go go go güzel ilerliyor emeğinize elinize sağlık
biliyodum dolduracagınımaşallah kesene bereket
facebook: hasan serdar şengül
instagram: hasan_serdar
ECUPROJECTS PERFORMANCE-CHİPTUNİNG AKSARAY BAYİİ
öncelikle kolay gelsin. Ben daha önce vosvosumu toplarken egzantirik aldığımda dişli kısmı yoktu ustam bu şekilde takılamıyacağını söylemişti ve egz takınca eski tip pompa takmam gerektiğini söylemişti tam hatırlamııyorum ama daha önce denemiş birine sormanızda fayda var. ikincisi o motor sac larını bende kumlamaya vermişti eğildiği için takarken cinnet geçirtebiliyor![]()
pazartesi gününe güzel gelişmelerle başladık arkadaşlar
koca koli gümrüksüz masrafsız kapıya kadar geldi
şuan sadece piston ve gömleği beklemekteyiz...
buda kutunun açılımı
![]()
biraz ergen hevesiyle karbiratörü kurcalayım dedim, üniversal bi karbiratör olduğu için halihazırda vosvosa uyumlu gaz teli tertibatı yoktu üstünde, bunun için gerekli olan malzemeleri yanında ayrıca bir pakette yollamışlar, ayrıca filtre tertibatıda çok basit bir custom işlem gerektirdi...
şekil a da gaz teli için gerekli tertibat mevcut...
bu fotoda ise parçanın takılacağı yer görünüyor, anahtarın tam ucunda u şeklinde baş aşşa duran siyah parçayı söküp şekil a daki parçayı yerine takıyoruz...
bu foto biraz kötü olmuş ancak buda takılmış bitmiş hali, daha iyi bi foto paylaşırım...
daha sonra filtre kısmına geçiyoruz, normalde karbiratörün üstüne daha farklı bir filtre tertibatı takıldığından mevcut halinde üstünde 4 adet saplama bulunuyor ve bu saplamaları söküyoruz....
ve fotodaki gibi normal vidalarla filtrenin alt kısmını monte ediyoruz...
buda manifolta montajlanıp b,tmiş hali
![]()
bu arada hiç anlamadığım için soruyorum, elektriğin verilmediği şartlarda bu jiklenin ayarı nasıl olmalı biri tarif ederse sevinirim![]()
sıra geldi egzantriğeeee....
egzantrik kasnağı gayet kliteli bi şekilde billet aluminyumdan ve çok hafif üretilmiş, toplamı oem egzantriğin neredeyse yarı ağırlığında ve şansıma beklemediğim bir şekilde kasnak ayarlı çıktı
ebayden siparişi geçerken fazla incelemeden yanında vida montaj kiti sandığım 10 dolar daha fazla para vererek aldığım üründerecesi ise şu şekilde ayarlanıyor....
fotoda görünen pulların merkezleri sağdan sola doğru gittikçe kenara doğru kayıyor gördüğünüz gibi, bu pullar kasnağın derecesini belirliyor, siyah oem derece, gri biraz dereceli, sarı çok dereceli, pulları koyma şekliyle ise zamanlamayı advance veya retard edebiliyorsunuz... aşşadaki fotolarda sistemi daha iyi anlıtacaksınız çok pratik bir zekayla çözmüşler işi![]()
![]()
onur knkamla biraz kafa yorduktan sonra orta dereceye karar verdik ancak fikrimiz heran değişebilir çünkü egzanrik derecesini henüz tam incelemedik, tam anlamıyla bi inceleme yapıp ona göre karar vericez...
buda egzantrikle kasnak
![]()
egzantrik dişlisini düz kesim almamanızın bir sebebi varmı?
düz kesimlilerin top end direnci daha düşük daha rahat devir dönüyor diye biliyorum, bir de tabi nefis dişli sesi![]()
O şekilde alırsak kranktada tadilat yapmamız hatta yeni bi krank almamız gerekebileceğindwn gerek duymadım, zaten 1915 cc motor olmasına rağmen hemen hemn herşeyi günlük kullanıma uygun seviyede tuttum, mesela egzantriğin ve karbiratörün en soft olanını tercih ettim, egzantrik oem e göre tabi daha dereceli ancak 7 8 çeşidin içinde en soft günlük kullanıma en uygun olanı...
Elektrikli jikle de ayar jiklenin elektrik bağlantısı sökülerek yapılıyor aşağıda yuvarlak içerisine aldığım vidaları gevşeterek rezistansın bağlı olduğu siyah kütüğü sağa sola çevirerek jikle süresini belirliyorsun.
Kütüğü sıkarsan jiklenin devreden çıkma süresi uzar üstteki jikle kelebekleri ile doğrudan bağlantılıdır jikle kütüğünü sıktıkça kelebeklerin açılıp kapanması zorlaşır elinle yoklayarak kelebekleri açıp kapatarak gözlemleyebilirsin bunu.Jikle kütüğünü gevşettikçe o kelebekler daha rahat açılıp kapanmaya başlar hatta bir seviyeden sonra kelebeklerin kendiliğinden açıldığını görürsün.
Hatta aynı fotodan örnek vereyim sarı ok ile gösterdiğim kısıma dikkat edersen kelebekler tam kapalı değil hafif açık ;
Demekki bu karburatörün jiklesi çok kısa süreli çalışacak şekilde ayarlanmış.Jikle kütüğünü biraz daha sıkarsan kelebekler tamamıyla kapanır jikle süresi uzar.
Ama ayar konusu tamamen deneme yanılma yolu ile bulunur mesela göz kararı ayarını yaparsın motor daha istenilen sıcaklığa ulaşmadan devreden çıkar bu durumda bahsettiğim vidaları gevşeterek jikle kütüğünü biraz daha sıkmak gerekir.Yada tam tersi durumda motor istenilen sıcaklığıa gelir ancak hala jiklededir bu durumda da kütüğü biraz daha gevşetmek gerekir ki jikle devreden çıksın.
Çok basit bir mevzudur tek zorluğu motor üzerindeki diğer parçaların bu ayarlamayı yaparken engel çıkarabilmesidir.
Ayrıca elektrikli jikle sistemine sahip karburatörlerin jiklesinin açılıp kapanmasını motor ısısı belirlemez.Jikle kütüğünün içerisindeki rezistans yay 12 volt gerilim ile ısınır (araç çakmağı mantığı gibi), çelik yay sıcaktan çekmeye gerilmeye başlar ve böylece kendi ekseni etrafında dönmeye başlar yayın ucu doğrudan jikle kelebeklerine bağlıdır yay gerildikçe kelebeğe müsahale eder kapatır yada açar.
Bundan şu anlam çıkar motor çalışma sıcaklığında stop edilipte 15 dk sonra tekrar çalıştırılırsa dahi jikle yeniden devreye girer çünkü motor ısısı ile bir alakası yoktur kütük içerisindeki yay 15 dk içerisinde soğuduğu için eski formuna geri döner kelebekleri kapatır jikle devreye girer.Ancak yazın bunu pek hissetmessin havaların sıcak olmasından ve motorun kış aylarına nazaran daha uzun sürede soğuduğundan kaput içerisindeki sıcaklık ve motor sıcaklığı jikle yayının soğumasına engel olur.
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
kolay gelsin abi önceki postlarda şahinleri geçeriz demiştin ama bu gidişle daha şakacı bir makine olacak gibi![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)