16:08
4500 lira kazandı bu araba hadi kazanmazda kazandı diyelim

4500-1200=3300

3evin getirisi ile arada 1050tl'lik fark var.vergi kasko dışında bu arabanın bakımı yok mu?yada ekstralar çıkamaz mı?

ekonomi okumuşsun ama herşeyi kağıt üzerinde sanıyorsun da malesef öyle olmuyor işte :)

simge sen hangi ekonomiyi okudun üniversitede yahu :D
kağıt üzeriyle alakası yok.
rasyonel düşünüyoruz, ona göre yazıyoruz.
incik cincik yazacaksak forum yetmez buna.
olacak olduktan sonra bi deprem olur, 3 evde yerle bir olur.
olacak olduktan sonra kiracı elektriğe suya borç takar habersiz kaçar.
olacak olduktan sonra evdeki doğalgaz kaçırır ev havaya uçar vs...
kaldıki evinde vergisi vardır, bazı sigortaları, masrafları vardır.
hem evin hem otomobilin gelir-gider dengesini buraya açarsam şu iş vakti olmaz yani. :)

evin değeride yükselse, otomobilin değeri zamanla tabanda yapsa rent işi daha kazançlıdır eve göre anlatmaya çalıştığım bu.
siz sabaha kadar yazın aracın kaskosu, vergisi, benzini, şusu busu diye...
rent car getirisi>kiralık ev getirisi

low-rider, tvde izlediğin kaç ekonomistin kirada evi veya otomobili var?
yada meslek lisesi mobilya bitirmiş kaç öğrencinin marangozhanesi var? :)
bilmek için illa yapmak değil, öğrenmek gerekir.
ekonomi dilindende yazarım ama derlerki okuduğunu gösteriyo, gösterişçi bu...
boş verelim...

buraek4
01-07-2011, 16:11
peki pahalı olan ile ucuz olanın kiralanma oranı ne?

ikiside tam 1ay çalışıyor mu?

tamamen müşteri portföyünüze bağlı..lüx segment çalışıyorsanız oranlar hemen hemen aynı..birde kiracı aylık kiralamadıysa aracı tam 1 ay çalışması çok zor geldiği gibi gitmiyo araçlar 20 gün üzerinden hesaplamak lazım genelde...

Low-Rider
01-07-2011, 16:13
hiçbir etkeni katmadan hesap yapıcaksak o zaman bütün işler karlı , karsız iş yok

messi
01-07-2011, 16:18
hiçbir etkeni katmadan hesap yapıcaksak o zaman bütün işler karlı , karsız iş yok
elbette bir işe başlamadan önce kar marjı hesaplanır.
biz denge kuramına göre hesap yapıyoruz.
gerçi 3 eve karşılık 1 oto olmadı ama mevzu eşit şartlarda ev ne otomobil ne getirir?
her ikisininde kira süresi 1 ay, her ikisininde muammen bedeli 150.000 tl, bu şekilde bir ev ve bir oto.
tabi farklı mallarda sermaye eşitse giderler farklıdır.
yani giderleri eşitleyemeyiz.

orc
01-07-2011, 16:18
birde aracı kiralayamayacağınız günleri düsünün..

messi
01-07-2011, 16:20
dediğimiz gibi, şartlar eşit olarak bakıyoruz konuya.
araç kirasız yatabileceği gibi evinde aylarca boş kalma ihtimali var. ;)

buraek4
01-07-2011, 16:20

sezonda öyle bir ihtimal yok yani bizim bölgemizde yok öyle söyleyim...en az 20 gün garanti çalışıyor araçlar...

FatihR.
01-07-2011, 16:22
arabam yokken ünide nerdeyse her ay kiralıyodum.en son kiralayışımda kadının biri yeşilde pat diye durunca böyle beyaz bi ışık çıktı gel gel diyodu:) o gün bu gündür tövbeliyim

Frid
01-07-2011, 21:24
yıllardır hayat geçiremediğim projelerimden :D

Murat Özcan
01-07-2011, 21:39
bızım bır tanıdıkta bu ısle ugrasıyor gelırı gayet ıyı durumda

JDM_5
01-07-2011, 21:42
ya bu işte ne çakallıklar oluyo aracı alıyosun suyu eksik yağı eksik çıkıo elinde kalıcak diye yusuf yusuf geziyosun tehlikeli...

lethaldoze
01-07-2011, 22:26
Hayatta en son yapılacak şeylerden biri araç kiralamak.Ölüm kalım olmadık ça ...
Ben bikere bile araba kiralayıp sorun yaşamıyanını görmedim.Kendim kiraladım ölüp ölüp dirildim.