iyi geceler herkese benim bir sorum olacak.motora bastığımız havayı sağlıklı bir biçimde ölçmek için hangi sensörü kuıllanmak daha mantıklı ? nedenleri ile açıklarsanız çok sevinirim?
iyi geceler herkese benim bir sorum olacak.motora bastığımız havayı sağlıklı bir biçimde ölçmek için hangi sensörü kuıllanmak daha mantıklı ? nedenleri ile açıklarsanız çok sevinirim?
araçta motora giren havanın basıncı map sensörü ile ölçülür
nedeni yok çünkü basıncı map sensörü ölçer
adı üstünde "manifold absolute pressure" sensor
maf: mass air flow sensor
havanın kütlesini ölçer
havanın basıncı ve havanın ağırlığı farklı şeylerdir.
En mantıklısı ikisinin beraber kullanılması. MAF havanın kütlesini direk verdiği için, gerekli yakıtı hesaplarken daha pratik. MAP ta içerdeki havanın miktarını (kütlesini) hesaplamanız gerekiyor.
Ancak avanstada tam tersi sözkonusu. Basınca dayalı olarak yakıtın alevlenme süresi farklılık gösterdiği için MAP sensörü ile avans haritası çıkartmak daha kolay. MAF ile giren havayı görürsünüz ancak basıncını ancak elinizde kapağın benchmarkı varsa tam doğru olarak hesaplayabilirsiniz.
Dolayısı ile yakıt için MAF, avans için MAP diyebilirim.
Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır. / Bayezid i Bistami
--..-.----.-..
benim arabamda map sensörü yok ve basıncı araba mafdan ölçüyor hatta başıma dert oldu bu durumun böyle olması
MAF tan basınç ölçemezsin işte. MAF tan gelen veri ile basıncı hesaplayabilirsin. Sonuçta motor kapalı bir alan. 1000 lt alanda normalde X gr hava bulunur. Eğer buraya 1.3X kadar hava giriyorsa o zaman basınç 1.3 bar olarak hesaplanır. Ölçüm değildir bu. Bu hesaplanırken işin içine bir sürü şey giriyor. Havanın ısısı, egzantriklerin duration ları ve timingleri vs vs vs.. Bir sürü etken var. Onun için hesap %100 olmasada bir sonuçtur. Ancak ölçüm farklı birşey, hesap farklı birşey.
Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır. / Bayezid i Bistami
--..-.----.-..
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)