Yiğit Guney on Instagram: "Pioneer KEH-M9500, Pioneer EQ-8500, Pioneer TS-6985 #pioneer #vintage #90s #6985 #pioneer6985 #carstereo #denizarcak #etiket #pioneercaraudio #kehm9500 #ts6985"
Printable View
Kardeşlerim eski seri cihaz alacak olan aracına sistem yaptıracak olan varsa bize danışmadan almasın @pioneeristanbul34 instagram adresinden Şahin kardeşime sorun yardımcı olmaya çalışalım.
Türkiye piyasasında değil tüm dünyada artık temiz cihaz rakamları uçtu fiyat için pek bir beklentiniz olmasın ama aldığınız cihazı bilirsiniz en azından.Pandemide kollektörler vs kudurdu nedense. Birde yastık altı muhabbeti çok fazla ben bile bi ara bokunu çıkarttım depremden sonra anladımki 80 sn. yeter elinde avucunda ne varsa alır gider bir arabalık sistem bıraktım sattım hepsini.
En basit örnek yurtdışında ebayde satılan cihaz fiyata bakın satanda Türk , ingilizler vs hep topluyor.
Pioneer KEH P 9700 Autoradio CDX P 24 Cd Wechsler Raritat Vintage | eBay
https://i.hizliresim.com/th7sq5l.jpg
ilk ve son aşkımdın gençlik çagımda :D 91 şayine bu teyiple 6985 kolonlar , tsse twiterlar ,anfi ekolayzer tesisat yaptıgımda bi şayin parası harcamıştım ,ama o kafayı çıkarıp saklama kabına koyup eve giderken kendimi çok özel ve zengin hissediyodum hele bide uzaktan kumandasıyla ses açık kapamanın zevki paha biçilemezdi :D
Pioneer Keh P 7400 Autoradio Raritat Vintage | eBay
Elimde sıfır kutulu Carrozzeria teyp var sanırım kıymetini iyi bilmem gerekli diye düşünüyorum.
bence abartiyorsunuz.
Pioneer KEH vs. nostaljik olarak tabii ki guzel, O ZAMANA GORE kaliteleri de guzel. ama '80 '90 model aletleri tanrilastirmaya gerek yok. hele ki bilmemkac yuz euro'ya almak satmak; satani zengin edersiniz. alana girer.
o yillardan bu yana sayisiz ilerleme oldu. yeni cikan ust seviye modeller cok ustun. malzeme kalitesi, olcum & tasarimda pek cok ilerleme oldu, sonuc olarak daha iyi calan driverlar uretiliyor.
bence en olumsuz gelisme araba ureticilerinin dash tasariminda gerceklesti: standart HU yeri kalkti, cogu arabada teyp degistiremiyorsun.
nostalji guzel, goruntusu hos, ama hicbiri o kadar para etmez.
Ses sistemi kurduğun sisteme göre çalar eski araçlarda teyp bile olmazdı haliyle herkes dışardan alırdı teypi olanlarda çok dandik ucuz teypler olurdu gene vatandaş değiştirirdi haliyle piyasada yüksek kalite üretim yapan çok marka vardı ..
Özellikle o yıllarda Çin faktörü yoktu ya Japon ya Avrupa yada taiwan üretimi ürünler vardı ve teyplerde kullanılan iç malzeme kalitesi üst seviyeydi .. üst segment teyplerin çıkışları altın olurdu ..
Şimdi ye gelirsek artık ses sistemi için teyp nerdeyse üreten firma yok kalmadı aftermarket üretilen teypler artık multimedia tabanlı android teypler ..firmalar bunlara ağırlık veriyor tabi 20-30 bin tl falan verirsen kendinden dsp li üst kalite teypler hala üretiliyor ama talep nerdeyse yok.. piyasada satılan ana üniteler artık genelde multimedia merkezli ve çıkışları özellikle Çin menşeli ürünlerin çok kötü .. bu sefer bu tip ünitelerden verim almak istiyorsan yanına ek bir dsp almak zorunda kalıyorsun iş uzuyor ..
yeni nesil sistemlerin çıkışlarılarıda artık digital destekli ..
Kısaca uzatmadan eski nesil sistemler analogtur saf güçü desibeli yırta yırta alırsın yeni sistemlerde zaten araçların yapıları buna izin vermiyor bagajlarında kullanılan kalın saç bmw Mercedes gibi araçlarda kullanılan 10cm 13cm kolonlar ve araçlara sunulan üst paketleri kullanabiliyorsun ancak çoğunda ve alabileceğin verim limitli sınırlı ..
O yüzden eskiler değerli özellikle eski klasik sistem bir tesisat kurucam diyorsan eskiler değerli çünkü o sisteme o tip bir ana ünite teyp gerekli oluyor .. haliyle kimsede ucuza vermiyor vermezde .
İşi bilen biri klasik güzel bir sistem kurmuşsa gidip ona android li Çin malı ana ünitelerden takmaz gidip 20-30 bin tl verip dsp li yeni bir ana ünitede takmaz yakışmazsa öyle klasik sisteme adam gidiyor eskilerden hem o sisteme yakışacak hemde hakkını vericek bir şey takıyor takarken de her şeyin bir değeri var ona göre para harcıyor bu yeni bir şey değil eskiden de bu böyleydi ..
