PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Engelli Araçları İçin Yeni Düzenleme...

C!N
13-09-2011, 00:06
Arkadaşlar ''Karayolları Trafik Yönetmeliği''nde engelli araçlarını ilgilendiren değişiklikler olmuş şu anda öğrendiğim kadarıyla, buna göre;

- Engelli sürücülerin kullandıkları araçlarda bulunması zorunlu kılınan sakat damgalı plaka uygulaması iptal edildi.
- Otoparklardan yararlanabilmek için Otopark Kartı düzenlenecek
- Özel donanım bulunan aracı sadece araç sahibinin kullanması zorunluluğu ortadan kaldırıldı.
- Artık özel donanımlı araçlar ödünç verilebilecek ve kiralanabilecek.

http://i56.tinypic.com/ih5rwh.png

ismail sarpkaya
13-09-2011, 00:08
uygulamaya ne zaman giricek acaba bi bilgi varmı ?

powERS
13-09-2011, 00:09
oh oh ıyıyı guzel. gene yaradı bırılerıne... vergı vermeden lux tasıtların satısı patlar.

C!N
13-09-2011, 00:17
oh oh ıyıyı guzel. gene yaradı bırılerıne... vergı vermeden lux tasıtların satısı patlar.

Sence bardağın yarısı boş mu yoksa dolu mu?

uygulamaya ne zaman giricek acaba bi bilgi varmı ?

Yönetmelik yayınlanmış zaten, uygulamada şu anda düzenleme...

powERS
13-09-2011, 00:19
Sence bardağın yarısı boş mu yoksa dolu mu?

boş olan kısmını bardağı tutmayı haketmeyenler dolduracak benım kızdıgım nokta o.

UtkuG
13-09-2011, 00:19
Çok iyi bi proje olmuş helal olsun

C!N
13-09-2011, 00:25
boş olan kısmını bardağı tutmayı haketmeyenler dolduracak benım kızdıgım nokta o.

Haketmeyenler birşeyler değişmden de bir şekilde yapabileceklerini yapıyorlar, yallnız engelli birinin aracını eşi bile kullanamıyordu, artık bu ortadan kalktı, buradan bakmak daha doğru olmaz mı?

powERS
13-09-2011, 00:38
Haketmeyenler birşeyler değişmden de bir şekilde yapabileceklerini yapıyorlar, yallnız engelli birinin aracını eşi bile kullanamıyordu, artık bu ortadan kalktı, buradan bakmak daha doğru olmaz mı?

o konuda kesınlıkle haklısın. ve bende zaten kesınlıkle bu aracları kullanma hakkı olanlara bırsey soylemek ıstemedım. eger oyle anlasıldıysa kusurabakma. ve evet o kanun cok sacmaydı. ben 1.dereceden yakınları kullanabılıyor dıye bılıyordum ama degılmıs.

ama dıger taraftan bakınca cok sınırıme dokunuyor. hele bırde bu adılıgı yapıp kendıne yedıremeyenler var. plakadakı baskının etrafı mavı olması gerekırken o mavı kısmı sılenler yada baskıdakı sıyahı sılenler.... elıme sprey boya alıp komple boyamak ıstıyorum gorunce..

slowmotion
13-09-2011, 00:48

lüx araç almak için geçerli değil bu, en fazla 1600cc ye kadar alıyorsunuz. en iyi 316 mercedes a150 falan alınır... devlet engellilere hak tanımışsa 1600cc ferrari olsun sorun yok...

bu arada kdv alınıyor, ötv alınmıyor sadece. vergisiz iş olmaz...

