User Tag List

10 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: 1.4 Multiair - Yağ eksiltme - Turbo mu yoksa motor mu?

Ormanci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    36 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

1.4 Multiair - Yağ eksiltme - Turbo mu yoksa motor mu?

Son birkaç gündür araba bir süre yattığında, ilk çalıştırmada "Yağ basıncı az" diye anlık uyarı verip kayboluyordu. Ben de yağ çok dipte kalıyor, yağsız kalıyor, motor çalışınca düzeliyor diye düşünüp sallamadım.

Sonra Multiair modülü arızası emarelerinden biri olan, marşla birlikte düzensiz çalışma-çalışamama, ya da ilk hareketten sonra atıyorum 1-2 dk sonrasında kavşakta durduğumda veya durmaya yakın stop etme eğilimi gibi işler olmaya başladı. O arada araştırınca aklıma geldi, MA ünitesi yağsız kaldığında da bu arıza olabiliyor diye.. Bu arada araba hata da vermiyor. Sadece o anlık çalışmadığında "drive system error" vs gibi bir şey veriyordu ancak ne olduğu belli değil.

Böyle olunca, bu sabah çıkarken yağa bakayım dedim, çubukta yağ yoktu. Araba 4-4.5 lt kadar yağ alıyor, 5 lt'lik Motul veya Liqui Moly alınca 1 lt'ye yakın gibi bir yağ kalıyordu elimde, iki kutuda böyle 1-1.5 lt yağım vardı, onları ekledim ve çubukta düzgün göründü. Çalışma problemi ve yağ basıncı az uyarısı gitti. Yani Multiair ünitesine de doğru düzgün yağ gidince düzelmiş oldu sanıyorum. Gün içerisinde arabayı birkaç defa kullandım, ne ilk çalıştırmada aptallaşma, ne de hata verme vesaire gibi bir sorun gördüm.

Ancak kafama takıldı tabi haliyle. Araba hiç bu kadar yağ eksiltmemişti sanıyorum bugüne kadar.
    Bu arada motorda şu "chip box" mı deniyordu, onlardan takılı, o mu bir şey yapıyor diye onu da devreden çıkarmıştım ancak bu stop etme işleri devam ediyordu ve kutudan olmadığını düşündüm.
    Diğer yandan, geçen hafta tatilden dönerken bu box'la gazladığımda 500-600km'lik yol boyunca yalnızca o anda 1-2 defa tık-tık şeklinde tekleme oldu ve o anda egzozdan pof diye siyah duman attı araba. Eski aracım Giulietta'da da yazılım vardı, onda da tekleme olmasa da bazen böyle vites küçültüp gazlamalarda falan anlık benzer duman atma gibi işler oluyordu. Ancak hiç bu şekilde yağ basınç uyarısı alacak kadar azalmamıştı diye hatırlıyorum.

Tabi şimdi sonuç olarak aklıma ilk "eyvah motoru elimize mi alıyoruz" geldi. Segman falan mı kaçırıyor diye... Üstten yarım motor yapmak gerekir gibi bir durum oluştu kafada.

Sonradan da dank etti,
    Araba 155.000 km'de, turbo ile ilgili bugüne kadar hiç bir işlem yapılmadı. Bununla birlikte turboda aşırı bir ötme, performans düşüşü, veya arabada devamlı olarak herhangi bir renkte bir duman atma yok. Hani acaba turbo yağ mı kaçırıyor diye de aklıma diğer bir senaryo geldi.

Sizce durum nedir? İlk etapta eyvah motor dedim ama önce turboya mı bakmak gerekir, nasıl anlayabiliriz?
    Motorda conta vs de sağlam, motor üzerinde herhangi bir yağ kaçağı şu bu görünmüyor bu arada... Hani ara ara çok gazlayınca falan da yağ eksilebilir belki de, bu kadar dikkat çekici ve uyarı alacak kadar olmamıştı.
    Konu Ormanci tarafından (30-08-2024 Saat 21:50 ) değiştirilmiştir.

rahmitanir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    54 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sabah soguk motorda hafif yokus asagi arabayi kompresyona birak. Hemen sonrasinda gaza dokundugunda duman atiyorsa motordur, gomlekler ovallesmeye baslamistir.

Bir diger kolay kontrol ise, turbonun emme borusunu sok, palleri elinle kontrol et. Oynama var ise, turbidan da yag kaciriyor olabilir. Ama gt14** serisi turbolar zaten cok az yag ile calisir. O sebeple turbo yag kaciriyorsa da, cubukta yag kalmayacak kadar kacirmasi ciddi uzun zaman alir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    36 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı rahmitanir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sabah soguk motorda hafif yokus asagi arabayi kompresyona birak. Hemen sonrasinda gaza dokundugunda duman atiyorsa motordur, gomlekler ovallesmeye baslamistir.

