Seyfettin777 Nickli Üyeden Alıntı
Keşke 2. Kez yakıt pompasıyla uğraşmasaydınız, hem lpg hem de benzinde marş ve çalışma sorunu varsa sorun benzin pompasından değil demektir, çünkü marş dışında sıcak motorun sıralı sistem bile olsa benzinle işi kalmıyor.
Normalde ilk şüpheliler yakıt pompası ve ateşleme elemanları(buji-bobin), ancak bunlar değişmiş. Enjektörlerin de revize olduğunu söylediniz onu da elersek geriye;
-Yakıt buharlaşması
Özellikle güneşin altına bırakıldığında, yakıt hattında kılcal çatlak varsa benzin burdan buharlaşarak uçup gider. Aracı tekrar çalıştırmak istediğinizde araç çalışmaz çünkü motor üstündeki ekipmanda yakıt kalmamıştır, pompa benzini basıp basıncı yakalayana kadar çalışma sorunu devam eder ancak burda da bir süre sonra çalışmanın düzelmesi ya da lpg'ye geçince normale dönmesi lazım. Sanırsam bu yok, bunu eleyeceğiz. Ve evet, sıralı sistem lpg de olsa bu sorun yaşanabilir, sadece lpg'de çalıştırarak marş denemek lazım. Bir de kaput altında benzin kokusu var mı bir bakın derim.
-Gaz kelebeği
Gaz kelebeği motora giren yakıtı ayarlayan parça. Sıcaklığa, gaz konumuna, motor yüküne ve gelen yakıt gibi onlarca parametreye göre ecudan aldığı komutla çalışan ya da bazen mekanik çalışan bir sistem, aracına göre değişir. Bu parça kirlendiğinde ya da motordaki bir başka hava-yakıt elemanı toleransların dışına çıktığında yanma düzeni bozulur. Sorun tüpte de devam ettiği için ilk adımda bunu bir temizlemek mantıklı olur. Karbüratörlü araçlarda da yukarıda anlattığım buhar kilidi(vapor lock) mevzusu yine gaz kelebeğindeki arızaya benzer sorunlar yaşatabilir ki yine onun da temizlenmesi ve ayarlanması gerekir o halde, ama sizin araç enjeksiyonlu tabi.
-Krank sensörü
Krank sensörü araca motorun ataletiyle ilgili bilgi veren hayari bir sensör. Bu cihaz okuyamadığı ya da yanlış okuduğu vakit ecu motora yanlış müdahaleler yapabilir, ya da çalışması imkansızlaşabilir. Çoğu zaman ecu'da bunla ilgili arıza kodu olur, Bmw'nin m50-52-54 motorlarında yan sanayi sensörler arıza vermese bile çoğu zaman soğukken deli gibi yürürken motor ısınınca bu ucus sensörler yüzünden sağırlaşır. Hiçbir belirti vermeyip performansı baltalalar, sağlam bir araçtan söküp denemek mantıklı olur diye düşünüyorum.
-Hararet müşürü
Hararet, sadece yük ve soğutma sistemi değil, hava-yakıt karışımına da bağlı olan hayati bir mesele. Aracı kompresyone uzun süre bırakırsak yanma odası sıcaklığı yükselir çünkü içeriye yakıt püskürtülmez, yakıt yanma odasında bir miktar buharlaşarak ortamdan ısı çekebilen aynı zamanda bir soğutma aygıtıdır, zaten su-metanol kitlerinin mantığı da budur. Müşür, harareti yanlış okuyorsa aracı soğutmak için zengin karışıma geçmesi için ecu'yu haberdar eder, ancak reel sıcaklık farklı olduğundan araç yakıta boğulabilir veya tam tersi, her ikisi de düzensiz çalışmaya sebep olur, ısı tabancası ve ecu'dan görülen değer karşılaştırılarak kolaylıkla sensörün vaziyeti anlaşabilir.
Bunun dışında aklıma gelen tesisat, daha önce bir tamirat gördüğünü de yazmışsınız. Bu araçların çoğunun neresinden ne kadar elektrik geçip geçmeyeceği, nerde ne kadar direnç olduğunu iyi bir oto elektrikçisi tespit edebilir. En kanser kısım olan bu kısımda tek tek tesisattaki değerler incelenerek hatalı bir yer varsa oraya müdahale ediliyor, basit bir kısadevre de olabilir eski yapılan işçilik kötüyse özellikle. Bunun dışında her zaman buji-bobin-enjektör kenarda durmalı. Enjektörler hakkıyla yapılmadıysa hala fazla işeme yapıyor olabilir, ateşleme elemanları nadiren de olsa defolu olabilir...