Merhaba arkadaşlar , merak ettiğim şeylerden birisi araçlara yazılım yapılırken basınçlar neye göre belirlenerek ayarlanıyor ..Araçtaki turbo nedir ?Ne kadar basınca kadar uzun ömürlüdür , mapper'lar nereden anlıyor bu durumu acaba?Tşk'ler
Merhaba arkadaşlar , merak ettiğim şeylerden birisi araçlara yazılım yapılırken basınçlar neye göre belirlenerek ayarlanıyor ..Araçtaki turbo nedir ?Ne kadar basınca kadar uzun ömürlüdür , mapper'lar nereden anlıyor bu durumu acaba?Tşk'ler
IAT sensörünün amacı budur. intercoolerdan sonraki havanın sıcaklığı ölçülür. buna göre maksimum değerler var. turbonun basıncını arttırdıkça çıkan hava sıcaklaşır intercolerla bunu soğutursun. intercoolerı verimlisi ile değiştirim intake temp i düşürebilirsin. yada turboyu büyültüp intercoolera girmeden önceki sıcaklığı düşürtebilrsin . fakat bilindiği üzere ne kadar büyük turbo o kadar lag. optimum u bulmak da denemeyle oluyor.
intake air temperature sensor, yani emilen havanın sıcaklığını ölçmeye yarayan sensör.
detaylar ve diğerleri için ; http://www.techturkey.com/forum/187344-post1.html
Bunu mu kullanıyorlar her araca harita hazırlarlarken yani levent
bu değerler ve diğer birçok şey göz önüne alınıyor, mapper olmadığım için bilmiyorum açıkçası ama mantıken düşününce, stok bi dizel araçta beyindeki boost cut limiti, yakıt pompası basıncı, iat değeri, motor hacmi , turbo flowu, kapak flowu gibi birçok etken söz konusudur bunda![]()
ben sanmıyorum hepsinin bu kadar detay uğraştıklarını hatta çok azı uğraşıyodur.kafadan açıyolar ufaktan ufaktan bitiyo gidiyo işte.atıyorum yüzde 10 enj,yuzde 5 turbo dıyo,yuzde bılmem kac enjektör daya gitsin benzinli turboda.o kadar detay değilde zaten adam bu arabada sağlıklı ne alınır yada ne oluyor o değeri biliyorsa pek riske düşmez.yüklendiği miktar bellidir.turbonun sağlamlığı anca tecrübe olur 10 tane araba yaptıysa ona göre bi sonuca varır.turbonun ne bastığını da wg i söker dener artık bi tane kobay araç bulursa
..... edit
turbo comp. map o turboyu ne kadar koşturabileceğiniz konusunda yardımcı olur.. yağ sıcaklığı dizel turboları için dikkat edilmesi gereken ikinci unsurdur.. Eksoz Manifold Basıncı özellike VNT turbolara aşırı yüklenirken kontrol edilmesi gereken bir baska nokta..
işin özeti bilgisayar bilmekle bitmiyor.. mekaniği iyi tanımak gerekiyor.. yakıt sisteminin basınc kapasitesini hidrolik karakteristigini v.s.
Ne kadar iyi olursan ol, Kabiliyetin Müşterinin Memnuniyeti ile Sınırlıdır..! M.Gazihan
Mehmet Bey;Ford Focus 1.6 tdci 109 pslere yaptığınız standart yazılım da kaç bara kadar çıkıyo bu basınç (gt 1544v turbo(vnt) ?Araç dpfli 2011 model.
Orjinal Table
Genelde uyguladığım
![]()
Ne kadar iyi olursan ol, Kabiliyetin Müşterinin Memnuniyeti ile Sınırlıdır..! M.Gazihan
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)