Kalitesi için değil de o yıllardaki anılarım için alırım nostalji olsun diye :) ama artık rakamları makul seviyeleri aştı gerek yok zamanında yaşamak daha keyifliydi.. şu an çok pahalı sistemler bile o yıllardaki heyecanımı vermez bana
Önlere 20cm lik midrange yanına 12cm 60rms lik twetter lar subwoofer falan filan seti düz kısaca arkalara pandizota kadar kalın mdf den güzel pandizot yaptır Çek düz seti .. yada önlere 3 yollu 16cm lik seti koy arkaya midrange orta ses çak bak keyfine ..
iste o yuzden en guzeli karaduzen be abi :) .
bundan sonrakileri sakin elestiri vs. olarak alma, tamamlayici/duzeltici niyetle yaziyorum...
aynen, cogu arabada teyp olmazdi, sonradan alinirdi. cin min yoktu.
ilgim & isim geregi bilgisayarlasmis ve/veya elektronik cesitli urunlerle ugrasiyorum. ve uzun zaman oldu, olaylarin "Made in Japan" safkan Sony'den Cin mali XYZ'ye ve ABD CA'da tasarlanip Cin'de uretilen Apple'e gelmesine kadar olan endustriyel sureci yasadim.
TR'de uzun suredir soylenen hersey artik cin'de mali oldu yeaaaaaaaa lafi ancak kahvedeki dayi muhabbeti seviyesinde bir tespittir. hersey Cin'de uretilse de, tasarim/patent/bilim/muhendislik (Intellectual Property - IP olarak da adlandirilir) herkesin bildigi Pioneer, Sony, Apple, HP, Bowers & Wilkins, Samsung... (belki binlerce var, yazmayalim) gibi firmalarin bunyesinde.
Cin'in de eli armut toplamiyor, o da diger 1. dunya ulkeleri gibi IP uretiyor. Bkz. Huawei, ZTE.
bu nedenle, eskiden bugune dogru gelirken olaylari dogru gormeye calisalim.
teyp meyp uretmez cunku araba firmalari cesitli sebeplerden dolayi dash (gogus) tasarimini acayip bir hale getirdiler, bildigimiz "teyp" sana oldu "in-car-electronics". bu degisim '93 model KEH'i cok iyi yapmaz. araba ureticisinden elektronik firmasina kadar hepsi isini gayet iyi biliyor, hepsi kalite & fiyat gibi faktorlerin her zaman farkindaydi.Alıntı:
Şimdi ye gelirsek artık ses sistemi için teyp nerdeyse üreten firma yok kalmadı aftermarket üretilen teypler artık multimedia tabanlı android teypler ..firmalar bunlara ağırlık veriyor tabi 20-30 bin tl falan verirsen kendinden dsp li üst kalite teypler hala üretiliyor ama talep nerdeyse yok.. piyasada satılan ana üniteler artık genelde multimedia merkezli ve çıkışları özellikle Çin menşeli ürünlerin çok kötü .. bu sefer bu tip ünitelerden verim almak istiyorsan yanına ek bir dsp almak zorunda kalıyorsun iş uzuyor ..
yeni nesil sistemlerin çıkışlarılarıda artık digital destekli ..
teknolojik gelisme ile butun bu firmalar simdi cok cok cok daha iyi.
bildigi halde niye boyle zart zort bir suru alet uretiyorlar diye soruyorsaniz: cevap kar etmek. endustri(ler) kitleleri suruyor, guduyor, yonlendiriyor... durum bu. gayet guzel kaydedilmis bir XYZ albumunu arabada mis gibi dinleyesin, begenesin diye calismiyor. nasil kar ederim, alani nasil kendime cekerim diye dusunuyor.
teknik aci: cin mali android bilmemneyi DSP ile bile duzeltemezsin, ugrasmaya gerek yok. ve yine ayni noktaya geliyoruz: TR piyasasi bu hallere gelince bit pazarina nur yagmasi cozum degil.
uyduruk android, forex reis kaptan vs. ancak TR vb. ulkelerde alinir. amerika, ingiltere, almanya vb. ulkelerde "cin mali android kotu ya" diye bir muhabbet olmaz. Pioneer Efsaneleri diye bir konu nadir acilir :), meraklisi $500-$1000 verir ust seviye ne istiyorsa takar gecer. mis gibi muzigini dinler. yunuslu pioneer'a bayilmayi birak, hatirlayani zor bulursun.
bagaj-kabin arasi yalitim kalite bir araba icin onemli. ancak oradan gelecek ses sadece alt frekans (<80Hz diyelim). normalden kuvvetli (yuksek SPL) subwoofer tasarimi ile cozulecegini -teoride- dusunuyorum. uygulamasini yapma imkanim olmadi. S500'e binmiyoruz sonucta :).Alıntı:
Kısaca uzatmadan eski nesil sistemler analogtur saf güçü desibeli yırta yırta alırsın yeni sistemlerde zaten araçların yapıları buna izin vermiyor bagajlarında kullanılan kalın saç bmw Mercedes gibi araçlarda kullanılan 10cm 13cm kolonlar ve araçlara sunulan üst paketleri kullanabiliyorsun ancak çoğunda ve alabileceğin verim limitli sınırlı ..
O yüzden eskiler değerli özellikle eski klasik sistem bir tesisat kurucam diyorsan eskiler değerli çünkü o sisteme o tip bir ana ünite teyp gerekli oluyor .. haliyle kimsede ucuza vermiyor vermezde .
iyi muzik dinlemek icin klasik-modern sistem, kuzeyli-guneyli sistem, sarisin-esmer sistem gerekmez. iyi sistem gerekir.
nostalji, anilar, goruntu, uzaktan kumanda, on panel ciksin, CD'lerimi calmak istiyorum, kasetler bana anilari hatirlatiyor benzeri cumleler kuruldugu zaman klasik sistem, KEH, 6985 vs. gundeme gelir.
burada ise bir bakiyorum nostalji, goruntu falan derken kisa sure sonra olan:
- abi ne varsa eskilerde var
- yunuslu paynir var, pazarliksiz $500
- !!!!!!!! $500 ???????????
klasik sistem kuruyorum dusuncesiyle kalite-goruntu-teknoloji faktorlerini kafasinda corba yapan birisi haliyle 100 liralik teybe 800 verecek kivama geliyor.Alıntı:
İşi bilen biri klasik güzel bir sistem kurmuşsa gidip ona android li Çin malı ana ünitelerden takmaz gidip 20-30 bin tl verip dsp li yeni bir ana ünitede takmaz yakışmazsa öyle klasik sisteme adam gidiyor eskilerden hem o sisteme yakışacak hemde hakkını vericek bir şey takıyor takarken de her şeyin bir değeri var ona göre para harcıyor bu yeni bir şey değil eskiden de bu böyleydi ..
bit pazarina nur yagdirmayalim :) ...
