|
|
#1 | |||
|
TechTurkey
|
Nedense çok korkulan! birşey olduğu için ayrı bir başlık altında bunu açıklama gereği var galiba .
İki farklı kalibrasyon vardır , 1-Sensor heater calibration ,yani sensör ısıtıcı kalibrasyonu . 2-Free air calibration, yani temiz hava kalibrasyonu 1-Sensor ısıtıcı kalibrasyonu : Isıtıcı kalibrasyonu, ilk kurulumda yapılması gereken birşeydir, bir daha yapılmasına , (eğer yeni sensör takılmadıysa-değiştirilmediyse veya sensör soketinden sökük vaziyette lC-1 çalıştırılmadıysa ) GEREK yoktur. Presedür: İşlem sırasında lambda sensörü eksoza takılı olmaması gerekiyor, yani açık havada olmalıdır. Çünkü cihaz önce ısıtıcı kalibrasyonunu, ardından free air kalibrasyonunu otomatik olarak yapmaktadır . Bu şekilde hem ısıtıcı hemde temiz hava kalibrasyonu aynı anda yapılmış olur. Bundan sonra temiz hava kalibrasyonu yapmanıza en az 10 bin km gerek yoktur. Eğer, sensör eksoz üzerindeyken bu işlem yapıldıysa ardından free air kalibrasyonuda yapılması gerekmektedir. Bu işlem yapıldıktan sonra lambda soketi cihazdan sökümemelidir, yoksa başa döneriz . -Wideband lambdanın soketini lc-1 cihazından sökün , -Cihaza elektrik verin (kontağı açın) ve 10 saniye bekleyin, -Elektriği kesin (kontağı kapayın) ve 10 saniye bekleyin, -Lambda sensör soketini cihaza takın (sensör hala açık havada) -Cihaza tekrar elektrik verin ,2 dakika bekleyin ve kontağı kapatın . -Bitti ..lambda sensörünü eksoza takın ve kullanmaya başlayın . 2-Free air calibration, yani temiz hava kalibrasyonu Belli bir süre kullanılan oksijen sensörünü temiz hava ile kalibre etmek anlamına geliyor . Çoğu insan bu işlemi bir külfet olarak görmesine rağmen bence çok mantıklı bir işlemdir , çünkü zaman içerisinde ve kullanım sırasında hassasiseti kaybolan lambda sensörünü , kalibre ediyor ve ilk günkü hale getirmiş oluyorsunuz . Bu olay bazı wideband cihazlarında yoktur , halbuki hepsi aynı marka-model lambda sensörünü kullanıyorlar? Biliyorsunuz lambda sensörleri oksijeni ölçer, yakıtı değil , hatta genelde ona "oksijen sensörü" deriz , o yüzden temiz hava ile kalibrasyon yapılmaktadır, sonra ölçüm sırasında bu temiz hava değeri baz alınmaktadır. Bu kalibrasyonu 6 ayda 1 kere veya 10 bin km de 1 kere yapmak yeterlidir , bir butona basarak yapılıyor ve işlem birkaç saniye sürüyor. Fakat dedik ya bunun için lambda sensörünün açık havayı kokluyor olması lazım . mesela araç çalışırken bu işlemi yapamayız çünkü egzoz borusunun içerisinde kirli egzoz gazı olacaktır . Bize temiz hava gerekiyor. Presedür: Bu işlem için birkaç farklı yöntem vardır, (işlemler sırasında Lambda sensörü elektrik soketinden çıkarılmamalıdır) 1. -Lambda sensörü egzoz üzerinden sökülerek açığa alınır ve motor çalıştırmadan kontak açılır , -Yaklaşık İki dakika beklenir, Bu sırada lambda sensörü ısınmış olacaktır . -Butona 3 saniye basılı tutunuz ve elinizi çekiniz , 10 saniye daha bekleyiniz . -Kontak kapatılır ve 1 dakika daha beklenir, ardından lambda sensörü eksozdaki yerine takılır. -Kalibrasyon yapılmıştır. 2. Bir kaç gün hiç çalışmadan beklemiş arabayı ,çalıştırmadan bu işlemi yapmak , kısacası egzoz borusu içerisinde hiç egzoz gazı kalmamış oluyor. -İlk seçenekteki prosedür uygulanır, tek fark lambdanın eksoz borusu üzerinden sökülmemesidir. -Bu seçeneği katalitik konvertörü takılı olan araçlar için tavsiye etmiyorum. 3. Bu en kolay yöntemdir , Biraz uzunca, bayır aşağı bir yol bulunur, işlem, yokuş aşağı giderken, ayak gaz pedalından çekilerek yapılır, (bu sırada araç viteste örnek:3.vites ve tabiki motor çalışıyor olmalıdır) Bu esnada cut-off durumuna geçen motorda enjektörler kapatılmış ve eksozda sadece hava kalmıştır, 5 - 10 saniye bu şekilde yol aldıktan sonra (araç halen viteste ve bayır aşağıya doğru gitmektedir) kalibrasyon butonuna basınız ve elinizi çekmeden 2 saniye basılı tutunuz ,ardından butonu bırakınız . (bu işlem sırasında gaz pedalına asla basmamamız gerekmektedir) free air kalibrasonu yapılmıştır.. CİHAZIN KENDİ PROGRAMI İÇERİSİNDEN KALİBRASYON YAPILAMAMAKTADIR, ------------------------------- Soru: Neden Innovate'in sensorlerinde bu olay varken diğer wideband üreticilerinin birçoğunda kalibrasyon yoktur? Cevap: Araştırmalarıma göre: wideband sensörleri (elektronik devre değil ,sensörün kendisi) fabrikada üretilirken zaten free air kalibrasyonu yapılarak üretiliyor . bildiğim kadarıyla, sensörlerin içerisinde fabrikada üretim aşamasında, laser ile değeri hassas bir şekilde değiştirilen " direnç " var . Bunun ismi kalibrasyon direnci . diğer bazı wideband üreticileri bu direnç değerini baz alıyorlar ve haliyle bir daha free air kalibrasyonu yapmaya gerek kalmıyor . Fakat , innovate bu direnci dikkate almıyor ve her sensore özel free air kalibrasyon yapılmasını sağlıyor . Böylece aradan yıllar geçsede okuduğumuz hava-yakıt değeri doğru ve hassas kalıyor. Bir nevi her free air kalibrasyonda sensörümüz sıfırlanmış gibi oluyor (o andaki temiz hava değerini hafızasına kayıt ettiği için) bence mantıklı çünkü sensör içerisindeki direncin değeri zaman içerisinde ısı ,dış etkenler gibi bir takım nedenlerden dolayı değişiyor olabilir. Tam emin olamamakla beraber, zaman içerisinde sensörün yaşlanmasıyla birlikte ,üzerinde biriken birtakım katmanlar ,kirlilik ,toz ,duman,yağ herneyse ne, okumadaki referans noktasını kaydırıyor olabilir! yani 1 sene sonra egsozda takılı olan sensörümüzün metal yüzeyi veya okumanın yapıldığı asıl yer , fabrikadan çıktığı gibi pırıl pırıl değildir.Sensörü sökenler bilir . O zaman bizim kalibrasyon resistor`ümüzün (direnç) ne önemi kalıyor ? Firmanın kendi sitesinde şöyle bir açıklama var : All Innovate widebands igrnore the calibration resistor present in the sensor, but instead calibrates digitally, and with better results. ------------------------------- Son önemli açıklama : Eğer LC-1 kullanıyorsanız cihazın firmware`sini kontrol ediniz , eğer versiyon v1.00 yüklüyse şiddetle v1.10 yüklemenizi tavsiye ediyorum . V1.10 versiyonunda cihazın okuma hızı ciddi bir şekilde hızlandırılmış ve en önemlisi ilk çalıştırma anındaki " sensör ısıtma " süresi çabuklaştırılmıştır, bu, sensör kullanım ömrünü uzatmaktadır ! Firmware versiyonunu kontrol etmek için , cihaza "LM Programmer" ile bağlanmanız yeterlidir, gelen ilk sayfada bu yazmaktadır. NOT:Yükleme sırasında dikkat edin, hat kopması,zayıf bağlantı, pili bitmek üzere olan notebook, gibi şeyler yüzünden yüklemenin yarım kalması cihazı bozabilir. Son Düzenleyen Maxi; 22-09-2008 12:33. |
|||
|
|
|
| Teşekkür Edenler | 0M42, Alican, BlackEmperor, can0001, highpower, imhotep, kanashibari, KSE71, maskaran, MKT, selcukkoylu, semihx, trgy, |
|
|
#2 |
|
TechTurkey
|
teşekkürler Hakan
__________________________________ www.drecu.com www.EcuFast.com Ne Büyüktür Emeğe Saygı Duyan İnsan...!!! |
|
|
|
| Teşekkür Edenler |
|
|
#3 |
![]() |
Teşekkürler bu güzel bilgiler için
__________________________________ Techturkey Fan. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
TechTurkey
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
![]()
Otomobil: Eagle Talon TSI AWD 1G 6Bolt
|
ozaman bir soru da benden
![]() "free air calibration" denilen bu kalibrasyonda soluduğumuz havadaki oksijen miktarını baz alıyor. normal olarak atmosferin % 20.946 sı o2 dir fakat bu bölgeden bölgeye değişirmi sizce? eğer değişiyorsa "free air calibration" nekadar doğru çıkar? wideband araştırırken çok aklıma takılmıştı bide sizin aklınızı karıştırayım. __________________________________ Project Started : Eagle Talon TSI AWD 1G 6Bolt ????AWHP ![]() Proje Sayfası |
|
|
|
|
|
#6 |
![]() |
paylaşım için teşekkürler
|
|
|
|
|
|
#7 |
![]() |
bilgiler icin tesekkurler
__________________________________ [SIGPIC][/SIGPIC]
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
TechTurkey
|
bir senaryo yazayım hemen , mesela iki kişi wideband cihazı aldı diyelim , biri alp dağlarında isviçrede yaşıyor ,yüksek rakımda .. diğeride istanbulda ,deniz seviyesinde . şimdi ,bu iki bölgedeki havadaki oksijen miktarı aynı değil , (ne kadar etkiler bilemiyorum ama) şunu biliyorum , wideband sensörünün kalibrasyonu üretilirken bosch fabrikasında yapılıyor , orasıda muhtemelen almanyada bir yer ? eğer free air kalibrasyon seçeneğimiz varsa ne ala ,bunları düşünmemize gerek yok, çünkü yaşadığımız yer neresi olursa olsun o ortama göre kalibrasyonumuzu yaparız, adam her 2 günde alp dağlarından istanbula gelmeyeceğine ve arabamızda aynı havayı soluduğuna yani yaptığımız kalibrasyona göre set edildiğinden dolayı problem yok diye düşünüyorum sonuçta lambda, eksozdan çıkan oksijeni normal havadaki miktarla kıyaslıyor.
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
![]()
Otomobil: subaru's
|
hakanin aciklamasina bir seyler ekliyeyim, butun yuksekliklerde atmosferdeki oksijen seviyesi aynidir degismez 20.946 degisen sey ise oksijen molekullerindeki yogunluk. yani yukseklik arttikca hava basinci dustugu icin molekullerdeki yogunluk azalir buna bagli olarak birim basina duzen oksijen azalir.
sonuc olarak widebandlerde yuzdesel olarak olcum yaptigi icin her yerde aynidir yuzde, sapma olmaz. Fakat 1500 metreye kadar belirgin bir mudahale gerekmez iken, 1500 metre uzerinde ayarlar elden gecmelidir. Cunku oksijen yogunlugunun dusuk olmasindan dolayi ayni afr oraninda alinan oksijen daha dusuktur, arabayi biraz daha fakir yurutmek icab eder. __________________________________ Guc; Bilgi ve Tecrubedir. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
TechTurkey
|
evet öyleyse gereksiz yere fazla detay düşünmüşüz ,
demekki yükseklikle ilgili bir sıkıntı zaten yok denecek kadar az . bölgeden bölgeye değişmeside o kadar etkilemeyen bir detay anlaşılan , en üstte yazdığım gibi zaten free air cal olayını firma sersör üzerindeki direncin zaman içinde değerinin değişmesine karşılık bir önlem olarak düşünmüş ,asıl neden bu . "sensör içerisindeki direncin değeri zaman içerisinde ısı ,dış etkenler gibi bir takım nedenlerden dolayı değişiyor olabilir" birde eklemek isterimki , ben başkasının ipiyle kuyuya inmeyi sevmem, sonuçta ortada bir firmanın yaptığı diğerlerinden farklı bir yapı var , en doğrusu deneyip görmektir ama bana mantıklı geliyor bir elektronikçi olarak, çünkü diğer seçenek zaten en kolayı, üretici kalibrasyon direncini koymuş, ondan faydalanmak için extra birşey yapmaya gerek yok, ama bunda adam fazladan yazılımla uğraşmış, fazladan donanımla uğraşmış ve ek olarak calibration için düğme falan veriyor, vardır bir bit yeniği yani bu işin içinde , kimse böyle bir yükün altına girmez yoksa , yük diyorum çünkü, millet atlamıyormu hemen "aaaa o markada bir sürü detay var, yok kalibrasyon yapıyorsun, uğraşıyorsun, bak ötekinde ayar yok birşey yok ne güseel ! " bu bir olumsuzluk değilmiz sizce herkes böyle düşünüyorken satış aşamasında ? adam niye yapmasınki kalibrasyonsuz wideband cihazı, sanki çokmu zor ?? iyi düşünmek lazım . NOT: benim bu markayla ilgili bir çıkarım yok, yaptığım göstergelere, bütün wideband cihazları takılabilmektedir ,setup ında marka seçeneği var, yanlış anlama olmasın . bir kaç resim çektim bendeki bozuk sensör üzerinde , calibration direnci nerede diye merak eden olursa ; ![]()
Son Düzenleyen Maxi; 12-05-2009 09:34. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
TechTurkey
Otomobil: STI,Picanto
|
Arada bir kalibrasyon sensörünü değiştirmek mi? yoksa wideband sensörünü değiştirmek mi mantııklı...
__________________________________ ---------- I do not hope a better world for anyone... ------- |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
TechTurkey
|
eee yok ozan, en iyisi arabayı değiştirmek ,o daha garanti , hatta kıta falan değiştirmek kesin çözüm sanırım yanlış anladın , kalibrasyon direnci değişebilen birşey değil ,wideband sensörüne entegre geliyor . ve her wideband sensörünün üzerindeki direnç o sensöre özel bir değerdedir, fabrikada lazer ile hassas olarak değer veriliyor üretim aşamasında . |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
![]()
|
__________________________________ Project Started : Eagle Talon TSI AWD 1G 6Bolt ????AWHP ![]() Proje Sayfası |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
TechTurkey
|
firma konu ile ilgili bir yazı yazmış
“Why do I need to calibrate the O2 sensor with Innovate products?” The answer is simple… Accuracy! neden innovate ürünleri kalibrasyona ihtiyaç duyar? cavap: doğruluk için ingilizce yazı burada "Why do I need to calibrate the O2 sensor with Innovate products?" The answer is simple… Accuracy! __________________________________ |
|
|
|
|
|
#15 | |
![]()
|
bu süre zarfında ben 2. innovate imi aldım bile
__________________________________ Project Started : Eagle Talon TSI AWD 1G 6Bolt ????AWHP ![]() Proje Sayfası |
|
|
|
|
|
|
#16 |
![]() |
Benm aracımda da innovate var yağ basıncı baglıyım eksikleri gidereyim de bi kalibrasyon yapayım tesekür ederim bilgi için.
__________________________________ Satılık RedREX |
|
|
|
|
|
#17 |
![]()
Otomobil: 306 GTI-6
|
bende innovatecilere katıldım bekliyoruz bakalım widebandı.
bundan önce AEM kullanmıştım seviyordum memnundum dertsiz tasasız ![]() dragstar kemal'in ısrarları ile innovate deniycez, detaylarını sevdim ama innovate'in mtx modelini aldım bu arada, bilgileriniz varsa paylaşırsanız sevinirim. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
TechTurkey
|
demekki teknik konulara her zaman ihtiyaç duyuluyor ayrıca kalibrasyon çok önemli, birşeyi görmek ile doğru görmek arasında fark var
__________________________________ |
|
|
|
|
|
|
#19 |
![]()
|
kabloları bile ezberledim ya gözüm kapalı takıyorum, aslında konunun başına birde tesisat şemasını koysan fena olmaz.
|
|
|
![]() |
«
Önceki Konu
|
Sonraki Konu
»
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Konu Seçenekleri | |
|