Orijinalini görmek için tıklayınız : klimayı hava filtresine bağlasak_?
arkadaşlar çok marjinal bir fikir geldi aklıma (gerçi birçok kişi düşünmüştür ama)klimayı hava filtresine bağlasak nasıl sonuç elde ederiz. Zamanında cold-air intake sistem yapan 106gtilar 160 hp olduğu yazıyordu mod dergilernde. Klimayı direk emişe bağlasak klimanın araçtan aldığı güçten fazlasını elde edlir mi_?
LÜTFEN MERAKIMDAN CİDDİ OLARAK SORDUM,ALAYCI OLMAYALIM :) Saygılar...
Osman Bahadır
06-10-2011, 02:14
Enerjinin her dönüşümünde kayıp vardır. Kayıpsız dönüşüm yoktur. Bu durumda da fayda ancak kaybın sıfır olduğu durumda olur ki bu teknik olarak mümkün değil.
hocam ilgin için teşekkür ederim sanırım termodinamiğin 2. yasasını söylüyorsun bende düşündüm ama bu biraz farklı galiba çünkü turboyu düşünürsek egzoztan gelen basınçlı gaz ile emiş artıp güç elde ediliyor ya ben buna benzer bişey olur mu diye düşünüyorum.
saygılar.
Osman Bahadır
06-10-2011, 02:25
Turboda atık enerjiyi kullanıyorsun. Klimada doğrudan kasnaktan güç çalıyorsun. Tüm tesisat boyunca, radyatör boyunca sürekli enerji kaybı da cabası.
Süperşarj örneğini verebilirsin. Ama orada basılan hava arttırılıyor. Ama senin fikrinde aynı birim havayı sadece soğutarak basıyorsun ki emiş sıcaklığının güce etkisi atmosferik bir arabada çok düşük seviyede kalacaktır.
Emişi soğutmak, intercooler, bunlar aşırı ısınan emiş havası durumunda, ki bu turbo araçlarda olur, ihtiyaçtır. Yoksa zaten dış ortam ısısını diyelim ki 35 dereceden 20 dereceye düşürdünüz. E alın size şu günlerde hava zaten 20 derece. Güç ne kadar arttı? Kışın 0(sıfır) derece olunca, ki bu dereceye klimayla ulaşmanız imkansızdır, güç ne oranda artıyor? Hemen hemen hissedilmeyecek derecede...
Sonuç: boost olmadan tek başına soğutmak yetmez. Kaldı ki boost olsa bile harcanan enerjiye değecek kadar fark oluşmaz.
ilgin için teşekkürler hocam,benim düşüncemde bir umut belki var mı diyeydi :) zaten böyle bir şey olsa o kadar oto müh. düşünürdü :)
saygılar
samet_61
06-10-2011, 02:46
arkadaşlar çok marjinal bir fikir geldi aklıma (gerçi birçok kişi düşünmüştür ama)klimayı hava filtresine bağlasak nasıl sonuç elde ederiz. Zamanında cold-air intake sistem yapan 106gtilar 160 hp olduğu yazıyordu mod dergilernde. Klimayı direk emişe bağlasak klimanın araçtan aldığı güçten fazlasını elde edlir mi_?
LÜTFEN MERAKIMDAN CİDDİ OLARAK SORDUM,ALAYCI OLMAYALIM :) Saygılar...
timucın yapıodu palıoda bı zamanlar
verim ne durumda hissedilir derecede mi_?
o.b.k kışın güç ne kadar farkeder diyorsun da, içeriye giren iat'yi düşürdüğün her 10 derece, turbo araçta en az 5 hp olarak gelir. Sonuçta combustion chamber'a daha yoğun hava molekülü sokuyorsun.
cıvıc_power
06-10-2011, 08:50
daha önce aklıma gelmişti. :)
klimayı bilmemde kışın arabalar baya baya yurumeye başlıyo:)
madem konu yakın sevgili o.b.k'yi de yakalamışken sorayım , hayatım boyunca hep supercharger uygulaması yapma istemişimdir ama elektrikli bi charger :)neyse diyelim ki yaptık böyle bir şey bunu filtrenin arkasından mı basmamız gerekir ,hadi uygun yeri de bulduk istediğmiz basıncıda yakaladık ya boost? bn bunu lpg ile yapmayı düşünmüştüm eğer lpg kitlerinde iki mod olsaydı belkide şimdiye kadar yapmıştım :) zira lpg basıncını arttırdığımda araba hayatında görmediği top speedleri görmüştü XD gaz pedalının altınada bi switch düşünmüştüm , sanırım herşey ola bile lpg ecusu bu işi bozar...
