Orijinalini görmek için tıklayınız : Biz Çocukken
İnternette gezinirken buldum.Her cümlesine katılıyorum :)
BİZ ÇOCUKKEN.....
Bizim çocukluğumuzda annelerimiz çalışmazdı.
Okuldan eve geldiğimde boynumdaki anahtarla kapıyı hiç açmadım.
Hatta Babanım bile anahtarı yoktu.
Annem evimizin bir parçası gibiydi, hep evdeydi.
Her yere birlikte giderdik, zaten öyle çok da gidilecek bir yer yoktu ki.....
En büyük eğlencemiz sokaklarda oynamaktı.
Sokakta oynamak diye bir kavram vardı yani.
Cafelerde, alış veriş merkezlerinde buluşmazdık.
Okula arkadaşlarımızla gider, birlikte çıkar, oynaya,zıplaya yürüyerek gelirdik.
Servis falan yoktu. Ayakkabılarımız eskirdi.
Hatta öyle olurdu ki; çantalarımızı kaldırımlara koyar oyuna bile dalardık.
Annelerimiz bu durumu bildiklerinden kardeşlerimizle bizlere ekmek arası bir şeyler hazırlar gönderirdi.
Mahallemizdeki teyzeler Annemiz gibiydi.
Susayınca girer evlerine su içerdik.
Ya da pencereden bize bir sürahi bir bardak uzatırlar,hepimiz aynı bardaktan kana kana içerdik.
Kısacacı evine gidip gelen (...ki;sadece çişi gelen giderdi evine)elinde mutlaka yiyecekle dönerdi.
Anneleri o arada çocuğuna verdiği şeyden bizlere de gönderirdi.
Bu bazen bir kurabiye, bazen bir meyve olurdu.
Cebimizde harçlığımız olduğunda düşmesin diye çıkarır çantamızın üstüne koyar oyun bitince geri alırdık.
Çok garip ama kimse almazdı. Sokaklarımız evimiz kadar güvenli idi.
Düşünce kaldırırlar, kavga edince barıştırırlardı bizi...
Polisler gelmezdi kavgalarımıza, zabıtlar tutulmazdı.
Sonra kavgalarımız da öyle ustura, falçata ile olmaz,onlar nedir bilmezdik bile, asla kanla falan da bitmezdi, en fazla saçlarımızdan çeker, hayvan adları sayar, tekme atar, yine oyuna dalardık.
Birbirimizin suyundan içer, elmasına diş atardık.
Misket oynamaktan parmaklarımız kanar yine de mikrop kapmazdık.
Azar işitip, acillere taşınmazdık. Düşerdik ekmek çiğner basarlardı alnımıza, oyuna devam ederdik. Röntgenlere, ultrasonlara girmezdik.
Ben bizim çocukluğumuzu çok özledim.
Sokaklarımız ruhsuzlaştı sanki. Komşumu tanımıyorum ama evinin camında, temizliğe gelen kadını haftada bir görür kolay gelsin der konuşurum.
Onun dışında orada kim oturur hiç bilmem.
Evimizi kendimiz temizlerdik, kapı silmece; bilmem kaç kuruş hepimizin elinde bezler güle oynaya bitirirdik işleri.
Evlerimiz var, içinde yaşayan yok. Parklarımız var, içinde oynayan çocuk yok.
Ama her yıl sökülüp yenilenen kaldırımlar, lüks binalar, ışıl ışıl vitrinler, girip çıkan yapay insanlar...
Ruh yok, buz gibi buz, bu biz değiliz..
Tahta iskemlelerimizde oturan yaşlılarımız, onlara dede, nene diye
hatırını soran çocuklarımız yok oldu.
Ben kapılarında 'vale'lerin, 'bady'lerin beklediği yerlerden hep korkmuş çekinmişimdir.
Kapısını çarparak örtüyor diye çocuğuna kızıp, taksidini bitiremediği arabanın anahtarını, hiç tanımadığı birine vermek ters gelir bana.