Yazınız çok güzel özetle bunlar hep fakirlikten. Yoksa kimse gidip 30 yıl önceki cihazı aracına takmaz :) takmamalı da. Zaten bakınca alayı ortalama kalitede tda çip kullanıyor.
Fakirlikle alakası yok anlamıyorsunuz tuhaf tuhaf anlamsız terimler kullanıyorsunuz tövbe haşa tanrısallaştırmak gibi falan filan görmezden gelip susuyoruz ama bir yerde durmak gerek artık..
Bugün keh serisi deh serisi carriozoneler 10-15 bin tl lere satılıyor alıcıda buluyor bu fiyatın çeyreğine sıfır 3.5 luk JVC kenwood pionner teyp alırsın ama vatandaş gidip fakirlikten tabii sıfırın üç misli beş misli üstünü verip o eski püskü teypleri alıyor ..ciddi tesisat yapan insanın parayla işi olmaz o işe girmişsen kesenin ağzını açarsın.. dar gelirli adam sağlam tesisat işine girmez zaten piyasa işi uygun yollu ucuz bir şey yapar geçer .
Bunun Türkiye ilede bir alakası yok Avrupa’da Amerika da bu iş böyle Amerika’da siyahiler özellikle on binlerce dolar harcar aracına krom jantına osuna busuna ses sistemine bir ton para gömer… teybine bakarsın vintage serisi eski bir şeydir ona bile bir sürü para saymıştır baksan belki arabanın kendi ederi yaptığı masrafın çeyreği kadar bile değildir ..
Amerika’da misal eski 50,60,70 li yıllardaki Amerikan araçlarının orjinal teyplerini alıp içlerini modernize edip çıkışlarını kuvvetlendirip Bluetooth özelliği falan katıp bu işi yapan firmalar var ..
İyiki birde karadüzen dedik oda ayrı hikaye bende 2005 s350l var şu anda stype var daha önce Cayman vardı 5.28 yeni sattım karadüzen aracım nerdeyse hiç olmadı aklıma gelmiyor en karadüzen aracım 20 yıl önceki tipo 2.0 olabilir oda o kadar kara düzen değildi gerçi .. yapmak istermiydim bir doğan murat Şahin’e tesisat çok isterdim içine ön kısma ayrı mini bar yapmak falan aracı komple kesip biçip kendi zevkime göre tasarlayıp sistem kurmak arkayı panemera gibi bağımsız çift koltuk yapıp ortadan konsol içine gömülü mini bar yapmak koltuk arkası ekranlar gömmek 12 inç falan o ayrı dünya .. en güzel tesisat sistem karadüzen araçta yapılır dedik rahat kesersin biçersin oynarsın her tür iç karoseride kesme biçme yapabilirsin elektrik hattı karadüzen olduğu için beyinler sensörler duylar olmadığı için sana zorluk çıkarmaz çekersin çift hattı direk aküden olur biter .. yeni nesil aracada yaparım diyen varsa buyursun kessin kapıları bagajı pandizotu beyinleri sensörler gözleri kör etsin iptal etsin yapsın ses sistemini bakalım sonra kime satabilecek o aracı .. o oynanabilen eski karadüzen araçlar tam aksine müşteride buluyor o oynanmış haliyle bile rahat çünkü alanda aracın sisteminin basitliğini biliyor ..
tanrisallastirmayin deyince ne anliyosun yav
puta tapiyosunuz yazmadim :)))
tanrisallastirmayin=yuceltmeyin, gereginden fazla deger yuklemeyin demek
karaduzen diye diye iyice hassaslastin :)
saka yapiyoz la bozulma
carriozone=carrozzeria?Alıntı:
Bugün keh serisi deh serisi carriozoneler 10-15 bin tl lere satılıyor alıcıda buluyor bu fiyatın çeyreğine sıfır 3.5 luk JVC kenwood pionner teyp alırsın ama vatandaş gidip fakirlikten tabii sıfırın üç misli beş misli üstünü verip o eski püskü teypleri alıyor ..ciddi tesisat yapan insanın parayla işi olmaz o işe girmişsen kesenin ağzını açarsın.. dar gelirli adam sağlam tesisat işine girmez zaten piyasa işi uygun yollu ucuz bir şey yapar geçer .
"ciddi tesisat yapan insanın parayla işi olmaz" dedigin adam, niye gidip 35 yil oncesinin aletini alsin?
35 yil oncekiler daha mi iyi?
ses kalitesi daha mi guzel?
1993'te sinyal isleme diye birsey var miydi?
35 yildir bu kadar firma, teknoloji falan filan ne yapti?
gaz telli emme drive-by-wire emmeden daha mi iyi?
arabaya DSP nerden cikti? sekil olsun diye mi? DSP ne yapar?
2050 yilinda ne varsa eskilerde var, soyle bir 2023 model DSP olsa da ucan arabamiza taksak denecek mi?
bu ulkelerdeki meraklilar '91 KEH alip pandizota free-air Pioneer subw mi takiyor?Alıntı:
Bunun Türkiye ilede bir alakası yok Avrupa’da Amerika da bu iş böyle Amerika’da siyahiler özellikle on binlerce dolar harcar aracına krom jantına osuna busuna ses sistemine bir ton para gömer…
HEPSI boyle mi yapiyormus?
eski iyiyse icini niye degistirmis? gerek yok ki. alsin bi 35 yillik kenwood, taksin kaseti?Alıntı:
teybine bakarsın vintage serisi eski bir şeydir ona bile bir sürü para saymıştır baksan belki arabanın kendi ederi yaptığı masrafın çeyreği kadar bile değildir ..
Amerika’da misal eski 50,60,70 li yıllardaki Amerikan araçlarının orjinal teyplerini alıp içlerini modernize edip çıkışlarını kuvvetlendirip Bluetooth özelliği falan katıp bu işi yapan firmalar var ..
ohAlıntı:
İyiki birde karadüzen dedik oda ayrı hikaye bende 2005 s350l var şu anda stype var daha önce Cayman vardı 5.28 yeni sattım karadüzen aracım nerdeyse hiç olmadı aklıma gelmiyor en karadüzen aracım 20 yıl önceki tipo 2.0 olabilir oda o kadar kara düzen değildi gerçi ..
'05 S350L,
Jag S-type,
Cayman,
5.28,
bize gelince karaduzen
yikilsin boyle duzen :))))))))))))
bende '89 dogan L var, karaduzenin hasi
sensor yok muska var :)
S350 ile takasa girer misin? uste para istemiyorum. sana cok cazip gelmesi lazim :)
sakayi bir yana birakirsak;Alıntı:
yapmak istermiydim bir doğan murat Şahin’e tesisat çok isterdim içine ön kısma ayrı mini bar yapmak falan aracı komple kesip biçip kendi zevkime göre tasarlayıp sistem kurmak arkayı panemera gibi bağımsız çift koltuk yapıp ortadan konsol içine gömülü mini bar yapmak koltuk arkası ekranlar gömmek 12 inç falan o ayrı dünya .. en güzel tesisat sistem karadüzen araçta yapılır dedik rahat kesersin biçersin oynarsın her tür iç karoseride kesme biçme yapabilirsin elektrik hattı karadüzen olduğu için beyinler sensörler duylar olmadığı için sana zorluk çıkarmaz çekersin çift hattı direk aküden olur biter .. yeni nesil aracada yaparım diyen varsa buyursun kessin kapıları bagajı pandizotu beyinleri sensörler gözleri kör etsin iptal etsin yapsın ses sistemini bakalım sonra kime satabilecek o aracı .. o oynanabilen eski karadüzen araçlar tam aksine müşteride buluyor o oynanmış haliyle bile rahat çünkü alanda aracın sisteminin basitliğini biliyor ..
bilgi seviyesi yeterli olan, calisan, takip eden herkes 1950 modelden 2023 model'e kadar her turlu arabaya sistem yapiyor.
asil karaduzen bizim dukkanlar...
bilgili insan kaynagi olmayisi...
asil sebepler bunlar.
mis gibi araban var,
yap pro bir sistem koy buraya,
bosver ya karaduzenmuzen, ortacag lafi gibi,
kafani bunlara yorma,
yanliz CD player ekle, cengiz diskiyle test edecem :)
Ben Bir elektronik mezunu ve bilişimci olarak senin söylediklerine hak veriyorum , lakin bu işte hafife alınmayacak bir retro havası da hakim oldu , bahsettikleri gibi geçmiş dönemin kalitesi de gerçekten ipneden ipliğe pek çok şeyde hissedilir seviyede azaldı , seni de anlıyorum gelişimler pek tabiki tartışılmaz kim evinde MMX bile olmayan 286-486 DX-GX makine kullansın ki mantığında konuşuyorsun ve haklısın da , lakin bahsettiğim gibi retro ve PC gibi dijitalize değil , halen güncelde beklentileri karşılayabilen şeyler olduğu için bu cihazlara rağbet yüksek ,,bende aslında bu akım içindeyim ciddi bir pioneer eski logo seri cihazım var, örneğin arkasında china yazmayan databankdan uzaktan kumandalıya casio kolleksiyonumda var, mesela son örnek 1000-2000 liraya plak çalan bir pikap alabilirim fakat gerçekten hassasiyet ve iğne ayarlı ITT pickup ım analog radyolu var :) halbuki spotifydan dinleyebilirim değilmi ahmet selçuk ilkanı :) burada iş biraz retroluk biraz da safkan o işler için üst kalite öngörüsüyle senelere meydan okuyan üretilmiş cihazları alıp kullanabilmek , he bu arada retro derken kolleksiyon değeri oluşan birşeyin fiyatını piyasa değil ürün kendi kondisyonuyla belirler o yüzden tanrılaşmış gibi yüksek rakamlara çıkıyor şahsi fikrim.
cok guzel yazmissin.
burasi araba forumu oldugu icin senin kadar genis & detayli ornekler vermek istemedim. MMX instruction set olmayan 486DX CPU net bir ornek.
tekrar ediyorum: retro-nostalji-vs. bu yaklasimi ayri tutuyorum. ben de eski seyleri kullanmayi bazen severim.
mesela Alpine CDA-7998 icimde uktedir, cok istedim ama alamadik, zamani gecti gitti :sorybom: :
https://images.crutchfieldonline.com...cda7998-f.jpeg
https://www.picclickimg.com/rWoAAOSw...ereo-Mask.webp
https://www.diymobileaudio.com/attac...58-jpg.144922/
cesitli ustun ozellikleri var, elektronik kalitesi yuksek, sanirim 2000'lerin modeli. 7998'e ne kadar ayilip bayilsak da bu onu bugunun hi-end HU'lerinden, sinyal islemeden, vb.'den daha iyi yapmaz. teknolojik olarak net ispatlamalari, aciklamalari mevcut, uzatmamak icin yazmiyorum.
(tekrar:araba forumu itibariyle) yazmiyorum ancak ev muzik sistemleri ile de ilgiliyim. etrafimda benim gibi insanlar da mevcut. bu tanidiklardan bir tanesinin plak arsivi var, hi-end sistem yapmak adina yaklasik 7,000 EUR harcadi, cok ust duzey bir pikap aldi. diger ekipmanlari da ust duzey.
ancak bu kisinin media player'i da var: Logitech Squeezebox Touch (SBT) (dileyen ne oldugunu arastirsin). SBT max 24-bit/192KHz S/PDIF sinyal cikisi veriyor. buna yine high-end bir DAC bagli.
sonuc: test edildigi zaman SBT+DAC pikaptan cok daha iyi caliyor. bu sadece benim gorusum degil, birden fazla kisi test etti.
SBT+DAC daha iyi diye pikap berbat yeaaa cumlesini kurmuyoruz. pikap analog abi bambaska diyip super calan SBT+DAC'a da gecirmiyoruz. ikisinin yeri ayri. bu sekilde degerlendirdigin zaman zirva yuksek fiyatlama/degerleme kendi kendine duruyor.
bu konuda yigit gayet guzel sistem yapmis, calarken videosunu cekip utube'a koymus :icon_tup: ...
işte aslında konu şu ki , adam 7400 pioneerde zaten kaset çalıyor , o analog ses kaydını seviyor plak örneğinde mutabık kaldığımız gibi , işte o nedenle de çok kanallı soundprocessler codec işlemeleri filan işi yok , zira materyal kaset ve radio , e halen daha da mağlum rds kullanılıyor , yani hem ihtiyacını karşılıyor hemde kaliteli üretim , üstünede retro geliyor, ki bunu etiket tabiriyle de örtüştüren var, böyle oluncada o cihazların rakamları değerleri el üstüne tutuluyor, bu arada hi-end olarak tam kendimi adletmesemde bende evde marantz 7.1 sahibiyim , he kaç kez şöyle güzel S/PDIF kullanıp DAC kullandın de , hiç :D
bence sende o teybi bul al, zamanının sevdiğin kasetlerini de al , çaldır terapi olur(ulan kaset doldurtuyorduk bak aklıma o geldi liste verip hey gidi günler)
sevilen analog ses kaydi degil, hatiralar
bu kadar yazdiktan sonra al kaset dinle denir mi yav :))))
bence DirectX, OpenGL kullanarak program yazmiyorsundur (varsayiyorum), sana '98 Pentium Pro CPU satayim? Hem Pro :))))
sonra sen MMX'e ne gerek var ya, Pentium cok iyi de, ben de millete fiyati arttira arttira eskide kalmis seyleri bilmeyenlere iteleyeyim?
ona bi de Windows 95 yakisir
ayni seyleri yazdirmayin bana
kasete gerek yok plak
tas plak var, 45'lik
arabaya gramofon takalim? konsolda bitane boru, cok degisik durur? retro?
2023 yilindaki muzik sistemim ayda, 7998 cayda kaliyor, tekrar tekrar yazdirmayin bana yok A/D conversion yok DSP yok dijital x-over... 7998 23 yil once guzeldi & ustundu, su anda o seviyeyi fersah fersah asmisim, niye geriye gideyim?
hele hele kaset
oyyyyyyyyy oy oyoy
marantz receiver: input dijital ise (HDMI) icindeki DAC zaten her zaman calisir. kumandadan basip bir DAC dinleyeyim diye birsey yok degil mi :)
elektronik mezunuyum dedikten sonra bu mesaj
hele hele bilisim sektorundeyim diyip
"sitemkârım" :scared:
Ne kaset doldururduk ya .. şimdi o sabır yok hiç kimsede :) evde çift kasetçalar teypte commodore 64 oyun kaseti kopyalayıp çalıştığını görünce çok şaşırmıştım :)
Kasetin sevilecek bi yanı yok.
Ama, arabamda 9700, aklımda yaşanmışlıklar. :)
[IMG]https://live.staticflickr.com/65535/...08579364_c.jpgUntitled by os, on Flickr[/IMG]
Kaset ne alaka 90 lı yıllarda bile tesisat yapan kimse kaset ten dinlemezdi optic kablodan çıkışı alır dinlerdi .. 90 lı yıllarda ki bile pek çok teybin arkasında yada kenwood ların bazı modellerinde önde optic çıkış olurdu ..
istediğin kadar fersah fersah üstün ses teknolojin olsun 10cm lik 13 cm lik kolondan alabileceğin ses sınırlı limitlidir nokta istersen dünyanın en gelişmiş sistemi olsun farketmez 10cm 13cm lik koniden çıkıcak güç belli fizik bilim ortada .. hoş yeni araçlarda ne yapsan istediğin sesi alamıyorsun kesip biçip oynama yapmassan aracın yapısı buna izin vermiyor ..
20 cm lik yada 16cm lik 2 set compenant yada öne 3 yollu 16 lık arka kapıya compenant 16 lık 4 tane arka sırta midrange 2 bagaja 2 sub la istediğin en teknolojik sistemi yap adam sesi sadece 5 de açsa sen o gelişmiş ıvır zıvır ses sisteminde kendi çaldığın müziği duyamassın kendi aracının içinde.. bunuda eski sistemlerde yapabilirsin ancak
yeni digital sistemlerde de yaparsın tabi aracı kesip biçmeyi göze alıyorsan ..
Araba forumunda herkesin anlıycağı dille söyliyim bir yerde 5.0 V8 atmosferik delikanlı motor bir yanda 1.4 çift turbo motor bu tercih meselesidir ben 5.0 V8 der geçerim başkası da yakın gücü 1.4 Twin turbodan alıyorum teknoloji başka teknoloji iyidir der gider 1.4 turbo alır .. bunlar tercihtir yaşam tarzı dır odur budur .. ama hatıra nostalji değildir ..
