İyi sistem için sadece iyi hoparlör almak yada kaliteli malzeme kullanmak yeterli değildir.
Bu zincir mantığıdır. En zayıf halka genelde kaliteyi düşürmektedir.
1- Voltaj
Sağlam bir akü ki tercihim herzaman kuru akülerden yanadır; doğru kablolar ,doğru sigorta yuvası, doğru kapasitör ve doğru montaj işin aslını oluşturur.
Tüm bağlantı uçları lehimlenmeli ve şaseleme işlemi dikkatlice yapılmalıdır.
2- Sistem kabloları
Normalde ana malzemelere yeterince bütçe ayrıldığı için sinyal kablolarına ve hoparlör kablolarına çok önem verilmez ama buda halkanın zincirlerinden birini oluşturmaktadır.Ne kadar kaliteli ise o kadar iyi ses anlamına gelir.
3- Ana ünite :
Genelde birçok araçta araç üzerinde bulunan orjinal sistemler tercih edilmektedir.
Bu sistemler zaten ekonomi konusunda birbiriyle savaşan araç üreticileri tarafından araçlara monte edildiği için kalite adınada çok fazla şeyler beklememek gerekir. (İstisnalar mevcuttur)
Ana ünite içinde kaliteli bir marka seçmek gerekmektedir. Şimdi şu marka iyidir dersem fanatik arkadaşlardan tepki alabilirim.
4- Kapılar :
Size en yakın hoparlörler kapılardakilerdir. Bu durumda en çok iş onlara düşmektedir.
Orjinal sistemlerde bu hoparlörler tüm frekansları çalmak üzre tasarlanmışlardır gerçi son yıllarda bazı araçlarda midrange - tweeter ve woofer olarak 3 yollu sistemler standart donanımda birçok araçtada midwoofer ve tweeter olarak 2 yollu sistem sunulmaktadır. Kapılarınız için alacağınız hoparlörün kalitesi sadece hoparlör yapısıyla bitmemektedir. Sistemde kullanılan crossover in görevi her hoparlörün ses frekansını ayırarak sadece çalması gerektiği tonu çaldırır.Buda bütün sesleri çıkartmaya çalışan bir hoparlörü kendini heba etmemesi anlamına gelir. Seçim yapılırken ayrılan bütçeye ve kullanılacak amfiye göre mantıklı bir seçim yapılmalıdır.
5- İzolasyon
Bindiğiniz audi - VW yada genelde alman arabaları diyelim genelde müzik sistemleri tatminkardır.Bunun başlıca sebebi araçların kapılarında kullanılan izolasyon ve saclarının diğer araçlara oranla daha kalın olmasıdır. Basit bir örnek bir japon arabasının kapı kartonunu söktüğünüzde karşınıza iğrenç bir macunla yapıştırılmış naylon çıkar fakat bir vw kapısında bu naylon yerine kenarları fitilli ve vidalarla bağlanmış saç bir metal vardır.
Bu nedenle kapılarınıza ne çok nede az olacak şekilde orantılı bir izolasyon yapılması kesinlikle gereklidir.
6- Amfi yada amfiler
Seçilecek sistemdeki ürünlerin ihtiyacı doğruldusunda bir amfi kullanmak çok önemlidir.
Genelde pazarlama stratejisi olarak kutularında 1000W 2000W gibi sağlam rakamlar yazan amfiler satın aldığımız arabaların 100 km deki yakıt tüketimi değerleri gibi yanıltmacalı bir sistemle ölçüm yapılarak yazılır. Örneğin 14.4Volt değerinde bilmemkaç derece oda sıcaklığında vs. şeklindedir.
Kullanacağınız komponentlere uyumlu olacak şekilde ve doğru watt larda hatta ve hatta üzerinde aktif filtresi olan bir amfi almak çok önemlidir.
7- subwoofer
birçok kişi çok kaliteli bir sistemde woofer a ihtiyaç olmadığını düşünür ama şahsi kanaatim küçük te olsa kesinlikle her sistemde bulunması gerektiğidir. Sedan araçlardaki bagaj ve iç kabin arasındaki bölme işi herzaman zorlaştırır. Hatchback araçlarda ise bagaja konulan sub ın verimi çok daha fazla olmaktadır. En önemlisi ise kabin ve kabinin tasarımıdır. Hazır satılan birçok kabin hızlı ürün satışı için tasarlanmış ve takılan hoparlörün isteklerini yada sizin istediğiniz tonu gözardı ederek üretilmektedir. Her woofer ın kağıdına membranına ve sargısına uygun firmanın belirlediği bir kutu hesabı vardır. Bu içinden çıkan ve birçoğumuzun yırtıp attığı kitapçıklarda mevcuttur. Kabinde kullanılan port işin can damarıdır. Piyasada hazır bulunan ucu bükülmüş aleminyum portu alıp kabine takmak işi çözmez. Portun uzunluğu - çapı - konikliği vb. bütün etkenler kutunun tonunun değişmesine etkendir. sonuç olarak ihtiyaçlarınız doğrultusunda ve sistemde çalacak olan wooferınızın ve sizin istediğiniz tonlara uygun bir kabin seçmek gerekmektedir.
Bu yazdıklarım kural değildir.15 senedir aracımın ses sistemiyle uğraşıp kaliteli müzik dinlemek için amatörce çalışmalar yaptım ve bu bilgileri bu tecrübelerime dayanarak paylaşıyorum. Sorusu olan arkadaşlara bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.
Sıfırdan sistem kuracaklara şimdiden kolay gelsin diyorum.
Birde unutmadan bu işte en önemli unsur sabırdır.
Tek seferde aldım taktım süper çaldı demek için çok şanslı olmanız yada ürün almadan önce çok fazla araştırma yapmış olmanız gerekir.