Fiyatta sıkıntı yoksa haltec derim aem ems...
Printable View
Fiyatta sıkıntı yoksa haltec derim aem ems...
Valla Onur'cum Haltech sp1000 yaklaşık 1200-1300 dolar. Ben Hatech sp2000 aldım M3'e , long harness ile birlikte, 200 dolarlık shipping dahil 1650 dolara geldi.
Haltech Sport serisi zaten bu işin nirvanası. MoTeC ile aynı board'u kullanıyorlar.
Standalone fiyatları artık pahalı değil.
MS çok kötü birşey. Sakın almayın. Pis kötü tukaka.. En büyük AEM başka büyük yok. Pardon Haltech miydi şimdiki trend. Tamam o en büyük olsun..
Aaaah Mertol abi aaaah, Kimse ms kötü demiyor, her open source işte olduğu gibi (Linux 5 sene önce böyle miydi?) bu ürün de gelişmeye ihtiyaç duyuyor. Ama oturup bir SWOT analizi yaptığım zaman, ve harcadığım parayı gördüğüm zaman direkt endüstriyel bir standalone almak varken, neden ms alayım?
Haltech de trend değil, 6 cyl cop ve 6 cyl injektor sürebilen ve işlemcisi köpek gibi hızlı olan bir ecu.
Bu arada defaten yazdım ama bir kez daha hatırlatayım. Gidipte M3 üne Suprasına RS ine MS alıpta takan adam hıyardır. Pistona verdiği/vereceği meblağın yarısını ayırsın adam gibi profesyonel olarak üretilmiş bir ECU alsın. Ama o aldığıda standart ECU sundan daha fazlasını versin. MS in yapılma nedeni belli. Tercih edilme nedeni belli. Sorunsuzmu? Hangisi sorunsuz ki? MS in bugları varmı? Vaar. Ayarlaması zormu? eğer işin tekniğini bilmiyorsanız, okumadıysanız, araştırmadıysanız, ilk ECU montajınızsa ve takayım çalışsın kafasındaysanız evet çok ama çok zor. Hayatında bir kez bile karbüratör ayarlamamış, AFR denince aklına gösterge gelen bir adam kalkıp ECU takmaya kalkarsa sorun elbet yaşar.
Ayarı kaçarmı? Kullanılan kompanentler (direnç, kondansatör vs vs vs..) dandikse kaçar. Çünkü dandik kompanentler ısıdan etkilenir. Karaköyden toparladığınız kompanentle olmaz. Adam gibi kaliteli kompanent alıp kutusunu otunu kılını iyi izole ederseniz sorun olmaz. Üreticiler fantazi olsun diye silikon sıkmıyorlar ECU ya..
İstanbul'da başka Ankara'da başka setup istermi? Paraya kıyıp bir MAP sensörü daha alıp barometric correctionu ona emanet etmezseniz ister.
Bu arada coolant temperature sensörü takabiliyorsunuz MS e. Uygulayıcı takmadıysa onun tercihi.
Bu işi fazla hafife alan adam kalkıpta ben bunu evde yaparım arabayada takarım mantığıyla yola çıkarsa uğraşır. Uğraşmak istemeyen adam gider hazırını alır takar devam eder..
Kısacası hava filitresi takmıyorsunuz kardeşim. Öyle ya da böyle ECU bu. Uğraşacaksınız. Debeleneceksiniz. Yok ben bunlarla uğraşamam diyorsanız bu işi yapan adamlar var, hatta yerli distribütörüde varmış. Gidin adamlar yapsın teslim etsin. He o zaman maliyet artıyormuş. E onun tercihini siz yapacaksınız. Çok geliyorsa gidin başka birşey alın. Adam amme hizmeti yapmıyor.
Ben kötü diyorum başkasına ne gerek varki. :)
Hacı zaten kupon arabaya kalkıp bu alet takılmaz. Gider parana kıyar adam gibi ECU alır onu takarsın. Ama elinde 190E vardır, ördeği bozuktur çok yakıyordur LPG takamıyorsundur ottur kıldır takarsın. Kalkıp M3 e takmayın zaten.
bu konu uzarrrr gider :)
Uzasın güzel konu oluyor. Kimse kimseyi kırmadığı sürece tartışalım bu konuyu. Sonuçta konuda tartışanların hepsi MS kullanıcısı.
