hımm o zaman detaylara inelim ,
sizin düşünceniz tamamen hatalı ,yada internette okuduğunuz şeyi yazan yanlış yazmış .
narrow band lambda:
çıkışı 0-1 volt arasında sürekli gider gelir halde değişir ,
demiştik ya hani ,anahtar gibi çalışır ,
zengin karışımda çıkış voltajı 0.8 - 1 volt arasında olur ,
fakir karışımda da 0.2 volt falan ,
ama işte arası yok ,
o yüzden çıkış bilgisi zengin veya fakir dir. ne kadar zengindir ?? vermez bize .
çıkışa basit bir voltmetre takın, ölçebilirsiniz bile ,
zaten birkaç ucu daha vardır onlarda içindeki ısıtıcı rezistansın girişleridir ,orayada 12 volt gelir.
hatta hemen baktım google da basit olarak bir narrow band lambda çıkış sinyal görüntüsü buldum ,aynen bu şekilde, rölanti ölçümü bu .
belki görenleriniz vardır ,belkide kullanan vardır arabasında ,
autometerin falan air-fuel göstergesi diye satılan ledli göstergeler vardır, yuvarlak,
işte onlara bakınca rölantide ledler sürekli iner ve çıkar ,gazlayınca tüm ledler yanar .
onuda buldum ,işte
............
şimdi gelelim wideband lambdaya
tamamen farklı bir yapısı var ,
öyle çıkışına voltmetre bilmem ne takamazsın ,
çünkü çıkış uçlarında 0-5 volt yok.
toplamda şu an net hatırlamıyorum ama 7 tane ucu olması lazım ,
pump-cell adı verilen bir alt yapısı var ve birşey okumak için ciddi elektronik bir devre kullanmak şart, bu kablolardan 2 tanesi gene ısıtıcı resiztans için kullanılır ama direk 12 volt ta verilmez, PID yapısında elektronik olarak sürülmesi gerekir.
peki nerede bu 0-5 volt çıkışı ?
işte o devre tasarlanırken okunan lambda bilgisini dışarıya vermek için ya seri port kullanılıyor yada 0-5 volt analog çıkış ,uzun lafın kısası 0-5 volt lambdadan değilde elektronik devresinden çıkar .
başka soru işareti olan varsa cevaplarım