PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ab standartları kokoreçden de ediyo arabalardan da :)

egdeniz
21-09-2007, 02:00
Dikkat! Binlerce araç hurdaya çıkabilir...
Tehlike arz eden araçların trafiğe çıkmasını engellemek amacıyla, 2007yılının son çeyreğinden itibaren muayeneler AB standartlarına uygunyapılmaya başlanıyor. 12 milyon araç sahibini yakından ilgilendirenuygulama sayesinde sadece gözle yapılan "şipşak muayene" tarihe karışırkenbinlerce aracın hurdaya çıkması bekleniyor.
Yeni sistemin yürürlüğe girmesiyle bütün araçlar, mekanik, optik,elektronik cihazlarla fren, direksiyon, gürültü, gaz kaçağı, egzoz gazı,lastik dişi derinliği gibi 100 farklı teste tabi tutulacak. Kontrolünardından aracın durumunu gösteren bir rapor hazırlanacak. Standartlarınaltında kalanlar tamir amacıyla geri gönderilecek.
Eksiklikler 1 ay içindetamamlanmazsa sürücü cezalı duruma düşecek ve trafiğe çıkması engellenecek. Taşıtların baştan aşağı röntgeninin çekileceği kontrolden Türkiye'dearaçların bir çoğunun geçer not alması oldukça zor görünüyor.
İstanbul'daiki yıl önce trafik polislerinin kontrol ettiği 7 bin aracın %50'sindelastiklerin kaymasını önleyen diş derinliğinin 3 mm. standardının altındaolduğu tespit edildi.
Yeni sisteme göre bu durumdaki araçların sahipleri lastiklerini yenilemekzorunda kalacak.
Eski model ve bakımsız araçlara sahip onbinlerce sürücününmuayeneden geçebilmek için yüksek bakım faturalarını ödemeyi göze almasıgerekiyor.

Yeni dönem neler getirecek?
1. Yeni sistemde trafiğe çıkış onayı alamayan araçlar, trafikten men edilecek.
2. Muayenesi olmayan ve bu nedenle bağlanan araçlara geçici izin belgesi ile muayene olma hakkı tanınacak.
3. Muayene olmayan araçlara her ay için %5 faizli ceza uygulanacak.
4. Yeni sistemde de eski sistemde olduğu üzere özel araçlar yeni alındıktan sonra ilk muayeneyi üç yıl sonra olacak. Daha sonraki muayene periyodu ise 2 yılda bir olacak.
5. Ticari araçların yeni alındıktan sonraki ilk muayene süresi ise 2 yıl olacak. Daha sonraki dönem için bu süre bir yılda bir olacak.
6. Muayene ücreti Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
7. Muayene istasyonları artık TüvTürk ismini alacak. 81 il ve 88 ilçe merkezinde 189 sabit ve 38 gezici olmak üzere toplam 227 yeni muayene istasyonu işletime girecek.
8. İlçe ve köylere hizmet verebilmek için mobil istasyonlar oluşturulacak.
9. Eski araç muayene istasyonları kapatılacak.
10. Merkezlerde çalışacak tüm personel TüvTürk uzmanları tarafından eğitimden geçecek.
11. Araçlara muayene uygunluk işareti konulacak. Bu işaret ya ön cama yapıştırılacak ya da arka plakanın arkasında büyük bir işaretle gözle görülebilir şekilde taşınacak.
12. Muayene onayı için gelen araçlar dörde ayrılacak. Kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ve ölümcül kusurlu araçlar. Bunlardan kusursuz ve hafif kusurlu araçlara onay belgesi verilecek. Hafif kusurlu araçlarda kusurun giderilmesi yönünde eğitim ve destek verilecek.
13. Muayeneden kusursuz olarak geçen araçların ikinci el değeri artacak.
14. Muayene süresince araçlar fren sistemi, direksiyon sistemi, ışıklandırma sistemi, görüş güvenliği, şasi kontrolü, elektrik donanımı, tekerlekler ve lastikler 100 nokta testine tabi tutulacak.
Aracınızın yakıt, elektrik sistemleri ve yürüyen aksamı ile lastiklerininstandart dışı olması durumunda güvenli araç kullanamazsınız.
Üstelikaracınız normalden fazla yakıt harcamaya başlar. Bu nedenle araç, yol vecan güvenliğiniz için aracınızın periyodik muayenesini beklemeyin.
Aracınızın bakımlarını zamanında yaptırın, değişmesi gereken parçalarınınhiç beklemeden yenilenmesini sağlayın. Bu sayede hem yakıt sarfiyatınızartmadan aracınızı güvenle kullanın, hem aracınızın 2 el değeri korunsun,hem de bakım masraflarınız azalsın...

ef186
21-09-2007, 02:07
Bu durumda sadece bu yonetmelik gecerli olucak ve tune goz ardı edilicekse hepimiz bisiklete binideriz ....
Tuv onaylı parca kullanımı gecerli olucak ise ozamn yasadık tuv onaylı parcalar sayesinde tune artık yasallasıyor ....

miniks
21-09-2007, 04:34
cogu jant tuv onaylı

ama maalesef yasa diyorki aracınızda en ufak fabrika cıkışında olmayan bir degşiklik yaparsanız aracınız trafikten men edilir

1.6 VTi
21-09-2007, 06:19
Parçadan vergi al, takılmasına izin verme, takılınca da ceza kes ya da men et... Bu mentalite umarım yakında değişir yoksa ülkede büyük çaplı ayaklanmalar başgöstermeye başlar...

Asil
21-09-2007, 08:00
Yemişim AB'sini de standartlarını da...

Baran^
21-09-2007, 08:04
Parcaların yurt içine girmesi yasal,Tuning Shop açmak yasal,o parcaları satmak yasal ama Aracının üstünde gezmek yasak! o parcaları evde yatağının yanına koyup izleyesin diye satılması yasal zaten.Böle şerefsizlik görmedim ben.Bu memlekette ne düzgünki zaten.(deveye sormuşlar oran niye yamuk diye,nerem düzgünki demiş aynen o hesap)

efe-E
21-09-2007, 08:16
hahahahah biri gelip benim arabamı " aaa beyefendi aracınızı trafikten men etmek zorundayım , AB yasası gereği " diycek. Başlarım Avrupa'sına ,Birliği'ne , Yasası'na.

Sen ürünlerin girişine izin ver,vergini al,satmasına izin ver,vergini al, sonra takınca benim arabamı kapa. Oh ne güzel iş ya.Biz bu kafayla önümüzdeki 50 yıla zor çıkarız.

Baran^
21-09-2007, 08:20
50 yılmı? :hahaha: yazık bize..

egeturbo
21-09-2007, 08:26
biz ülkeye getirelim vergisini gümrüğünü al sonra biz satalım satarkende kes fatura onun %18 ini al cebe koy sonra bu kadar milet onu arabasına taksın sonra men ha ozaman benim ülkeye getirdiğim parçaların gümrüğünü geri iade etsin başlarım onun ab sine bune bea yakında el arabasına kalacaz

SOMEONESPECIAL
21-09-2007, 09:51
Böyle bir sistemin yasallaşması, yürürlüğe girmesi, uygulamaya başlanması min. 10 sene... Ya TR AB'de tam üye ne zaman olacak??? Elbette hiç bir zaman... En azından yaş itibarıyla ben göremem ). Hadi diyelim ki girdi bu kanun yürürlüğe kim uygulayacak? Hükümetin %2 zam yaptığı memur mu? Komik olmayalım beyler gerçekçi olalım! Benim memurum işini bilir !!! Bi yeşil Atatürk'ün yanına birde kırmızı sıkıştırırsınız:ofk: Ben 16 yaşındayken duymuştum standart dışı jantların ruhsata işlenecek olmasını özellikle taksilerin! jantlarının kesinlikle Taximetre de küçük ebatlı lastiklerin haksız kazanç elde ettikleri için ama yaşım 36 değişen hiç bir şey yok ???

tool
21-09-2007, 10:07
buna benzer bir haber agustos ayinda cikmisti;
ihale parasi ödendikten 18ay sonra istasyonlar hizmete girebilicekmis, ozamana kadar eski istasyonlara devam...