Benim değildir bu kültür.
Ne ruhuma, ne kültürüme ne de cüzdanıma hitap eder.
Nedir bunlar?
Reklamlarla desteklenen beyni, ruhu ele geçirilmiş insanlar olduk.
Birbirimize yabancı, yalnızlıkla....
Çok güzel konudur yıllar önce verilmişti herkes bi gidip gelmişti o yıllara.
Yıllar çok hızlı geçiyor,
o zamandan bu zamana herşey çok değişti... :(
thedevil
06-10-2011, 16:50
vallaha billaha
way bee ne cabuk gecti yılar harbiden :(:(:(
gerçekten 80 lerin başında dogup kendimi şanslı sayanlardanım :icon_tup::icon_tup:
o zamanlar bir başkaydı harbidende..
ne bilim şimdiki zaman bi tuhaf gelyo bana bazen bu açıdan bakınca konulara.:soru::soru:
hayatt,,, harbiden sen nelere kadırsin bee :beuj::beuj:
Saygılar
Rıdvan :cool::cool:
ProdriveSTI
06-10-2011, 16:51
Gerçekten küçüklüğüme gittim bir an,o zaman ki plastik robot maketleri,kartondan kesip yapıştırarak yaptığımız maket evler hepsini çok özlüyorum...
Şimdiki nesil teknoloji esiri olmuş durumda.
hakan_41
06-10-2011, 16:53
harika bir paylaşım, ben 17 yaşımda olmama rağmen bunların hepsini yaşadım, gerçekten bizimde çocukluğumuzda böyleydi.. özledim be o günleri :)
En son 90'lar yaşadı bu duyguyu... Sonra bitti.
Bone-crusheR
06-10-2011, 17:10
paylasan arkadasa tesekkur ederim 5 dk olsa cocuklugum geldi aklıma yazanların hepsine katılıyorum
bugunki durumun nedenide 80lerde doğup, 90ları yaşamış insanlardır...
By_HaNNibaLL
06-10-2011, 17:17
Benim yaşimda cok fazla değil ama bende bu okuduğum herşeyi yaşadim benim en yeni pantolonum eşofmanim 1 ay yeni kalirdi sokakta top oynamaktan bizde cıllı denirdi(misket yani)
oynardik öyle kızlar erkekler karişik herkez kardeşti şimdi sokaktan gecen kızı acaba ayarlarmiyiz acaba vs şeyler yoktu.
Ne güzel günlerdi ya ben en cokta annenim hep evde olmasini özlerim halada özlüyorum o yüzden hala anahtar taşima alişkanliğim yok sabaha karşi eve gelirim zile basarim annem acar kapiyi mirildanir biraz ama o bana huzur verir.
ensoztrk
06-10-2011, 17:18
İçim burkuldu çocuklarımızın sonnunu merak ediyorum:S:S
güzel paylaşım tsk ederim çocukluguma gittim geldim aynen hersey bu şekildeydi .
Emre İlbi
06-10-2011, 17:25
ben bunların hepsini yaşadım, bizim burda şimdiki çocuklarda yaşıyor aynı şeyleri,
çünkü etrafımızda 15-20 katlı binalar yok,
çünkü ne olduğu belli olmayan insanlara, sırf para için ev kiralayan ev sahipleri yok,
çünkü biz çekirdek aile yapısını bitirmedik, komşu anlayışı bizde hiç değişmedi,
(her ne kadar insanlar değişmiş olsada)
uzun lafın kısası bizim buralarda her şey aynı,
ne zaman ki bizim ilçedede kentleşme başlar, işte o zaman eski günleri özleriz :icon_tup:
Bayrampaşalı
06-10-2011, 17:25
bunu yazanın elıne saglık paylasanada tesekkurler cok guzel oldu eskılerı hatırlamak
aynen yazilanlari yasayan son nesillerdenim sanirim. Muçi diye bişey vardi :) toplu saklambaçta denir.
Şimdi muçi desem ne diyo la bu derler. :)
Ama yaşanilan bölgeye göre değişiyo bu olgu. İnternet girmeyen yerde hala var bunlar.
çocuğa kaç doğumlusun diye soruyorum 2000 diyor. 2000 doğumlu çocuk mu olur 2000 model araba olur anca. Bence bu doğum olayları 90 larda bitmeliydi.
..........
:d:d
#18 aynen bende katılıyorum buna :D
hepsi playstation yüzünden
By_HaNNibaLL
06-10-2011, 18:06
hepsi playstation yüzünden
+bilgisayar ve İNTERNET
erayakar
06-10-2011, 18:16
Nerde eski günler ..biz orta okulda ,lisede..90 lı yıllarda. Sıgarayı gizli gizli içerdik ..ama kimse görmesin ..şimdilerde ise 12,13 yaşında kızlar bile elinde sıgara sokakta geziyolar..dün san dükkanın köşesinde okullu çocuklar bira içiyolardı..benide 1 kızım 1 oğlumvar var ileriyi düşünmek bile istemiyorum ..allah yardımcımız olsun..
86 da doğup 90 larda cocukluk donemimi gecirdigim icin sanslıyım sanslıyız
90 doğumlulara kadar gören vardır sanırım. Ama 81 doğumlu tayfa doya doya yaşamıştır bunları... Çok özledim bende çooook.. Şimdi herkes yabancı.
By_HaNNibaLL
06-10-2011, 18:25
Bizi caminin önünde oynatmayan bi komşumuz vardi hiç sevmezdim kızı vardi balkondan bakardi bize sinir olurdum hep onlara nasil aile bunlar derdik o zaman küfür etmeyi bilmiyorduk çünki.
Balkondan bakan kıza aşik oldum 6 sene mutlu bi birliktelikten sonra ayrildi yine cocukluktaki duygular içerisindeyim ama artik büyüdüm ve küfür etmesini biliyorum :D
Kavanoz kapaklarına macun doldurup ustüne uludag gazozun pepsi kolanın kapaklarını yapıstırıp süslerdik :D Sokagı boydan boya gazoz kapagıyla dizip vururduk sonra bi kargasa herkes kapakların üstüne saldırıyo :D cok güzeldi eskiden bee tuhaf oldum valla..Yazılanların hepsini birebir yasadım diyebilirim..
Okuldan cıkardım önlüğü cıkarmadan yakanın bi ucu boynumdan sarkarak mac ederdik falan :) :)
ErenErdem
06-10-2011, 18:49
katılmamak elde değil
firat_07
06-10-2011, 18:58
bunların hepsini hatırlıyorsanız yaşlandınız demektir :D o eski günleri anınca içim burkuldu gerçekten
S.Özeren
06-10-2011, 19:07
valla çok güzeldi bazı semtler dışında sokakta oynıyan çocuk göremiyoruz artık
Ahhh ahhh...taso vardı bide ütülürdüm ütülürdüm gider annemi cagırır geri aldırırdım hahaha :D Gerçekten okurkan tüylerim dike diken oldu :S Keşke eskisi gibi olsa herşey..
biz bu güzel yılların sonlarına yetiştik ne mutluki o zamanları taşlaşmamış yılları yaşadık
ben bunların hepsini yaşadım, bizim burda şimdiki çocuklarda yaşıyor aynı şeyleri,
çünkü etrafımızda 15-20 katlı binalar yok,
çünkü ne olduğu belli olmayan insanlara, sırf para için ev kiralayan ev sahipleri yok,
çünkü biz çekirdek aile yapısını bitirmedik, komşu anlayışı bizde hiç değişmedi,
(her ne kadar insanlar değişmiş olsada)
uzun lafın kısası bizim buralarda her şey aynı,
ne zaman ki bizim ilçedede kentleşme başlar, işte o zaman eski günleri özleriz :icon_tup:
orası kayserı ınsanlıgın deyısmedıgı ıllerden bır tanesı ...
sayılı bır kac ıl sayabilırım
turbo&quattro
06-10-2011, 19:23
Okuldan eve gittigimizde hemen disari cikip oynayacak birseyler mutlaka bulurduk. Gazoz kapak donemi, dokuz tas oynama donemi, tasolar bilmemneler...Gazozuna yapilan ve surekli kavga cikan mahalle maclari cok guzeldi. Kisacasi cocukken yasanilan hersey cok guzel ve ozeldi .
Edit - Araba sevdamin baslamasina sebep olan turbo sakizlari ve uzerinde araba marka, modeli olan kartlari unutmamak gerek :)
Çok güzel konudur yıllar önce verilmişti herkes bi gidip gelmişti o yıllara.
Abi konu dönüp dolaşıp senin arşive gelir ben söliyim.. Şu yıllarda şu video vardı şu resimler vardı diye :D :D
Sonra biz koy koy deriz..Sen yine koymazsın :D
En son 90'lar yaşadı bu duyguyu... Sonra bitti.
+
o sebepten kendimi şanslı hissdiyorum şimdiki çoçukların hepsi bu duygulardan mahrumlar...
annem balkondan bağırırdı yemek vakti eve gel eve gel diye aç kalırdım hava kararırdı ama en son ben kalana kadar bırakamazdım o sokağı:)
aşağı mahhalleyle kıran kırana maşlarımız olurdu kavga falan çıkardı abiler hakemlik yapardı peeeehh:D
şimdi kuzenim daa okuma yazma öğrenmeden bilgisayar kullanmayı öğrendi annesi kışın soğuk yazın sıcak baharda polen var akşamları kaçırırlar öğlenleri kafasına güneş geçer diye çocuğa balkondan başka bi yer göstermiyo..
bide eskiden her akşam konuşuya oturmaya gidilir komşunun çocuklarıyla top oynanırdı her yemek saati apartmanda tabaklar uçuşur herkes birbirine 1 tabak ikram ederdi :)
biri zamanı durdursun..
hakikaten güzel günlerdi.çoğumuz için aynıdır yazanlar ilk sayfadaki
Serkan06
06-10-2011, 20:05
Yasadik bunları...
Cliosportve
06-10-2011, 20:24
Karadüzen zamanlarda doğallık hakimdi
O günleri özlüyoruz ve sürekli anıyoruz
HondatugraL
07-10-2011, 00:02
bnım cocuklugum çok eskıye dayanmaz 91 doğumluyum ama ben bıle bılıyorum o gunlerı yanı çok uzak zamanlar değildi ne ara değiştik ya ?
MaNiSaLı
07-10-2011, 00:37
ben şuan oğlumu bakkala yalnız gndremiyorum . Onlar adına ÇOK , AMA ÇOOK ÜZÜLÜYORUM . yazık be ! Benim 5 ile 12 falan yaşlarımın öğlen ögünü SALÇA EKMEKTİ VE BİZ VİTAMİNSİZLİKTEN FALAN ÖLMEDİK . herzaman dahada kötüye gdyor :( bizim çocukluğumuzdada babalarımız anlatırdı çocukluklarını . . . . . .
Daha 30 olmadım ama yaşlanmışım ya. Yazıya bak adam ne varsa aynen yazmış.
kuka saklambaç çelik çomak asker kaçağı mors kuytu dokuz taş üç taş tek elma
şans tali kader kısmet kitaba para atmak külah atmak bunların hangisini bir bilgisayar
oyunu geçebilir
GokhanRS
07-10-2011, 01:18
istanbul iyice kalabalıklaştı güzelceye kadar gittim. derken kumburgaz sonrada tekirdağda bulucam kendimi heralde. biyer aşırı kalabalık ve kro doldumu o semtte boğuluyorum. ufak yerde hep daha çok komşun oluyor.
ben şuan oğlumu bakkala yalnız gndremiyorum . Onlar adına ÇOK , AMA ÇOOK ÜZÜLÜYORUM . yazık be ! Benim 5 ile 12 falan yaşlarımın öğlen ögünü SALÇA EKMEKTİ VE BİZ VİTAMİNSİZLİKTEN FALAN ÖLMEDİK . herzaman dahada kötüye gdyor :( bizim çocukluğumuzdada babalarımız anlatırdı çocukluklarını . . . . . .