Çok iyi bi proje olmuş helal olsun

bencede...

kullanamicak durumu olamayanları niye düşünmüyorsunuz? kim kullanacak peki? engel durumu %90 olanlarında düşünün... bence olmaz. zaten eski yasaya göre 1. dereceden en fazla 3-4 kişi kullanabiliyordu

o konuda kesınlıkle haklısın. ve bende zaten kesınlıkle bu aracları kullanma hakkı olanlara bırsey soylemek ıstemedım. eger oyle anlasıldıysa kusurabakma. ve evet o kanun cok sacmaydı. ben 1.dereceden yakınları kullanabılıyor dıye bılıyordum ama degılmıs.

ama dıger taraftan bakınca cok sınırıme dokunuyor. hele bırde bu adılıgı yapıp kendıne yedıremeyenler var. plakadakı baskının etrafı mavı olması gerekırken o mavı kısmı sılenler yada baskıdakı sıyahı sılenler.... elıme sprey boya alıp komple boyamak ıstıyorum gorunce..

kendine yedirememe mevzusu değil, dikkat çektiği için bakışlardan rahatsız olabilir araç içindekiler... genel yaklaşmayın konuya...

bence kiralanma saçma olmuş. geri kalan olması gerektiği gibi...

Ludacris
13-09-2011, 00:55
1600cc olayi super olmus
Yoksa bizim insanlarin icinde biraz makatlik var
Cikarlari ugruna neler yaparlardi ki yaparlar burda yine gey. Lik

powERS
13-09-2011, 01:00
lüx araç almak için geçerli değil bu, en fazla 1600cc ye kadar alıyorsunuz. en iyi 316 mercedes a150 falan alınır... devlet engellilere hak tanımışsa 1600cc ferrari olsun sorun yok...

kendine yedirememe mevzusu değil, dikkat çektiği için bakışlardan rahatsız olabilir araç içindekiler... genel yaklaşmayın konuya...

1600cc ust sınırımı var ? bunu bılmıyordum. mini bmw mercedes var yani dolasan. ve bu ötv dediğin zaten yetmezmi ?

benim bu kadar sınır olmamın sebebı engellı olmamasına ragmen engellıymıs gıbı ındırımden yararlananların olması..

plaka konusunda ise bence oyle. yoksa zaten dıkat cekmek ıcın yapılan bı uygulama degılmı?.

eger rahatsız oluyorsa plakanın oyle olmasından dıger haklarından da feragat etsın.

gercı yenı gelen kanunla bu soyledıgınızde yapılmıs oluyo.

neyse uzatmanın manası yok konuyu. hayırlısı olsun. buyukler dusunmustur...

slowmotion
13-09-2011, 02:00
1600cc ust sınırımı var ? bunu bılmıyordum. mini bmw mercedes var yani dolasan. ve bu ötv dediğin zaten yetmezmi ?

benim bu kadar sınır olmamın sebebı engellı olmamasına ragmen engellıymıs gıbı ındırımden yararlananların olması..

plaka konusunda ise bence oyle. yoksa zaten dıkat cekmek ıcın yapılan bı uygulama degılmı?.

eger rahatsız oluyorsa plakanın oyle olmasından dıger haklarından da feragat etsın.

gercı yenı gelen kanunla bu soyledıgınızde yapılmıs oluyo.

neyse uzatmanın manası yok konuyu. hayırlısı olsun. buyukler dusunmustur...

öyle kolay kolay kimse yararlanamaz, devlet hastanesinden heyet raporu veriyorlar.herkes alamıyor zaten. %değerleri var. imkanlar yeterliyse mercedeste dolaşır bmw'de en fazla 1600cc olsaydı ferraride dolaşırdı. buna karışamazsın. senin bindiğin/bineceğin arabaya kimsenin karışamaması gibi bu durum...

ötv li - ötv siz arası farkı ver dostum c180 amg paket alacağım ozaman :) farkı sen vermeyeceğine göre, plaka'da gereksiz gördüğüm o amblem kalkacak. doğrusunu yaptılar zaten senle hem fikiriz.

tamamen yanlışsın, başına gelse anlardın. anlamanı da beklemiyordum zaten... araçları ucuza alıyorlar diye bukadar yüklenmen yersiz, verilmiş hak var ortada. ailende hiç varmı? eminim yoktur:icon_tup: kötüye kullananı allaha havale edeceksin, plaka boyamayı isteyerek değil:ofk:

herkesin duyarlı olmasını rica ediyorum

slowmotion
13-09-2011, 02:03
1600cc olayi super olmus
Yoksa bizim insanlarin icinde biraz makatlik var
Cikarlari ugruna neler yaparlardi ki yaparlar burda yine gey. Lik

bencede 1600cc olması gereken limit.

