Araç kamerası epeydir aklımda olan birşeydi, biraz araştırıp 70MAI A810 aldım.
Sonradan takılan araç kameralarında kameraya elektrik için 2 yöntem var. Çakmaklık veya Hardwire kit.
Çakmaklık kablo karmaşası yarattığından ve araç kapalı iken kameranın çalışmasını engelleyeceğinden hoşuma gitmeyen bir yoldu. Araç kapalı durumda iken darbe aldığında kameranın otomatik devreye girmesi, minimum kablo karmaşası için hardwire kit aldım. Takılması için saçma sapan rakamlar istenince kendim yaparım dedim ve oturdum okumaya.
Öncelikle ne bağlayacağımıza baktım. Hardwire kit 3 kablo ile geliyor.
Biri daimi elektrik, biri kontak açıkken elektrik, biri de toprak.
Açtım aracın kitapçığını sigortaları incelemeye başladım. Zira airbag, beyin, gösterge vb. gibi kritik parçaların sigortasını kurcalamak istemiyordum.
Kontrol kalemi ile sigortaların elektrik durumunu kontrol ede ede 2 tane uygun sigorta buldum. Biri arka USB diğeri ise far düğmesi.
Arka USB'de sadece kontak açılınca elektrik var, far düğmesinde ise her daim.
Sıkıntım şuydu, A5'lerde sigorta kutusu tek yerde değilmiş. Torpidonun solunda bir tane, sol ayak dayama altında başka bir tane kutu varmış. Sorun etmedim başladım çalışmaya.
Neyi sökeceğimi belirledikten sonra önce sol konsol kapağını, direksiyon altı muhafazasını ve sol ayak dayamayı çıkardım.
Önce gerekli kabloyu sigortanın ayağına sarma yöntemini uyguladım ve sistemi böyle kurdum. Ancak içim içimi de yiyordu. 1-2 hafta o şekilde kullandıktan sonra sigorta çoklayıcı aldım ve hatadan döndüm.
Aldım almasına ama, aparat kutuya sığmadı. sağ tarafı kutunun plastiğine çarpınca o plastiği inceden kestim ve arka usb şarj bağlantısını yaptım. Bunu iyi ki yapmışım zira önceki kurulumda ayak dayama öyle sıkı basıyormuş ki bu bölgeye, kırmızı kablonun geçtiği kısımda kabloyu ezmiş ve teller açığa çıkmış. Şimdi 2 yerde plastik kesiği var ve kablo araya sıkışmadan ayak dayama bölgesinden uzaklaşıyor. Sigorta çoklayıcı kablosu epey kısaydı, uygun bir kablo alıp 2 kabloyu birbirine lehimledim, üstünü macaronladım.
Sonrasında kablonun diğer ucunu hardwire kit'in sarı kablosuna bağladım.
Daimi elektrik için far düğmesi yan konsol bölümündeki sigortalardaydı. Orada kesme biçme işlemine gerek duymadan direkt olarak bağlantıyı sigorta çoklayıcı ile yaptım. Kablonun diğer ucunu hardwire kit'in kırmızı ucuna bağladım.
Topraklama için de tipini beğendiğim şaseye bağlı bir vidayı söktüm. Önce "öküz gibi" kabloyu vidaya dolayıp vidayı yerine geri taktım. Sonrasında yine yaptığım iş beni memnun etmedi ve kablonun ucuna aldığım aparatı bağlayıp vidaya geçirdim. Kablo aparat bağlantısını da bez bantla ne olur ne olmaz diye sardım. Aynı işlemi alttaki fotoğrafta görülen kırmızı kablo üzerindeki mavi bağlantı elemanlarına da uyguladım.
Kablolama işi bitince kabloyu önce sütundan sonra da tavan döşeme altından ayna hizasına kadar getirmek kaldı, işin en kolay kısmıydı. Ancak burada da içime sinmeyen bir nokta var. Kabloyu oradan geçirdik ama, orada airbag var. Patlama esnasında o kablo airbagin şişmesine engel olur mu bilmiyorum. Belki tekrar açıp airbage dolanmayacak şekilde sağına soluna çekerim.
İşlem esnasında tüm bağlantıları macaronla korumaya aldım. Toprak kablosunun ucundaki aparat gibi apartlar söz konusu olduğunda bunları da bez bantla sardım. En sonunda tüm kabloları toparlayıp bez bantla üzerinden bir kez daha geçip uygun yere çok sıkmadan cırtladım.
Şuan arka kamera bağlantısı kaldı. Bunun için herhangi bir tesisata gerek yok. Döşeme altlarından arka camdan ön cama kadar kabloyu geçirmek ve usb-c'sini kameraya bağlamak var. Üşenmediğim bir anda bunu da tamamlayacağım.
Elektrik/elektronikten bir nebze anlarım. Arabaya hiç elimi sürmemiş olsam da tesisattan her tür işleme kadar izlemişliğim epey çok. Dolayısıyla işlemleri doğru ve kuralına göre yaptığımı düşünsem de "şurasını düzelt" diyebileceğiniz bir yer olursa çok sevinirim.

Alıntı
Kolay gelsin.