Race port işlemini yakından tanıyalım istedim. Uzun zamandır Race port design ile port polish işleminin arasındaki farkı anlatmak istiyordum. Bu güne kısmetmiş.
Eklediğim fotoğraflar oem port yapısını ve race port yapısını görüntüsünü içermektedir.
Race port Design işlemi:Motor hacmi, egzantrik değerleri, statik sıkıştırma oranı gibi motor karakteristik özelliğini içeren verileri göz önünde bulundurularak hesaplama işlemi yapılır, port throat ve short turn radius kısmının hangi açıda yapılması gerektiği bulunur ve yapılan hesaplamalar doğrultusu ile yeni baştan port dizaynı yapılır.Aynı zamanda port hacmide cok önemlidir.Bu işlem port genişletme ile alakası olmayan, tamamen flow ve fps değerini arttırmaya yönelik yapılan bir işlemdir ve gercek anlamda uğraşan firmalar sayılıdır. Öte yandan port design yani race port sadece port kanalı genişletilerek yapılan bir işlemde değildir.Bu yazıda kısaca belirttiğim gibi bütün bu işlerin altında toplanan aşamaların geneline race port design adını veriyoruz.İnternette race port design ile ilgili bilgiler kısıtlı olduğundan genel bilgi olsun diye bu yazıyı yazdım. Tabiki daha yazılacak cok fazla sey var. İşlem hakkında genel anlamda ne olduğunu bilsek yeterli olacaktır arkadaşlar.
Port Polish işlemi:Yani Port parlatma işlemi adından anlaşıldığı gibi portları istenilen pürüzlüğe ve parlaklığa getirme işlemidir. Uzaktan yakından race port veya port design ile alakası yoktur. Bu işlemi ilk uyguluyan ve yaygınlaştıran 1938 li yılların baslarında Amerika dır.O zamanın sartlarına göre fabrikasyon araçların kapaklarının döküm hatalarının fazlalığından dolayı popüler olmuş bir işlemdir.Döküm hataları oluşan yerleri kazıyıp, kazınan yerleri istenilen yüzey elde edilene kadar parlatma işlemidir. Gün geçtikce bu işlemin popüleritesi artmıştır. Fabrikasyon araçların iş gücü, zaman kaybı ve ekonomik bakımdan maliyeti artacağından dolayı uzak durmaktadırlar. Bu işlem işinin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır.
Oem port - Race port design fotoğraflarda gördüğünüz işlem ile açı görüntüsünü 3D olarak görebilmek için yapılmış bir yöntemdir. Ayrıca bizim icin extra daha iyi bir şey daha var 3D flow programında da değerlendirmeler yapabiliyoruz.