Len olm MS sahibi olup olmamakla alakası yokki. Eğer işin mokunu çıkartacaksan işim gücüm yok benim araba 1 senede yatsa ben kendim yapacağım hem hobimi tatmin etmek istiyorum diyorsan o zaman al uğraş. Yok ben arabamı en kısa zamanda yükleyecem gazlayacam, bu işleri öğrenipte ne yapacam banane diyorsan o zaman git hazır birşey al zaten. Her direncini kendinin monte ettiği bir alet ile profesyonellerin toparladığı yazılımını hazırladığı bir alet bir olurmu? MS takacak adam motorun nasıl çalıştığını bilmesi lazım, hangi sensörün ne işe yaradığını bilmesi lazım, sistemin genel işleyişini bilmesi lazım, havya dediğinde havyar aklına gelmemeli. Eğer geliyorsa lehim yaparken alsın bi dudağına değdirsin havyayı. Kendine gelir belki. :)
Her bi haltını yaptıktan sonrada tune etmesi lazım. E ilk seferde tune edebiliyorsa zaten ya ermiştir ya da vermiştir (para yani yanlış anlamayın hemen :) )
buyuk firmalarin bile ems isinde hatasi olduktan sonra open source projeden motec sorunsuzlugu beklemek komik oluyor kimse kusura bakmasin
anlmadığınız bişiy var:) ben 1 soru sordum ortalık karıştı
@Murat evet dwelltime aynı 1e1 sıkıntı yok onda Dwell time neyi değiştirir abi ? nasılbir şey yapar arabaya ?
Ben biraz söyleyeyim dwell time bobinin sarj etme süresidir genelde 2.5 3.5 olur milissaniye olarak igniter takarsın 1 ms lere düşer 1 ms aşırı t... li olduğu malnasına gelir gti inki 2.8 milissaniyedir 2.8i 2.5 yaparsan çok bişi anlayamassın ama minik patırdamalar sunar araba sana Dwell time in sıkıntıısı değil ggibi arabadaki
@Merruse sinirlenicek bişey yok abim hep konuşuyoruz karşılaştırmıyorum ama malesef ems ile ems olarak karşılaştırmak zorurndasın bu msleri ben yapmıyorum ben sadece duyduğumu sölüorum kim yapıo kim ses çıkarıo kimüretio ms i umrumda değil ben insanların yasadıklarını sölüorm :) 1 tane sahini düzeltene kadar aklım oynadı yerinden saolsnlar... komuşlar
@Tool sen ms takarsın kanka büyük firmalar bilmez baz şeyleri ms ciler bilir doğrudur bu şeye benzedi linux ile windows olayına:)
ya hep karşılıklı ataklar geliyo ama 2 tarafta yazdığklarında haklı kimin teşekkür butonuna tıklayacağımı şaşırdım :)
Ben, bugüne kadar ms'i bana soranlara kötülemedim, yanlıs anlasılmasın ama iş sadece board ı alıp montaj edip arabayı çalıştırmak değil, Asıl iş bir EMS yapılıyorsa onu adam gibi PNP hale getirmek, adam gibi firmware hazırlayıp base map yapmak.
IAT/CLT vs. Ign, IAT/CLT vs. Fuel, Battery Correction, Accel ve warmup enrichments, Closed loop o2 kontrolü, Idle pwm frekansları, Priming enrichments,
kac kisi bunlara dikkat edip, hakkıyla tune ediyor ki? bir kaç tane ecu gördüm, adamlar nerdeyse sabit avansla yürütmüşler arabayı :) haliyle normaline göre geride kalması çok normal :)
benim bildiğim ms'den memnun olan araçlar:
kendi 205 gti'm
205 gti mi16
mazda 323
erkutun iki tane sohc vtec'i (biriyle galiba konya'da birinci oldu)
birazda ne beklediğine bağlı memnun kalmak veya kalmamak.
arkadaşım tabii ki hava filtresi değil bu uğraşıcaz hem de zevkle ama uğraşıp uğraşıp hiçbiryere varamamak ve biyerleri kırmak var, bir de arabaya en uygun düzgün çalışan ecuyu alıp sadece ayara uğraşıp sonunda gazlamak var. ben beyin ayarı yapacak donanıma sahip değilim cesaret edemem bu işi bilen biri yapacak tabii ki - özgün gibi.
uğraşalım ama uğraştığımıza değsin istiyorum. bu zamana kadar da arabamın her mod işleminde birçok kişinin arabasıyla ilgilendiğinden belki daha fazla ilgilenmişimdir. her vidasının sökülüp takıldığı anda yanındaydım ve birebir olayın içindeydim. ama son 1 senedir beyin olayımız sıkıntılıydı ve teknolojinin gerisinde kaldı arabam o konuda. bunu düzeltip eskisi gibi rahat ve stabil şekilde gazlamak istiyorum. :icon_tup: