PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Maaş sorunsalı

Günkut
07-09-2011, 22:42
Size bir konuda fikir danışmam gerekiyor daha önce çalışmış olduğum işyerinden ayrıldım içeride tam 30 günlük param var fakat 20. iş gününde çıkışımın tamamlandığını gidebiliceğimi söylediler ve çıkış belgelerimi imzalattılar.Tam ben çıkarken yeni elemanlar geldi işi öğret 10 gün burdasın dediler problem olmasın ekmek yedik diye eyvallah dedik 9 gün durdum işi öğrettim özel bir sebepten dolayı o gün işi bırakmak zorunda kaldım giderken maaşını filan vermem tarzında konuşamalar oldu.

Şimdi sormak istediğim işe giriş ve çıkış saatlerini gösteren ve çalışan herkezin imzaladığı kağıtlar var fotokopilerini çektim tarihi vs de yazıyor tam 1 aylık çalışmış olduğumu bununla belgeleyebilirim.

3 ay çalıştım sadece 3 gün sigorta yapmışlar bunuda çıkarken öğrendimki sigorta ayın 1.inde başladı ben 9unda bıraktım işi.

Maaşımı vermeme gibi bir lüxleri varmı ?

Vermedikleri takdirde yakın çevremdeki arkadaşlarım ver mahkemeye uğraş vs dedin.Ne yapmalıyım ? Belki alıcağım para küçük bir mebla ama alınterinin yenmezi hiçe sayılması canımı sıkıyor ne yapmalıyım daha önce yaşamış yada benzer durumla uğraşmış arkadaşlardan yorum bekliyorum.

Edit:Ve ben ilk değilim arkadaşlar benden önceki dönemdede çıkan arkadaşlar oldu işten onlarında içerde paraları kaldı ugraşmadılar yada vermediler bilmiyorum ama paralarını alamadılar.

Eriador
07-09-2011, 22:45
Bro ise girmeden once imzaladigin kontratini kontrol et . Orda ole bi madde varsa haklari olabilir ama yoksa sanmiyorun olucagini

elpadre
07-09-2011, 22:47
Mahkemeye ver bak nasıl yusuf yusuf oluyorlar

Günkut
07-09-2011, 22:47
Yok abi kontrat yada başka birşey imzaladım tüm maddelerini okudum maaşla ilgili olarak tek bir madde vardı yanlış hatırlamıyorsam şöyle :

Çalışan şirketin belirlediği sürelerde ve aralıklarda maaşını alır. Böyle birşey ama ben sonuçta çalışmıyorum ve işten ayrıldım yani bir devamlılık sürecim yok.

Mahkemeye ver bak nasıl yusuf yusuf oluyorlar

Vallahi melih abi birde ileri geri konuştular fena canım sıkıldı..

yucelebeci
07-09-2011, 22:56
bence mahkemeye ver hatta bu işlerde tecrübeli avukatlar var kesin kazanirsin

powERS
07-09-2011, 23:02
sıgorta kurumuna gıt sıkayet et. bu adamın yanında 30 gun calıstım 3 gun sıgorta yapmıs de. ver dılekcenı ordan bı yesın cezayı. ayrıca ucretınıde vermedıgını belırt. bakalım aynı sekılde ılerı gerı saa sola konusabılcekmı.

ısten cıktıktan sonra ıssızlık maası dıye bır sey bıle var ıstedıkten sonra onu bıle alabılıyosun. urasman lazım ama.

muhtemelen sen onlardan daha zengın degılsın olaya oyle bak yanı. senden ondan bundan cırptıgı 3 5 ufak paralarla kendılerını patron ılan edıyorlar. sıkıntı yarat bıraz sen olay cozulur.

16EC813
07-09-2011, 23:05
tüm çıkarılan arkadaşları toplayıp birlikte sgk ya yazı verin

Eworen
07-09-2011, 23:06
Herşey bi yana sigortanı 3 gün yatıramazlar sigortasız işçi çalıştırmanın işveren açısından pek şakası yoktur yalnız
Cezalar bazen şaka gibi olabiliyor
İspatlama olasılığın yüksekse bırak tehditi blörf yapsan yeterli olur zaten..

sanctuary35
07-09-2011, 23:07
kesinlikle öyle bir hakları yok ödemek zorundalar en son iş mahkemesine kadar gider ki sen istifa edicem dedikten 2 hafta sonra işten ayrılma hakkın var 10gün daha kalıp adamlara kıyak yapmışsın. sigortanı eksik ödemesi büyük suç çalıştığını ispatladığın taktirde ödemedikleri her günü ödemek zorundalar ve cezasınıda ödeyecekler.
iş sözleşmende de ne olursa olsun maaşını ödemekten ve sigortanı ödemekten kurtulamazlar aksini belirten bir madde varsa bile geçersiz olur.
iş kanunu yedim yuttum günlerdir isg uğruna :D