C!N
13-09-2011, 03:06
kullanamicak durumu olamayanları niye düşünmüyorsunuz? kim kullanacak peki? engel durumu %90 olanlarında düşünün... bence olmaz. zaten eski yasaya göre 1. dereceden en fazla 3-4 kişi kullanabiliyordu

Kullanamayacak durumda olanlar için (%90 ve üstü) yasa 1. derece değil, 3. dereceye kadar akrabalar kullanabiliyor, kapsam sizin belirttiğiniz gibi dar değil, onlar için alternatifler mevcut zaten, kardeş, anne baba, torun damat vs... Ayrıca plaka durumu onlar için de geçerli. Kiralama olanağı sürücü kursları için düşünülmüş olabilir, ***** H sınıfı ehliyet veren kurslarda engelli araçları bulunmuyor...

C!N
13-09-2011, 03:14

.

Arkadaşım, otomobilde 1600cc, minibüste 2800 cc sınırı zaten 2005'ten beri vardı, yeni birşey değil, ayrıca engelli biri şu kanun çıkana kadar, engelli tertibatını taktırıp, aracı kendi kullanımına uygun hale getirerek, bütün vergilerini ödeyip Bugatti Veyron dahi alsa, o işarete sahip plakayı aracına takmak zorunda idi, yasaların engelliye ''haklarından feragat et normal plaka kullan ya da bütün vergilerini öde aracını herkes kullanabilsin'' demesi gibi bir şey söz konusu değildir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak gerekir bence...

Cry
13-09-2011, 03:24
Çok güzel bir düzenleme olmuş bravo

mgnPower
13-09-2011, 07:55
ben kendi acimdan baktigimda engelli plakalarina daha bir saygili davraniyorum yolda. bu ayrim kalkti su anda anladigim kadari ile. yolda birine hot deseniz silah cekmeye hatta o cektigi silahin tetigine basmaya kadar gidebiliyor gunumuzde. engelli birinin yaptigi hatada plaka onemli bir ayracti ve daha fazla alttan aliyordunuz biraz daha hosgoru ile yaklasiyordunuz en azindan ben oyleyim. simdi bu ayrim ortadan kaltigina gore birazda isin sokak kavgasi tarafi var saygisizlar kuralsizlar ve hayvanatlar cemiyeti olarak. calistigim kurumdada var engelli plakasi kullanan arkadaslarimiz buyuklerimiz bence bizden daha cok hak ediyorlar insan gibi ve duzgun yasamayi.

erhann
13-09-2011, 08:08
yurdisindan arac getirmede yas sinirinida kaldirsalardi bi ek9 alsaydik

erhann
13-09-2011, 08:12
bilgilendirme icin tesekkuler

slowmotion
13-09-2011, 10:44
Kullanamayacak durumda olanlar için (%90 ve üstü) yasa 1. derece değil, 3. dereceye kadar akrabalar kullanabiliyor, kapsam sizin belirttiğiniz gibi dar değil, onlar için alternatifler mevcut zaten, kardeş, anne baba, torun damat vs... Ayrıca plaka durumu onlar için de geçerli. Kiralama olanağı sürücü kursları için düşünülmüş olabilir, ***** H sınıfı ehliyet veren kurslarda engelli araçları bulunmuyor...

ben polis memuruna sorduğumda öyle demişti demek sallamış. ama bana ruhsatta 3-4 kişinin adı yazıyor en fazla bunlar kullanıyor sadece demişti. budamı yanlış?

Hakan Burak
13-09-2011, 21:30
Şu anda benim abim Zihinsel engelli ve otomobil süremeyeceğini ailecek herkes biliyor. Ve Şu an Heyet Raporlarında %65-70 arası engelli olarak gözüküyor. Ancak %90'dan sonra olan engelliler için alınacak araçta engelli ehliyeti istenmiyor. Şimdi bu olay kalktı mı? Yoksa heyete tekrar çıkıp raporun derecesini yükselttirmek mi gerekiyor? Öyle ha denilincede yükseltilmez ama Burası Türkiye olur mu olur. Amacımız sahtekarlık yapmak değil. Hem ailedekilerin işi görülsün, hemde engelli olan abimin. (Hastane gidiş-geliş, Rehabilitasyon Merkezi gidiş, geliş.)

slowmotion
14-09-2011, 01:03
Şu anda benim abim Zihinsel engelli ve otomobil süremeyeceğini ailecek herkes biliyor. Ve Şu an Heyet Raporlarında %65-70 arası engelli olarak gözüküyor. Ancak %90'dan sonra olan engelliler için alınacak araçta engelli ehliyeti istenmiyor. Şimdi bu olay kalktı mı? Yoksa heyete tekrar çıkıp raporun derecesini yükselttirmek mi gerekiyor? Öyle ha denilincede yükseltilmez ama Burası Türkiye olur mu olur. Amacımız sahtekarlık yapmak değil. Hem ailedekilerin işi görülsün, hemde engelli olan abimin. (Hastane gidiş-geliş, Rehabilitasyon Merkezi gidiş, geliş.)

dostum bildiğim kadarı ile durumumuz aynı, araç almak ile ilgili rapor alacaksınız bence. heyet raporunun alma nedeni araç için olmalı diye biliyorum. devlet hastanesinden heyet raporu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. rahat ol dostum kimse yanlış anlamaz. olması gerekeni yapıyorsun

63owen63
14-09-2011, 01:25
[QUOTE=207rc;2595456]lüx araç almak için geçerli değil bu, en fazla 1600cc ye kadar alıyorsunuz. en iyi 316 mercedes a150 falan alınır... devlet engellilere hak tanımışsa 1600cc ferrari olsun sorun yok...

Kdv 'nin geri ödenmesi üzerine birisi dava açmış ve kazanmış,bilginiz olsun. nette vardı evrakların suretleri.

slowmotion
14-09-2011, 01:33
[QUOTE=207rc;2595456]lüx araç almak için geçerli değil bu, en fazla 1600cc ye kadar alıyorsunuz. en iyi 316 mercedes a150 falan alınır... devlet engellilere hak tanımışsa 1600cc ferrari olsun sorun yok...

Kdv 'nin geri ödenmesi üzerine birisi dava açmış ve kazanmış,bilginiz olsun. nette vardı evrakların suretleri.

haberim var olaydan, ötv indirimi bence yeterli

63owen63
14-09-2011, 01:50
[QUOTE=63owen63;2598342]

haberim var olaydan, ötv indirimi bence yeterli

Bence de yeterli , şuan bir çok insan davayı emsal göstererek dava açıyor.

Hakan Burak
14-09-2011, 11:33
dostum bildiğim kadarı ile durumumuz aynı, araç almak ile ilgili rapor alacaksınız bence. heyet raporunun alma nedeni araç için olmalı diye biliyorum. devlet hastanesinden heyet raporu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. rahat ol dostum kimse yanlış anlamaz. olması gerekeni yapıyorsun

Siz rapor almayı denediniz mi? Yani %90 ve üstü derecede engelli raporu verme olasılıkları ne kadardır?

Chatin
14-09-2011, 11:57
bazı(!) engellilerin arabalarında zaten hiç engelli işaret olmadı ki

http://img10.imageshack.us/img10/6861/28921310150316327573739.jpg

onursumer
14-09-2011, 12:08
1.6cc ust sınır var ama

zaten vw falan 1.4tsi ile passat bile satarken lüks araçta artık alınabilir :D

Ahmet_28
14-09-2011, 12:12
%90 olayı zaten çok saçma bi uygulama.engelli kendisi kullanacak ise %40-50 bile yeterli ama yakını kullanacak ise %90 ve üzeri olmalı diyor kanun.kızımın raporu %86 olduğu halde yinede olmadı bence düşmesi gerekir bu oranın.

63owen63
14-09-2011, 12:22
%90 olayı zaten çok saçma bi uygulama.engelli kendisi kullanacak ise %40-50 bile yeterli ama yakını kullanacak ise %90 ve üzeri olmalı diyor kanun.kızımın raporu %86 olduğu halde yinede olmadı bence düşmesi gerekir bu oranın.

Ahmet bey % 86 ise, doktorlarla görüşseniz belki bir faydası olur, cünkü bu olayda psikolojik etmenlerden tutun bir cok faktör söz konusu. Allah yardımcınız olsun.

BARR
14-09-2011, 12:24
Şuanda yeni kanunda aracı 1. derece akrabanın kullanabilmesi için (anne baba çocuk) % kaç engel raporu olması gerekiyor?

aga81
14-09-2011, 12:27
Ben zaten app ile sakat isaretini kaldirmistim isabet oldu

Ahmet_28
14-09-2011, 12:28
Ahmet bey % 86 ise, doktorlarla görüşseniz belki bir faydası olur, cünkü bu olayda psikolojik etmenlerden tutun bir cok faktör söz konusu. Allah yardımcınız olsun.

teşekkürler sağolun.ya aslında bazı oranlar eksik yazılmış kimisi fazla ama sonuçta rapor çıkmış 3 yıllık.önümüzdeki yıl sonu bitiyor tekrar yenilenecek o zamana bakalım kanun belki değişir oranları biraz düşürürler

Hakan Burak
14-09-2011, 12:36
Engelli plakalı bir aracım olsa bile Engelli'lerin park edeceği yere park etmem. Çok yanlış bir şey.

Hakan Burak
14-09-2011, 12:37
Şuanda yeni kanunda aracı 1. derece akrabanın kullanabilmesi için (anne baba çocuk) % kaç engel raporu olması gerekiyor?

%90 ve üstü. Benimde abim Engelli ancak %70 engelli raporu olduğu için bir daha rapor alacağız.

63owen63
14-09-2011, 12:59

% 90 minimum.

aslan
14-09-2011, 13:02
Sakat plakalı bir aracım olsa bile Engelli'lerin park edeceği yere park etmem. Çok yanlış bir şey.

bunun nedenini açıklarmısın rica etsem
neden yanlış??

slowmotion
14-09-2011, 13:58
Siz rapor almayı denediniz mi? Yani %90 ve üstü derecede engelli raporu verme olasılıkları ne kadardır?

ben denemedim, ama aynı koşullarda alan tanıdığım var

bazı(!) engellilerin arabalarında zaten hiç engelli işaret olmadı ki

http://img10.imageshack.us/img10/6861/28921310150316327573739.jpg

gerçekten kınıyorum :(

Sakat plakalı bir aracım olsa bile Engelli'lerin park edeceği yere park etmem. Çok yanlış bir şey.

size verilmiş hak o park yerleri. kullanıp kullanmamak size kalmış. yanlış olanı anlamadım bende

GokhanRS
14-09-2011, 14:10
arkadaş bence yürüyebilecek kadar iyi durumdaysam özürlü plakalı aracım olsa dahi park etmem yürümesi zor olanları düşünürüm anlamında söylemiş.

Hakan Burak
14-09-2011, 14:57
neden yanlış??

size verilmiş hak o park yerleri. kullanıp kullanmamak size kalmış. yanlış olanı anlamadım bende

Engelli olan kişi ben değilim. Aracı eğer alırsak Zihinsel engelli olan abimin üzerine alacağız. Engelli plakalı araç kullanacağım doğal olarak ama engelli değilsem eğer neden başkasının hakkını gasp etmeye çalışayım ki? Olay bu kadar basit. Diğer engelliler yararlansın, benim ihtiyacım yok. Ama bazı kişilerin aracı engelli plakalı olmadığı halde o park yerlerine çekiyor. Benin anlatmak istediğim buydu.

aslan
14-09-2011, 15:05
aracı abin yanında yokken kullanırsan haklısın ama şöyle düşün plakanda işareti var ama normal yere çekmiş sana ayrılan yere çekmemişsin aracını engellilere ayrılan yerede sağlam bir kişi çekmiş çünkü neden oraya çekmiş sen onun yerine çektiğin için
umarım anlamışsındır

Hakan Burak
14-09-2011, 15:08
aracı abin yanında yokken kullanırsan haklısın ama şöyle düşün plakanda işareti var ama normal yere çekmiş sana ayrılan yere çekmemişsin aracını engellilere ayrılan yerede sağlam bir kişi çekmiş çünkü neden oraya çekmiş sen onun yerine çektiğin için
umarım anlamışsındır

Tabiki. Tecrübeler önemlidir, hak veriyorum. Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için :)

HaKo
14-09-2011, 15:19
bu %90 oranı tam bir saçmalık, özürün-engelin belli bi düzeyden sonra derecesinin farketmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü bunu yaşayan bilir, engelli insana zaten hayat bi çelme takmış, aynı şekilde ailesinede, o insana bakmak, ilgilenmek hem maddi açıdan hemde manevi açıdan zaten çok zor. Zaten aldığımız nefesten bile vergi alıyorlar daha neyin yüzde hesabını yapıyorlar anlamış değilim. Aynı yüzde muhabbeti özürlü maaşında da var. sanki yüzdesi 1-2 farkedince o adam için herşey çok kolay bi hal alıyor..

Bu yeni uygulama bi nebze olsun güzel olmuş ama park olayını suistimal eden çok insan olur..

Ahmet_28
14-09-2011, 17:10
Sakat olan kişi ben değilim. Aracı eğer alırsak Zihinsel engelli olan abimin üzerine alacağız. Sakat plakalı araç kullanacağım doğal olarak ama sakat değilsem eğer neden başkasının hakkını gasp etmeye çalışayım ki? Olay bu kadar basit. Diğer engelliler yararlansın, benim ihtiyacım yok. Ama bazı kişilerin aracı sakat plakalı olmadığı halde o park yerlerine çekiyor. Benin anlatmak istediğim buydu.

bak güzel kardeşim beni sakın yanlış anlama ama kullandığın ''sakat'' kelimesi beni rahatsız etti emin ol abinide rahatsız eder.biliyorum kötü anlamda kullanmıyorsun ama engelli demen yeterli.

aga81
14-09-2011, 17:23
%90 ve üstü. Benimde abim Engelli ancak %70 engelli raporu olduğu için bir daha rapor alacağız.

Bnde %95 raporu var 3. dereceye kadar akrabaları kullanabılır yazıo

The_Doctor
14-09-2011, 17:25

Artık Bende Kullanabilirim :D hahaha

63owen63
14-09-2011, 18:15
neden yanlış??

Ben de koymam şahsen, annem üzerinden araç alma durumumuz var ama annemin cok şükür eli ayagı tutuyor ve aracı ben kullanacagım için o yeri meşgul etmeme gerek yok, benden daha cok ihtiyacı olan bir engelli vatandaş kullansın. Arkadaş da böyle düşünmüş olabilir.

63owen63
14-09-2011, 18:19

böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum,detaylandırır mısınız biliyorsanız?

Hakan Burak
14-09-2011, 21:20
bak güzel kardeşim beni sakın yanlış anlama ama kullandığın ''sakat'' kelimesi beni rahatsız etti emin ol abinide rahatsız eder.biliyorum kötü anlamda kullanmıyorsun ama engelli demen yeterli.

Özür dilerim, kusura bakmayın. Dalgınlığıma gelmiş. Çok iyi anlıyorum anlatmak istediğinizi. Yanlış anlaşılacak birşey yok. Büyüğüm olarak haklısınız hele ki bu konuda. Gerçekten kusura bakmayın.

slowmotion
15-09-2011, 12:53

aynen katılıyorum, engelli kelimesi mantıklıdır

VolkanA.
26-02-2013, 14:36
Annanemin üzerine bizde araç almayı düşünüyoruz.
Annenem 73 yaşında tam derecesini bilmiyorum ama %90'ın üzerinde.
1) Annanemin üzerine alabilirmiyiz ve ben torunu olarak kullanabilirmiyim?
2)Taksit olayı olurmu?
3)Liste fiyatının yüzde kaç indirimli alabiliriz?
Cevaplayana cevaplamayna Teşekkür ederim.