Selamlar arkadaşlar ,
sitedeki ilk DIY işimle karşınızdayım , olduğunca bol fotoğraflı ve bol açıklamalı anlatmay açalışacağım , eğer sormak istediğiniz bir şey varsa elimden geldiğince cevaplarım ;
Problem : bagaj içine su alan stoplar ..
Çözüm : Stopların sökülüp incelenmesi ve bagaj kenarlarındaki su yollarının düzgün şekilde stopların içinden aşşağıya inmesinin sağlanması ..
Gerekli Malzemeler;
1 adet 8 lik somun açmak için T anahtar
1 Rulo Çift Taraflı Bant
1 adet elinden iş gelen insan ( ki bu DIY'cinin kendisi oluyor)
(test için ;bir kova su yada musluğa takılı hortum)
Kendi S13 ümdeki bu problem , tahmin edebileceğiniz gibi bagaj içnde küfkokusuna , görülmeyen yerlerin paslanmasına sebep olmakla beraber , erken kalkıcan bir c.tesi gününün güzel bir kahvaltı ardından , yapılmış bir kaç işlem silsilesidir
Ek olarak ; toparlanma aşamasında olan S13 ün fotoğrafları ;
Araç şu anda arka bahçemdeki otoparkta bu halde , fırsat buldukça yeniliyorum.
1. Adım :
ilk olarak bagajın iç tarafında bulunan civatları sökmeye başlıyoruz , bende bagaj içi zaten mevcutta komple sökük olduğu için pek vaktimi almadı , döşemeleri olanlar içn tabiki öncelikle döşemeleri söküp somunlara ulaşmak gerekecek.
başlangıç olarak ( şart değil ama ben böyle yaptım stopları kolay çıkartabilmek için) stopların altındaki parçanın 6 adet somununu söküyoruz ve dışarı alıyoruz , ardından sol ve sağ stobu sökebilmek için stobun ortasını sökemiz gerekiyor , onunda toplam 6 somunu var ( orta kısmı sökmeden sol-sağ stopları çıkartmayı denemeyin ,çıkmıyor). orta kısmı da çıkarttıktan sonra sol ve sağ stobun somunlarını da söktükten sonra stop serbest kalıyor , fakat stobun su almaması için yapılmış olan yapışkan malzeme dolayısı ile stop dışarı zor çıkıyor , burada çok dikkatli olun ve süm somunların sökük olduğundan emin olun .
orta kısım ve alt çıta sükülmüş halinin fotoğrafı ;
2. Adım:
karşınıza çıkan manzara da , stopların çerçevesinin oturduğu noktalardaki yapışkan maddeyi göreceksiniz , eğer stoplarınız su alıyor ise , büyük ihtimal o maddenin bir kısmı çamur olmuş ve özeliğini kaybetmiştir , stoplardan bagaja su alması da bu sebepten dolayıdır .
ilk ve ikinci gördüğünüz fotolarda da belli olduğu gibi aracım daha önce arkadan darbe almış ve usta tarafından toplanmış. kaynak izleri belli oluyor. büyük ihtimalle de su alması bu sebepten dolayı.
resimdede gördüğünüz üzere yapışkan madde alt taraflarda canavar gibi duruyor fakat üst taraf tamamen bitmiş.
ayrıca 3. resimde gördüğünüz gibi stobun üst tarafındaki yapışkan da kalmamış , dolayısı ile bagaj kenarlarından gelen su direk stobun içinden bagaja akmakta. sorunu bu kadar kolay bulduğum için kendi kendime de sevinmedim değil aslında. daha zor bir iş bekliyordum ...
3. Adım :
durumu anladıktan sonra yapılması gereken işlem ise , bozulduğunu gördüğümüz yapışkan maddenin tamamen temizlenmesi ve , çıkanın yerine gelecek olan çift taraflı bant için hazırlanması ; bu kısım önemli çünkü düzgün temizlenmez ise çift taraflı bant tutmuyor . ben su, biraz bulaşık deterjanı ve bulaşık süngeri ile yapışkan kalıntılarını temizledim .
4. Adım :
bu adımda ise çift taraflı bantımızı stobun çerçevelerinin dnek geldiği yerlere kalın tutarak yapıştırıyoruz ; ki stobu taktığımız zaman çift taraflı bantın üstüne bastırsın ve su akışı olmasın . bu adımda pek fazla fotoğraf çekemedim kusura bakmayın bir adet foto var ve işlemin tamamlanmamış hali ile , normalde o bant olan yerler yaklaşık 4 kat çift taraflı bat yaptım üst üste..
5. Adım ( bitiriş )
stopları yerine oturttuktan sonra , iyicene somunları sıkıyoruz ve bagajın kenarlarındaki su yollarına so basıp içeriden suyun bagaj içine girip girmediğine bakıyoruz.
benim 3. denememde su durdu , ilk iki seferde çift tarflı bandı ince tuttuğum içn su geçirdi fakat 3. denememde su damla bile olsa geçmemeye başladı ..
El emeği ile yapılmış bir DIY , hiç bir şeye değişilmez. hele ki istenilen yapılabilinmişse..
Spawn @ 04/2010
'93 Nissan 200Sx S13
Proper Rebuild