User Tag List

12 sonuçtan 1 ile 12 arası

Konu: 70 MAI A810 Dashcam Hardwire Kit Montajı

TechTurkey Evrenoz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    122 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)

70 MAI A810 Dashcam Hardwire Kit Montajı

Araç kamerası epeydir aklımda olan birşeydi, biraz araştırıp 70MAI A810 aldım.

Sonradan takılan araç kameralarında kameraya elektrik için 2 yöntem var. Çakmaklık veya Hardwire kit.
    Çakmaklık kablo karmaşası yarattığından ve araç kapalı iken kameranın çalışmasını engelleyeceğinden hoşuma gitmeyen bir yoldu. Araç kapalı durumda iken darbe aldığında kameranın otomatik devreye girmesi, minimum kablo karmaşası için hardwire kit aldım. Takılması için saçma sapan rakamlar istenince kendim yaparım dedim ve oturdum okumaya.

Öncelikle ne bağlayacağımıza baktım. Hardwire kit 3 kablo ile geliyor.
    Biri daimi elektrik, biri kontak açıkken elektrik, biri de toprak.

Açtım aracın kitapçığını sigortaları incelemeye başladım. Zira airbag, beyin, gösterge vb. gibi kritik parçaların sigortasını kurcalamak istemiyordum.
    Kontrol kalemi ile sigortaların elektrik durumunu kontrol ede ede 2 tane uygun sigorta buldum. Biri arka USB diğeri ise far düğmesi.
    Arka USB'de sadece kontak açılınca elektrik var, far düğmesinde ise her daim.

Sıkıntım şuydu, A5'lerde sigorta kutusu tek yerde değilmiş. Torpidonun solunda bir tane, sol ayak dayama altında başka bir tane kutu varmış. Sorun etmedim başladım çalışmaya.

Neyi sökeceğimi belirledikten sonra önce sol konsol kapağını, direksiyon altı muhafazasını ve sol ayak dayamayı çıkardım.

Önce gerekli kabloyu sigortanın ayağına sarma yöntemini uyguladım ve sistemi böyle kurdum. Ancak içim içimi de yiyordu. 1-2 hafta o şekilde kullandıktan sonra sigorta çoklayıcı aldım ve hatadan döndüm.
    Aldım almasına ama, aparat kutuya sığmadı. sağ tarafı kutunun plastiğine çarpınca o plastiği inceden kestim ve arka usb şarj bağlantısını yaptım. Bunu iyi ki yapmışım zira önceki kurulumda ayak dayama öyle sıkı basıyormuş ki bu bölgeye, kırmızı kablonun geçtiği kısımda kabloyu ezmiş ve teller açığa çıkmış. Şimdi 2 yerde plastik kesiği var ve kablo araya sıkışmadan ayak dayama bölgesinden uzaklaşıyor. Sigorta çoklayıcı kablosu epey kısaydı, uygun bir kablo alıp 2 kabloyu birbirine lehimledim, üstünü macaronladım.

Sonrasında kablonun diğer ucunu hardwire kit'in sarı kablosuna bağladım.

Daimi elektrik için far düğmesi yan konsol bölümündeki sigortalardaydı. Orada kesme biçme işlemine gerek duymadan direkt olarak bağlantıyı sigorta çoklayıcı ile yaptım. Kablonun diğer ucunu hardwire kit'in kırmızı ucuna bağladım.

Topraklama için de tipini beğendiğim şaseye bağlı bir vidayı söktüm. Önce "öküz gibi" kabloyu vidaya dolayıp vidayı yerine geri taktım. Sonrasında yine yaptığım iş beni memnun etmedi ve kablonun ucuna aldığım aparatı bağlayıp vidaya geçirdim. Kablo aparat bağlantısını da bez bantla ne olur ne olmaz diye sardım. Aynı işlemi alttaki fotoğrafta görülen kırmızı kablo üzerindeki mavi bağlantı elemanlarına da uyguladım.

Kablolama işi bitince kabloyu önce sütundan sonra da tavan döşeme altından ayna hizasına kadar getirmek kaldı, işin en kolay kısmıydı. Ancak burada da içime sinmeyen bir nokta var. Kabloyu oradan geçirdik ama, orada airbag var. Patlama esnasında o kablo airbagin şişmesine engel olur mu bilmiyorum. Belki tekrar açıp airbage dolanmayacak şekilde sağına soluna çekerim.

İşlem esnasında tüm bağlantıları macaronla korumaya aldım. Toprak kablosunun ucundaki aparat gibi apartlar söz konusu olduğunda bunları da bez bantla sardım. En sonunda tüm kabloları toparlayıp bez bantla üzerinden bir kez daha geçip uygun yere çok sıkmadan cırtladım.

Şuan arka kamera bağlantısı kaldı. Bunun için herhangi bir tesisata gerek yok. Döşeme altlarından arka camdan ön cama kadar kabloyu geçirmek ve usb-c'sini kameraya bağlamak var. Üşenmediğim bir anda bunu da tamamlayacağım.

Elektrik/elektronikten bir nebze anlarım. Arabaya hiç elimi sürmemiş olsam da tesisattan her tür işleme kadar izlemişliğim epey çok. Dolayısıyla işlemleri doğru ve kuralına göre yaptığımı düşünsem de "şurasını düzelt" diyebileceğiniz bir yer olursa çok sevinirim.
    Konu Evrenoz tarafından (24-09-2025 Saat 14:49 ) değiştirilmiştir.

KÖROĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    134 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sanayide "usta" adı altında bu işi yaptığını iddia eden adamlar zaten bu kadar yapamıyor. Bu montaj ziyadesiyle iyi olmuş.

İşi fantazi boyutuna taşıyacaksak eğer ben 6.3mm konnektör yerine lehim yapar üzerini 2 kat makaronlardım. Ama lehim her yerde uygulanacak bir sistem değil teferruatı çok.

Geçmişte bu konnektörleri bende pense vs ile büküyordum yakın zamanda özel pensesinden edindim, çıkardığı iş müthiş gerçekten. Tabi 10 yılda 1 defa kullanacak adam için gereksiz bir maliyet.

Kablonun airbag'i açmasına engel olacağını sanmıyorum, ***** aşırı şiddetli patlıyor. Sadece o anda kablo (yaşanmaz umarım) kullanıcıya zarar verir mi bu biraz düşündürdü.

Aracın arkasına bir şey monte etmek en sevmediğim iş, çok sök takı var gerçekten boş zaman ve hazır bir mental sağlık lazım Kolay gelsin.

Ome_RS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Eline sağlık abi güzel uygulama ders niteliğinde olmuş. Her arabada olması gerektiğini savunanlardanım. Golf için 2 aydır bagajda gezdiriyorum bende hoş gezdirmiyorum yatıyor araç ekseriyetle Üşenmediğim bir zaman bu hafta içi umuyorum bende 360'ın önlü arkalı bir modelini montajlayacağım.
    www.vava.cars
    Lapiztes mk7R

Post Thanks / Like
    Mentioned
    122 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Alıntı KÖROĞLU Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sanayide "usta" adı altında bu işi yaptığını iddia eden adamlar zaten bu kadar yapamıyor. Bu montaj ziyadesiyle iyi olmuş.

İşi fantazi boyutuna taşıyacaksak eğer ben 6.3mm konnektör yerine lehim yapar üzerini 2 kat makaronlardım. Ama lehim her yerde uygulanacak bir sistem değil teferruatı çok.

Geçmişte bu konnektörleri bende pense vs ile büküyordum yakın zamanda özel pensesinden edindim, çıkardığı iş müthiş gerçekten. Tabi 10 yılda 1 defa kullanacak adam için gereksiz bir maliyet.

Kablonun airbag'i açmasına engel olacağını sanmıyorum, ***** aşırı şiddetli patlıyor. Sadece o anda kablo (yaşanmaz umarım) kullanıcıya zarar verir mi bu biraz düşündürdü.

Aracın arkasına bir şey monte etmek en sevmediğim iş, çok sök takı var gerçekten boş zaman ve hazır bir mental sağlık lazım Kolay gelsin.
    Çok teşekekkürler, benim de aklımdan "lehimlesem mi" geçti konnektör kısımlarında ama havyayı arabaya götürmek için uzatma kablosu çekmeye üşendim.
    Aslında önce "öküz gibi" bir montaj yaptım, hardwire'ı döşeme altlarından geçirip kullanmaya başladım. Sonra yaptığım hataları düzeltmek için işe baştan girişince döşeme altı geçişleri sökmeden düzenlemeleri yaptım. bu sebeple hardwire'ı eve çıkarıp lehimleme imkanım olmadı. Yoksa aynı psikopatlık tercihindeyiz
    O aleti hiç duymadım, o kadar ihtiyacım olmayan bir alet sanırım. Ama baştan duysaydım 1 defa kullanacak olsam dahi alırdım.

Airbag konusu beni de düşündürüyor, bir ara sütunu tamemen çıkarıp ( şuan sadece aradan ittirerek soktum kabloyu ) düzenlemem gerek sanırım. Arka tarafa da o kadar çok sök-tak varsa muhtemelen takmam geri kamerayı. Fititllerin altından ittirerek kablo dolaştırırım diye hayal ediyordum.

Alıntı Ome_RS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Eline sağlık abi güzel uygulama ders niteliğinde olmuş. Her arabada olması gerektiğini savunanlardanım. Golf için 2 aydır bagajda gezdiriyorum bende hoş gezdirmiyorum yatıyor araç ekseriyetle Üşenmediğim bir zaman bu hafta içi umuyorum bende 360'ın önlü arkalı bir modelini montajlayacağım.
    Hiç ihmal etme derim, her taraf değişik değişik tiplerle doldu. Hardwire kit park sırasında olabilecek darbelerde vs de kamerayı işlevsel tuttupundan 1 kez daha önemli.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    134 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Evrenoz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Çok teşekekkürler, benim de aklımdan "lehimlesem mi" geçti konnektör kısımlarında ama havyayı arabaya götürmek için uzatma kablosu çekmeye üşendim.
    Aslında önce "öküz gibi" bir montaj yaptım, hardwire'ı döşeme altlarından geçirip kullanmaya başladım. Sonra yaptığım hataları düzeltmek için işe baştan girişince döşeme altı geçişleri sökmeden düzenlemeleri yaptım. bu sebeple hardwire'ı eve çıkarıp lehimleme imkanım olmadı. Yoksa aynı psikopatlık tercihindeyiz
    O aleti hiç duymadım, o kadar ihtiyacım olmayan bir alet sanırım. Ama baştan duysaydım 1 defa kullanacak olsam dahi alırdım.

