|
|
#1 | ||||||||||||||
![]()
Otomobil: G Sex R 1K
|
Bir oil catch can nasıl çalışır ve neden yararlıdır ? Son Güncelleme: 7/28/2010 Oil catch canlerin parasını hakedip haketmediği konusunda yaygın bir tartışma var. Bu makalede catch canlerin, direkt enjeksiyonlu motorlarda neden mutlaka önerildiği konusu detaylıca anlatılmıştır.
Egzoz gazı sızıntısının miktarı, motorun deviri arttıkça çoğalır. Ayrıca daha çok silindire sahip motorlarda egzoz gazı sızıntısı daha fazla olur. Açıkçası havanın tamamı kaçmaz, yoksa bu durumda yanma gerçekleşemezdi. Aşşağıda 4 zamanlı döngünün diyagramını görebilirsiniz. Sadece ilk iki sıradakiler catch can ile alakalı olan kısım. ![]()
Eğer krank basınç altında kalsaydı, muhtemelen bu krankın çatlamasına ve yola yağ boşaltmasına sebep olurdu. Yani PCV sistemi krank üzerinde oluşan basıncı, krank yatağındaki havalandırmadan alarak intake sistemine geri gönderir. Bu basıncın %100 ü havadan olmuşmamaktadır. Aynı zamanda, krank yatağında yüksek derecede ve bol miktarda yağ bulunduğundan, geri dönen basıncın içerisinde çok az miktarda yağda vardır. Bu hava ve yağ karışımı intake sisteminin sonrasındaki bir yere girerek, intercoolerdan geçer (eğer aracınız turbo veya süperşarjlı ise) ve tekrar yanmak üzere, emme valfleriniz sayesinde yanma odasına girer. (silindir) Aslında yağ, yanma odasına tekrar giderken, geçtiği yollardaki herşeyi kaplar. Yağ, intercoolerınızı, basınç hortumlarınızı, emme manifoldunuzu ve emme valfinizi kaplar. Bu valflerin hemen öbür tarafında, yanmanın gerçekleştiği yerde sıcaklık çok yüksektir. Bu sıcaklık; yağın, valfler üzerinde katılaşmasına sebep olur. Intercoolerdan geçen yağ ise, intercoolerı soğutan petekleri kaplayarak, soğutma işlemini engeller ve verimliliğinin düşmesine sebebiyet verir.
Tekleme Erken detonasyon Güç kayıbı Daha fazla benzin sarfiyatı İşte kurum bağlamış bir valfin fotoğrafı. Evet, iğrenç ![]() ![]()
Günümüzde Vag grubu ile birlikte gelişen, TFSI teknolojisi kullanan araçların çoğalması ve direkt enjeksiyonlu motor sahibi arkadaşlar için yararlı bir makale. Bunlarda tfsi araçlarınız için alabileceğiniz oil catch canlerin fotoğrafları : Forge : (Benim tercihim) Carbon filtresine sahip olmayan araçlar için. (Olanların tankı daha küçük) ![]() Forge Motorsport | Alloy Fabrication Carbon filtresine sahip araçlar için. (Örnek : MK2 Leon Cupra) ![]() Forge Motorsport | Alloy Fabrication Carbon filtresini merak edenler için: ![]() Montajlı hali : ![]() BSH : ![]() Montajlı hali : ![]() Umarım bu konu araç sahiplerine yardımcı olur, nasılki yazılım, egzoz sistemi ve pompa için para harcanıyorsa, oil catch cande sağlıklı motor için en başta takılması gereken parçalardan biri. Malesef Türkiyede TFSI motorlarda kullanan kişi sayısı yok denecek kadar az.. PCV Fix adı altında bir başka konuda, TFSi larda görülen PCV Valve arızasından, özellikle remap sonrası artan basınç ile birlikte emme manifolduna giren krank havalandırmasının, emme manifoldundaki basınç ile birlikte terse basmasından ötürü oluşan arızadan ve yapılabileceklerin neler olduğundan bahsedicem. TechTurkey® Çeviri : Jam da Joker __________________________________ GrandSporteXperimentalRacing
..whatever your right wrist and right foot can control ! |
||||||||||||||
|
|
|
| Teşekkür Edenler | -Aydın-, 0M42, 10ur_K, 54th540, @Lp2, Alican, Antalyalogy, aydın_22, bilalMW, BlackEmperor, BMK TypeR, bmwlove, bugra_0101, Burak Kasim, CAGTY, cembozbey, cetinkaya55, chare, DENON, despe, Dou, doush, dragstar, efe_, Eray Yümsel, erdem325, Ertan-R, fangio, gabxer, gokhan035, Gokhan43, gp74, gökberk, Göki,ZD, ice, initial-D, jsrcb, Juggernaut, kurtbil, merruse, mertk, mmustu, Murat, MuratB, muRattini, onurrolla, oxygen, OZAN-RS, Oz`, punto_multijet, R-Turbo, Renç, seko, semihx, serkanbesimk, slowmotion, sulhi, Swift, ulu_cupra, UMTT, UnnAmeD, VTec SeCo, XSi, YavuzNaz, Yigit-Y, __FrK__ |
|
|
#2 |
![]()
Otomobil: x sechs
|
çok güzel bir paylaşım yine teşekkürler..
__________________________________ 15 AY KAPALI
|
|
|
|
|
|
#3 |
![]()
Otomobil: no car no cry
|
tabi fayda sadece TFSi gibi direkt enjeksiyonlu motorlarda değil, port enjeksiyonlu motorlarda da görülür, özellikle turbo araçlarda intercooler içine yapışan yağ tabakası, dış hava ile motora giren havayı izole eder, intercoolerın verimini düşürür..
periyodik olarak intercoolerları yağ sökücü kimyasallar ile temizlemekte fayda vardır |
|
|
|
|
|
#4 |
![]()
Otomobil: yok
|
fiyatları ne alemde bu ürünlerin.sanırım uzun vadede faydalı
|
|
|
|
|
|
#5 |
![]() |
bunlar evde yapılabiliniyornmu?
yani sanayi işi filan yapılıyormu?
__________________________________ Bedeli ödenmemiş tecrübe,tecrübe değildir. ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
![]() |
camda coker teşekkürler dostum bu acıklamarına .ben 2 adet cacht ke kullanıorum..
|
|
|
|
|
|
#8 |
![]()
Otomobil: Red x (Integra + Golf MK1)
|
vayy bee. turbo besmele arabalarda çok faydalı olucaktır o zaman.
port enjeksiyonlarda da faydası war. kirlenip temizlenmektense kirlenmemeyi tercih ederim walla
__________________________________ Screw you guys! I'm going home... 343. KSD 5'nci Jandarma Eğitim Alayı 2'nci Tabur Gölköy / KASTAMONU Acemilik Bitti Şırnak Asker Hastanesi... |
|
|
|
|
|
#9 | |
![]()
Otomobil: bırçetimin patronunun nissan x-traili - caddy si - doblosu - bırçetimin integra - kendimin sedan ef
|
sadece turboda değil. N/A da da faydalı. ben kendi aracıma el yapımı yapmıştım.
Hem pcv hemde külbütör havalandırmasından almanız daha faydalı. ben pcv den almıştım sadece, çok net gözle görülür şekilde yağ birikmişti içinde. külbütörden almadığım için gaz kelebeğimde yağlanma vardı
__________________________________ PRO STOCK GARAGE
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
![]() |
Stajdayken depresyon deposu adi verilen bi parca vardi sordugumda nerede kullanildiğini bilmesede calişanlar
borularini takip kelepce takiyordu ayni şeymi acaba ?
|
|
|
|
|
|
#11 |
![]()
Otomobil: Peugeot 206Gti
|
teşekkürler. gsel paylaşım.
fakat drek enjeksyonlu demiş. demekki benzinli araçlarda tank gereksiz
__________________________________ kimse beni sevmiiiii
|
|
|
|
|
|
#12 |
![]()
Otomobil: dci
|
çok faydalı bir paylaşım
eline sağlık |
|
|
|
|
|
#13 |
![]()
Otomobil: Z16LET
|
biriken yağı tekrardan motor yağına ilave yapabilirmiyiz?
|
|
|
|
|
|
#14 |
![]()
Otomobil: Peugeot 206Gti
|
biriken şey tam olarak yağ sayılmaz bence. tuhaf bişi oluyor rengi fln. bence edilmemeli.
ama diğer yandan da bendeki, sistemde tank da biriken yağ tankın altındaki delikden kartere geri dönüyor. __________________________________ kimse beni sevmiiiii
|
|
|
|
|
|
#15 |
![]()
Otomobil: tüplü jip / vw1303s
|
şimdi benim aracım drekt enjeksiyonlu değil..... benzinle çalışırken tamam ama aracımda gazda var ve gazla çalışırken emme süpaplarının durumu ne olur? gaz süspapları benzin gibi temizlermi?(ben pek sanmıyorum)
lpg ile ilgili okuduğum bir makalede bu yağ buharının süpaplar için faydalı olduğunu, süpap ayarının daha geç bozulmasını ve süpapların yağlanmasını sağladığını okudum...... lpg'li aracımda bunu kullanmam iyimidir değilmidir? |
|
|
|
|
|
#16 | |
![]()
Otomobil: Z16LET
|
|
|
|
|
|
|
|
#17 | |
![]()
Otomobil: Corolla D4D
|
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
![]()
Otomobil: 1994
|
Buharlaşan yağ yanmış yağ değilmidir ?? Yanan yağ zaten tamamen çöp. Aracın bunu emme valflerine geri basması tam yanma sağlayıp dışarı atmaya çalışmasından dolayı heralde ??. Bence yağa karıştırılması zararlı. 50 - 100 gr. yağ için 7 - 8 litre yağı bozmaya ne gerek var.
Bu işlemi direk enjeksiyonlu yeni 320i de kullanmayı düşünüyoruz. Araç 35.000'de. Yaklaşık 10.000km'dir çözülemeyen bir problemi var. Sabah soğukken titreme ve sarsıntı. Bu sebepten kaynaklanabilir diye düşünüyoruz. Deneyip göreceğiz bakalım. Ayrıca 120d için bi fayda sağlarmı sizce ? 2005 model 145.000'de 120d'miz de var. 75.000'de yağ siklonu patladığı için turbo değişti. Şimdi yine hafif ses yapmaya başladı. Araçta egr olduğu için bunu yapmanın bir sakıncası olurmu ? __________________________________ BMW'den Sorumlu Devlet Bakanı |
|
|
|
|
|
#19 |
![]()
Otomobil: 1994
|
EEeevet ? Yokmu bi cevap kim ilgilenecek ?
__________________________________ BMW'den Sorumlu Devlet Bakanı |
|
|
|
![]() |
«
Önceki Konu
|
Sonraki Konu
»
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Konu Seçenekleri | |