Ses sistemide benzerdir hatıra matıra alakası yok adam gibi güzel ses alıcaksan adam gibi güzel sistemden alırsın Buda en başta kullandığın kolonlardan bass lardan kablo kalitesinden Anfiden ana üniteden geçer bunlar tırtsa dünyanın en gelişmiş digital falan filan sistemini kur çal ses alamassın .. ses sistemi her şeyiyle bir bütündür 16-20
Cm lik alıcağın bir sesle 10cm lik kolondan alıcağın ses aynı olmaz..
kapıya 16 lık yada 20 lik direklere 10cm lik tweeter ön göğse yerleştireceğin insan sesi arka kapının üst kısma koyucağın 10 yada 12 lik tweeter alta 16 lık mid compenant arka pandizota kalın mdf den yapacağın 4 midrange orta ses için.. bagajın litresi hesaplanıp bagaja özel yapılıcak 2 tane sub bass dan alıcağın ses başkadır digital yeni sistemlere bel bağlayıp esasen ses frekansında manipüle yapılarak 10-13cm lik kolonlarla orjinal stok sistemden alıcağın ses başkadır ..
Bunun nostalji ile eski ile bir alakası yok bugün dünyadaki ve Türkiye deki ses yarışmalarına araçlar hala eski sisteme yakın düzlemde sistemlerle katılıyorlar sadece tabiki ana üniteleri güncel oluyor dsp li falan geri kalan sistem 90 lılardaki sistem neyse o kolon ayni bass aynı kablo aynı anfi Aynı hatta yeni nesil ana ünitelerin digital yazılım kısmını bir köşeye koyarsak çıkış güçleri bile çok değişmedi eski ünitelerde 40-45 di şimdi 50-55 arası ..
92 model bir e30 touring topluyorum. 90 lı yıllara ait bir de ses sistemi olsun istiyorum. çünkü isteğim, 90 yılının üretilmiş body kiti olsun, içinde o yılların cadde tipi koltukları, hatta o yıllarda üretilen after market bir çelik jantla kullanmak istiyorum neden ses sistemi güncel olsun ki?
bunun için;
1 ana ünite (walkman bile bağlasam bir önemi yok, torpidoya yakışsın yeter)
4 adet anfi, (Pioneer CD-1000 4 yol aktif işlemci)
1 adet ses işlemcisi,(A Class anfiler)
2 takım tweeter (m serisi)
2 takım midrange (m serisi)
2 takım woofer (w serisi)
2 adet sub woofer olacak. (w serisi)
bir yığın kablo ve teferruat olacak ama yılının class A ürünleri ve ses kalitesi olacak.
kullanacağım ses işlemcisi 4 yok aktif bir işlemci. 2020 lerde üretilmiş hi end 4 yol bir ses işlemcisine vereceğim para kadar bir bütçe ile yapacağım bu işi ayrıca. (dolar 20TL)
sistem yaz ortasında monte edilmiş olur umarım, diğer işlerim tamamlanırsa sırası ile yapılacak. Bir gün dinlemen için denk gelirsek eski cihazlardan çıkan türkiyede zamanında bile zor bir araya gelecek bir sistemini dinlemen için denk gelmek isterim seninle.
eski cihazları hiçte yeni teknoloji ile boy ölçüşemeyecek cihazlar değildir. Hi end bir sistemde zaten eski cihazlarda kullanılan daha analog devrelerle ses almaya çalıştıkları için yüksek performanstan ziyade doğal ses ve tonlama hedefler bu açıdan eski cihazların ses kaliteleri yüksektir. (bunu 3 bant ekolu ana üniteler ve buna bağlı anfiler ile güçlendirilmiş 6x9 hoparlörlerle ses elde edilen sistemleri dahil ederek söylemiyorum)
Ülkemizde 2 bas 4 85 ten öteye çokta itinalı yapılmayan eski sericilik yüzünden biraz haklı ön yargıların oluşmuş galiba(emin değilim, ön görüm bu yönde) sistem kurulur ve güzel bir zamanda denk gelirsek yeni bir izlenimin olması için mutlaka bir araya gelelim.
bence konu göreceli, sana katıldığım yönlerde var ama ülkemizde herşeyin referans serilerinin sürüm yapılarak satıldığını, alım gücünün düştüğü için hi end ürünlerin bir çoğunun ülkemize distrbütörler tarafından getirilmediği bir pazarda, 90 yıllarda Pioneer'in yılının üstünde başarılara imza attığını bilmemekte normal.
Dijital ses platforunda araçtan ziyade adına yakışır bir şekilde öncü olduğu ve açık ara önde gitti diğer bir branş DJ ekiplanmarıdır ve 90 larda revaçta olan otomobil sektörünün yerine dijital ses yatırımını dj ekipmanları üzerine devam ettirerek yine bir pazarda öncü olmayı sürdürmektedir.
-Pioneer CD-1000 bu mu? (seninki Carrozzeria X OLMAYANi mi?)
https://i.ebayimg.com/images/g/bK8AA...Ygb/s-l500.jpg
- BUTUN sistem tek bir 2020 model DSP parasina mi mal olacak?
- Class A'yi anlayamadim?
- walkman bile olabilecek HU ile kalite sistem? aciklayabilir misin?
bendeki bunun us üretimi olan. resimdeki cihaz ön 3 yol, arka 3yol ve 1 sub olacak şekilde 4 yol aktif bir cihazdır. Giriş gücünü 5w çıkışa çevirebilin bir cihaz. tabiki ben walkman yerine torpidoma yakışacak bir ana ünite koyacağım. Yani burası bir eski seri cihazlar konusu olduğu için örnek vermem gerekirse Dex-p99r ın çok daha üstünde bir ses işlemcisi.
classA zamanının pioneer üretimi classA anfiler. ben 2 adet gmx924, 1 adet gmx922, 1adet gmx424 kullanacağım.
424 dediğiniz anfiye 1 30cm bas, 2 6x9 kolon, 2de tweeter bağlayıp tesisatım var diye gezen abilerimiz vardı zamanında ama biz sadece tweeter besleyeceğiz 424 ile.
her hoparlör 1 anfi çıkışı ile beslenecek.
