2013 polo gti a manuel boost contrler takip basnc actgmda sizce sorun olurmu yazlm yok dp dv cooler ve filtrem var
2013 polo gti a manuel boost contrler takip basnc actgmda sizce sorun olurmu yazlm yok dp dv cooler ve filtrem var
Golf 6 TDI
Polo 6r GTİ
Corsa D Sport
Polo 6r TDI
İbiza Cupra
Boost controller sadece turbo basıncını elle kumanda ederek açmak ya da kısmak içindir. Bazıları elektronik olur (EVC) aracın içerisindeki kumanda panelinden kontrol edersin ama kaput altındaki mantık yine musluk mantığıdır. Manuel musluk, elektronik musluk gibi düşünebilirsiniz.
Boost'a göre avans kontrolünü ECU yapar. Boost controllerin vuruntu ile bağlantısı yok bildiğim kadarıyla.
Tüm araçların ECU larında aynı mantık var mı bilmiyorum Tuner arkadaşlar daha net cevap verebilirler buna. Ama kendi aracımdan örnek verecek olursam aynen verdiğin örnekte olduğu gibi basınç vitese göre devire göre gaz pedalına basışa göre sürekli değişken olduğu için yakıt, avans, boost haritaları farklı, haritayı yazarken ona göre yazıyorsun, örneğin basınç her 1 psi arttığında, %4 oranda yakıt aç, vtec açtığında %6 yakıt aç, avansı 1 derece retard et, basınç düştükçe de tam tersini yap şeklinde, böylelikle sen gaz pedalı ile oynarken basınç ne olursa olsun ECU ona göre yakıt ve avans ayarlar. Tabi tüm iş tuner'a bağlı. Nasıl ayarlarsa o şekilde yürür araç bu bahsettiğim parametreleri istediğin gibi değiştirebiliyorsun.
OEM ECU kullanılan araçlarda da MAP ve MAF sensörlerinden aldığı bilgiye göre ECU nun bahsetiğim mantıkta yakıt avans kontrolü yapması lazım, yapmazsa bence olmaz. Ama basıncı sensörlerin okuduğu limitlere göre açabilirsin tabi, sensörün okumadığı yerde araç küt diye keser. Veya boost cut ayarlı ise o limitte araç keser.
Dediğim gibi uzman bir tuner arkadaş bu çalışma parametrelerini benden çok daha iyi anlatır ben de arabayla uğraşa uğraşa bu kadar öğrendim işte![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)