ben farktan bahsettim dostum. ama orantıya girersen %10 diyelim bu ne demek?
25 derece ısındığında oksijenin molü %10 daha azalacak değil mi? hadi kabaca da havada olması gereken %21 lik oksijen oranı % 19 a düştü. bunun yanmaya etkisi ne olur? çıkan kaloriye etkisi ne olur. aslında biz ideal gazdan bahsediyoruz ama atmosfer farklı ideal gaz farklı o yüzden ideal gaz denklemi ile gitmek pek doğru değil. havanın yoğunlunu ideal gaz yasasıyla açıklayamayız sanırım.
bunun yanında arkadaşlar basınçtan bahsetmişti. size yükseğe çıktıkça basınç ve sıcaklık değişimi ile oksijen azalması nasıl olur onu kabaca bir daha açıklayayım.
mühim olan havanın yoğunluğudur aslında. soğuk havanın yoğunluğu daha fazla olacağından dolayı ihtiva ettiği oksijen miktarı da arkacaktır. o yüzden sıcak havada karşımıza çıkan düşük yoğunluklu hava arabaların performansını azaltır.
örneğin 3500 metre yüksekliğe çıktığınızda basınç %40 oranında azalır ve deniz seviyesine göre siz her nefes alışınızda %40 daha az oksijen almış olusunuz. motora uyarlarsak da resmen fakire kalmış olursunuz. o yüzden sıcak havadan daha önemlisi yüksek basınçtan kaçmak lazım. zaten yanlış bilmiyorsam oksijen sensörü aldığımız havanın içindeki oksijen yoğunluğuna göre yakıtı ayarlıyor ve fakire/zengine kalmamızı engelliyor.