4 yol aktif ses işlemcilerinin fiyatları, zamanının pioneeri gibi prestijli markalarında şuan 2500€ civarıdır diye düşünüyorum(yanılıyorsam tahmini bir yorum yaptığım için kusura bakmayın) hemen hemen dediğim tüm cihazları toplayabiliyoruz. Fırsatçılığın müsade ettiği doğrultuda bu fiyatı geçmez. ben 4 anfiyi geçen ay 7500TL gibi bir rakama toparladım. işlemci teyp fiyatlarına bakınca kimse nasıl kullanacağını bilmediği için 6000-7000 gibi rakamlara bazerleri satılığa düşüyor.
biraz çevreniz varsa eski seri cihazları kimden makul fiyatla ulaşabileceğinizi bilirsiniz.
çiziksiz diye 3 band ekolu bir 8600 kasetçalara yazılan 8-10k, kutusunda diye 15k civarı fiyatlara cihaz alırsanız 50-60k e bu iş bitmez tabi ki.
Ben olsam gmx girmezdim temizini tamir görmemişini bulman aşırı zor biliyorsun fanlı dır içinde termostat sistemi vardır anfi belli bir ısıya dayanmadıkça fan açmaz .. o fanlarda koku yapardı .. bana sorarsan anfiyi sıfır al derim illa eski bir şeye bence gerek yok gmx efsane anfidir ama temizini tamir görmemişini bulmak çok çok zor ..
(yazdiklarimi ogreten adam seklinde algilamayiniz :) )
giris/cikis gucu dedigin sey preamp sinyal seviyesi. birimi Volt (Watt degil). CD-1000 dedigin gibi 5V preamp cikisina sahip ise ses sinyalini 0-5V arasinda ifade eder. ne kadar yuksekse parazit/elektriksel gurultu/vs. o kadar altta kalir, genel kalite yukselir.
yani gucu arttirmaz.
CD-1000 kullanim kilavuzuna baktim, preout 2V yazilmis. ancak ayni modelin farkli versiyonlari olabiliyor, dogru biliyorsam Pioneer Avrupa icin Carrozzeria, Amerika icin Premier ismiyle high-end urun ailesi cikartti. aralarinda farklilik olabilir.
eger 2V ise: 2V kotu degil, normal. 4-5V olsa daha iyi olurdu.
CD-1000 "DSP" degil. elektronik xover network. dijital degil analog calisiyor. teknoloji olarak cok eski, temel itibariyle eksikleri var. o yillarda gelinen seviye buydu. kafayi taktiysan bisey diyemem. ama ben olsam su alternatifleri dusunurum:
1. arkaya driver takmam. eskilerden 3-way xover ozellikli high-end HU bulurum, onleri aktif calistiririm. subw icin gereken kesimi subw amfisinde yaparim.
2. aktif degil pasif dizayn yaparim, xover gereksiniminden kurtulurum.
3. S/PDIF cikisli eski & high-end HU bulurum, CD-1000 yerine adam gibi modern bir DSP alirim.
en dogru secim 3.
DEX-P99RS "ses islemcisi" degil, basbayagi teyp/HU. bu nedenle CD-1000 ile birebir kiyaslanmaz. elektronik kalitesi cok yuksektir, sadece xover olarak bile CD-1000'in otesinde. ne varsa eskilerde falan diyen arkadaslarin almayacagi cinsten :)))) ...
GM-X424 servis kilavuzuna baktim. Class-A yaziyor. class/topoloji meselesi derin, benim pek bir bilgim yok. ancak alet full Class-A calisiyorsa cok elektrik harcar. Class-A ses kalitesi acisindan iyi, ancak tuketim acisindan verimsiz. cok yakip az gittigi icin bosa harcanan elektrik isiya donusur, amp isinir. dikkat ettiysen GM-X424'te cift fan var.Alıntı:
classA zamanının pioneer üretimi classA anfiler. ben 2 adet gmx924, 1 adet gmx922, 1adet gmx424 kullanacağım.
424 dediğiniz anfiye 1 30cm bas, 2 6x9 kolon, 2de tweeter bağlayıp tesisatım var diye gezen abilerimiz vardı zamanında ama biz sadece tweeter besleyeceğiz 424 ile.
her hoparlör 1 anfi çıkışı ile beslenecek.
on & arkayi donatip bagaja birkac tane GM-X koymayi planlamak acayip elektrik tuketimi & isi desarji anlamina gelecek. arabanin standart alternatorunun yeterli gelecegini zannetmiyorum. madem topluyorsun, cok yuksek akim ureten alternator tak, ilgili elektrik kablolamasini max. kalinlikta sec. aksi takdirde sayisiz & garip sorunlar bas gosterebilir: arabanin elektrik altyapisi toplam yuke yetmeyebilir.
duzgun DSP'lerin yurtdisi liste fiyati $800-$1,000.Alıntı:
4 yol aktif ses işlemcilerinin fiyatları, zamanının pioneeri gibi prestijli markalarında şuan 2500€ civarıdır diye düşünüyorum(yanılıyorsam tahmini bir yorum yaptığım için kusura bakmayın) hemen hemen dediğim tüm cihazları toplayabiliyoruz. Fırsatçılığın müsade ettiği doğrultuda bu fiyatı geçmez. ben 4 anfiyi geçen ay 7500TL gibi bir rakama toparladım. işlemci teyp fiyatlarına bakınca kimse nasıl kullanacağını bilmediği için 6000-7000 gibi rakamlara bazerleri satılığa düşüyor.
abartidan dolayi eski teyplerin fiyati dedigin gibi, dikkatli olmazsan aninda kaziklanirsin. minimum CD player'i hedefle, sirf kasetcalar olursa o kadar emek & parayi cope atmis olursun.Alıntı:
biraz çevreniz varsa eski seri cihazları kimden makul fiyatla ulaşabileceğinizi bilirsiniz.
çiziksiz diye 3 band ekolu bir 8600 kasetçalara yazılan 8-10k, kutusunda diye 15k civarı fiyatlara cihaz alırsanız 50-60k e bu iş bitmez tabi ki.
