Alper, actuatorle oynayıp aldıgın 1.6 ile yazılımınki epeyce farklı fazla zorlama 1.4 - 1.5 yeter.
Printable View
Alper, actuatorle oynayıp aldıgın 1.6 ile yazılımınki epeyce farklı fazla zorlama 1.4 - 1.5 yeter.
yok şu an üzerindeki yetio ama anlamadığım Rstuner stage 1 de 1.2 bar Özgünde 1.2 bar iken wastegate ayarı sonrası Özgünün yazılımı 1.4 lere çıktı RSTuner 1.55 lere çıktı. Özgünün 1.6 olması gereken yazılımını daha denemedim bile.
Çok güzel açıklanmış.
Aynı basınçta yürüyen bir aracın egzantirik lifti ve zamanlaması güzel besliyordur, diğeri kapalı subaplara üflüyordur fark açılır..
Ayrıca aynı basınçta (misal 1 bar diyelim) turboların üreteceği hava miktarı farklıdır, GT28'in 1 barda üflediği miktar ile GT55'in 1 barda üreteceği hava bariz farklıdır, geçen gün birisi "her turbonun 1 bar'ı aynıdır" gibi birşeyler yazıyordu, kesinlikle yanlış.
Ufak pipetten 1 bar basınçta hava geçirmek ile, kanalizasyon borusundan 1 bar hava geçirmek örneğini kullanırım ben, görebileceğiniz gibi hava miktarı olarak arada çok fark var...
onu söyleyen arkadaş barların aynı olduğu konusunda doğru söylemiş her turbonun barı aynıdır geçen hava farklıdır.
yoksa basınç hep aynı ölçülür. 1 barsa 1 bardır.
Ortada bir kavram karmaşası var.
Eğer Standart International "SI" birimleri kullanıyorsanız, tabii ki dünyanın her yerine 1 bar bir 1dır, aynı 1 metrenin her yerde 1 metre olması olması gibi... Bunu tartışmak bile gereksiz...
Ama birisi "her turbonun 1 barı aynıdır" diyor ise, bunu ben bastığı hava miktarı aynıdır gibi algılarım.. Yoksa her turbonun 43santimi aynıdır demek gibi abuk birşey olmaz mı?
Benim bu cümlede yanlış bulduğum kısım, her turbonun 1 bar saat basıncında aynı miktar havayı üflemeyeceği. Subaru'dan örnekle, TD04'ün 1 bar'ı ile VF34'ün 1 bar saat basıncında ürettikleri hava çok farklı...
Ayrıca, değişken sübap zamanlaması ve/veya egzantirik değişimleri ile, aynı turboya sahip iki aracın aynı turbo basıncında, (hatta karışımı avansı da denklem dışına alalım, aynı AFR-Avans-intake temp ile bile) farklı yürüyeceğini de söyleyebiliriz. Hatta daha da uç bir örnek ile, herşeyi aynı iki aracın, aynı turbo basıncında, sadece yazılım ile farklı yürüyeceğini de söylemek mümkün, zaten oluyor da...
Selamlarımla..
zaten aksini söylemiyorum bende bizim dandik 14t turbomuz 1 bar basıyor diyelim. basınç saatinde 1 bar gösteriyor.
gt28 turbonun 1 barını ölçelim gene saatte 1 bardır. yani basınç aynıdır ama geçen hava farklı
yani bizim 14 t de 1 var demek megane rs için 240 250 hp arası güç vermekteyken
gt28 in bastığı 1 barda 300+ lı rakamları buluyor.
yani basınç aynı ama geçen hava kütlesi farklı dediğin gibi. ayrıca z aten iki turbonun bu basıncı araçta tutabildiği sürede farklı.