sıkıştırma oranı piston koluyla nasıl orantılıdır?birde yüksek devir çevirebilmek için piston kolu uzun mu olmalıdır yoksa kısa mı?
sıkıştırma oranı piston koluyla nasıl orantılıdır?birde yüksek devir çevirebilmek için piston kolu uzun mu olmalıdır yoksa kısa mı?
1. Piston kolunun uzunluğu artarsa sıkıştırma oranı artar.(Sorunu tek açıdan sorduğun için tek açıdan cevaplıyorum)
2. Hemen örnek vermek gerekirse; dizel motorların piston kolları nispeten daha kısadır, benzinli motorların piston kolları nispeten daha uzundur. Ve bilineceği üzere dizel motorlar devir yönünden zayıftır.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Piston kolu değil de, krank kolu daha uzundur. Ancak bunlar öyle birkaç cümle ile özetlenecek şeyler değil. Piston kol uzunluğu, krank kol uzunluğu, piston tepe uzunluğu vs. vs. hepsi birbirine bağımlı şeyler. Sitede bulabilirsen eğer @o.b.k nickli üyenin sayfalar dolusu teknik yazısı var.
Ancak bunları ne için sorduğunu (mesela bmw dizel krankını benzinliye takıp mod. yapanlar var) söylersen daha fazla şey öğrenebilirsin.
dizelin piston kol uzunluğu benimde bildiğim daha uzun
silindir hacmi arttıkça yani kolda uzun oluyor buna dayalı. devir çevirmesi daha az oluyor.buna bağlı olarak da tork artıyor zaten dizellerde. yanlışsam düzeltin bende okumanın yalancısıyım,
tork kavramı nın tanımından aldım ;
Dizel motorlarda piston kol uzunluğu benzinli motorlardakinden daha uzun olduğundan dizel motorların torku daha yüksek olur.
benim sorma amacım şu idi daha doğrusu kafamı karıştıran.şimdi araçların sıkıştırmasını artırmak için piston kollarını uzatıyoruz anladığım kadarıyla yanlışsam düzeltin.eğer daha yüksek devir dönmek istiyorsakta kısa piston kolu kullanıyoruz.ozman biz araçlarımızın sıkıştırma oranlarını artırdığımız zaman ( piston kollarını uzatarak ) daha az mı devir çeviriyoruz öncekine nazaran?
kafam karıştı saçmalamış olabilirm yanlışsam düzeltirseniz sevinirim...
şimdi bilen abilerimiz gelicektir sabah konuya anca artık geç oldu,
1.6 litre benzinli aracımız var.
bu 1.9 dizelden daha fazla devir döner. yani benzinlinin piston kolu kısa-dizelinki ona göre daha uzun.
1.6 aracına orjınalden çokda fazla uzun takılmaz sanırım. yanma odasını daraltıp sıkıştırma arttımak yani amaç.BENCE buda mantıken kapak taşlayıp sıkıştırmayı arttırmakla aynı anlamda değil midir. mantıken böyle cevapladım,ama son zamanlarda bende gördüm kol uzatayım sıkıştırma artsın diyeni,ne kadar doğrudur bunu anca daha bilgili biri yazınca hep beraber öğrenmiş olucaz
Sıkıştırma arttırmak için nerdeyse hep yüksek sıkıştırmalı piston kullanılıyor, yani sıkıştırma arttırmak veya azaltmak için pistonda değişikliğe gidilir. Ancak varsa biraz daha uzun piston kolu kullanmakta aynı kapıya çıkar.
Son mesajlarla birlikte piston kolu ve devir konusunda benimde kafam karıştıo yüzden biraz bakınayım yanlış hatırladığım şeyler olabilir.
aslında çok yöntem varmış,
amaç,daraltmak
1.kolu uzatırsın yanma odasına yakın olur sıkıştırma artar.
2.kapak taşlarsın yanma odası hacmi pistona daha yakınlaşır sıkıştırma artar.
3. piston değiştirme
4????
Bu biraz karışık bir zımbırtı elimden geleni yapayım..
Hacimi bore ve stroke belirliyor.. Yani pistonun çapı ve pistonun tepe-ölü noktası arasındaki alanın belirli bir formülle çarpılması falan filan.. ing öğretmenliği okuyorum matematiğe kafam basmıyor.. aşağıda var hesaplama..