Berk007
21-09-2007, 10:10
ya zaten biz AB'ye girersek AB dağılır merak etmeyin :D

merttepe
21-09-2007, 10:38
yakarım bu gezegeni yakarııımmm..

streetracer_nos
21-09-2007, 10:55
burası tr... hiç bişi olmaz

sword
21-09-2007, 12:02
0,7 bar üstü vergiye tabiymiş:)

TAM35GNY
21-09-2007, 12:25
0,7 bar üstü vergiye tabiymiş:)

:D:D

Şaka bi yana walla eğer böyle bi şey olursa illegal araç dolar ortalık suç oranı artar bence...

Dragger
21-09-2007, 13:07
Beyler merak etmeyin hepsi yalan olur :)

Su an arabayı götürmeden ruhsatla muayene eden adam dolu, 20 liraya bakıyor...

AB standartı olunca da max 40 lira veririz, zamlanmıs olur, yine arabayı göstermeyiz :)

TUV olayına gelince de benim arabama angeleye far yok, gittim ustamda yaptırdım, bi de tüv mü uydurcaz ona :p

gorke
21-09-2007, 14:03
ondan sonra millet piskopat olmuş diyolar, al işte ndn olmayasın...

streetracer_nos
21-09-2007, 14:10
Beyler merak etmeyin hepsi yalan olur :)

Su an arabayı götürmeden ruhsatla muayene eden adam dolu, 20 liraya bakıyor...

AB standartı olunca da max 40 lira veririz, zamlanmıs olur, yine arabayı göstermeyiz :)

TUV olayına gelince de benim arabama angeleye far yok, gittim ustamda yaptırdım, bi de tüv mü uydurcaz ona :p

ab standartı olursa 40 lira deil de 40$ veririz gibime geliyo :D:D

Dragger
21-09-2007, 14:21
40 euro pardon :)

streetracer_nos
21-09-2007, 14:25
ne verirsen alırlar bizimkiler:p

Dragger
21-09-2007, 14:49
Tabi canım öncam filminden dolayı 1 YTL x 4 vermisligim var.

Kagıt para falan da olmasına gerek yok :)

SaRaC
21-09-2007, 17:44
Bizim avrupa birliğine girmemiz yakın gelecekte zor gibi ama keşke bahsedildiği gibi takana kadar yasal olan malzemeler takılıncada sorun çıkarmasa:) Bu iş avrupada amerikada nasıl merak ediorum bilenleriniz paylaşırsa sevinirim. Bize has bi saçmalıktır heralde parayla rezil olmak:o

STN
21-09-2007, 19:50
avrupada herhangi bir karakolda bile parçalarını onaylattırabiliyorsun diye duymuştum
ne kadar dogru bilmiyorum tabi :)

Shadow_Dancer
21-09-2007, 21:52
Yemişim AB'sini de standartlarını da...

ahahahahahaha :D

Berkan
21-09-2007, 23:01
avrupada herhangi bir karakolda bile parçalarını onaylattırabiliyorsun diye duymuştum
ne kadar dogru bilmiyorum tabi :)

benim arkadasm bosna da oturuo buraya geldi yaz tatiline arabası komple sedfli mor oldu dısta nerdese orjinal 1 parca yok Ss egzoz jant filtre vs. sorun cıkıomu die sordugumda hepsini ruhsatma isletmem 1kac saatimi aldı sadece dedi :D

aracta bu :D
http://www.autoclubturkey.com/images/garageturk/a/0004855-000000110231.jpg

Pugcu_Atakan
22-09-2007, 20:32
Giremicezki ne kuralı... kimsenin istediği yok

Istilldo
22-09-2007, 23:43
hiç kafayı yormayın, verirsin ruhsatı muameleciye yaptırır getirir burası türkiye

levent
22-09-2007, 23:56
ya zaten biz AB'ye girersek AB dağılır merak etmeyin :D

katılıyorum.

ab'den vazgeçerim, kokoreç'ten vazgeçmem:D

TURBO_S2K
23-09-2007, 16:04
yaw benim anlamadigim bisey var. neden AB ye girince modifiye yasak olsun ki?? dunyanin en piskopat volvo lari, saab lari, ne biliyim bole E34 M5 ler falan hep Isvec ten falan cikio. Onlar nasil yapio??

bu arada muayene olsa ne olucak ki yapan gene turk diilmi muayene yi. sanki avrupa birliginden adam yollicaklar. bi yolu bulunur muayeneyi gecmenin

Maxiboost
23-09-2007, 16:23
eheh işlemler ne kadar sürücekmiş? kuyuruğu hesaplamıolar galiba? yaptırmam ki polisede durmam olur biter

STN
26-09-2007, 23:45
turbo s2k isveç ab de deil yanlış bilmiosam :)
uygulama açısından 1-2sene aksar bu olay piyasa hurda araç dolu yemez uygulamaya geçirmek :)

deathofacar
27-09-2007, 01:26
Parçadan vergi al, takılmasına izin verme, takılınca da ceza kes ya da men et... Bu mentalite umarım yakında değişir yoksa ülkede büyük çaplı ayaklanmalar başgöstermeye başlar...

Parcaların yurt içine girmesi yasal,Tuning Shop açmak yasal,o parcaları satmak yasal ama Aracının üstünde gezmek yasak! o parcaları evde yatağının yanına koyup izleyesin diye satılması yasal zaten.Böle şerefsizlik görmedim ben.Bu memlekette ne düzgünki zaten.(deveye sormuşlar oran niye yamuk diye,nerem düzgünki demiş aynen o hesap)

vergilendirme ayrı bi olay arkadaşlar. mesela eroin ticaretinden yakalandın diyelim. eroin işinden dolayı ceza kanunlarıyla , yaptığın işten elde ettiğin kazancın vergisini ödemedin diye vergi yasalrı açısından cezalandırılıyosun. ayrıca bazı arkadaşların da dediği gibi burası türkiye. ab yasasına uygun istasyonlara türk işi bi yorum getiririz hemen:)

1.6 VTi
27-09-2007, 01:30
İyi de bunun eroinle bir alakası yok ki ? Aradaki fark biri EROİN yani illegal bir madde(kullanması da SATMASI da suç), diğeri legal otomobil parçası, gümrük&vergi alıyorsun sattırıyorsun ama taktırmıyorsun, 2sinin arasında fark var...

deathofacar
27-09-2007, 02:12
benim demek isediğim şu ki vergisini ödemeniz yaptığınız işi yasallaştırmaz. vergi olayı sadece alınan satılan ne olursa olsun gelir var mı yok mu ona bakar. ticaretin nev inden bağımsız yani. gümrük vergisi yurt dışından bir malzzeme geldiği için , kdv yi o malı satın aldığın için , gelir ve ya kurumlar vergisi satanın el de ettiği gelirden dolayı değerlendirmek gerekiyor. bu malın kulanıllmasının yasak olup olmamasından bağımsız yani.

zaten dediğim gibi hiç telaş etmeye gerek yok kendimize göre o istasyonları yeniden yorumlarız biz.

1.6 VTi
27-09-2007, 02:17
Zaten kaçarı yok Turkish Style yapacaz yoksa araçların %25-30'u tahminen men olur TüvTÜRK sayesinde ama demek istediğimi tam anlatamamışım galiba, dediğin gibi vergi ve gümrük aynen öyle ama kullanmak ya da satmak apayrı birşey, eğer satılmasına izin veriyorsan sen bir devlet olarak kullanılmasına da izin vermek zorundasın, benim anlatmak istediğim bu ;)

deathofacar
27-09-2007, 02:34
Zaten kaçarı yok Turkish Style yapacaz yoksa araçların %25-30'u tahminen men olur TüvTÜRK sayesinde ama demek istediğimi tam anlatamamışım galiba, dediğin gibi vergi ve gümrük aynen öyle ama kullanmak ya da satmak apayrı birşey, eğer satılmasına izin veriyorsan sen bir devlet olarak kullanılmasına da izin vermek zorundasın, benim anlatmak istediğim bu ;)

tabi ki doğru olanı da bu. buna katılmamak elde değil zaten. zaten benim bu bizim malzemeler haricinde satılması serbest olupta kullanıması yasak olan başka hiç bir mal veya hizmet aklıma gelmiyor:).

1.6 VTi
27-09-2007, 02:44
Şimdi anlaştık usta ;)

kRo_bOy
27-09-2007, 23:06
avrupada modifiye diye birşey yok heralde nasıl olcak ben anlamadım bunu çok saçma bişey