Hala üzerine yağ ve de kırmızı toz biber sürülen ekmeğin o eski tadını alamıyorum..
MaNiSaLı
07-10-2011, 02:54
Hala üzerine yağ ve de kırmızı toz biber sürülen ekmeğin o eski tadını alamıyorum..
Nerdeee !
Hele o yaz günleri ve akşamları okullar kapandımı dönedönem oyun çeşitleri...
Valla samimice söylüyorum ben oğlum için çok üzülüyorum..tabiki şuanki tüm çocuklara...
Bu toplumda çocuk olamadan yetişen bireylerdende bişey beklemiyorum açıkçası :( (((
DÜZELİRMİ SİZCE BU TOPLUM ...
Vallahi Allah göstermesin ama büyük bir felaket yaşanmadığı sürece düzelmez...
yazan kimse bunu eline koluna saglık :) cok iyiydi.. teşkkerler
90lar müzesini gezmenizi tavsiye ederim :)
90'lar Müzesi | Müseccel Marka (http://90larmuzesi.com/)
90lar müzesini gezmenizi tavsiye ederim :)
90'lar Müzesi | Müseccel Marka (http://90larmuzesi.com/)
30-40 dakikadır bakıyorum sağdaki neler var kısmına okuyup okuyup aklıma geliyo arada gülüyorum yazanın ellerine saglık her kimse :D
caterpiller bot - aqua balls -fame city - arı maya silgi - capri sun vsvs
mesela :D
euro 96 albümü
http://issuu.com/s_gramosli/docs/panini_album_1996/44
Sercan K.
07-10-2011, 07:54
Çok iyi yazı gerçekten..saklanbaç oynamak için havanın kararmasını beklerdik..tabi o zaman evimizin önü yanı sağı solu boşluktu.. şimdi o boşluklara komple ev doldurdular ve orada oturuan kimseyi tanımıyorum.. çok güzeldi 90 larda çocuk olmak çoook.
AhmetYılmaz
07-10-2011, 09:37
Gerçekten 6 7 yaşlarıma gittim. 1o numara bi paylaşım...
h.guroglu
07-10-2011, 09:52
biz bunları yaşıyan nesildeniz yeni nesil için üzülüyorum çünkü çok fazla şey kaçırdılar.
ne zaman
atari salonları
playstation
internet
çıktı işte ozmn tüm ortamlar bozuldu şimdiki çocuklar evden dışarı çıkmıyorlar bizim zamanımızda mahallenin tüm çocukları bi yerde toplanır o yer genelde ya bi arsa olurdu yada mahallenin geniş bir sokağı kimi top oynar kimi bisiklete biner kimi çelik çomak oynardı
özledim o günleri ya keşke zamanı geri alabilsek tekrar ozmn lara dönsek tekrardan gazozuna maçlarımız yapsak ne güzel olurdu
Istilldo
07-10-2011, 09:58
izmarit toplar içerdik :)
sabahtan akşama kadar top oynardık :) mahalle maçı spec. :)
güzeldi ama..
Birde bahçelerde halılar yıkanırdı cocukken bnm için ayri bir eğlenceydi.
