okan diyor ki
tevzi makarası bujinin önüne gelmedikçe ignition unit sinyal gönderse ne olur göndermese ne olur :D
bende diyorum ki sistem zaten birlikte çalışıyor :D
Printable View
okan diyor ki
tevzi makarası bujinin önüne gelmedikçe ignition unit sinyal gönderse ne olur göndermese ne olur :D
bende diyorum ki sistem zaten birlikte çalışıyor :D
evet hacı mantıken değildir. dediğin doğru
ama benim bildiğim ignition map ve fuel map beraber çalışır. her ikiside manifolt basıncına göre ayarlanır. sen map i kandırıp değişiklik yaptığında zaten iser istemez avansta vermiş oluyorsun. bu şekilde değil mi olay ben mi yanlış biliyorum.
ya ne mekaniği bi daha oku :( sen yakıtın map sensorunun arasına giersen tabiki kendini farklı yerde sanar avans vermiş olursun diye bi kural yok daha kısık bi bölgeye de gidebilir
diğer dediğin de şu fabrika demiş ki b16 nın ignition mapi bu 16 derece sabitle rolantide gerisi bizim yazdığımız haritaya göre ilerleyecek tabi kısarsan düşecek açarsan artacak sen kendi aracındaki ckpyi oynaysana yine değişiyo mu bak bakıym aynı şey distribitörde sürekli bobin çakıyo zamanlamasını değiştiriyosun komutlarla o kadar
yani valla kafam acayip karıştı şimdi bu ignition map distiribitörün avansını ayarlıyorsa biz neden distiribitörü avans tabancadıyla ayarlatıyoruz ecu madem bu mapa göre avans verip geri çekebiliyor ateşlemeyi neden otomatik yapmıyorda tabancayla ayarlıyoruz yada distiribitörü hafif çevirdiğimizde ateşleme noktası neden değişiyor ecu bu mapa göre geri veya ileri almıyor distiribitörü aşırı ileri aldığımızda neden vuruntu yapıp daha ilerisi kol cıkartıyor bu ignition mapı geri al veya ileri al neden demiyor kafam acayip karıştı :)
işte zaten burdan çıkamıyoruz içerde bi tevzi makarası var egzantiriğe bağlı distiribütör kepide sabit makara kepin önünden geçerken bujilere dagıtıyor bu ecunun içindeki map mekanik olan bu dağıtıcı sistemin açısını nasıl değiştiriyor bobine voltaj erken gelse ne değişecek tevzi makarası kepten bujiyi görmediği sürece ateşleme açısı bu sistemle nasıl değişiyor buna bi cevap olsa çok iyi olacak :)
distribütörden yaptığın mekanik ayar ile yukardaki resimlerde görebileceğin gibi distribütörün içindeki sensörlerin yerini kaydırmış oluyorsun. Yani sana avans dereceni +-2 derece kadar ayarlama şansı veriyor. Burada amaç arabanın beynindeki ignition timing ile gerçekte ateşlediği zamanı tam tutmasını sağlamak. Eline bir stroboskop alıyorsun ve stroboskopun avans derecesini ignition mapindeki o anki manifold basıncı ve devire denk gelen ateşeleme açısına ayarlıyorsun. Sonra araç rölantide servis jumperı atlatılmış haldeyken krank kasnağınındaki çizgiyi blok üstündeki çizgiye tam hizalıyorsun distribütörü çevirerek. Böylece mapda yazan avansla aracın ateşlediği birebir aynı oluyor.
Ateşeleme zamanını beyin ayarlıyor map devir değerlerine göre. Bobinin şaselemesini beyin ayarlıyor yani beyinden sinyal gelmezse ateşleme olmaz ve beyin sinyali ne zaman gönderirse o zaman ateşeleme olur. Tevzi makarasına bakarsan baya büyük bir alanda yaklaşık 60derecelik bir alanda ateşleyebileceğin kadar büyük her dört parça da. Bu araçta distribütörün amacı tek bobinden 4 bujiyi ateşleyebilmek.
Distribütörlerin eski tiplerinde avansını kendi ayarlardı ve bu araçlarda beyin bulunmazdı. Bu tip distribütörlerde yaylı diyaframlı bir mekanizma bulunup manifolda bağlı bir vakum hattı aracıyla ateşleme açısı basit bir şekilde kontrol edilirdi.
açıklama için teşekkürler. ben distribitör incelemedim fakat benim düşündüğüm gibi, yani disb. çevirdikçe sensör açıları ile oynamış oluyoruz.
arabalarda 2 çeşit avans vardır mekanik avans ve elektronik yani nedemek bu _?
mekanik avans arabanın o an gerçek Actual olan avansıdır
elektronik avans ise haritanın olan bölgesindeki ECunun Sana vermek istediği avanstır
Distiributör Ecuya bağlıdır :) bir çok arabada krank yad a cam sensoru yada ikisi birden ordaki okuyucularla Ecu ya gönderilir
Sensorlerin konum yerleri vardır. TDC sensoru 1.piston üst ölü noktasını belirler ve ateşlemeye başlatır eğerki senbunun dist ile yeri ile oynar isen TDC yi yani ateşleme zamnını kaydırmış olursun vteclerden neden 16 derler Haritasında 16dır rolantide fan açmadan 25 derece intake ile 16 yı ayarladığın zaman Doğru TDC yerine geitmriş olursun servislerde makinab ağlanır Fixlenir 16 dereceye yada baska bir dereceye ona göre avans tabancası ile bakılarak fixlenen dereceye getirilir
ems yada ecunuza program yapıyorsnız kesinlikle arabanızın mekanik ve elektronik avanslarını eşitleyin
Örneğin aşağıdaki resimde mavili bölümde 9 yazıyor Sen rolantideki avansını 9 a eşitlemelisin YOK 11 yaparsan KOMPLE bütün haritaya +2 derece avans vermiş olursun 9 yerine 7 yaparsan -2 derece vermiş olursun bunun nedenide TDC yerini Yani ateşlemeye basşaladığınız zamanı değiştirmektir
yeterince açıklayıcı olmuştyur sanırım :)
http://img709.imageshack.us/img709/2668/drecumtc.gif
NOT: BAzı araçlardar sadece ateşelemeyi dağıtmak içindir TDC sensoru crank sensoru farklı yerlerdedi ozaman işinize yaramazz saten sabitttiler :)