BoraRS
08-09-2011, 06:24
Kanunlar herzaman çalışandan yanadır. Bunu sakın unutmayın. Kendi elinle bir kontrat imzalasan bile kanun senin yanındadır. Maaş ödememe prim yatırmama gibi konular var ise hemen noterden bir ihbar çek. Sakın adamların karşısında da ezilip bükülme. Dimdik dur. Bak neler oluyor izle sonra.

h.guroglu
08-09-2011, 06:43
ilk önce şirket yetkilisiyle görüş ve çok ciddi şekilde benim içeride kalan paramı verin yoksa muhatabınız ben değil iş mahkemsi olacaktır diye söleyin ya paranızı ödiyecekler yada git neyaparsan yap diyeceklerdir.

sende iş mahkemesine gidip savcıya dilekçe vericeksin.

daha sonra keşif için yetkili kişiler şirkete gidecek alacağınız meblayı faiziyle hesaplıyacaklar.

ardından şirket seni arayıp gel paranı vercez yanlız şikayetinden vaz geç diyecektir.

kararda senin ya şirketin verdiği parayı alacaksın yada mahkemenin sonuçlanmasını bekleyip (ortalama 1-2 sene sürer) paranı faiziyle geri alacaksın

facia
08-09-2011, 08:10
Eğer seni SGK kaydını yaptırmadılarsa önce paranı al... Paranı aldıktan sonrada sGK'ya şikayette bulun... İş davası da 1-2 sene sürmez merak etme ...

ToNy
08-09-2011, 08:17
Eğer İstanbulda yaşıyorsan Unkapanında SGK Müfettişleri var,
Oraya gidip matbu bir form doldurup müracatını yap, En geç 15 güne kadar işyerine yazı gider seninle anlaşmaları için iki tarafıda müdürlüğe çağırırlar...
Müfettişlerin yardımıyla tüm haklarını alabilirsin...

GTCihad
08-09-2011, 08:17
Özellikle sigortasız çalıştırmaktan bayağı bi sıkıntı yaşarlar

Günkut
08-09-2011, 08:54
Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar ayın 10u maaş günü o güne kadar mecbur bekliyoruz ama içerde bir arkadaşım var sineği saldım ben bakalım ne olucak bekliyorum..

nitrO_Oxide
08-09-2011, 09:00
Eger imza attığın kağıtta içerde kalan tüm alacaklarımı aldım ve herhangi bi talebim olmayacaktır tarzında ise hak talep etmen zorlaşabilir.genelde istifa dilekcesini bu şekilde yapıyorlar

leader_T
08-09-2011, 09:27
Bro ise girmeden once imzaladigin kontratini kontrol et . Orda ole bi madde varsa haklari olabilir ama yoksa sanmiyorun olucagini

Arkadaşlar öyle kendi kafalarına göre şirketler sözleşme hazırlayamazlar eğer hazırlarsalar ve sen imzasan bile o sözleşmeninde bir geçerliliği olmuyor mahkemede. Sonuçta çalışanlarında bir hakkı var. Aynı durum benim eski şirketimde müdürümün başına geldi.
İşten çıkartıldı ve işten çıkartılamm halinde tazminat talep etmeyeceğim maddesinin altına imza atmasına rağmen mahkemeye verdi ve kazandı. tazminatını+çalışmadığı günlerinde parasını şirketten tahsil etti.

driftboy
08-09-2011, 10:54
3 ay çalıştım sadece 3 gün sigorta yapmışlar bunuda çıkarken öğrendimki sigorta ayın 1.inde başladı ben 9unda bıraktım işi.

3 ayda sadece 3 gün sigorta yapmışlarsa ve 3 ay boyunca calıstııgnızı ispatlayabilirseniz giriş çıkışda kart basma, yada imza gibi şeylerle bu işin işverene aşırı cezası varmış ve sana mahkeme yoluyla yanlış hatırlamıyosam sigorta masraflarını ödüyolarmış. Geçen babamlar konusuyoduda öyle bişey tam dinlemedim aklımda bu kadarı kalmış.

kurpat
08-09-2011, 10:59
her şekilde haklısın, ihbarını 30 gün öncesinden yapmışsan ve 30 gün üzerinde çalışmışsan bunları da belgeleyebiliyorsan paranı vermek zorundalar ... ihbar süresi ile katakulli yapmalarına izin verme..

2.konu 3 ay çalışmaya 3 gün sigorta durumu varsa iş mahkemesinden işyerine ağır ceza verdirebilirsin (kapamaya kadar gider)

2.konu ile patronu karkutman yeterli olacaktır, hala diretirse de hemen dilekçeni ver ;)

hakzer
08-09-2011, 13:42
hangi ilde isen oradaki çalışma bakanlığının bölge çalışma müdürlüğüne gidip elindeki evrakların ile birlikte başvuru yapıyorsun, karşı tarafa güzel bir ceza çıkar yaklaşık olarak 1 ay geriye dönük giriş yapılsa asgari ücretin 5-6 katı + ssk primin

fakat elindeki evrakla 3 ay çalıştım, 1 ayını ispatlayabilirim dedin gibi anladım. eğer öyleyse önceki aylarda çalıştığın sürede her hangi bir evrakın üzerinde imzan ya da isminin olması bile işini kolaylaştırır. sadece sende olması gerekmiyor mesela firmanın çalıştığı diğer firmaların evraklarında bile olabilir (firmanıza gelen kargoyu teslim almış olabilirsin, kargo firmasından teslim tutanaklarını çıkarttırabilirsin ya da sevk irsaliyesi,fatura tarzında resmi belgelerde adın olabilir) bir tanıdığım öyle yapmıştı.
eğer maaşını banka üzerinden ödedilerse banka ekstresi ya da makbuzları lehine kullanabilirsin.
sgk ile zaman kaybetme direkt bölge çalışma müdürlüğüne başvuru yap önce iki tarafı da çağırıyorlar uzlaştırmaya çalışıyorlar olmazsa iş mahkemesine gönderiyorlar fakat senin durumunda kayıp istihdam olduğu için çabuk neticelenir.
çalıştığın ekstra 9 gün için bile sgk ya giriş yapıp sigortalı olarak çalıştırmaları gerekirdi aklında olsun.
hepsi bir tarafa çıkış belgeleri dediğin kağıtlarda ne yazıyordu, bunlar önemli; senin aleyhine bir şey varsa da iş müfettişlerine bana çıkabilmek için bunları imzalaman gerekiyor dediler imzaladım dersin doğrusu da budur her halde. iş mahkemelerinde işçi her zaman 1-0 önde başlıyor unutmayın sadece çıkış belgesi ve işe girişte yapılan sözleşmede bağlayıcı hükümler olmasın. bütün sözleşmeler sigortası yapılmış işçi için hazırlanır yeter ki çalıştığınız sürelerde ssk yapılmadığını ispatlayın

Günkut
08-09-2011, 13:52
Çok teşekkür ederim abi bilgiler için satın almadaydım orda her gün 2 3 kağıta imzam vardır 2 ay çalışığımı belglerim ay da deneme süresi olarak soktular :D

yARIN BİR GELSİN abi maaş günü baklım yatmazsa direk bunu yaparım..

GokhanRS
08-09-2011, 14:03
Eğer İstanbulda yaşıyorsan Unkapanında SGK Müfettişleri var,
Oraya gidip matbu bir form doldurup müracatını yap, En geç 15 güne kadar işyerine yazı gider seninle anlaşmaları için iki tarafıda müdürlüğe çağırırlar...
Müfettişlerin yardımıyla tüm haklarını alabilirsin...

:icon_tup:

tony yi dinle bu işleri bilir

birde aynı işyerinde çalışanların şahitliği bile ispatlamana yetebiliyor bazen. kaç tane şahit isterler orasını bilemiyorum

The_Crow
08-09-2011, 17:02
2 ay çalışığımı belglerim ay da deneme süresi olarak soktular :D

Sigortalı olma konusunda "deneme süresi" diye bişi yoktur. Kanunen işe başladığın günün engeç ertesi günü seni sigortalı yapma zorunluluğu vardır. Hatta sen işe başlamadan 1 gün evvel bile sigortaya başvuru yapmak zorundalar. ( ben bu kişiyi yarın işe alıyorum diye).

İşverenler herkesi böyle kandırıyo. "3 ay deneme süresi sonrasında sigorta" diye. Halbuki SGK konusunda deneme yoktur o anca sizi işyeri için denemeye tabi tutabilir. 3 ay sonunda çıkarsa bile sizin sigortanızı ödemek zorundadır. Herkesedir lafım. kimse sizi böyle kandırmasın.

Sizin duruma gelince herhalukarda alırsınız ve çook ciddi ceza ödetirsiniz. Bi arkadaş daha bahsetmişti. Gidin Unkanı SGK'nın oraya orda bu işlerle uğraşanlar var. Hatta meşhur olanı vardı. Adı Reflex'miydi öyle bişiydi. ( yanlış da biliyor olabilirim.)
Onlara başvurun onlar bi iş yerinize gözüksün. Ondan sonrasında işyeri size gelecektir. "Vazgeç" diye.

NOT : SGK'nızı Asgariden gösteriyorlarsa bunu da bir kozunuz olarak ekleyin.
Saygılar,

Günkut
09-09-2011, 09:02
Bilgilendirme için teşekkürler.