Son birkaç gündür araba bir süre yattığında, ilk çalıştırmada "Yağ basıncı az" diye anlık uyarı verip kayboluyordu. Ben de yağ çok dipte kalıyor, yağsız kalıyor, motor çalışınca düzeliyor diye düşünüp sallamadım.
Sonra Multiair modülü arızası emarelerinden biri olan, marşla birlikte düzensiz çalışma-çalışamama, ya da ilk hareketten sonra atıyorum 1-2 dk sonrasında kavşakta durduğumda veya durmaya yakın stop etme eğilimi gibi işler olmaya başladı. O arada araştırınca aklıma geldi, MA ünitesi yağsız kaldığında da bu arıza olabiliyor diye.. Bu arada araba hata da vermiyor. Sadece o anlık çalışmadığında "drive system error" vs gibi bir şey veriyordu ancak ne olduğu belli değil.
Böyle olunca, bu sabah çıkarken yağa bakayım dedim, çubukta yağ yoktu. Araba 4-4.5 lt kadar yağ alıyor, 5 lt'lik Motul veya Liqui Moly alınca 1 lt'ye yakın gibi bir yağ kalıyordu elimde, iki kutuda böyle 1-1.5 lt yağım vardı, onları ekledim ve çubukta düzgün göründü. Çalışma problemi ve yağ basıncı az uyarısı gitti. Yani Multiair ünitesine de doğru düzgün yağ gidince düzelmiş oldu sanıyorum. Gün içerisinde arabayı birkaç defa kullandım, ne ilk çalıştırmada aptallaşma, ne de hata verme vesaire gibi bir sorun gördüm.
Ancak kafama takıldı tabi haliyle. Araba hiç bu kadar yağ eksiltmemişti sanıyorum bugüne kadar.
Bu arada motorda şu "chip box" mı deniyordu, onlardan takılı, o mu bir şey yapıyor diye onu da devreden çıkarmıştım ancak bu stop etme işleri devam ediyordu ve kutudan olmadığını düşündüm.
Diğer yandan, geçen hafta tatilden dönerken bu box'la gazladığımda 500-600km'lik yol boyunca yalnızca o anda 1-2 defa tık-tık şeklinde tekleme oldu ve o anda egzozdan pof diye siyah duman attı araba. Eski aracım Giulietta'da da yazılım vardı, onda da tekleme olmasa da bazen böyle vites küçültüp gazlamalarda falan anlık benzer duman atma gibi işler oluyordu. Ancak hiç bu şekilde yağ basınç uyarısı alacak kadar azalmamıştı diye hatırlıyorum.
Tabi şimdi sonuç olarak aklıma ilk "eyvah motoru elimize mi alıyoruz" geldi. Segman falan mı kaçırıyor diye... Üstten yarım motor yapmak gerekir gibi bir durum oluştu kafada.
Sonradan da dank etti,
Araba 155.000 km'de, turbo ile ilgili bugüne kadar hiç bir işlem yapılmadı. Bununla birlikte turboda aşırı bir ötme, performans düşüşü, veya arabada devamlı olarak herhangi bir renkte bir duman atma yok. Hani acaba turbo yağ mı kaçırıyor diye de aklıma diğer bir senaryo geldi.
Sizce durum nedir? İlk etapta eyvah motor dedim ama önce turboya mı bakmak gerekir, nasıl anlayabiliriz?
Motorda conta vs de sağlam, motor üzerinde herhangi bir yağ kaçağı şu bu görünmüyor bu arada... Hani ara ara çok gazlayınca falan da yağ eksilebilir belki de, bu kadar dikkat çekici ve uyarı alacak kadar olmamıştı.