Bir diger kolay kontrol ise, turbonun emme borusunu sok, palleri elinle kontrol et. Oynama var ise, turbidan da yag kaciriyor olabilir. Ama gt14** serisi turbolar zaten cok az yag ile calisir. O sebeple turbo yag kaciriyorsa da, cubukta yag kalmayacak kadar kacirmasi ciddi uzun zaman alir.
    Hocam tamamdır, söylediğini ilk fırsatta bi deneyeyim.
    Turboya da bakmaya çalışacağım bakalım.
    Yağ değiştireli aslında bi 4-5 ay geçmiş olabilir, ufak ufak kaçırıyor olsa bu senaryo ile uyuşur mu mesela?

Bir de gittim gaz kelebeği falan aldım, onda sıkıntı diye
    O arada radyatör fanının da biri cortladı, daha amortisör ve takozları da değiştireceğim, saçma sapan masraf oldu bu ara

Post Thanks / Like
    Mentioned
    36 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    @rahmitanir

Hocam sabah çıkıp denedim, herhangi bi duman atma olmadı.

Yalnız çıkmadan yağa tekrar bakayım dedim, o arada motor suyuna da baktım, minimuma doğru eksilmiş hatta daha az bile olabilir. Su ekledim şimdilik.
    Bunun haricinde su kabı içerisinde kirli bir tortu oluşmuş. Bir ara kap kaçırıyor ve bağlantılarından kusuyor diye değiştirmiştik. Çabuk kararmış...

Radyatörde falan mı sorun var acaba bir de...

Turbo emme borusunu sökeyim dedim, bağlantı kelepçesinin oradan yırtılır gibi oldu, elimde kalacak diye sökmekten vazgeçtim
    Ancak tam da o turboya bağlantı yerlerinin kenarları da yağlı kirli falan bi tortu olmuş. Turbodan yağ kaçırıyor olması ihtimalini güçlendirir mi bu?

rahmitanir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    54 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Su kabındaki tortu normal. Suya yağ karışmamış olmaması yeterli. Ufak miktar su eksilmesi de göz ardı edilebilir, ama takip etmekte fayda var. Conta falan kaçak yapsa, o su çok daha hızlı eksilirdi.

Radyatörde ufak ufak kaçak olabilir, bu km'lerde çok şaşırtıcı bir şey değil. Bu şapır şapır şeklinde bir akıntı olmaz. özellikle radyatör alt köşelerine bakmaya çalış, lekelenme gibi bir şey varsa, radyatör yenileme vakti geldi demektir.

Turbo emme tarafında bir miktar yağ olması nomal, o karter havaandırmaın geri dönüşünden gelir ve bir miktar turbo girişinde her zaman olur.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    36 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı rahmitanir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Su kabındaki tortu normal. Suya yağ karışmamış olmaması yeterli. Ufak miktar su eksilmesi de göz ardı edilebilir, ama takip etmekte fayda var. Conta falan kaçak yapsa, o su çok daha hızlı eksilirdi.

Radyatörde ufak ufak kaçak olabilir, bu km'lerde çok şaşırtıcı bir şey değil. Bu şapır şapır şeklinde bir akıntı olmaz. özellikle radyatör alt köşelerine bakmaya çalış, lekelenme gibi bir şey varsa, radyatör yenileme vakti geldi demektir.

Turbo emme tarafında bir miktar yağ olması nomal, o karter havaandırmaın geri dönüşünden gelir ve bir miktar turbo girişinde her zaman olur.
    Hocam çok teşekkürler.
    Başta çok korktum moralim bozuldu motor mu çıktı bir de şimdi diye Sonra dank etti turbo.
    Evet bir süre takip edeceğim bakalım neler yapacak. Turbo da normal diyorsan eyvallah ama tabi pervaneyi kontrol edemedim, o da km itibariyle revizyon mevizyon isteyebilir, onlara da baktırayım bakalım...

Aynen radyatör, turbo vesire, bugüne kadar hiç işlem yapılmadı, aynı şekilde düşünüyorum, km itibariyle normal olabilecek şeyler artık. Tortu var ama yağ yok allahtan Hepsini birden böyle eksilmiş görünce korktum
    Radyatör fanı çiftli, teki gitmiş, bir ara değiştireceğiz bakalım, o arada radyatörü de kontrol ettireyim ustaya.

Berkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    152 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Abi o kırmızı yag basıncı az uyarısı bende nerdeyse 4 senedir var arada calıstırıken anlık gözüküp kayboluyor. cekişi vs'si dedigin gibi gayet normal.muhtemelen sensör sacmalıyor diye alıstım beraber yasıyoruz.4 senedirde yazılımlıyım suan 165bin'i devirmişimdir. @levent yapanda yazılımı.

Bostancıdaki Zeki ustaya halletirmeye trigerdi ma'sıydı altından girdi üstünden cıktı aracın herşeyi normal suan bakımı yeni. ama yinede o uyuarı kafasına göre alıyorum.
    Gecen sanzıman kulagı degisirken fark ettim alt koruma baya baya yagdı hemen danısmanım Leventi aradım turbo tarafında bir uyuz valf vs bişey var nevarsa ordan veriyor kacagı seninkide muhtemelen aynısıdır.
    Konu Berkan tarafından (04-09-2024 Saat 10:02 ) değiştirilmiştir.
    1881 - 193

levent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    96 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    @Berkan Ara beni şekerim
    @Ormanci , abi selam Rahmi yazmış zaten genelde olması gerekeni üstüne çok bişey demeye gerek yok aslında ancak bazen yağ müşürleri eğimde vs kaldığında yada üstünde tortu birikip bu tip hatalara sebep oluyor nadiren de olsa.
    PCV valfi tıkanıklığı da o yağa sebep olabilir bu arada, turbo giriş kısmının kontrolünü kendin de filtre ile turbo arasında kalan boruyu sökerek yapabilirsin 10 dk lık iş, basitçe.
    AR Giulietta 1.6 jtdm2
    ~ 210hp 420nm (ex setup with gtb1549vk) 22.8 sn -1.8 eğim
    ~ 250hp 500nm (ex setup with gtd1752mvkr - giulia 2.2) 14 sn kadran
    1460 kg scaled
    now back to stock.

OscaRR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hocam kompresyon testi yaptırmadan emin olunamaz 4.piston ovalleşmesi kronik o da sebep olabilir ama dıştan yağ kaçağı yoksa sorununuz 55219081 kodlu pcv valfi gibi. Sabah ısınana kadar dur-kalklarda stop etme, anlık beyaz duman, vakum ve basınç değişimlerinde tekleme yaptırır. Diyaframı açık kalınca araç vakumu karterden yapıyor, basıncı da kartere veriyor. Yağ kapasitesi de 3,6-3,8lt civarıdır 1.4 multiairlerin, fazla yağ koyulduğunda da yapabiliyor benzer durumları. Multiair yağ basıncıyla çalıştığı için yağ seviyesi ya da basınçtaki eksilme sistemin düzgün çalışmamasına sebep oluyor ki ekleyince zaten düzeldiğini belirtmişsiniz. Pcvyi de şöyle kontrol edebilirsiniz kabaca; @levent inde belirttiği gibi Turbodan filtreye gelen hortumun yağlanma durumundan gözlemlenebilir ya da araç rölantide çalışırken yağ kapağını açıkken el dayadığınızda vakum hissediliyorsa diyafram kaçırıyordur oradan anlaşılabilir. Emmeden pcvye giren vakum hortumunu körleyip deneyebilirsiniz tepkilerini. Kompresyon testinde de 4 silindirde çok oynamadan 170-200psi arası değerler veriyorsa sıkıntı yok denebilir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    36 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evet ufak bi güncelleme yapayım,

Radyatör fanı bozulma hikayesi ile başlamıştık, oraları sökerken usta turboyu da söküp bakacağım dedi, sökerken zaten hortumun boğazında yağ vardı.
    Sonra radyatörlere geçtik, intercooler borularını sökerken oralardan da yağ görünce turbo dedi usta. Turboyu söktü, paller kenarlardan kırılmış, dönen mil ile alt bölümü kırılmış mı ayrılmış mı ne olmuşsa ses yapıyor falan... Revizyona gitti bakalım.

Yağ seviyesini tamamlayınca stop etme, tekleme vs hepsi gitti bu arada. Yağı nereden eksiltti diye çok kafamı kurcalıyordu, motor değildir inşallah falan diye baya mutsuz hale gelmiştim. Herhalde turbo ile halledeceğiz inşallah.

Yalnız arabayı söktükçe bir şey çıktı, onu da değiştirelim, bunu da bilmemne yapalım, moralim bozuldu biraz
    Bir de bu hafta her şey üst üste geldi, saçma sapan şeylerle uğraştım, araba da tuzu biberi oldu. Sorunsuz sıkıntısız hallolsa da bari rahatlasam biraz.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler