O benim değil kendi ifadesidir.. Dolayısı ile mermi boşa gitmiş..
Printable View
bu mermi değildi sadece aklıma gelen hikayeyi paylaştım. paylaşım için saol yazsan yeterliydi :D
Pardon ben olaya arıza açısından bakmışpım. RST başka şeyi kastediyormuş.
Görürsün sen. Fakir ama gururlu genç ile dalga geçmenin bedelini ağır ödeteceğim sana. 45 inç lastiklerimi takıp tekerlek başına bir tane MS kullanmak kaydı ile 1596 hp arabamla seni yolda ezip geçecem.. :D
1400whp diye düşündüğüüz bir arabamız var ab AEM EMS li :) buyur gel abi
her zaman iskender ısmarlarım *** terayağlı :DD:d
aynen. yurt dışında yapılan çiplerden maalesef verim alınamıyor. bir de çip olunca "yok istanbula git, olmadı bi daha git, gene olmadı boşver o zaman" tarzında şeyler yaşanıyor. o nedenle çip olayından uzak durmak istiyorum.
konunun tamamını okudum (gerçi oz ve merruse arasındaki diyaloglar benim için latince bir anatomi dersi gibiydi ya neyse:confused::confused::confused:). aslında erhanın dediği gibi benim aracım kötü yürümüyor. 247-250 hp arası bi güç üretiyor. yaklaşık 3 yıldır da aynı şekilde yürüyor. ankarada bi çeşit yol dyno su gibi aracım. benim yazılımla ilgili 3 sıkıntım var. bu sıkıntılardan kurtulmak için yeni bir ayar istiyorum ve mümkünse istanbula git-gelli olmasın istiyorum:
1) araç maksimum gücü 4900 dd'de veriyor. bu devirden sonra tork da boost da ciddi anlamda düşüyor. boost peak 1.25 falan vururken 6000 dd'den sonra 0.7'yi bile tutamıyor. hatta bazı roll denemelerimizde 5. vitesin sonlarına doğru stock rs lerin farkı kapatmaya başladığına bile şahit olmuştum.
2) ben çipi yaptırdıktan sonra kutu içi filtre taktırdım ve intercooler ı büyüttüm. ama bu işlemlerden sonra hiç bir upgrade yaptıramadım (***** istanbul git-gel olayı). bu nedenle bu modifiyelerin hiç bir faydasını göremedim.
3) araç rölantide çalışırken (örneğin kırmızıda beklerken) normalde afr 14.8'i gösteriyor. bir süre sonra (25-30 sn) bi anda motor arıza ışığı (serviste obd ışığı olduğunu söylediler) yanıp sönmeye başlıyor ve afr 12.2'ye kadar düşüyor. aracı yürütmeye başladıktan 15-20 sn sonra ışık sönüyor ve her şey normale dönüyor. sırf bu iş yüzünden arabayı defalarca servise götürdüm ama hiç bir şey çıkmadı. bilgisayara bağlıyorlar arabayı, ama araba arıza vermiyor. ustalar da muhtemelen yakıttan kaynaklanıyordur diyip gönderiyorlar. bense bunun yazılımdan olduğunu düşünüyorum.
şimdi, gerekirse turboyu da büyütelim, decat de getirtelim ama mesele o değil. mesele aracın beyni. istanbulda bir arkadaş devir kesiciyi 7.000 olarak ayarlattı. 2 gün sonra araba bu sefer 6.250'de devir kesmeye başladı (stock 6.500dd). erhan da bilir kaç kere çip yaptı, güç kaybı bile yaşadığı oldu. yani araca istediğin kadar mekanik modifiye yap elektronik olarak destekleyemiyorsun ve istediğin güçleri alamıyorsun. genel olarak benim sorunum bu. şimdi her türlü yoruma ve teklife açığım...
adam gibi afr egt avans bakarap yapılır bence chip..
tabi email geldi atıyım abi şeklinde chipler adamı ne kadar tatmin eder :(
evet sana ilk defada olsa katılıyorum :)
cunkı dıger turlu yok orjınal beynın yazılımını okuyalım yurtdısında arkdas var ona yolluyalım o yazıp gonderıyor felan yok maıl ıle satın alıp yukletıyorsun bunlar yukarıdakı postlardada yazdgım gıbı ölu para öle bı mantık yok paranı boşa atmış olursun artık baya bı bu konularda yol katedildı bunlar eskı mantık duz mantık.o yuzden bence ben sana alaternatıf olarak ms önermıstım ms de sanırım su sekılde bır uygulama var orjınal ecu ıptal olmadan uzerıne baglanabılıyor gereklı unıtelere mudahale edılebılıyor yanı kartlı calısma sıstemın ıptal olmamıs oluyor tabıkı ozgununde dedıgı gıbı farklı markalardada bu sekılde mudahale konusu vardır sanırım ozgun konuyu gorurse yazar gercı
megasquirt uymuyormuş zaten benim arabaya. ne biçim bir beyinse hiç bi şey yapılmıyor zaten. fransızlar "biz arabayı yaptık, hiç kurçuklama, otur gez" demişler anlaşılan. lakin bende kurt kaynıyor, naapcaz bilmem. arabayı satmak da sorun değil. bi 1.000 tl daha harcarım, 250 hp satacağıma 280 hp satarım. haa, alacak olan kıymetini bilir ya da bilmez, o tartışılır.
benim beyin can protokolü kullanıyormuş. bu ne demektir? ne yapılabilir?
edit: CAN (Controller Area Network) Bosch firması tarafından geliştirilen ve bugün yaygın olarak otomotiv elektroniği alanında kullanilan bir bilgi iletişim şebekesidir. CAN-Hi ve CAN-Lo olmak üzere iki ayri kablo vasıtası ile iletişim, değişik elektronik modüller arasinda elektriksel gürültülerden dolayı oluşabilecek hatalardan etkilenmiyecek şekilde çok güvenli bir protokol (yöntem) sayesinde sağlanır. Ayrıca bu şebekenin bir özelliğide modern otomotiv sistemlerinde hayati önem taşıyan hava yastığı, fren, ABS gibi yolcu güvenliğini ilgilendiren modüllere önem sırasına göre bağlantı önceliği tanımasıdır.
can protokolünü buldum. şimdi sadece ne yapılabilir sorusu kalıyor?
aynı konudan ben de müzdaribim, bir umudum vardı o da olumsuz sonuçlandı. benim arabamla ilgilenen bir firma pnp standalone üretme kararı almışlardı 2 aylık sürecin sonunda dün başarısız olduklarını ilettiler bana. b planımız orjinal beyin & ateşleme ve yakıt kontrolünü üzerine alacağım bir standalone, siparişi verip yakında başlıycaz uğraşmaya
Galiba birşeyler yanlış anlaşılıyor. Arabaya standalone taktığınızda mutlak surette eski ECU yu sökeceğim diye neden uğraşıyorsunuz? Paralel installation denen birşey var. Bırakın arabanın kendi ECU su yerinde dursun. Devirmi alıyor, kelebekmi kontrol ediyor CANBus mı iletişşiyor ne yapıyorsa yapsın.
Sizin amacınız ne? Yakıtı ve ateşlemeyi aracın beyninden alıp kendi ECU nuz ile kontrol etmek. Eski tesisata dokunmazsınız, yeni taktığınız ECU'nuza ayarınızı yapar devam edersiniz. Kafanız attığında da sökersiniz olur biter. Bu nedense piyasadakiler tarafından piggy-back montaj olarak adlandırılıyor. Bu düpedüz paralel installation oysa. Bu bağlamda arabada hangi iletişim protokolünün kullanıldığınında bir önemi kalmıyor. Eğer tek sorununuz gaz kelebeğinin yönetimi ise bırakın onu da arabanın kendi ECU su yönetsin. Cruise control falan zaten çalışır zira o kelebekten ayarlıyor gaz durumunu. ESP den kendi arabam için emin değilim. Çoğu arabada o da kelebeği kapatmak sureti ile kontrol ediliyor. Eğer sizin arabanızda da o şekilde kontrol ediliyorsa bu durumda ESP ile de sorununuz olmaz. Zaten ESP ve TCS aynı modül tarafından kontrol ediliyor.
CANBus sadece iletişim amacı ile kullanılan protokol. Arabanın bilgisayar dilindeki TCP/IP si denebilir. Standalone da taksanız, piggyback te taksanız arabanızın kendi ECU sunun yerinde kalması ve çalışmaya devam etmesi şart.