Osman Bahadır
06-10-2011, 12:11
madem konu yakın sevgili o.b.k'yi de yakalamışken sorayım , hayatım boyunca hep supercharger uygulaması yapma istemişimdir ama elektrikli bi charger :)neyse diyelim ki yaptık böyle bir şey bunu filtrenin arkasından mı basmamız gerekir ,hadi uygun yeri de bulduk istediğmiz basıncıda yakaladık ya boost? bn bunu lpg ile yapmayı düşünmüştüm eğer lpg kitlerinde iki mod olsaydı belkide şimdiye kadar yapmıştım :) zira lpg basıncını arttırdığımda araba hayatında görmediği top speedleri görmüştü XD gaz pedalının altınada bi switch düşünmüştüm , sanırım herşey ola bile lpg ecusu bu işi bozar...
Eğer elektrik arabadan üretilecekse, kasnakla, alternatörden alınacaksa yine kayıplar çok fazla olur. Boost oluşturabilecek bir elektrik komprasörü alternatörden, haliyle de motordan epey bir güç çekecektir.
Elektrikli komprasör yerine doğrudan kranktan, hareket enerjisiyle dönen bir komprasör (SC) daha mantıklı olur. Çünkü hareket enerjisini elektriğe çevirmeden doğrudan hareket enerjisi haliyle kullanmış olursun ki kayıp da olmaz.
timucintt
06-10-2011, 12:17
direkt nos tak....
arabanın motoru 1.6 litre olsun, 2 dönüşten 1 inde hava emdiğini düşünürsek, dakikada 6000 devir dönen bu motor 6000 x 1.6 x 1/2 = 4800 litre hava emer..
arabalardaki soğutma ısıtma fanları ortalama 20 cfm yani 560 litre / dakika hava üfler..
Bu hesap gösterirki, arabadaki klima kompresörünü emiş sistemine entegre ederseniz giren havayı 1-2 derece bile soğutamazsınız.. Üstelik klima kompresörü çalışırken enerji harcar, o enerjiyi de motordan alır..
Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya deymez yani..
GokhanRS
06-10-2011, 23:49
zamanında filan kısmını unutun bence. çünkü zamanında insanlar bakkaldan beygir satın alıyorlardı. egzos filtre ile 40 hp aldığını söleyen ve bunlarıda gerçekmiş gibi araştırmadan yayınlayan zaten tonla dergi vardı.
gerçekler son yıllarda insanlar tarafından anlaşıldı. eğitim şart.
berkay_aydin
06-10-2011, 23:50
Yanlış olabilir ancak klima açıkken tahmini 7 hp güç kaybediyoruz ... Böyle bir sistemden ortalama 8 hp güç alabilirmiyiz ? Yazın araç içini soğuturken filtreye'de soğuk hava verilebilir :)
Aracın atmosferik bile olsa klima kompressörünün sağlayabileceğinden daha fazla havaya ihtiyacı var aracın. Ayrıca manyetik debriyaj devreğe girdiği anda kayıştan çekilen güç alıcağın güçten daha fazla yada yakın olucaktır bence.
spor yaralanmalarında kullanılan soğutuculardan bas emmeye :D
şaka bi yana işe yararmı acaba? içerden bi sistem yapılır ona. hortum vs.
gecenlerde yabancı bır sıtede okumustum bugattı veyron sırf aracı soguta bılmek ıcın ortalama 1000 hp harcıyormus :(
Osman Bahadır
07-10-2011, 09:08
Bunun yerine emme sıcaklığını düşürmek için methanol kitleri kullanılabilir. Çok daha belirgin bir düşüş güç kaybı olmadan sağlanır.
klima olarak düşünüldüğü zaman kompresör malesef araçtan güç alıyor.Ama otellerde mini buzdolapları vardır ve bu buzdolapları kompresör ile değilde amonyak gazı ile soğutma yapar.
Yani bir rezistans vasıtası ile amonyak gazı ısınmaya başladığı anda soğutma geçte olsa oluşmaya başlar.