artık ne bahceli evim var nede cocuklugum :)
abdullahçöllü
07-10-2011, 10:27
evet yazılanları birçoğunu bende yaşadım.. 17 yaşına kadar köyde sonrasında şehirde yaşadım yaşıyorumda hala.. köyde de portakal zamanı gece bahçelerden portakal çalmak; sapanlar ve el feneri eşliğinde savunmasız kuşları indirip ateşte kızartıp yemekti eğlencemiz. :(:( köyün içinde karanlık bir yerde yoldan siyah bi kemeri çekerek yılan geçiyomuş gibi milleti korkutmak, evden çaldığımız beyaz çarşafları giyip köylüye ruh gibi görünüp anlaşılıncada dayak yemek..:) ***** o dönemde o tür korkular vardı..:) eski efes cam şişelerini toplayıp bakkala somun ekmeği yumurta peynir zeytin karşılığında takas edip müthiş bir kahvaltı etmek vardı.. yaz günü köyün b*k lu deresinde akşama kadar ÇİMMEK paha biçilmezdi. tarla kenarlarındaki su kanallarında yümek o zamanlar denize tatile gitmek gibiydi bizim için. çünkü piknik e gider gibi hazırlıklı giderdik uzak olduğu için. yaya giderdik tabi.. sonbaharda öğlen sonu köyün merasında göz gözü görmeyinceye kadar top oynamak taştan kalelerle... sonra eve gelince bi ton azar işitmek hatta dayak yemek..:) biraz büyüyünce sırayla önce herkesin bisikleti sonra eski peugeot 103 mobiletleri oldu yarışlar da bugüünkü kadar eğlenceliydi tabi..:) ***** köylüyüz traktör olmadan olmaz.. yazın kazmada tarla sulamada çalışmak yevmiye kazanmak ve onu yakın ilçe merkezinde yemek unutulmazdı.. şehre taşındıktan sonra mahalle hayatı sokakta sabah 4 e kadar sürtmek paha biçilmezdi. gece şırdan a ciğer e kebap a gitmek hala vazgeçilmez..:) 18 li yaşlardan sonra ehliyeti alınca renklenmeye de başladı tabi hayat.. evdeki arabayı çalıp km halatını söküp aynı km de arabayı geri evin önüne koymak süperdi..(benzini ortaklaşa alıp) o günlerden sonra o kadar tekdüzeleşmeye başladıki zaman hergün aynı gibi...
sonuna yetiştiğim için kendimi şanslı hissediyorum o zaman yasamak kesinlikle cok daha zevkliydi
AcA_1988
07-10-2011, 11:21
özlenmezmi o günler sokak maçları gazoz kapakları taso futbolcu kartları inşaat'tan kuma atlamak borudan ok atmak okula gitmeden önce civardaki erik ağaçlarını yagmalamak zillere basıp kaçmak :D
harbiden duygulandım :) önlüğümü attığım gibi sokağa hala gözümün önünde komşu teyzeler sepeti salardı aşa içinde bi sürahi bi bardak kana kana içerdik bilyeli bisikletler düz direksiyon caarrrrrr diye sokaktan aşağı kaç kere kafayı gözü yarardık annelerimiz ekmeği çiğneyip tülbentle bağlarlardı başımıza alnımıza yürüyerek kaybolmadan eminönüne gider gelirdik caminin merdivenlerinde oturur kuşları izler gelirdik şimdi dubaiye tatile gidip gelmek kadar haz verirdi bisikletci amcalar çakal olurdu o yaşta ninjalar vardı mobilet kiralar üstüne 3 kişi binerdik şimdi lambo varmış gibi cocukluk ya o kadar zevk verirdi ama biz gerçekten düştüğümüz yerden ağlayarak kalkmazdık hor da büyüdük şimdiki cocuklar düşüp kalksa başlıyolar ağlamaya neredeeeen nereye harbiden...
çocuklugum değilde artık çocugumun nasıl ortam da nasıl bi çocukluk geçircegini düşünüyorum milletin hali şimdikilerin hali ortada allah yardımcımız olsun valla
Her sözüne her cümlesine kadar katılyorum hepsini yaşadım başımdan geçti şimdi herşeyin çivisi çıktı birlik düzen kalmadı...
Katılıyorum...bakalım bizim çocuklarımızın düşünceleri ne olucak..
YavuzNaz
07-10-2011, 13:18
çok güzel paylaşım, keşke o yıllara dönebilsek..
olcay_bora
07-10-2011, 13:27
hey gidi günler be eser kalmadı :(