Bosch 945 3bar dediği 945 ne? enjektör modelimi? öyle ise geri kalan numaraları ne? bendekilerinde sonu 945 de. gökte ararken yerdem,i bulduk yoksa :)
Printable View
Hakan abi teşekkürler terimler acıklanınca diğer yazılarda daha bir anlam kazandı. Peki benim gibi acemiler diyim nasıl ayarlıcaz bu değeri? Misal kendi aracımda fic takıldı. ayar yapılana kadar kullanmak amacıyla nasıl doldurcaz o değeri?_hesaplama ölçme ne bileyim asagı yukarı kestirebilme yolu var mı?
bence akıl karıştıran ms, us, olayı.
misal bizde olay şöyle:
http://www.extraefi.co.uk/MS_Extra_S...es/injchar.png
burda injector open time (ms) 1.000 denilmiş.
söylenenlere göre 0.xxx diye bir şey olması gerekiyor?
http://img560.imageshack.us/img560/985/ekranalntsr.jpg
aemde de bu sekilde
hmm sende us.
işte karışan ms us fln :)
İşte o verdiğim linklerde adamlara zaten bunu sormuştum. FIC bu konuda zaten yetersiz. Afaki bir ayar yapabiliyorsun. Zira zaten batery (akü voltajı) na dayalı bir correction (düzeltme) yok. Yani Özgün ün verdiği tablodaki gibi değişimleri FIC kaale almıyor. Arabanın kendi ECU sunun yaptığı düzeltmeyi kullanıyor. E ama eğer arabanın kendi yaptığı düzeltme yeni enjektör için yeterli değilse ne olacak? İşte o durumda patlıyor tüm sistem. Kaldı ki aynı zamanda zaten enjektörler arası farkı da kaale almıyor. Normalde eğer o yazılımda arabanın üzerindeki standart enjektörün response time değeri yazılabilir bir değer olmuş olsaydı, ve sonradan takılan enjektörün değeri de aynı şekilde yazılabilir birşey olsaydı o zaman anlamlı olurdu. Şu an zaten doğru şekilde hesap yapmıyor. Kafasına göre bir oransal faktör olarak çalışıyor. Ki bunu o forumda (AEM in kendi destek forumu) moderatörlük yapan adam dahi doğruladıktan sonra gerisi hikaye.
Eğer illede ortalama bir değer istiyorsan, yeni takacağın enjektörün açılma zamanı ile eskisinin açılma zamanını topla ikiye böl ve onu gir. Yok zaten enjektör değiştirmeyeceksen zaten oraya gireceğin değerin kritik bir önemi kalmıyor. Rölantin sabit olduktan sonra sorun yaşamazsın.
Onun hesabı basit aslında. Motor devri dakika olarak tanımlanıyor. Ancak enjektör aynı sayıda püskürtme yapmıyor. Çünkü otto motorda ayunı silindir krangın iki dönüşünde bir kez ateşlenir. Tabi aynı bu demektir ki aynı zamanda o motorun iki turunda bir kez yakıt püskürtülür.
6000 devir için düşünürsek; 3bin kez püskürtme olacak demektir.
1 dk = 60 sn
60/3000= 0.02 sn = 20 ms
Eğer duty %85 i geçmesin deniyorsa (endüstri standardı bu)
20ms x %85 = püskürtme süresi 17 ms nin üzerine çıkmamalı demektir. Ama buna açılma ve tekrar kapanma süreleri falan dahil değil. Bu açık kaldığı süre. İşte bu süre zarfında eğer motorun ihtiyacı olan yakıt püskürtülebiliyorsa o enjektörlerin hacmi doğrudur. Eğer püskürtülemiyorsa daha büyük enjektör seçmek lazım.
her enjektörün skop ile opening time değerleri NET olarak bulunur aslında
hemde tüm voltajlardaki
Skopa gerek yokki. full duty çalıştırırken flow rate ölçülse zaten verim hesabından çıkar açılma zamanı..
suanda sbt gazla giderken durdugumda arac stop etme eğilimine giriyor eger o sırada gaza basıp kendim 5-10sn rolanti veya az bişey ustunde tutarsam sorun yok normal calısmaya devam ediyor ama yok o sırada gaza basmazsam rolanti sapıtıyo genelde stop ediyo bazen bir sure sapıtıp snra normale donuyor. bunun bu konustugumuz değer ile ilgisi olabilir mi?
Zannetmem.
Cümleyi mişli geçmiş zamanla kurmuşsun farkındaysan. Sen genellemelere bakma. Kendi kullandığın enjektörlerin açılma zamanını bulmaya çalış.
Neden çıkmasınki. %100 duty ile 3 bar basınçta kaç cc işediğini biliyoruz sonuçta. Aradaki fark açılma zamanını verir. Üç ayrı duty oranı ile ölçüm yapılıp birbiri ile x-check yapılıp rakam net bir şekilde bulunabilir. %100 doğru olmaz belki ama %90 doğrulukta yakalınabilir.
basınç olmadan enjektörde, dışarıda skop ile ölçmek ne derece doğru peki? basınç ile basınç olmadan çok fark olurmu?
ayrıca bu hesaba göre de;
7200 devir için
60/3600 _ 16ms
16x %85 _ 13,6ms çıkıyor.
yani 13,6ms maksimum açık kalma süres, olmalı öylemi?
buda sanki az gibi :D
ve her kesici değiştirdiğimizde bu hesabı yeniden mi yapacağız? sonra haritada sıkıntı olmasın?
biz msnde konuşup alaştık dewam temizledim :D
gsel kaynalar oluşuyordu neden temizlendiki?
Basit süre hesabından bahsediyoruz. Bunun exceptionu yok. Eğer adam oraya 6000 devirde %85 duty ile çalışacak bir enjektör taktıysa ve sen deviri yukarı taşımak istiyorsan o zaman paşa paşa enjektör satın alacaksın. Aksi haldeduty %100 ün üzerine çıkar, enjektörlerin açık kalır, 5-10 dakika o şekilde kullanmaya kalkarsan enjektörün içerisindeki küçük bobincik yanar ve enjektörlerin sonsuza kadar açık kalır. Sen gazlarken bunun farkına varamayacağın için devir düşse bile silindirin içerisine hala sürekli açık olan enjektörlerden deli gibi yakıt püskürtülmeye devam ettiği için aşırı yakıt olur silindirin içerisinde ve ya piston eritirsin ya süpap eğersin. En iyimser hali ile silindirlerinin iç cidarında krepaj oluşur.
Adamlar milyonlarca dolar yatırıp ARGE yapıyor ve buna uygun enjektör seçiyorlar. Neden 200 deilde 300 cc koymuyor enjektörü? Çünkü yüksek hacimli enjektörü kısa süreli püskürtmelerde kontrol edemiyorsun. Eğer hacim olayını abartırsan rölanti sorunun olur. Yok abartmazsan emisyon ve yakıt tüketimi sorunun olur. Dolayısı ile üretici enjektör seçerken bunların hepsini göz önünde bulundurup, tasarladığı motorun üst devirinde hesapladığı dutycycle altında tam olarak hesapladığı miktardaki yakıtı püskürtebilecek hacimde enjektör kullanıyor. Kafana göre deviri değiştirirsen ve bunun sonucunda enjektörü ellemezsen sonuçlarına kendin katlanırsın.. ;=
Çok güzel bilgiler verilmiş, bir tek eklemek istediğim husus var:
injektör lag time veya latency, artık her ne deniyor ise, verilir iken, belirli akü voltajı da verilir, çünkü düşük voltajlarda daha yavaş açılıp kapanır, voltaj arttıkça şak diye açılacağı için tablo doldurulur, bu tamam...
Eksik olan kısım, verilen tablonun, sadece belirli bir standart benzin basıncında doğru olduğudur. Standart 5 bar basınçta elinizdeki değerler ile açılan enjektör, benzin kütüğünde karşı itmesi gereken 7 bar basınç varsa, daha yavaş açılacaktır. Bazı enjektör dizaynlarında ise tam tersi, daha hızlı açılacaktır. Bu sebeple, eğer araca ayarlı regülatör, daha büyük pompa, enjektör kütüğü vs takıldı ise, yeni basınca göre o değerlerin ne olacağını da bulmak gerekli.
Biz subap arkasına işeyen geleneksel enjektörle uğraşırken, millet doğrudan yanma odasına püskürten, çok yüksek benzin basıncı ve çok kısa milisaniyeler ile çalışan, Merruse'nin de bahsettiği doğrudan enjeksiyon piezoenjektörleri ile bir yanma çevriminde birden fazla işeme ile deney yapıyor. Yeni nesil doğrudan püskürtmelerde önce piston tam çıkarken minik bir pısst, sonra tam tepede kallavi bir püskürtme, sonrasında emisyonları temizlemek için bir minik püskürtme daha gibi karışık yöntemlerle çalışılıyor. Piezoenjektörlerde bilinen şekli ile hareketli kısımlar olmadığı, olay minicik deliklerin elektirikle büzülmesi açılması prensibi ile çalıştığı için böyle büyük lag süreleri de yok.
Son olarak, gereksiz büyük veya küçük enjektörün yol açabileceği sorunlardan da bahsedilmiş olması çok güzel oldu, her nedense son zamanlarda insanlarda "büyüğünü alalım da, büyüyünce de giyer" mantığı ile abuk seçimler görülmeye, veya tam tersi enjektör lazım iken benzin basıncına abanma gibi hatalar yayılmaya başladı, bu açıdan optimizasyonun sağlanması önemli...
Selamlarımla.
O büyük olayını hep amerikalıların başının altından çıkıyor. Kendilerinin zencilere olan komplekslerini bu şekilde örtmeye uğraşıyorlar.. Sonrada size does not matter diye beylik laflar uyduruyorlar işte.. :p
Büyük turbo, büyük enjektör, kocaman çaplı jantlar, en büyük subwoofer, en yüksek basınç vs vs vs.. Bu bir hastalık. Nedense insanlar er ya da geç loop a giriyor.. Bir taraflar kırılınca akıllanılıyor genelde.. :)