Tabiki bunu aracına kimse uygulamaz ben kendim sistemi bilmeme rağmen ama olmucak hiçbir sey yoktur.Nekadar mantılı oda tartışılır
Istilldo
07-10-2011, 09:54
http://i52.tinypic.com/2uglxzp.png
Istilldo
07-10-2011, 10:00
dayanamadım, konu sahibi bozulmayın :)
verim alırmısınız bilmem ama serin serin gazlıyabilirisiniz :D
Yanlış hatırlamıyorsam bazı klima kompresorleri yuksek devirlerde zarar gormesin diye kayışı gevşetip kitliyo yani surekli git gel halinde yani bi faydasi olacagini sanmiyorum , kompresore zararindan baska
benmi yapmışım la haberim yok haha :D benim klimaya tek yakınlığım boruların üstündeki filtre kazanı :D
http://i52.tinypic.com/2uglxzp.png
çok hoş bu ya :D
bu arada bencede bu sıstemden kazanacagın guc kayıp gucu gecemez daha verımlı sıstemlerı dene :)
alternatör kayışını sök daha fazla güç alırsın :D
Ya klima motora baglı degılde yenı nesıl gıbı elektrıklıyse o zaman guc kaybı olmaz ve arkadasın dedıgı gbı güç artısı olabılır brocanlar
mechanic
07-10-2011, 17:29
yapılmış uygulamasını anlatayım.
bagaja buzdolabının komple tesisatını çekip aküyle besleyeceksin.
soğutma yapılan kısımını havanın girdiği borunun al. olduğunu varsayarak ona artık yapışık mı olur, etrafına mı sararsın, o gaz al. boruyu soğutur, o da içinden geçen havayı.
fazladan 40 kg ağırlık olur.
turbo bir araçta bunu intercooler'a sararsan yazın süper olur.
ağırlık problem olmaz zaten büyük turbolu araçta.
bu yapılan.
gelelim türkiyedeki pratik uygulamaya,
intercooler'a su, alkol felan pürkürtmek, methanol kit , veya intercooler'ı yeteri miktarda büyüterek güç artışı sağlanır.
suprolla
07-10-2011, 20:50
şu şekilde yapılabilitesi var
filtrenin takılı olduğu boru ısı iletimi yüksek bir materyalden olsa ve bunun etrafına kabine benzer birşey yapılsa ve o kabinin içine klima soğuk hava göndererek boruyu tutmak daha kolay olur gibi?
vakti zamanında benimde aklıma gelmişti bu şekilde
mehmetRS
07-10-2011, 22:31
araba süratlendiğinde dısarıdan gelen havayı belirli bir basıncta sabit tutarak içeri bir yere yollayacak olan boru tertibatı ve buna bağlı bir hava damperi düzeneği daha cok iş görür. hatta biraz abartılırsa kelebekten içeri 0.5 0.6 bar basıncla gönderilebilir hava..
tabi bu ciddi bir mühendislik işi.. hesaplanıp kitaplanılması ve kaput altında hatırı sayılır bir yer gerekiyor:)
yorum yazıp ilgilenen herkeze saygılarımı sunuyorum :) benimkisi bir mucitlik olur mu diye, günümüzde kullandığımız bazı şeyler bu gibi fantazi gibi görünen fikirlerle üretilmiş :)
mehmetRS
07-10-2011, 23:00
asıl ben sana saygılarımı sunarım dostum, böyle şeyleri düşünebilmek bile bir cok insanın yapmadığı birşey, gerçekten bravo
berkay_aydin
07-10-2011, 23:16
filtrenin takılı olduğu boru ısı iletimi yüksek bir materyalden olsa ve bunun etrafına kabine benzer birşey yapılsa ve o kabinin içine klima soğuk hava göndererek boruyu tutmak daha kolay olur gibi?
