Coğu sayfada yeni işlem mevcuttur.
Forumdan istek ve yönetici abilerimden O.b.k ile izni ile yağlı çekiç konusunda bilgi vermek ve örnekler göstermek için bu konuyu açıyorum. Küçük bir kaporta-boya dükkanımız var baba mesleği. Senelerdir yaptığı işlerden sonra anca dank etti insanlarla paylaşmak. Sizlere yağlı çekiç usulünü kullanılan aletleri ve birkaç örnek fotoğrafı göstericem. Konuyuda yaptığımız işler doğrultusunda güncel tutmaya çalışıcam.
Yağlı çekiç, adı gibi çekicin yağlanarak yapılması değildir. Eskiler bu şekilde hitap etmiş böyle de gidiyor.Yağlı çekiç, boyasız göçük düzeltmede makine vb bir alet yoktur. Tamamen bilek el beceresi ve ustalık önemlidir. Yaplı çekiçte sac ile boyanın arasına girilemediği için iş bitiminde çekiç izleri veya işe bağlı olarak dalgalanmalar meydana gelebilir. Bu tamamen çarpığa şiddetine oranına ve yerine göre değişir. Kordonlarda oluşan göçüklerde boya çatlama riski yüksektir. Gelelim fotolarımıza.
Öncelilikle kullanılan aletlerimiz. Dayamalar,çekiç eldivende dahil ustamız elini kesmesin. Fotodaki dayama ve demirler nerdeyse dükkanla aynı yaştadır. Dükkana gelen göçüğe göre her seferinde değişik bir demir yapılmış demiricide o zamanlar. Bu kadar büyümüş.
Aletlerimiz bunlar. Çalışma şekli ise şu şekilde.
Bu işin en güzel yanı yetkili servislerin değişecek dediklerin yerlerin boyasız onarımı. Şimdi de öncesi sonrası fotoğraflara bakalım. Bu uygulamada hasar yüzde 90 giderilmektedir. Kalan yüzde 10da görünen çekiç izleri vsdir. Onunda sebebini açıklamıştım. Şimdi öncesi sonrası fotograflar.
Öncesi
Sonrası
Öncesi
Sonrası
Öncesi
Sonrası : Bu aracımız boyasız düzeltilmiştir. Kaput nikelajının üstünde az biraz iz kalmıştır.
Öncesi
Sonrası : Bu aracımızda boya dökülen kordona rutuş yapılmıştır.
Öncesi
Sonrası: Bu aracımızda kordonda hafif iz kalmıştır.
Öncesi
Sonrası
Öncesi
Sonrası
Öncesi
Sonrası: özgür67 nickli Özgür abimin aracı
Öncesi
Sonrası
Öncesi
Sonrası
Öncesi
Sonrası
![]()