Bizim düşünce de bu yönde zaten.
Printable View
NOS da bu işe yaramıyormu zaten? farklı olarak o hayvani bir soğuma da sağlıyor diye biliyorum. güç gelir illaki ama egt ve detonasyon ne olur bilemem.
çok küçük atımlarla denenebilir eğer imkan varsa.
nos sıfır yanmaya sahip bir gaz, oksijenle nitrojen dioksit birbirinden farklı şeyler. nos soğuma sayesinde motora giren yakıt hava karışımının daha fazla girmesini sağlıyor.
oksijen zaten yakıcı bir madde, yanma odasına giren 1 birim benzin için gerekli olan oksijen oranı zaten bellidir, fazla olan oksijen diğer yakıtla birlikte patlayacaktır buda ekstra direnç gösterilmesi gereken durum ortaya çıkarır gerekli ayarlarla belki dışarıdan gelen hava oranı azaltılır ama yakıt en azından standart bir aracın değerleri doğrultusunda sabit kalacaktır.
Hiç unutmuyorum polisler yasa dışı bir yarışı basıyorlar bir tane kartalın arkasında 2 tane oksijen tüpü çıkıyodu,borularla motora gidiyordu :D
Şimdi havadaki oksijen seviyesi/oranı sıcaklıkla değişmez öyle. Ortam sıcaklığı düştüğünde hava 'yoğunlaşır'. Aynı hacimde daha fazla kütlede oksijen daha fazla nitrojen vs alırsın motora. Sıcaklık %kaç değiştirir bunu bilemiyorum çok ta önemli değil. Direkt oksijen takviyesi yaptığın vakit iş değişir.
Nos, yanmaya dahil olmadan girdiği gibi çıkıyor. O yüzden yanma işlemini daha da karmaşıklaştırmıyor. Ancak direkt oksijen bastığında, karışımdaki oksijen %olarak değişiyor. Bu değişimin kontrol edilmesi çok zor bence çünkü, ister map olsun ister maf sensörler 'hava'nın miktarını ölçüyor ve %sel olarak oksijen miktarına geçiyor. Direkt oksijen vermek, ne nos gibi ne turbo gibi nede kompresör gibi oksijen yüzdesi sabit olan toplam hava kütlesinde artış yapmıyor, dolayısıyla yapılması gereken iş farklı. Çözerim bu işi diyorsan kolay gelsin :)
Tüp patlamasına da bir örnek :http://www.max-boost.co.uk/max-boost/intake/NOS.htm
İlk mesajımda neden ciddi bir cevap vermediğim anlaşılmıştır sanırım artık.
hocam sıcaklıkla birim kütledeki oksijenin seviyesinin deişmesi yani yoğunlaşma olayında haklısın :) Ama teknik olarak nos da soğuk bir sistem oldugu için aslında birim kütledeki oksijen miktarını ciddi şekilde arttırmıyormu ? Yapılır mı bilmem ama yapılırsa bence yine filtrenin ucunda veya hemen baglantı borusunun filtre tarafından verilmeli ki maf veya map değeri ölçebilsin yani nos gibi direct port falan sıkıntı olur düşüncesiydeyim :) Tabi bunlar benim düşüncelerim...
Hayır. Şöyle söyleyeyim, havanın sıcaklığını değiştirdiğinde, birim hacminin kütlesini de değiştirmiş olursun ancak her durumda kütlece oranlar sabittir. Yaklaşık olarak havanın kütlece %21i oksijendir. 1kg hava'da 210 gram oksijen var demektir kabaca. Sıcak yada soğuk durumuna göre 1kg yerine 900 gram yada 1100 gram hava soktun say motora. Direk oksijen takviyesi yaptığında kütlece %21'i bozmuş oluyorsun. Motor sensörlerden aldığı bilgiye göre düzenleme yapmak isterse havanın kütlesine göre yapacak ama bilinenin dışında ekstra oksijen kaynağı bağlayınca yazılım yapılırkenki kabullerin dışına çıkmış oluyorsun. Hepten b.ku çıkabilir işin diyorum.
Oksijen yanıcı değil yakıcı bir maddedir. Hava %22 oranında bulunur. Eğer siz motorunuza her hangi bir tüple %100 oksijen verirseniz ona göre yakıtı artırmak zorundasınız yoksa hiç bir fayda göstermeyecektir. Ha yakıt ve oksijen arttı ona dayanabilecek motor ekipmanları almak zorundasınız yeni piston yeni blok vs. kaba hesapla sıradan bir arabanın bu denli büyük patlamaları kaldırabileceğini sanmıyorum. Oksijen oranı kaba hesapla 5 kat armış gibi gözükse de yanma odasında olan patlamaların şiddetleri 5 kattan fazla olacaktır. Ayrıca Motor segmanların da mütiş bir korozyona maruz kalacaktır, Oksijen seviyesinin armasına bağlı olarak. Yapılması mümkündür ama çok fazla maliyet gerektiren bir çalışma olur. Hem patlamaya dayanıklı olacak hem korozyona karşı gelecek hem de verimli olacak zor iş.
bambam ın mesajına sesli güldüm vallaha
doğru şeyler yazmış net olarak
saf oksıjen degılde
mesela dalgıcların yada bızım ıs yerımızde kullanılan tüplerdekı oksıjen sevıyesını %21 den %35 felan cıkarıp araca bağlasak bence hem rısklerı en aza ındırmıs hemde ciddi ciddi bi performans elde etmiş oluruz
yalnız araca %100 saf oksıjenı verdiğimiz an altınvuruş yapmış eroinman dan farkımız olmaz
"Uçaklarda neden oksijen maskesi var biliyor musun? Çünkü saf oksijen kafa yapar." Fight Club :)
gerçekliği ne derece dogru bilmiyorum ama, hastanede oksijen odaları makine yağlarının olabileceği yerlerden uzak yerlere yapılır hep.. şöyle söylenir ; saf oksijen yağ ile tepkimeye girer ve sonucları hasar vericidir.
Bu bahsedilen yağ, benzindeki mazottaki yağ ile aynı sınıfta ise, yada motor aksamlarından akabilecek damlayacak yağ ile temas edebilecek bir sistemde, sonucları sıkıntılı olabilir, tabi bu veri gerçekse.
Beyler oksijen neden lazım?
Motora giren benzinin yanması için lazım. Oksijensiz ortamda ateşleme olmaz.
Hava filtresi neden sportif yapiliyor? Daha fazla oksijen çeksin diye yapiliyor. Daha fazla oksijen çekildiği zaman ayar ile motora daha fazla benzin gönderiliyor. Böylelikle benzin miktarı artınca oksijen miktarıda arıyor.
%100 oksijeni napicaksiniz? Bir anda depodaki tüm benzini yakmak gibi bir derdiniz mi var?
Fosil yakıtların saf oksijenle yakılması daha önceden beri yapılıyor, ama piston motorlarında kullanılmasını pek tavsiye etmiyorum. Bu teknolojiyi bire bir uygulayabilirsin: RD-180 - Wikipedia, the free encyclopedia
Valla motor icini bilmem de biz insaatlardaki celigi oksijen kaynagi ile kesiyoruz... Bilmem kac cmlik celigi kesebiliyorsa motora napar bi dusunmek gerek :)
OKSI YAKIT KESİM
Anladığım kadarı ile tamamen oksijen gönderilmek istenmiyor. Yani emiş borusuna ek bir nozul ile çekilen hava içerisindeki oksijen miktarı arttırılacak. %21 ise %30 a çıktığında aynı oranda benzin arttırılsa gibi bir düşünce. Bence bu şeklide olur fakat çekilen hava oranına göre oksijen gönderilmesi gerekli. Yani bir kontrol ünitesine bağlı olması gerek.
Ingilizce bilenler icin bu konu hakkinda yazilmis guzel bir makale buldum, Motorda niye direk "O2" kullanilamayacagini gayet guzel aciklamis :)
Why not use Oxygen (O2) injection instead of Nitrous Oxide (NOS)
%100 çok fazla bir değer , fakat %21 1 atm x hava akışı ile %100 1 atm x hava akışı
%60 1 atm x hava akışı 2 kat daha güç verecektir. Tuşa bastığınızda içeri giren oksijen miktarını ölçecek bir sensör buna göre yakıt verecek bir beyin lazım. Nostan bir farkı yok gibi . Bende çok düşündüm lan olur mu diye çok dediler. O2 Azot gibi çok soğukta değil sanırım.
peki çok güzel oranlamalarla gitmişsin, sana bir soru; saf oksijeni motora hangi basınçla sokacaksın? ya da sokman lazım? öyle hafif koklasın vs teknik yorum değil benim için...
benim cevaplarım : saf oksijeni motora sokarken basınçlı sokmak gerekir, yukarıdaki video bu işin top noktası, saf oksijen basınçlı sokulup alev aldığında, mevcut motorlarımızın içi bu ısıya dayanmaz...
Elbette ayar kısmı olacaktır pnömatik zamazingoları, zaten siz bunu benden daha iyi biliyorsunuz , belki titanyum gibi bir malzemeden motor üretilebilir.Zaten daha fazla o2 sokmak için turbo var fantezi işi bu . 0.25 basınç %100 saflıkta oksijen 4 tane nozzle hatta 0.25 basan bir pompa olması gerekir . Uzun uzun konuşmak isterim . Gece gözlerimi kapattığımda saçma sapan şeyler düşünürdüm bunun gibi. Bu arada DH ye üye misiniz sanki gördüm sizi.