Airbag konusu beni de düşündürüyor, bir ara sütunu tamemen çıkarıp ( şuan sadece aradan ittirerek soktum kabloyu ) düzenlemem gerek sanırım. Arka tarafa da o kadar çok sök-tak varsa muhtemelen takmam geri kamerayı. Fititllerin altından ittirerek kablo dolaştırırım diye hayal ediyordum.

Hiç ihmal etme derim, her taraf değişik değişik tiplerle doldu. Hardwire kit park sırasında olabilecek darbelerde vs de kamerayı işlevsel tuttupundan 1 kez daha önemli.
    Valla bende sırf bu yüzden ön kamera aldım, üşengeçlikten daha tam montajı yapmadım bile. Arabanın içinde her yer kablo şuan

Arka cam sabitse montaj daha kolay olur bence, sürücü tarafından en kötü fitil ve varsa tutamakları söküp trim sökme aparatı ile hafif aralayıp kabloyu içeri ittirmek suretiyle yapılabilir.

Alttan giden kablo dert, eşikleri sök koltuğun arayı ayarla vs sevmiyorum ben o tantanayı.

Pense şu,

Post Thanks / Like
    Mentioned
    122 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Valla bende sırf bu yüzden ön kamera aldım, üşengeçlikten daha tam montajı yapmadım bile. Arabanın içinde her yer kablo şuan

Arka cam sabitse montaj daha kolay olur bence, sürücü tarafından en kötü fitil ve varsa tutamakları söküp trim sökme aparatı ile hafif aralayıp kabloyu içeri ittirmek suretiyle yapılabilir.

Alttan giden kablo dert, eşikleri sök koltuğun arayı ayarla vs sevmiyorum ben o tantanayı.

Pense şu,

Güzel aletmiş
    Bi dahaki işe kesin alırım

Post Thanks / Like
    Mentioned
    134 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Güzel aletmiş
    Bi dahaki işe kesin alırım
    yanına bunu da ekleyelim o zaman, bu 2 li çok iyi iş çıkarıyor.

drago - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    54 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Sinir sağlığım yerinde değil muhtemelen, papağan sandım

Kısa off-topic için özür iler, paylaşım için de teşekkür ederim kendi adıma.

6 senedir araç kamerası kullanıyorum, hiç cesaret edememiştim kalıcı montaja, iyi oldu bu konu

Post Thanks / Like
    Mentioned
    122 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)

Alet edevat hastası olmak psikolojik bir sorun değil di mi
    Evde asfalt delici dursa "bu niye var" demem

Post Thanks / Like
    Mentioned
    134 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alet edevat hastası olmak psikolojik bir sorun değil di mi
    Evde asfalt delici dursa "bu niye var" demem
    Bende net hastalık, bende bu işin müptelasıyım muhtemelen ilk defa burada itiraf ediyor olabilirim

1 defa kullanıp kenara attığım o kadar çok şey var ki. Ha bazen lazım oluyor elinin altında bulunması güzel oluyor.

Mesela ekspertize kızıp kompresyon test cihazı almıştım SLK varken koltukların yıldız vidaları için lokma seti almıştım

Garaja mobilya yapıcam diye testere aldım, en son boru kesme aleti aldım napacaksam.

Bu ara arduino ya sardım dün 1k lık malzeme almışım, ne ara o kadar şeyi sepete attım fikrim yok.

Düşme dönüşme diyorum sadece Kendi motivasyonum da şu "olm sigara yok alkol yok kaçak et yok bu işleri seviyosun al geç" madem.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    14 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ... Kendi motivasyonum da şu "olm sigara yok alkol yok kaçak et yok bu işleri seviyosun al geç" madem.
    Abi al al bitmiyor , evlenince hatun tarafından gereksiz eşya muamelesi yapılıyor güzelim aletlere. Bir yerde bu alet alma takıntısından kurtulmak, üçünden birini seçip rahat etmek lazım.

FatihR. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Elinize sağlık kazasız belasız kullanın. Bende aynı üründen ön arka montajını yapmıştım. Birebir aynı usül montaj yapmışız . Bu kamerada hoşuma giden 24 saat kayıt modu açıkken Kışın kar yağdığında ön cam kapanınca kamera hafif bir ısı verdiği için kameranın olduğu yer kar tutmuyor kayıt almasına engel olmuyordu. Tabi başka kameralarda da olabilir ama ben bunda deneyimlemiştim geçen sene.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler