5/50 mobil denemeye karar verdim bakalım farkı olacak mı ..
Printable View
5/50 mobil denemeye karar verdim bakalım farkı olacak mı ..
@ o.b.k
benim araba (1.6 8v lpg li) için castrol edge 5w30 ve 5w40 öneriyor mobilde super 2000 10w40.yetkili serviler direk 5w30 koyuyo sanayi spec ustalar 10w40. ben hiç edge 5w40 tan şaşmadım senin önerin nedir
winter viskozitesi 5, sıcak viskozitesi 40 aralığında olan tüm yağlar kullanılabilir. Senin de saydığın yağların tamamı kullanılabilir. Bulunduğun iklime ve kullanım şartlarına göre bu aralıktan bir yağ seçmekte fayda var. 10w40'lar yarı sentetik, 5w30, 5w40'lar tam sentetiktir. 5w30 daha çok yeni model araçlarda düşük emisyon değerleri ve yüksek soğuk yağlama performansı için tercih ediliyor. AKL/APF motorlarda 5w30'dansa 5w40 daha doğru bir tercih olur. Mobil 2000 serisi yarı sentetiktir. Mobil'den Mobil 3000 veya Mobil1 serisi tavsiye ederim. Yani 5w40 viskozite ile devam edebilirsin.
Hazır konu açılmışken, belki saçma olabilir ama yağ soğutucu olarak kalorifer radyatörü kullanılabilirmi, yağ basıncına dayanabilirmi?
Alüminyum kalorifer peteği için basınç en büyük sorun. Mesele sadece basınç değil, yoğunluk da... Yoksa radyatör basıncının da yüksek sıcaklıklarda aşağı kalır yanı yok. Asıl mesele soğuk motorda yüksek yağ basıncı ve yoğunluk. Özellikle de soğuk yağın düşük akışkanlığı ve yüksek direnci ince petek kanallarında sorun olabilir. Tüm bu nedenlerle bence kalorifer peteğini yağ soğutucu olarak kullanmak sakıncalı olur. Belki komple alüminyum ince peteklerdense kalın orta borulu, alüminyum plakalı kalorifer petekleri denenebilir. Bu yönden klima radyatörü daha yüksek basınçlarda daha sağlamdır. Ama onun da kanalları yeteri kadar geniş değil ve ekonomik olmaz.
Sonuç; spesifik olarak yağı soğutmak için üretilmiş yağ soğutucu kullanmak en güvenlisi olur.
Cevap için teşekkür ederim. Asıl amaç: sizinle önceden konuştuğumuz supercharge uygulamasını tamamladım, ince ayarlarınıda yarına kadar bitirmiş olacağım inşallah. Aşırı besleme neticesinde yağ sıcaklığım eskisine göre özellikle sıkıştırdığım zamanlarda baya artacağı kesin.
Genelde arabayla sabah soğuk sürüş yapıyorum, max 8km. Yağ sıcaklığı fazla artmıyor. 10w-40 liqui moly MoS2 katkılı yarı sentetik yağ kullanıyorum. Ve bu kış ağır soğukların etkisiyle araç baya isteksiz çalışıyordu, yağ zoraki ısınıyordu.
Bunlar üstüste binince hem 5w-30 gibi ince ve çabuk ısınan bir yağ kullanıp, hem de sıkıştırarak kullandığım zamanlarda da soğutucu sayesinde maksimum yağ sıcaklığını kontrol altına almayı planlıyorum.
İşte bu noktada baktığım oil coolerların hiçbiri bir fan tertibatına sahip değil. İstediğim 100-110 ^C gibi bir yağ sıcaklığında sensörlü,fanlı yağı soğutacak bir sisteme sahip olmak. Bu yüzden kalorifer radyatörleri aklıma geldi. (Hatta tofaşların komple bakır kalorifer peteğini kullanmayı planlıyordum.)
Tüm bu anlattıklarım için farklı bir öneriniz olurmu? Şurda yanılıyorsun şöyle yap gibi.
Yoksa yazın daya 10w-60 (önceki postlarınızda dediğiniz gibi ''şimdi bir abimiz çıkar hepiniz 10w-60 kullanın der, herkes dağılır'' hesabı :D ) ; kışında 0w-30 kullanıp gaza basma olayı kökten halledelimmi? :)
Motor ısındıktan, ideal sıcaklığa ulaştıktan sonra mevsimin önemi azalıyor. Yani yüklü bir motor, kışın sıkıştırıldığında veya yoğun trafikte ince yağla kullanılınca yağ fazla ısınabilir.
Supercharger uygulamasından sonra kesinlikle intercooler veya aftercooler olması şart. Hem iat, hem egt, hem su, hem yağ sıcaklıklarını supercharger epey yükseltir. Bence en güzeli bir aftercooler kurmak.
Eğer araçta after veya inter cooler zaten varsa yağı soğutmak için yine bir yağ soğutucu gerekirse üzerine fan monte edilerek kullanılabilir. Bazı hondalarda(integra vb.) yağ sıcaklık müşürü var. Yağ hortumu veya basınç müşürü üzerine onlardan takılıp fan da ona bağlanabilir.
Hangi araca supercharger uygulamıştın? Ben unuttum. Yaşlanıyoruz ***** :) İmkanın varsa uygulama fotolarını paylaşabilir misin? Zira bende de boşta duran bir eaton m45 var. Fırsat bulunca uygun bir motora uygulayabilirim.
ben şimdi merak ettim stok bir araçta yağ soğutma işlemi nasıl yapılıyor.çalışma mantığını anlatabilirmisiniz biraz:)
Eski model benzinli araçlarda, Honda ITR'da falan, genelde şu tarz su girişli ama alüminyum plakasız oem coolerlar vardı;
http://www.ht-archive.com/attachment...1&d=1243990666
Soğutma kapasitesi sınırlı olsa da hiç yoktan iyiydi.
Şimdilerde bunun biraz daha gelişmişi, alüminyum plakalı olanları oem olarak birçok turbo dizel - turbo benzinli araçta kullanılıyor;
http://www.tyresmoke.net/albums/albur38/OIl_cooler.jpg
http://i.ebayimg.com/00/s/NzY4WDEwMj...C5w~~60_35.JPG
Performans araçlarında ve modifiyeli motorlarda genelde filtreden ayrı, özel yağ radyatörleri kullanılıyor ;
http://www.enginebasics.com/Engine%2...oilcooler2.jpg
Filtreye girilen sandwich plate ile yağ soğutucuya yönlendiriliyor. Daha fazla hacme ve yüzey alanına sahip olan tabiki daha fazla soğutmuş oluyor.
@ o.b.k
Benimde sorum vosvos ta ne kullanılması yönünde. Herkesin kullandığı ustalarında söylediği 20w50 kullanılması gerektiği. İlk 4-5 sayfa okudum tam sentetik olmadığından önermemişsiniz. Havasoğutmalı olan aracımızda yağ olarak ne kullanmalıyız. Teşekkürler.
Marka olarak bp visco 2000 kullanıyoruz. Marka olarak ne önerirsiniz ?
Son bir soru önermemenizin sebebi sadece yağ pompası değilmi. Yapılabiliyormu bilmiyorum ama yağ pompasına upgrade yada daha güçlüsüyle değiştirirsekmi kullanabiliriz yada hangisini kullanabiliriz.
Yağ pompası upgrade'leri yapıyorlar. Ama ben bu konuda yorum yapmak için bu motor hakkında yeterli bilgiye sahip değilim. Benim mineralde kalın dememin sebebi hem motor töleransları, hem yağ soğutma ve pompalama kapasitesini düşünmem ve özellikle sıcak yağdaki basıncı hesaba katmamdır. Ayrıca 20w50'ye denk sıcak koruması sağlayabilecek bir yağ ancak 10w60 olur ki o da 20w50'ye kıyasla hiç ekonomik olmayacaktır.
Merhabalar. Pekı Valvoline 10w-60 yarı sentetık yağ hakkında bılgınız varmı nasıldır acaba ?
307 tu5jp4 motora uyguladım. Sizinle lpg enjeksiyonu, lpg ecusu hakkında konuşmuştuk.
Neyse, hava soğutucu kullanmadım, sadece su enjeksiyonu kullanıyorum (Metanol buralarda bulamadım. Bırak boşver olmasın madem dedim :) ) Afr yi tam ayarlayamadım, o yüzden daha basıpta egt ne duruma geliyo test etmedim (daha adam akıllı headersimde yok zaten orj. döküm manifoldu kullanıyorum; eksiğim çok ders, iş arası yavaş yavaş halletmeye çalışıyorum). Yine de lpg ile ateşlemeyle ve sıkıştırmayla hiç oynamadan (11:1) çalıştırıyorum. Sadece lpg bujisi taktım. Eaton değilde rotrex benzeri (yaptığım sc tip olarak ucube gibi oldu ama sıkıntısız şuan :D ) sc kullanıyorum. Motorla uğraşırken bir foto yok ama uygulanmışını yakın zamanda detaylı olarak size göndermek isterim.
Bu motor hakkında bilginiz varsa eğer; gaz kelebeği,potansiyometre,tps hakkında size sormak istediklerim var.
Valvoline'in hangi serisi acaba? Şuradan bulabilir misiniz; Motor Oil | Find Engine Oil, Automotive Oil & Car Oil at Valvoline
Ayrıca sitesinde hths değerlerini göremedim. Hths değerleri olmadan dayanımla ilgili yapılacak yorumlar yetersiz olur.
Genel olarak 10w60 yarı sentetik bir yağ viskozite olarak 10w60 tam sentetiklerle benzerlik gösterir. Ama dayanım olarak bir alt kademededir. Tam sentetik bir 10w60, yarı sentetik bir 10w60'dan yüksek sıcaklık ve yüklerde daha dayanıklı ve stabildir.
Sorumu bir de buradan sorayim
Araç : Honda Civic Si
Km : 294.xxx civarı
Şu an kullanılan yağ : Castrol 10-40
Kullanım : Arada sırada gazlıyorum.Ama genelde ekonomik bir sürüş stilim var.Araçta LPG var.Ekstra olarak araçta 4-2-1 headers ve 51 mm düz boru var.Headers sarılı değil.
Geçen görev yerim batmandan gelirken - ki yaklaşık 1500 km yol - 30 dk molayla gelince.Eve gelince aracın 1 lt yağ eksilttiğini farkettim.Bu sefer araca 10-60 koysam mı diye düşünüyorum ? Forumdaki konuları baya bi okudum ettim ama kafam karmakarışık şu an. ?