oy kullanmayı da ihmal etmeyin bari.
atmo 20 yi bulsa bari 100 olmadan toplam oy
Printable View
oy kullanmayı da ihmal etmeyin bari.
atmo 20 yi bulsa bari 100 olmadan toplam oy
E coupe aero harikası bakın son hızına çok etkileyici:)
:hahaha::hahaha:
onlarda sasirmis arabanin neden gittigini bile bilmiyolar herhalde:D:D
bu sozde nerden cikmisssa shelbymidir nedir bi laf etmis slogan gibi, 5000 de hayat durur vtec baslar gibi bisey:D:D
bu ARADA kisa sanziman torku arttirir
bununla beraber celiskili durumlar var
e46 m3
k20 10 bin devir 343 hp diyelim, ikiside dumduz egri
belirli agirligi yenene kadar torklu olan gecebiliryani belli hiza kadar araclar 600 700 kg deilse,, (AYNI SANZIMAN DEDIK tabiki:) yoksa cok kisa sanzimanla torksuz araci dengeleyebiliriz..
ben bu iki araca örnek grafik çizseydim aslında herşey daha açık olacaktı.
ust devirlerde turbo aracın grafiği atmonun altına düşecek ve herkes kolayca yorum yapacaktı.
ama neden grafik çizmedim çünkü günlük hayatta yapılan yorumların çogunda da grafik olmadan konuşuyor insanlar.
mesela vatandaş diyebiiliyorki " benim aracımın gücü daha az evet ama arabamda da şu kadar tork var, her şey güç değil, torkuda göz ardı edemezsin" vs vs vs
aslında bal gibi de edersin.:) neden, çünkü:
eger senin aracının gücü diğer araçtan az ise senin aracın üst devirlere o torku taşıyamıyor demektir. onemli olan aracının ne kadar maks tork urettiği değil, üst devirlere ne kadar çok tork taşıyabildiği. ha denilse ki benim aracım 5800 devire kadar 270 nm tork uretmeye devam ediyor, o zaman bunun bi anlamı olur ve bu bi fikir uyandırır insanda . yok eğer senin aracın 2500 devirde 380 değil 580 nm uretse ne olur. roll yaparken 2500 devire düşülüyormu hiç. hep belli bir devrin ustunde kalınıyor.
tabi bi de şu var.
aracı ileri götüren şey tork evet doğru.
ve aracın torku ne kadar fazla ise özellikle yuksek hızlarda o kadar daha rahat ilerleyebilir.
ama gücü fazla olan araç zaten üst devirlerde fazla tork uretiyorki:)
bunu göz ardı edip maksımum torku fazla olan aracın sanki o devirlerde de daha fazla tork ureteceğini düşünmek insanı yanıltıyor.
ha başta dediğim gibi o devirlerde aracın ileriye gitmesini sağlayak torku kim daha fazla uretebiliyor, tabi ki gücü fazla olan.
sonuç:
aynı ağılıktaki ve şartlardaki araçlardan her zaman gücü fazla olan geçer torku olan değil. bu 0-100 de de boyle maks suratte de.
aracı son vitese alır 1000 devirden itibaren basılırsa o zaman torku fazla olan arayı baya bi açar ama belli bir devirden sonra işler değişir ve gücü fazla olanın torkunun da fazla oldugu devire gelindiğinde gücü fazla olan yetişmeye başlar.
ıyı guzelde turbo aracta daha uzun sanzuman kullanılıyor.
3000 devırde max torku verıyosa 4000 devırde vıtes atıyo max torkla ılerlemeye devam edıyor.
bızde devır cevırecez dıye ugrasıp duruyoruz.
bız 4. vıtes 7000 devırde 190 kmd de ıken turbo arac 5. vıteste 3000 devırde bızım sahıp oldugumuz torktan daha fazlasını kullanıyor.
7-8 vıtese cıkardılar olayı devamlı tork kulanmasını saglıyolar aracın.
ıstedıgımız kadar hesap kıtap yapalım 184 hp 380 nm bır arac aynı kıloda atmo flan dınlemez.
sanzumanı konusmuyorum tuboda ve atmo aracta aynı oranda sanzuman olmaz . cok zor bı ıhtımal kıloları esıtleyebılırız ıste.
bi ust vitese geçmek avantaj mı değil mi??
sen bir üst vitese geçtiğinde örneğin 1 den 2 ye geçtiğinde tekere ilettiğin torku yarı yarıya düşürüyorsun aslında. ama adam neden ust vitese geçiyor çünkü torku o kadar düşüyor ki o daha kolay çevirebilecek alt vitesi bile çeviremiyor ve ust vitese geçmeyi yegliyor. ama senin aracın ust devirlerde daha fazla tork uretebiliyorsa alt vitesin avantajından o kadar daha fazla yararlanabilirsin.
senin dediğin mantıkla hareket etsek aracı 6. vitesten hızlandırmak en iyisi. hep maksımum torkun olugu bantta ilerler durursun. hep o bantta kalırsın.
Maximum peak tork için konuşmuyorum ama , sürekli veren bir tork.
ya da soyle soyleyeyim 190 lıgın dondugu deviri donebilir mi 380nm 184 ps lik araç
bu postunda bahsetmiştin dimi?
tamam maksımum tork da basıldı . turbo one atladı arayı açtı diyelim.
sonra belli bir devir sonra ne olacak? turbonun tork iyice düşmeye başlayacak ve mecburen tekrar o verimli oldugu banda dönebilmek için üst vitese geçecek.
e peki atmo ne yapacak. aynı viteste kalmaya devam edecek, çünkü üst devirlerde torku diğeri gibi düşmüyor. alt viteste kalmanın avantajını devam ettirecek. çünkü devir çevirebiliyor.
yani turbo olan 2. vites dişlisini dondurmeye alışırken o sure zarfında atmo olan 1. vites dişlisini dondürecek. 1 ve 2. vites oranları arasında kaç kat fark varsa atmo olan o kadar kat fazla kuvvet uygulayabilecek tekere.
neyse bi gayret 20 yi bulmuş atmo :)
o zaman leon cupranın 2 de 80 yerıne 3 te 80 de basınca nasıl daha ıyı yurudugunu açıklayalım:D