Arkadaşlar
97 oktan yerine 95 oktan kullanınca AFR düşermi yükselirmi.
veya başka bir deyişle benzin kalitesi düştükçe AFR 12 ye mi düşer 14 e mi yükselir.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Arkadaşlar
97 oktan yerine 95 oktan kullanınca AFR düşermi yükselirmi.
veya başka bir deyişle benzin kalitesi düştükçe AFR 12 ye mi düşer 14 e mi yükselir.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
emin olmayıp mantık yürüterek söylüyorum, daha düşük kaliteli yakıt ile afr bence fakirleşir. hiç bi ayar değişmeyip o yakıttan o yakıta geçiliyorsa
Avans haritasini degistirmezseniz ne kadar yuksek oktan koyarsaniz koyun daha verimli yakis saglayamazsiniz, buda afrnin degismemesi demek.
Peki bende su durumu paylasayim.Sicak havalarda hic avans basinc ellemeden arac kendini zengine cekiyor.Kaliteli bir oktan arttirici kullandim ayni sicak havalarda fakire cekti ve performansi artti daha rahat devir cevirdi bu durum oktanla alakalimidir degilmidir?
Bende sıcak havada 13 iken 14 oluyor ve yumuşak patlıyor.
Soğuk havada 14 iken 13 oluyor ve daha güçlü patlıyor.
Ayrıca avans ayarı ile nasıl oynuyorsunuz ( Bahsettiğimiz ateşleme avansı değilmi) Sizin beyinleriniz buna izin veriyormu
13 iken 14 olan nedir ? Yumusak patlama, sert patlama dediginiz nedir anlamadim ?
Aracinizin isletim sistemiyle alakali avans ayarini degistirmeniz, sordugunuz soru oktan ile afrnin degisip degismedigiydi, ona yanit aldiniz sanirim.
Avans tablosunu degistirmenin onlarca yontemi vardir, mekanik olarak distributorden baslar, afc controllerlarla yanitmadan standalone isletim sistemine kadar uzanir.
afr aslına bakarsan değişmez değişmemeli ama türkiyede 97 ye ethanol karıştırdıkalrı için %4 felan 95 i denemedim egerki 95 te ethanol yok ise afren değişir
fakat araban orjinal ve o2 leri üstünde ise sen o değişimi anlayamassın
@shkodra sizde maf var dı galba yçektiiği yoğunluğa göre afr değişir ama çok değil egerki çok ise iat yada mafınızda sıkıntı var demektir
www.drecu.com
Ne Büyüktür Emeğe Saygı Duyan İnsan...!!!
evet
her aracın ecusunda bir ana ateşleme, birde ana enjeksiyon haritası var..
fakat bunlara etki eden bir çok çarpan değerler var
mesela su sıcaklığı , iat sıcaklığı, vuruntu çarpanı gibi.
bu çarpanlar sonucunda ana haritadaki değerler doğal olarak sapar.
birde aracın kendi oem lambda kontrolü var
bu çarpan falan değil, sisteme direk etki eder
"closed loop lambda" yani kapalı çevrim modunda lambda ne derse o olur.
sürekli 14.7 afr değerini tutturmaya çalışır.
"open loop lambda" ise yani ecu lambda ya bakmayı bıraktığı zaman haritalar falan devreye girer. bu araca göre değişir bazen 4000 devirden sonradır, tam gaz yapıncadır, falandır filandır.
Çok güzel bir nokta.
Bunu net olarak BP 95 oktan ve Shell 97 oktan arasında herhangi bir program kullanmadan (torque, gauge vb.) rahatlıkla hissedersiniz. Hatta BP 95 - 97 arasında bile canlı olarak hissediliyor.
Konu dışı fakat buna rağmen 95 oktan ile daha iyi bir ortalama tüketim elde edilir.
Doktor balikesirdeyim diye benzine guvenmedigimden full depo 97 bp uzerine wurth oktan arttirici ekledim.Sicak havalarda 10.2-10.4 giden afr deponun son ceyregine gelene kadar degismedi son ceyrekte ne olduysa 10.7-10.8ler patlamalar falan bi acayip devirlenmeler gidisi duzeldi full depoda uste koyunca karismamisti muhtemelennet soyluyorum hem hava sicakligi hemde yakit kalitesi afr yi degistiriyor en azindan bizim araclarda oyle.
Not:Bu deger ve degisimler sadece tam gazdadir cruise giderken falan bir fark yok.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)