Arkadaşlar herkese merhaba , bir kaç gündür kafama takılan bir şey var ve tecrübeli arkadaşların bilgilerine danışmak istedim.
Arabam 1.6 Jtdm dizel alfa giulietta , büyük turbo taktık gtb1549 şuan 170-180 hp güçleri arasında. 2-2.1 peak atıp 1.7-1.8 cont yürüdüğünü düşünüyoruz. Henüz boost saati takmadığım için tam net olarak göremiyorum, Utku Abinin söylediği bu yönde (Us performance) arabanın gidişinden olsun,yazılımdan falan son derece memnunum ama bir şey yaptıysam en sağlıklısı olsun taraftarı olduğum için sizlere sormak istedim.
Merak edenler için 180 hp = büyük turbo,büyük intercooler,k&n filtre,downpipe ve komple düz boru ile.
Turbodan net bir şekilde fark edilir ıslık geliyor , kime sorsam büyük turbo taktın ve basınç bastın normal diyor. Buna Utku abide dahil olmak üzere normal diyor. Turbocuya gittiğimde (Ankara Turbotek fatih abi) egsoz pallerinden geldiğini ve sesin kesileceğini açılmışkende tamir takımının değiştiririz dedi 500 tl fiyat verdi işçilik turbo sök tak vs dahil. Ama çevredeki insanlara kalsa normal gerek yok diyor.
2. Sorum ise , ayağımı gazdan çektiğimde pallere ekstra yük biniyor Surge sesi geliyor bunun turboya ne kadar büyük bir etkisi olabilir , yada bana ne gibi büyük sorunlar açabilir. Mil kesip,pal kırıp motora kaçması vs gibi. Bilenler bilir Özen Ticaretten Hilmi abinin yanına gittim HKS replika,selonid,switch ile birlikte 700 lira fiyat verdi bana çok çok fazla geldi , ancak surge ı azaltacağını söyledi. Mantığımın almadığı konu şu ki her turbo büyütenin 700 lira bir bov'a para vereceğini düşünmüyorum , millet napıyor ? Milletin bu sesi duymaktan zevk aldığı söyleniyor ancak bu riskli bir durum napacağıma pek karar veremedim , çuf çuf blow off ile gezmekte istemiyorum ama hadi ıslık sesi normalse en azından bu surge olayına back pressure'a bir çözüm bulmam gerektiğini düşünüyorum , diyelim ki böyle gazladık başıma gelebilecek en büyük sorun ne olur ? ve bu blow-off işini daha uygun fiyata Ankara da yaptırabileceğim bir yer var mı ? 700 lira ütopik geldi.
Bilgisini ve tecrübelerini paylaşanlar için teşekkür ederim.
Islık Videosu ;
http://www.youtube.com/watch?v=juYKhVkIWJM