Bu konuda anlaşıyoruz, 60 litre depoya 200cc ürünle oktan artırmayı beklemek naiflik olur, o istasyonlarda satılan oktan artırıcıların çoğu ya MTBE, ya alkol ya da solvent oluyor, gerçekten paranıza yazık...Alıntı:
commando06 Nickli Üyeden Alıntı
Printable View
Bu konuda anlaşıyoruz, 60 litre depoya 200cc ürünle oktan artırmayı beklemek naiflik olur, o istasyonlarda satılan oktan artırıcıların çoğu ya MTBE, ya alkol ya da solvent oluyor, gerçekten paranıza yazık...Alıntı:
commando06 Nickli Üyeden Alıntı
Benzinin uzerine ethanol dokulerek benzinin oktani arttirilmaz dogrudur, ciddi bir dizi islem gereklidir bunu yapabilmek icin.
Ama zaten kimse benzinin oktanini arttirmaktan bahsetmiyor, benzine ethanol karistirildiginda olusan bu yeni yakitin oktani, benzinden daha yuksek oluyor konunun ozu bu.
Yani hepinizin dedigi dogru ama kavramlar birbirine girmis gibi gozukuyor disaridan bakinca.
Güzel yaklaşım, ortada kavram karmaşası oldu, detay yazayım...
Etanol,doğası gereği bir alkol olduğu için, yapısında oktan-setan-bütan tipi hidrokarbon zincirleri içermez, ama burada bahsettiğimiz RON oktan sayısı, uluslararası kabul edilmiş yakıt vuruntu direncinin ölçümü. Baz sayı 100, o da saf iso-oktanın vuruntu direnci. Bu skalada, rafineriden 95 oktan olarak çıkan bir yakıtı, saf etanolün vuruntu değerine getirmek için, 109 oktana yükseltmeniz lazım.
Bu sebeple çeşitli yakıtların RON standardına göre oktan ratinglerini yazdım, isteyen literatürden araştırabilir, hala da inanmayan için ODTÜ petrol ve doğalgaz mühendisliği petrol araştırma merkezi laboratuvarına bir adım mesafedeyim, merkezde tam oktan ölçümü için değişken sıkıştırmalı test motoru da mevcut, zaten dışarıdan sürekli istasyon numunesi geliyor.
Saf etanol bizdeki RON standardında 109 (tam olarak 108.6) oktana denk geliyor, bu işle uğraşan herkesin bildiği, yurtdışında pompalarda satılan E85 (ki kendisi %85 etanol, %15 benzinden oluşur) de blendde kullanılan benzine bağlı olarak 102-105 oktan arasına denk geliyor. Amerika'da kullanılan MON standardında ise daha düşük sayılar çıkıyor, oradaki 85ler bizdeki 95e denk.
Bu yüzden hiç kafa karıştırmadan, misal olarak: deponuza saf etanol koyarsanız, pompadan aldığınız 95 oktana oranla 109 oktan, karışım yaparsanız orana bağlı olarak yakıtınızın oktanını, daha doğrusu vuruntu direncini yükseltirsiniz. Yıllardır top fuel dragsterlerin (metanol), indycar'ın (etanol), turbo dönem -5 bar basılan F1 zamanı toluen (121 oktan) ve ülkemizde başı çeken çoğu drag ve roll aracının meth-eth kullanmasının sebebi budur.
Konu üzerine SAE'nin Argonne Labs ile yayınladığı paper için:
http://www.iowacorn.org/documents/fi...162D3B36A3.pdf
Etanol katkılı yakıtlarının oktan ratingleri ve vuruntu dirençleri üzerine iki SAE yayını:
Effect of Heat of Vaporization, Chemical Octane, and Sensitivity on Knock Limit for Ethanol - Gasoline Blends
http://papers.sae.org/2012-01-1274/
Umarım faydalı olur.
Selamlarımla...
shell nitro,ancak shellin kendi benzinliğinden alınması koşulu ile...
PAL kurulduğunda, oktanmış RON muş ne gerek var ki bu kadar yatırım yapılıyor demiştik, sonrasında PAL den kazanılan paralarla kendine yepyeni bir bölüm binası inşa edip maden'in köşelerinde itilmişlikten kurtulmuştu petrolcüler :)
çok güzel anlatmışsınız ben de onu açıklamaya çalışmıştım sizin kadar bilimsel anlatamadım, ethanol bilimsel literatürdeki OKTAN ı arttırmamakla beraber, arabamızda istediğimiz geç yanmayı sağlayan özelliğe sahip olduğu için tercih ediliyor...
motorinde de ilerleryen günlerde değişiklik olacak bilginize hatta ilk Shell istasyonlarında olabilir
Konuyu yakindan takip ediyorum. 97 oktanin kaldirilmasindan bende hic ama hic memnun degilim. Arabami aldigimdan beri 95 koymadim depoya. 97 kalktigindan beri de Shellden nitro haricinde baska yakit koymadim.
Ayni konuyu acan arkadas gibi roll, drag, gazlama vs isim olmaz. Ancak RS lerde dusuk oktanli yakitin iyi olmadigini biliyorum. Kaldi ki deposunda 98 oktan onerilir ibaresi var. Sizce etanol kullanmali miyim? Fena halde takigim bu konuya. Maksadim aracin motorunun en saglikli sekilde calismasi. Etanol kullanmak gerekirse fazla agresif istemedigim icin 20/1 oran yeterlikdir? Birde depoda etanolun 15 - 30 gun arasinda kalmasinin sakincasi var midir?
2000 sonrası üretilen araçların büyük çoğunluğu etanole dayanıklı. Zaten şu anda aldığınız benzinde de %3 etanol var, deponuzda duruyor...
Saf etanolu de bir yıldan fazla depoda beklettik, hiçbir sorun olmadı.
Fakat Metanol için aynı şey geçerli değil, o çok daha korozif, uzun süre depoda durması tavsiye edilmiyor.
Peki fabrika çıkışlı stock araçlara etanol koyarsak bir zararı olur mu?Mesela bir dönem 160lık passatlar multifuel olarak geldi e85 yakıtla da çalışabiliyor.Mesela böyle bir araç alıp oranı ayarlayıp gezsek benzinden daha ucuz olmaz mı?
Peki Shell Fuelsave 95 i 95 oktansa, yine V-Power Nitro nasıl 95 oluyor çünkü nitroda fuelsave e ek olarak ksilen+ toluen ve başka kimyasallar da mevcut?
Fuelsave 95
http://s04.static-shell.com/content/...d95-manual.pdf
Nitro
http://s04.static-shell.com/content/...d4147-(tr).pdf
Ayrıca nitro'nun biyoethanollü diye versiyonu var, ethanollü bu satıştamı acaba
http://s04.static-shell.com/content/...d4147-(tr).pdf
Hayırlı uğurlu olsun, opet 95 oktanla yolumuza devam ediyoruz...
Bildiğim kadarıyla Shell Nitro 97 Oktan , ancak ne olduysa tüm istasyonlar 97 oktanı kaldırmışlar, özellikle Pompacının birine sordum abi 97 oktan yasaklandı dedi, Ne demekse ??
Nitro ile daha az km yapıyor aracım, şuan bende Opet 95 le devam ediyorum fakat aracımda 97 kullanmamı öneren bir ibare var.