Sedan araçtan nasıl sub sesi alacağız onu diyin bana .. hb arabayı sattık sistem elimde kaldı... bagaj hacmini yok etmekte istemiyorum ..
sedan bagajindan sub gelmesi icin yapacagin ozel bir sey yok. tam aksine HB'e gore bagaj hacmi buyudugu icin bir kabineti daha kolay yerlestirirsin.
Abi senin dediğin Tofaş MB190 gibi arabalarda oluyordu. Depo arka koltuk arkasında dik olduğu için bass gelmiyordu.
Arka koltuğun sırtına koyacağın bir kabin ile tonlama elde edebilirsin sorun olmaz.
Aracını bilmediğim için emin değilim kol dayama arkası kapak varsa tam arkasına sub denk gelecek şekilde kabin koyabilirsin.
Bagajı öldürmek istemiyorsan özel ölçü kalıp çıkartıp bagajına göre en ideal litre ölçüsüyle bir kabin yapılır . İş orda birazda tesisatçının yeteceğine kalıyor bazısı bagajdaki ölü nokta çıkıntıları güzel değerlendirir böylece sana bagajda çok büyük bir kullanım alanı sunar bazıları stepne kısmına box yapar böylece bagajını full kullanırsın bazısı aracın bagajında cd changer bölmesi varsa atılsa orayı kullanır bazısı yer kaplamasın diye hacmi ikiye böler bir büyük bass kullanıcğına iki orta boy yada küçük boy 20 lik falan kullanır .. bu araca sana ve tesisatçına bağlı bir şey ..
arkadaşım 200sx ine free air kullandı iki tane mesela oda ayrı bir tercih ..
Araba E90
Bu beni tatmin eder mi acaba ...
https://shop.wickedcas.com/var/image...agic%20Box.jpg
kol dayama yok malesef olsa bu şekil devam ederdik
https://cdn.shopify.com/s/files/1/05...g?v=1639441339
yada şöyle bir fantazi :)
https://www.e90post.com/forums/attac...1&d=1263664556
benden çok daha teknik bir dille, benimde dikkatimi çeken bir çok detaylar verdiğiniz için teşekkür ederim.
90'larda hayal gibi bir şeydi bu cihazlar benim için, şimdi de zamanının en iyilerinden sayılacak bir sistemi kurma hedefindeyim.
teknolojiye çokta kıyaslamak doğru değil ama ses kalitesinden fazlasıyla umutluyum.
benim konuya dahil olmamdaki en başlıca şey güncel cihazlarla kıyaslanması, serbest piyasada bir ürüne istenen fiyat onun teknik değerleri veya yapacağı işle alakalı değil de, kozmetiği ve fırsatçılığına göre belirleniyor ülkemizde.
fiyat politikası yüzünden, bu işe gerçekten gönül veren bizler gibi insanların yapmaya çalıştığı şeyi gereksiz veya anlamsız olarak yorumlanıp, güncel sistemler daha compact ve verimli kıyasının yapılıp, yeni cihazların övülmesi anlamsız geliyor.. biz hiç bir zaman e30 m3, g20 m3 ten daha performanslıdır iddiasında bulunmadık. ama g20 m3'üm olacağına e30 m3'üm olsun tercih meselesidir. güncel bir arabam olsa eminim ki bende standartını upgrade edeceğim cihazlarla çıkarım bu işin içinden.
Abi tam olarak nasıl bir beklenti var bilmiyorum. Tonlama için kibar birşey olsun dersen stepne yerine tabana güzel bir çalışma yapardım ben olsam. Yada f10 vslerden sökülme ön koltuk altı basslar oluyor onlardan alırdım.
Yer kaplama ve görsel konusu önemli değilse ucu zaten açık istediğini yapabilirsin :)
E90 ım vardı hatta yıllar yıllar önce burda konumda vardı e90 bagaj saç çok kalın ne yapsan içeri tam verimli ses gelmiyor ben koltuk altı bas almıştım en son birde bmw deki 10cm lik kolonlarla ne yapsan en azından benim gibi adamı kesmiyor bana göre bmw ses sistemi ile uğraşıcılak bir araç değil en fazla mevcut sistemin yüksek set versiyonları oluyor onu takar geçersin Eylül gibi e36 cabrio vardı oda tam bmw özellikle ses sistemi yapılmasın diye ürettiği bir araç normal midler için kolon yerleri gaz pedalının yanında ki iç duvara koymuşlar aşağı iç kısımda yani oraya kolon koysan ne koymasan ne ordan ses nereye gider bagaj desen ayrı sorun benden önceki sahibi kestirmiş arka koltuğu woofer için falan ..
Benim poloyu dinlemiştin.. ondan aşağısı kurtarmaz beni :)
Class A serisi amfiler oldukça fazla elektrik çeker. Çocukluğumda otomobillerin farları bas vurunca kısılırdı. :)
Tofaşlara Ford Taunus şarj dinamosu kamyonet aküsü ve ikinci akü gibi uygulamalar yaparlardı.
Bence eski serinin hatıralardan başka hiç bir anlamı yok. EP3 Typer kullanıyorum. Pioneer double teyp 5 band ekolizer V formunda ayarlı. Bizim nesil sesi böyle seviyor :)
Evimde eski ahşap Pioneer hoparlörlerim ve JVC amfi var. Amfi arada ısınıp kapanıyor. Çok büyük yer kaplıyor. Yerine avuç içi kadar bir amfi alabilirim. Açtığımdaki çatırdı sesi sararmış beyaz kumandası beni çocukluğuma götürüyor. :)
Ses sistemleri dipsiz kuyu otomobilin koltuğunun deri kumaş olması ve içeride oturan kişi sayısı hatta üzerindeki kıyafetleri ses dalgalarının kulağınıza gelene kadar kalitesini belirler.
Eski serilerin üzerimizdeki tek etkisi sanırım hatıralarımız :)