Bore and Stroke
Şimdi siz aracın hacmini yükseltirken, krank offsetiyle oynuyorsunuz ki daha çok alanda hareket etsin diye.. Ama tabi pistonun bu hareketten dolayı tepeye çarpma ihtimali var.. doğal olarak kol ve pistonla oynayıp sıkıştırmayı ayarlıyorsunuz..
Kolun uzunluğu hacime etki etmiyor diyebilirim çünkü kısaltsan örnek veriyorm 2 cm daha az yukarı çıkar, ama ölü noktada 2 cm daha aşağıya iner..
Buradan anlayacağınız üzere piston koluyla sıkıştırmayı arttırabilirsiniz, pistonla da, contayla da kapaktan taşlayarak da..
Devir çevirmek için tamamen kısa kol diyemeyeceğim ama benim kafamın bastığı kadarıyla, kısa ve hafif olması daha az strese dayanması anlamına gelir.. Kısa çubuğu kırmak uzun çubuğu kırmaktan daha zordur.. Koldaki minik farklar çevrilen max devirden, devir aralığının ne kadar süreyle çevrileceğiyle alakası daha fazla oluyor.. Hafif volan takma mantığıyla aynı..
Dizel motorla benzinli motorun çalışma ilkeler biraz farklı.. Aynı hacimle, biri 10 sıkıştırma biri 18 sıkıştırma olmak zorunda.. Bunu da kolu vs. uzatarak yaparsın.. Bu da ağırlık demek ve tork artışı demektir..
Siz bunu sorunca arkadaşımla konuştuk ve madde yaptık onunkileri de ekleyeyim buraya:
Umarım yardımcı olur..Kompresyon oranı motor hacmi ve yanma odası hacmi ile ilgilidir ancak bu ikisi direk olarak birbiriyle bağlantılı değildir bu biiir
Piston kolu hacme etki etmez bu ikii
Piston kolu küçük farklılıklarla çevirilen devire etki etmez fakar devirlenmeye eder bu üüç
Motorun çevirebileceği devir aralığı çap strok oranı eksantrik değerleri kapak emme değerleri vs. ile zaten belirlidir.Bu belirli olan devir aralığına dayanabilecek kalitede parçalar gerekir. Aynı zamanda motorun yapısı da önemli tabi motorun ürettiği titreşim balans şaftları vs. Bunlar hep engelleyici etmenler sağlam olmayan kollar gibi.. Dolayısıyla potansiyeli sağlam bir tasarım ve uygun parçalarla ortaya çıkarabilirsin ama potansiyel üzerinde değişiklik o kadar kolay olmaz öyle kolla molla falan bu da dööört
Ha kolla da olur da benim çok küçük farklardan bahsettiğimin farkındasın zaten..
Uçuk gramaj farklarından uzunluk farklarından bahsedersek, onun sonu yok zaten
dolayısıyla sonuçların da sonu yok
Edit: alıntı içindekileri taşak olsun diye çok kesin cevaplar olarak yazdık bu biir bu ikiii diye.. ama öyle değiler genel anlamda böyleler.. Bizden daha bilgili insanlar cevap yazacaktır zaten..
takacağın kolun boyunu piyasada bulabilmen ve subaplarına çarpmaya sebep olmayacak ölçüde olması ilgilendirir.
dizellerin kol boyundan çok strokları uzun.uzun strok daha çok yol katetmek demek.dizeller benzine göre çok daha yüksek sıkıştırma ve çok daha yüksek basınçta bir patlamaya sahip olduğu için uzun strok boyunca pistonu ittirebilecek güce sahip oluyor yanma sonrası çıkan enerji.aynı şekilde piston üst ölü noktadan aşağı inerkende püskürtmenin devam etmesiyle patlamanın şiddeti devam edip uzun strok boyunca pistonu ittirebiliyor.torkunda yüksek olmasınun sebeplerinden biri de bu.
fazla devir dönen motorlar kısa kollu kısa stroklu benzinli makineler.aynı hacimde diğer motora görepiston çapları daha büyük genelde
sıkıştırması yüksek motor daha devirlidir diye kesin birşey söylenemez.yada uzun kol yüksek devirlidir diye kesin bir yargı yoktur.aynı şekilde benim yukarda anlattıklarımda genel kanılar, kesin ve her seferinde bu şekilde olur denen şeyler değil.
86x86 makine 9000 dönerken, 87x84 daha düşükte dönebilir daha yüksekte mesela
2011 E90 320d & 2006 FJR 1300 & 2006 ZZR 1400
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)