fırından aldığınız tepsiyi buzluğa attığınızda ne olur ?
çabuk soğuma iyi değildir her zaman.
Printable View
verdiğiniz örnekle elimizdeki olay bambaşka birşey,
o zaman aracımızı soğuk havalarda hiç kapatmayalım hep çalışsın atıyorum aracın 100 derecede motor blok ısısı 140 derecede dışarsıda -5 derece arada 145 derece ısı farkı var aracı kapattığımızda aracın bloğu çatlayacak sizin mantığınızda.
aracı rolantide tutarak zaten soğutamayan aracı iyice ısıtmaya başlıyoruz, çabuk soğuma diye birşey yok zaten her otomobil üretilirken dış hava sıcaklığına bırakıldığında çatlamayacağı gibi üretiliyor. ben gidin aracın motoruna bir kova soğuk su dökün demiyorum sadece dış hava sıcaklığı ile soğuması mantıklı diyorum...
dikkat ederseniz ki her zaman dedim,
elbetteki motor komponentleri "normal" çalışma koşullarında ani ısı değişimlerini kaldırabilecek şekilde üretiliyor ancak hararet yapmış bir motoru uludağ gibi yüksek yani nispeten daha soğuk bir havada tık diye kapamak "normal" koşullara göre yaklaşık %50 fazla bir ısı transferine sebep olur, özellikle aluminum kısımlar bunu tolere edemeyebilir ondan bahsediyordum.
Şu da kesindir ki, soğutma sistemindeki bir arızadan dolayı hararet yapmış bir arabayı rölantide çalıştırmak gereksizdir. Belki yol koşulları uygunsa 5. vites 1200 devir gibi yüke bindirmeden hareket ettirmek olabilir.
evet sanırım :)
zaten bu rölantide çalıştırma olayı bana eski tip yetersiz soğutma sistemine sahip, özellikle hava soğutmalı, yüke bindirildiğinde hararet yapan motorlardan kalma bir alışkanlık gibi. Modern motorlarda, soğutma sisteminde bir sorun olmadan hararet yapması pek mümkün olmadığından rölantide çalıştırmak gereksiz kalıyor :)
benimde başıma geldı ne stop ettım nede durdum 200+ hızla gıderken hareretın tavan yaptığını gordum ve ayağımı gazdan cektım yol kumburgaz yoluydu hiç durmadım aracın harereti normale donene kadar hiç gaza basmadım ole devam ettım yanı demek ıstedığım soğuk havada zaten onden vuran soğuk hava aracın soğumasına katkıda bulunabılır illa durdurup soğumasını beklememıze gerek varmı yada her zaman bu kadar sanslı olmayabılırmıyım..
Allah kimsenin basina vermesin arkadaslar, ama igrenc bi durum gercekten uzun yoldaysaniz dahada igrenc durum kuzenimin arabasini eskisehire gotururken basima denk gelmisti yani illallah ettim.
şimdi böyle bir durumda yapılacak tek bir şey yok
o yüzden boşuna, şunu yapalım bunu yapalım diyorsunuz,
zaten herkesin söylediği doğru "ama duruma göre fark eder"
neyse,
diyelim aaaaa bir baktınız hararet 90 -92- 95- 98-108 çıkmaya başladı
hani oldu ya fark ettiniz .
ilk önce hemen kaloriferi en sıcak konuma alın, iç fanı kökleyin + gebermemek için camları açın .
gazdan ayağınızı çekin veya boşa atın, yolun durumuna göre
mesela uzun bayır aşağı gidiyorsunuz, kesin boşa atın motor soğusun
şimdi baktınız hararet yavaş yavaş inmeye başladı, güzel demekki işe yaradı bu yaptıklarınız , sıcaklık mantıklı yerlere inene kadar motoru kapatmayın, sonra stop edin (dikkat: istop değil, stop ;) )
ama baktınız ne yaptıysanız (ki bu yaptıklarımız saatler sürmeyen şeyler,5 dk da anlarsınız) sıcaklık ufak ufak yükselmeye devam ediyor hiç bir boka yaramadı, o zaman motoru stop edin daha fazla beklemeden, artık yapacak birşey yok beklerseniz daha kötü olur .
gecmis olsun hortum mevzuu benim de basima geldi zamaninda:(
Geçmiş olsun kardeşim,rover'lar sağlamdır bir şey olmaz...
Kapağı sökmüşken port polish, sübap büyütme ve sübap yataklarını güçlendirmeyi (Bronz) düşünüyorum ... Bülent abi bu arada iticilerde sorun çıkmadı umarım sübaplardandır rölantideki şıkırtı ...
Altyapı sağlam ağzını hayra aç Wisecolara güveniyorum kardeşim...
geçmiş olsun arkadaş. bende devirdaim patlatmıştım neyseki o an farkettim ve durdurup çekici çağırdım kaskodan ve devirdaim pompasıyla kurtarmıştık conta yakmadık.
daha önce başka bi araçta STI nin su emme ile su basma hortumlarının yerini yanlış takan usta yüzünden conta yakmıştık 5bin lira masraf çıkmıştı.