bu olabilir aslında daha fazla hava göndermek yerine giren havayı soğutmak :) Aklıma işlemci için olan su soğutma geldi filtre borusu metal ve dış kısmına su girilebilir şekilde olucak bu suyuda soğuttuğumuz taktirde :D :D
yorum yazıp ilgilenen herkeze saygılarımı sunuyorum :) benimkisi bir mucitlik olur mu diye, günümüzde kullandığımız bazı şeyler bu gibi fantazi gibi görünen fikirlerle üretilmiş :)
Yani sen de farkındasın biraz olabilitesi düşük bir fikir ama:D eğer rollinge fln çıkıyorsan şunu dene, filtre borun atıyorum 60 lıksa, bu borunun dışından 70 lik bir boru geç yani filtre borusu 70 lik borunun içinden gitsin, sonra iki borunun arasına buzlu su koy. En azından yarım saat filtre borusunu buz gibi tutarsın:eek::eek::D
suprolla
08-10-2011, 01:00
Yani sen de farkındasın biraz olabilitesi düşük bir fikir ama:D eğer rollinge fln çıkıyorsan şunu dene, filtre borun atıyorum 60 lıksa, bu borunun dışından 70 lik bir boru geç yani filtre borusu 70 lik borunun içinden gitsin, sonra iki borunun arasına buzlu su koy. En azından yarım saat filtre borusunu buz gibi tutarsın:eek::eek::D
demek istediğim buna yakın birşeydi :)
1-2 saatlik olcaksa biraz daha büyük boru kullanıp kuru buz konulabilir daha pratik olur...ama kaput altı sıcaklığı çok çabuk erimesine neden olur
..................................
demek istediğim buna yakın birşeydi :)
1-2 saatlik olcaksa biraz daha büyük boru kullanıp kuru buz konulabilir daha pratik olur...ama kaput altı sıcaklığı çok çabuk erimesine neden olur
bakın akıl akıldan üstündür , bunu deneyebilirim :) :) :)
Erisin ne olacak sen de 2 3 paket buz alıp gidersin rollinge;):cool:
suprolla
08-10-2011, 09:30
yedek buz taşımakta mantıklı:icon_tup:
samet_61
08-10-2011, 09:33
bosuna ugrasma cogu araba yuksek rpm lere cıktıgıdna klımayı acık gorunsede devredısı bırakıor sonra alt devıre ındıgnde klıma yıne devreye gırıor bı getırısı olmaz:D
samet_61
08-10-2011, 09:34
dırek hava fıltresıne nitro püskürtüyorum:P
motora giren hava çok fazla, klima nın kompresörü motora giren havanın 10 da 15 de birini soğutabilir ancak..
suprolla
10-10-2011, 17:38
motora giren hava çok fazla, klima nın kompresörü motora giren havanın 10 da 15 de birini soğutabilir ancak..
içeri giren havayı basmicak filtre borusunu soğutmak için kullanılsa demiştim
negatif basınçla(filtre ile kelebek/turbo/supercharger arasında motor çalıştığı sürece vakum olur ve hava daha az yoğundur), o hızda geçerken, hava ile boru arasında ne kadar ısı transferi gerçekleşir ki, hesaplayanımız var mı? (zor değildir, google tanrısı bile anlatır nasıl yapılacağını) delta T kaç derece olacak, temas yüzeyi kaç m2(!) olacak, kaç dakika boyunca bu transfer gerçekleşecek vb gibi parametreler göz önünde bulundurulmadan boruyu soğutarak emme havasını soğutmayı düşünmek bence çok gerçekçi bir çalışma olmaz.
onun yerine ısı transferini artırmak için emme havasını klimanın soğuk radyatörünün üzerinden geçirmek denenebilir, bu durumda temas yüzeyi finler sayesinde artacaktır. fakat yine aynı sorun, hava motor tarafından o hızda(!) emilirken temas süresi çok kısa olacağından yine çok az ısı transferi olacaktır.
yazın hava 30 derece iken, klimanın yolcu mahalini 20 dereceye indirmesi kaç dakika alıyor, süre tutup yapmak istediğimiz şeyle kıyaslayabiliriz belki.
ya da, 1.6 litre hacmindeki bir motorun 6000rpm dönerken saniyede yaklaşık 80 litre hava emeceğini göz önünde bulunduralım ve hadi soğutmayı boşverelim, klima fanının aynı hacimde hava basıp basamayacağını düşünelim. (yaklaşık 170 cfm(!))
özet olarak demek istediğim şudur ki, arabanın yolcu kabinini iklimlendirmeye yetecek kapasitede dizayn edilmiş bir klima tertibatı kullanılarak emiş havası soğutulmaya çalışılırsa, attılan taş hiçbir şartta ürkütülen kuşa değmeyecektir. hem hava kayda değer miktarda serinletilemeyecek, hem de motordan güç harcanacaktır.